factorii ce influenteaza aportul alimentar
Osteomalacie
Osteomalacia este o afectiune osoasa aparuta la pacientul adult. Este caracterizata prin demineralizarea corticalei osoase mature si/sau a tesutului osos spongios. Daca in cazul osteoporozei intalnim travee desenate mai net, iar histologic observam marirea spatiilor medulare osoase si atrofie trabeculara, in cazul osteomalaciei sunt respectate grosimea si numarul de travee osoase. Osteomalacia reprezinta pentru adult ceea ce pentru copii si adolescenti este rahitismul. Cauze - Osteomalacia, echivalentul la adult al rahitismului de la copil, este provocata de o mineralizare osoasa de proasta calitate, legata la randul ei, de o carenta in vitamina d. Aceasta poate fi consecinta unui aport alimentar insuficient sau, mai des, a unei absorbtii insuficiente de vitamina d (boala de pancreas, intoleranta la gluten). In plus, o osteomalacie poate fi provocata de o intoxicatie a osului cu unele substante (fluor, bifosfonati) sau poate fi urmarea unei scaderi importante a nivelului de... [continuare]
Haloperidol, solutie injectabila
Ce este Haloperidol, solutie injectabila si pentru ce se utilizeaza Indicatii Haloperidol Richter contine haloperidol, care apartine unui grup de medicamente numite „antipsihotice”. Haloperidol Richter este utilizat pentru tratamentul pacientilor adulti cu manifestari care le afecteaza modul cum gandesc, simt si/sau se comporta. Acestea pot determina: - stare de confuzie; - halucinatii (auzul, vederea sau perceperea unor lucruri care nu exista); - delir (a crede ceva care nu este adevarat); - suspiciune neobisnuita (paranoia); - probleme de comportament cum sunt: agresivitatea excesiva sau violenta; - stare de euforie exagerata (manie); - stare de excitare; - entuziasm; - agitatie. De asemenea, Haloperidol Richter este utilizat ca adjuvant in ameliorarea durerilor cronice severe. Util pentru a trata greata si varsaturile, atunci cand alte medicamente antiemetice nu au fost eficace. Mai poate fi utilizat in caz de sughit refractar la alte medicamente, ticuri. Mod de... [continuare]
Buna ziua Am facut de curand spermograma sotului meu si sunt putin ingrijorata.Mobilitatea spermatozoizilor este sub limita normala si as vrea sa stiu daca asta poate influenta sau cat de grav este in obtinerea unuei sarcini.Mentionez ca avem un stil de viata destul de sanatos, nu fumuam, nu bem, mancam cat de cat sanatos, stiu ca si acestia mai sunt factorii care influenteaza dar la noi este exclus.Am atasat mai jos rezultatele.Multumesc anticipat! Volum sperma =0.5 mi >=1.5 Aspect sperma Normal Timp de fluidificare completa a spermei =32 Spermatozoizi forme aberante =50 % =58 Sperma are vascozitate normala Celule epiteliale - rare Leucocite - rare [continuare]
Buna ziua, De ceva timp ma confrunt cu urmatoarea speta: Dimineata, cand ma trezesc, ma gadila interiorul gatului si capul pieptului si imi provoaca o tuse. Evit de multe ori sa tusesc, pentru ca in momentul in care tusesc, incep si simt un gust foarte amar sub limba, mi se inrosesc urechile, incep si imi simt bataile inimii in cap, porneste o durere insuportabila de cap si simt o caldura foarte puternica. Consider eu ca atunci cand tusesc din cauza gadilatului (3-4 tuse), imi creste si tensiunea considerabil. Bataile inimii cresc si ele pentru ca am pus mana odata pe piept si imi batea inima ca si cum as fi alergat 5 minute cu viteza fara sa ma opresc. Daniel, 21 ani, fumator (1 pachet/zi). - stiu ca tigarile sunt un factor care influenteaza destul de tare. Care este soluția? Mulțumesc! [continuare]
Hormonul de crestere sau somatotropina hgh sau sth
Hormonul de crestere (hGH), denumit si somatotropina (STH) este hormonul peptidic secretat de lobul anterior al glandei pituitare. Acest hormon stimuleaza cresterea tuturor tesuturilor corpului, inclusiv a oaselor. Concentratiile hormonului cresc progresiv in copilarie, iar la adulti are un rol important in activitatile metabolice. La pacientii clinic sanatosi, secretia de hGH creste ca raspuns la scaderea aportului alimentar si la stresul fiziologic si scade in functie de ingestia de alimente. Cu toate acestea, unii indivizi sunt afectati de anomalii ale secretiei de hGH, care implica fie deficitul, fie excesul hormonului. Deficitul de hGH: Deficitul de hGH este una dintre numeroasele cauze de aparitie a nanismului la copii. Acest deficit rezulta, de regula, din deteriorarea hipotalamusului sau a hipozifei in timpul dezvoltarii fetale (deficit congenital de hGH) sau dupa nastere (deficit de hGH dobandit). Deficitul hGH poate fi, de asemenea, cauzat de mutatii in genele care... [continuare]
Fosfor seric, fosfat seric, fosfor anorganic p
Fosforul este un element important, vital pentru mai multe procese fiziologice ale corpului. Acesta ajuta la cresterea oaselor, la stocarea energiei si la producerea de nervi si muschi. Multe alimente - in special carnea si produsele lactate - contin fosfor, de aceea este de obicei usor sa obtineti acest mineral din dieta zilnica. Fosforul este un mineral care se combina cu alte substante pentru a forma compusi fosfati organici si anorganici. Fosfatii sunt esentiali pentru producerea de energie, functia musculara si nervoasa si cresterea osoasa. Acestia joaca, de asemenea, un rol important, contribuind la mentinerea echilibrului acido-bazic al organismului. Fosforul se gaseste in multe alimente si este usor absorbit la nivel intestinal. Alimente precum fasolea, mazarea, nucile, cerealele, produsele lactate, ouale, carnea de vita, pui sau peste contin cantitati semnificative de fosfor. Aproximativ 70-80% din fosfatii din organism se combina cu calciu pentru a ajuta la formarea... [continuare]
Capacitatea totala de legare a fierului (sange) ctlf sau tibc
Fierul este un macroelement necesar organismului, ce se gaseste in cantitati abundente in carnea rosie, organe, galbenusul de ou, legumele cu frunze verzi, dar si in cerealele integrale. Fierul ingerat este absorbit in principal la nivel intestinal, in portiunea proximala si medie a jejunului si are o dubla utilizare: o parte este preluat de mitocondrii si folosit in sinteza protoporfiriei, iar o parte ramane in celula sub forma de feritina, ca fier de rezerva sau forma intermediara de utilizare a fierului. Depozitarea fierului in organism se face sub doua forme: feritina si transferina. Nivelul seric al feritinei reflecta depozitele totale de fier din organism. Fierul plasmatic este transportat de transferina, o glicoproteina sintetizata la nivel hepatic. Cuantificarea functiei transferinei plasmatice se face in raport cu cantitatea de fier pe care o fixeaza, denumita capacitate totala de legare a fierului. La indivizii normali, doar o treime din transferina disponibila este... [continuare]
Regimul alimentar in cancer
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Regimul alimentar al pacientului suferind de cancer este planificat si abordat diferit, in functie de caz, stadiu de evolutie si terapie. Bolnavii de cancer sunt printre cei mai expusi riscului de a dezvolta sindroame pluricarentiale, ca urmare a procesarii inadecvate a nutrientilor adusi prin dieta. Acest deficit este cauzat fie de boala in sine (in special in formele cu localizare digestiva), fie de tratament (care poate fi chirurgical, chimioterapie sau radioterapie). Modificarile de metabolism Boala canceroasa are capacitatea de a compromite total statusul nutritional al pacientului, alterandu-i in mod dramatic metabolismul si cauzand aparitia anorexiei (pierderea apetitului), ce pe termen lung va determina o scadere semnificativa in greutate. Exista situatii in care aceasta scadere ponderala apare chiar mai devreme, organismul fiind afectat profund de sindromul consumptiv asociat invariabil cancerului. Modificarile de metabolism ce apar la toti bolnavii... [continuare]
Cancerul de colon: de ce apare, factori de risc, simptome si tratament
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Ce este cancerul de colon Colonul reprezinta portiunea terminala a tractului digestiv si, la fel ca oricare dintre tesuturile si sistemele de organe ale corpului uman, poate fi si acesta afectat de diverse patologii printre care si procesele tumorale. Cancerul de colon poate interesa oricare dintre segmentele intestinului gros (colonul ascendent, transvers, descendent sau sigmoid) si rectul, situatie in care patologia este denumita cancer colorectal. Debutul cancerului de colon colorectal Debutul cancerului de colon colorectal poate fi reprezentat de formatiuni mici, benigne, care proemina in lumenul intestinului gros, numite polipi. Simptomatologia data de prezenta polipilor la nivelul colonului este discreta si de multe ori, persoana in cauza nici nu afla de existenta acestora. In unele situatii, acesti polipi se pot transforma malign sub influenta unor substante pro-concerigene sau a altor factori de risc. Efectuarea regulata a testelor de screening pentru prevenirea... [continuare]
Obezitatea – ghid medical
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Riscurile obezitatii 1. Ce este obezitatea Obezitatea este o boala cronica, recidivanta (chronic and relapsing disease) cauzata de un dechilibru al hormonilor care controleaza centrii foamei si ai satietatii. Vointa pacientului de a se opri din mancat este depasita de acest dezechilibru, astfel ca , in momentul in care pacientul reuseste sa scada in greutate, organismul va lucra impotriva lui, secretand un hormon care ii stimuleaza centrul foamei (ghrelina). Aparitia acestei boli depinde de existenta unor factori de risc obezogeni. 2. Factorii de risc obezogeni Numerosi factori participa la etiologia obezitatii, dintre acestia se pot mentiona factorii genetici, hormonali sau factori de mediu si psihosociali. Alti factori implicati sunt bolile endocrine si leziuni ale hipotalamusului, medicamentele, tulburarile de comportament alimentar, flora intestinala sau greutatea la nastere. 2.1 Factorii genetici Cercetarile au identificat mai multe gene implicate in aparitia... [continuare]
6 semne care iti arata ca ai probleme cu glanda tiroida
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Tiroida este glanda endocrina care joaca un rol important in dezvoltarea si functionarea armonioasa a organismului. Hormonii secretati de aceasta influenteaza fiecare celula din organism. Aportul insuficient de iod, dar si alimentatia deficitara si stresul pot duce la dereglari hormonale. Cele doua tipuri de hormoni tiroidieni – T3 si T4 - sunt responsabili atat de cresterea consumului de oxigen si de metabolismul bazal, influentand in acelasi timp procesele de diferentiere si crestere celulara. De asemenea, au un rol important in cresterea si dezvoltarea armonioasa a organismului, in diminuarea concentratiei de trigliceride, colesterol si fosfolipide, dar si in stimularea absorbtiei intestinale a glucozei. De altfel, acestia contribuie inclusiv la cresterea fortei si frecventei contractiilor cardiace. Hipo si hipertiroidie Atat deficitul, cat si excesul de hormoni tiroidieni au un impact general asupra organismului. Vorbim despre deficit atunci cand avem... [continuare]
Prevenirea si tratamentul precoce al anomaliilor dento maxilare
Dr. Daciana Velisarato
Medic specialist ortodont
Factorii care influenteaza dezvoltarea dento maxilara Pentru o profilaxie (prevenire), un tratament precoce si interceptarea cat mai eficienta a anomaliilor trebuie sa se cunoasca cat mai bine factorii care le produc. Dintre acestia amintim factorii genetici ce influenteaza cresterea si dezvoltarea osoasa, atunci cand sunt nefavorabili producand anomalii in teritoriul maxilo facial. Factorul mediu este unul dintre cei mai importanti factori ce limiteaza sau accentueaza expresia anomaliilor dento maxilare. Desi factorul genetic se manifesta in timpul cresterii si dezvoltarii, el poate fi influentat pozitiv prin tratament ortodontic precoce. Anomaliile congenitale pot avea sau nu cauza genetica, putand sa fie rezultatul unei conditii anormale a mamei in timpul sarcinii. Variatiile in morfologia (aspectul, forma dintilor), numarul, timpul si ordinea de eruptie sunt de asemenea factori importanti in producerea anomaliilor dento maxilare. Functia musculara (mai ales pozitia si... [continuare]
Masa corporala ideala
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Greutatea ideala este masa corporala pe care un individ o poate dobandi printr-un regim alimentar sanatos, activitate fizica regulata, managementul adecvat al stresului si oprirea fumatului. Schimbarile stilului de viata pot duce la o greutate lipsita de riscuri pe sanatate pentru orice persoana. De ce este importanta greutatea ideala? Masa corporala este una din componentele care definesc starea de sanatate a fiecarei persoane. O persoana care are o greutate ideala se simte mai bine, are mai multa energie si isi reduce riscul de a dezvolta boli asociate cu obezitatea (de exemplu apneea de somn, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, atac vascular cerebral sau afectiuni ale arterelor coronare) daca are un regim alimentar echilibrat si efectueaza regulat efort fizic. De fapt o astfel de persoana poate fi mai sanatoasa decat una cu masa corporala redusa si care are o alimentatie deficitara si nu este activa din punct de vedere fizic. De ce este... [continuare]
Indicele glicemic si importanta lui asupra sanatatii
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Generalitati Carbohidrati buni, carbohidrati mai putin buni. Index glicemic scazut, index glicemic ridicat. Am auzit de el, dar poate tot nu este clar. Ce este indexul glicemic? La ce serveste el? Este oare doar un element de ajutor in managementul diabetului sau ne poate fi de folos si daca dorim sa pierdem in greutate? Nu toti carbohidratii pe care ii consumam zilnic sunt produsi la fel, nu au o structura si nici o provenienta identica. Pe cat sunt de diferiti, pe atat influenteaza, la randul lor, in moduri variate organismul. Indexul glicemic reprezinta de fapt o metoda de evaluare a impactului pe care carbohidratii il au asupra starii generale de sanatate, prin prisma influentei exercitate asupra glicemiei. Carbohidratii care sunt metabolizati rapid in procesul digestiei si care elibereaza rapid glucoza in sange au un index glicemic ridicat. Carbohidratii care se degradeaza lent, eliberarea glucozei in sange fiind si ea inceata si tardiva dupa masa, au un index... [continuare]
Obezitatea
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Obezitatea nu este numai o problema estetica ci este o boala caracterizata prin sporirea greutatii corporale mult peste nivelul greutatii ideale, cu ample consecinte asupra starii de sanatate. Aparitia obezitatii influenteaza aspectul fizic al persoanei dar si starea ei psihica. Excesul ponderal genereaza numeroase complicatii: diabet zaharat, afectiuni cardiace si cerebro-vasculare, hipertensiune arteriala, apnee de somn, tulburari locomotorii, tulburari psihice (depresie, anxietate, stima de sine scazuta, izolare sociala), afectiuni digestive si pulmonare. Indicele de masa corporala Pentru a diagnostica aceasta boala se foloseste indicele de masa corporala (IMC). IMC este un instrument de evaluare a greutatii raportata la inaltime. Pentru ca foloseste inaltimea si greutatea, doi parametri usor de masurat de catre oricine, este foarte simplu si rapid sa afli daca ai probleme de greutate. Formula lui de calcul este urmatoarea: greutatea (masurata in kilograme) se... [continuare]
Dr. simona carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! greselile parintilor moderni
Dr. Simona Carniciu
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, doctor in stiinte medicale
Sedentarismul si industrializarea intensa In societatea moderna, sedentarismul si industrializarea intensa care a adus de la sine accesul facil la alimente - de cele mai multe ori alimente hipercalorice, bogate in lipide si zaharuri rafinate - sunt principalii factori care au facut ca obezitatea sa fie considerata boala cronica inca din anul 1997 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Din pacate, obezitatea a luat proportii epidemice, tot mai multe persoane fiind afectate in prezent de obezitate, in diferite grade, atat populatia adulta, dar si populatia tanara, chiar copii. Despre efectele obezitatii asupra sanatatii ne-a vorbit dr. Simona Carniciu, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Cauze SfatulMedicului.ro: Statisticile arata ca 15% dintre copiii romani sunt obezi, iar Romania ocupa locul doi in Europa la obezitate infantila. Care sunt cauzele care au dus la aceasta situatie? Dr. Simona Carniciu: Obezitatea ia proportii epidemice, tot mai multe... [continuare]
Alimentatia si bolile metabolice
Dr. Trut Crina-Daniela
Medic Medicina Generala
Generalitati Alimentatia reprezinta unul dintre principalii factori de sanogeneza. Deoarece modificarile in alimentatie pot determina modificari in schimburile metabolice care concura la mentinerea echilibrului nutritional, masurile dietetice reprezinta mijlocul prin care pot fi contracarate unele tulburari induse de factori patogeni. Caracteristicile unei alimentatii sanatoase Alimentatia trebuie sa asigure: - mentinerea starii de sanatate; - cresterea, dezvoltarea fizica si intelectuala corespunzatoare; - o activitate fizica si intelectuala normala. Ratia alimentara este cantitatea de alimente exprimata in calorii care, consumata in 24 de ore, acopera necesitatile energetice si plastice ale organismului in aceasta perioada. Alcatuirea unei ratii alimentare implica: 1. Stabilirea nevoilor nutritive ale organismului; 2. Stabilirea modalitatii in care se poate realiza acoperirea acestor nevoi. Energia necesara proceselor vitale este furnizata de principiile nutritive... [continuare]
Cresterea si dezvoltarea normala a copilului
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Cresterea si dezvoltarea copiilor reprezinta un proces extrem de dinamic, ce sufera de-a lungul evolutiei mai multe accelerari de ritm. Este impartit de specialisti in mai multe perioade postnatale, astfel: - prima copilarie: de la nastere pana la 2,5-3 ani, care contine la randul sau, etapa de nou-nascut (0-28 de zile), sugar (1-12 luni) si copil mic, anteprescolar (1-3 ani). - a doua copilarie (perioada prescolara); - a treia copilarie: include perioada de scolar si pubertatea; - adolescenta, ce are o limita superioara estimata la 21 de ani in cazul fetelor si de 24 de ani in cazul baietilor. La sfarsitul adolescentei procesul de crestere fiind finalizat, individul este deja considerat adult. Ritmul de crestere Cresterea postnatala inregistreaza o accelerare de ritm in primele 2 saptamani de viata, cand copilul incepe sa ia rapid in greutate, desi in primele zile dupa nastere poate sa existe o scadere cu 5-10% a greutatii corporale, acest lucru neavand... [continuare]
Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati In istoria omenirii, mortalitatea a fost determinata de cauze diverse; in timpuri mai indepartate erau provocate de bolile infectioase, mai recent de tuberculoza sau sifilis. Este binecunoscut faptul ca tara noastra ocupa primul loc la nivel european in ceea ce priveste decesul ca urmare a unei afectiuni cardiovasculare, iar infarctul miocardic este cauza principala. Ce este ateroscleroza Ateroscleroza este o combinatie de modificari la nivelul arterelor mari si medii, constand in acumularea focala de lipide, polizaharide, de sange si constituientii acestuia, de tesut fibros si depozite de calciu insotite de modificari ale tunicii musculare. Depunerile de grasimi bogate in colesterina in endoteliu (aterom) incep din copilarie sau adolescenta, insotite de o reactie fibroasa (aterom, fibroscleroza); se depun saruri de calciu si progresiv placa de aterom se ulcereaza. Extensiunea proceselor aterosclerotice distruge tunica musculara a arterei, ducand la dilatari... [continuare]
Pierderea poftei de mancare – cauze si tratament
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Despre pofta de mancare In ceea ce priveste alimentatia trebuie sa mentionam de la bun inceput ca aceasta este influentata si controlata de numerosi factori. Un prim factor este reprezentat de stimulii nervosi care efectueaza un circuit nervos intre creier - hipotalamus si tubul digestiv, alti factori de reglare tin de diverse aspecte de natura socio-culturala unde intervine implicarea hipocampului in gestionarea emotiilor care controleaza senzatia de foame. Centrul vointei de la nivelul lobului frontal este si acesta un element implicat in reglarea apetitului. Senzatia de foame este una primara de care este responsabil hipotalamusul, este de natura fiziologica avand rolul de a transmite individului ca organismul sau are nevoie de refacerea stocurilor energetice pentru a-si continua buna functionare. In cazul apetitului sau al poftei de mancare, aceasta este independenta de nevoia fiziologica de a manca si reprezinta dorinta de a consuma anumite alimente cu sau fara a simti... [continuare]
Cum va pot influenta prietenii comportamentul alimentar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca aveti probleme de greutate sau nu va hraniti sanatos, prietenii v-ar putea influenta semnificativ comportamentul alimentar. Aceasta este cea mai noua concluzie a omenilor de stiinta, care au analizat impactul relatiilor sociale asupra dieta oamenilor si moderni si au descoperit ca legaturile de prietenie sunt un factor major in riscul crescut de obezitate si alte probleme de sanatate asociate cu un regim alimentar defectuos. Impactul prietenilor asupra dietei: constatari stiintifice Cercetatorii britanici si-au concentrat eforturile in a depista rolul influentei prietenilor asupra dietei unei persoane obisnuite, iar dovezile aduse de acestia confirma faptul ca, in multe cazuri, comportamentul alimentar poate fi transmis pe canale sociale. Calitatea si cantitatea de hrana consumata de omul modern pot fi determinate de obisnuintele observate in cercurile sociale pe care acesta le frecventeaza. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Liverpool, Marea... [continuare]
9 factori importanti care va pot influenta metabolismul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Despre persoanele care acumuleaza cu usurinta kilograme in plus se spune ca au un metabolism lent, care nu arde suficient de bine caloriile provenite din hrana. Specialistii in medicina confirma existenta unei rate metabolice bazale (viteza cu care corpul foloseste energia procurata din hrana), dictata de ereditate. Pe langa aceasta predispozitie genetica, exista si alti factori importanti care pot modifica metabolismul, incetinind procesul prin care organismul foloseste caloriile primite. O parte dintre factorii care pot sa incetineasca metabolismul sunt controlabili, de aceea cunoasterea lor ajuta la stimularea arderilor metabolice prin cateva modificari in modul de viata. Cauze ale metabolismului incetinit 1. Sedentarismul Un prim factor important in ecuatia metabolismului incetinit de influente externe este sedentarismul. Exercitiul fizic nu doar ca ajuta la transformarea unui numar mai mare de calorii in energie (in loc sa fie depozitate sub forma de... [continuare]
Generalitati Ficatul este cel mai mare viscer conex al sistemului digestiv si este un organ cu rolul de glanda anexa in cadrul acestui sistem. Ficatul are roluri multiple si este poate cel mai polivalent organ al corpului uman, deoarece indeplineste o serie de functii in activitatea homeopatica a organismului. Functionalitatea hepatica Rolul major al ficatului este in tot ce inseamna digestie sau metabolizare si descompunere a nutrientilor, de la forme mai complexe, la forme mult mai simple usor de asimilat si de metabolizat. Din cadrul acestei functii este inclusa functia de a secreta bila , care va fi cumulata in vezica biliara (colecist), avand un rol principal in descompunere si metabolismul lipidic, cu actiune in intestinul subtire. Rol major in circulatia sanguina, si anume la acest nivel prin stocarea de fier, aceasta rezerva de fier este obtinuta din descompunerea hematiilor, mai precis din descompunerea hemoglobinei (care are un bogat continut de fier). Rol in a... [continuare]
Generalitati Dieta in functie de grupa sanguina a devenit cunoscuta odata cu lansarea cartii lui Peter D'Adamo, "Eat Right 4 Your Type" / "Alimentatia adecvata celor 4 grupe sanguine", care si astazi detine titlul de bestseller in lectura de specialitate. Potrivit, Dr. D'Adamo regimul alimentar in functie de grupa sanguina ajuta la pierderea in greutate, previne aparitia alergiilor, creste rezistenta la infectii si imbunatateste starea generala de sanatate. Fiecare grupa sanguina detine un set de caracteristici, care influenteaza regimul alimentar, rezistenta la stres, predispunerea la anumite afectiuni, personalitatea etc. Dr. Peter D'Adamo sustine ca acest set de caracteristici face parte din incarcatura genetica mostenita si este stabilita de lectine. Lectinele sunt proteine care se gasesc in produsele alimentare si care au proprietati de aglutinare, fapt care conduce la modificari la nivelul sangelui. Astfel, in momentul in care o persoana consuma alimente care contin... [continuare]
Azbestoza sau fibroza pulmonara cauzata de azbest
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Clasic, azbestoza este definita ca fiind o afectiune pulmonara declansata de inhalarea pulberilor de azbest. Termenul de “azbestoza” este originar din limba greaca si inseamna de fapt “indestructibil”, cuvant ce ar putea caracteriza si azbestul (agentul etiologi al bolii) deoarece pulberile de azbest (siliciu fibros) exista in permanenta in mediul inconjurator, sunt foarte rezistente la caldura si la alti factori fizici si par a fi de neindepartat. Azbestoza face parte dintr-un grup de afectiuni de care se ocupa mai degraba medicii de medicina muncii, decat pneumoftiziologii sau pneumologii, boli numite “pneumoconioze”: afectiuni pulmonare cauzate de inhalarea cronica de prafuri minerale si depunerea lor in parenchimul pulmonar. Azbestul este un material de constructii ale carui propietati fizico chimice l-au facut foarte utilizat pana in jurul anilor 1970. Specialistii au observat insa, inca din 1940, faptul ca exista o legatura intre expunerea... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter