Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

diete sarace in grasimi

Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului

Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului

Actualizat la data de: 15 Mai 2025

Dr. SUATEAN DIANA-MARIA
Medic specialist Medicina Interna

Ce este colesterolul? Colesterolul reprezinta o substanta necesara organismului fiind produs chiar de catre acesta din acizi grasi, in special din grasimile saturate din alimentatie. Colesterolul este absorbit de asemenea si din produsele alimentare provenite in special de la animale. Valorile serice crescute ale colesterolului sunt deseori asociate cu ateroscleroza si bolile cardio-vasculare. Termenul de colesterol sanguin se refera in pricipal la existenta celor doua tipuri de lipide: LDL- colesterol (low density lipoproteine) proteine cu densitate mica, asa numitul colesterol “rau” si HDL- colesterol (high density lipoproteine) proteine cu densitate mare, asa numitul colesterol “bun”. Ce alimente scad colesterolul? Fractiunea HDL a colesterolului este denumita si fractiunea buna a acestuia deoarece organismul are nevoie de o cantitate din acest tip de colesterol pentru anumite functii importante. De aceea trebuie sa avem in vedere cresterea cantitatii de... [continuare]

Instrumentele pentru scaderea nivelului de colesterol

Instrumentele pentru scaderea nivelului de colesterol

Actualizat la data de: 04 Aprilie 2024

Dr. Baicu Ana Maria
Medic specialist Cardiologie

Generalitati Un nivel normal al colesterolului este una dintre cele mai bune cai pentru protejarea de infarct miocardic si accident vascular cerebral. O substanta asemanatoare grasimii ce se gaseste in sange, numita colesterol, poate determina crearea unor depozite la nivelul arterelor. Aceste depozite de colesterol pot ingusta arterele – sau in unele cazuri le pot bloca complet – si impiedica trecerea sangelui incarcat cu oxigen spre inima. Rezultatele, pentru sute de mii de persoane in fiecare an, sunt angina pectorala, infarctul miocardic sau alte boli cardiovasculare. Tipuri de colesterol Exista trei tipuri de colesterol: colesterol HDL (lipoproteine cu densitate mare),colesterol LDL (lipoproteine cu densitate mica) si colesterol VLDL (lipoproteine cu densitate foarte mica) . Colesterolul HDL este deseori numit tipul „bun” de colesterol intrucat ajuta la eliminarea din organism a colesterolului celular in exces pe cale intestinala. LDL, sau colesterolul „rau”;... [continuare]

Afectiuni care pot fi mostenite de la mama

Afectiuni care pot fi mostenite de la mama

Actualizat la data de: 30 August 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Noi studii considera ca prin mostenirea genetica de la mama, copiii pot manifesta diverse boli ale acesteia. Este adevarat ca trasaturile fizice, cum ar fi culoarea parului, inaltimea sunt rezultatul unei interactiuni complexe dintre genele mostenite de la mama si de la tata, insa dieta si alti factori de mediu care ne influenteaza pe parcursul vietii sunt atat de complecsi incat nici oamenii de stiinta nu-i inteleg pe deplin.  Ce sunt tulburarile genetice? Tulburarile genetice apar atunci cand o mutatie (o modificare daunatoare a unei gene, cunoscuta si sub numele de varianta patogena) va afecteaza genele sau cand aveti o cantitate gresita de material genetic. Genele sunt formate din ADN (acid dezoxiribonucleic), care contin instructiuni pentru functionarea celulelor si caracteristicile care te fac unic. Primesti jumatate din genele tale de la fiecare parinte biologic si poti mosteni o mutatie genetica de la un parinte sau de la ambii. Uneori, genele se... [continuare]

Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice

Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice

Actualizat la data de: 15 Mai 2025

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati In istoria omenirii, mortalitatea a fost determinata de cauze diverse; in timpuri mai indepartate erau provocate de bolile infectioase, mai recent de tuberculoza sau sifilis. Este binecunoscut faptul ca tara noastra ocupa primul loc la nivel european in ceea ce priveste decesul ca urmare a unei afectiuni cardiovasculare, iar infarctul miocardic este cauza principala.  Ce este ateroscleroza Ateroscleroza este o combinatie de modificari la nivelul arterelor mari si medii, constand in acumularea focala de lipide, polizaharide, de sange si constituientii acestuia, de tesut fibros si depozite de calciu insotite de modificari ale tunicii musculare. Depunerile de grasimi bogate in colesterina in endoteliu (aterom) incep din copilarie sau adolescenta, insotite de o reactie fibroasa (aterom, fibroscleroza); se depun saruri de calciu si progresiv placa de aterom se ulcereaza. Extensiunea proceselor aterosclerotice distruge tunica musculara a arterei, ducand la dilatari... [continuare]

Pericolele asociate cu slabirea rapida

Pericolele asociate cu slabirea rapida

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Dietele minune care promit slabirea rapida si in timp scurt exista peste tot in jur. Desi publicitatea facuta acestor diete ar putea convinge rapid o persoana sa le incerce, expertii recomanda metode lente si constante pentru slabit. Specialistii afirma ca greutatea maxima ce poate fi data jos in mod sanatos este de aproximativ 800-900 de grame pe saptamana. Pierderea rapida in greutate, in special prin diete ce implica infometarea, poate duce la foarte multe efecte secundare, unele foarte periculoase. De asemenea, cu cat o persoana slabeste mai rapid, cu atat nu reuseste sa-si mentina noua greutate. De fapt, cercetarile au constatat ca dupa scaderea rapida in greutate, in aproximativ doua treimi din cazuri, persoanele ce au urmat dieta s-au ingrasat mai mult decat au slabit. Acesta este doar unul dintre modurile in care pierderea rapida in greutate afecteaza negativ. Pierderea substantelor nutritive importante Multe diete rapide si planuri de alimentatie elimina... [continuare]

Fibrele sunt utile in tratamentul afectiunilor intestinale

Fibrele sunt utile in tratamentul afectiunilor intestinale

Actualizat la data de: 02 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fibrele ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv si la mentinerea unei greutati corporale optime. Pe langa faptul ca acestea sunt indicate in tratamentul impotriva constipatiei sau hemoroizilor, fibrele sunt indicate in meniul zilnic al persoanelor care sufera de diabet sau au colesterolul marit. O dieta bogata in fibre este asociata cu un mod de viata sanatos. Fibrele dietetice provin din parti ale plantelor care nu pot fi digerate de enzime si nu sunt absorbite in sistemul sanguin. In schimb, acestea sunt eliminate din organism ca si deseuri. Pe de alta parte, exista si fibre brute reprezentate de parti ale alimentelor care raman dupa ce alimentele au fost supuse hidrolizei acide si alcaline. Cantitatea de fibra bruta dintr-o planta este in general, intre 1/8 si 1 din totalul de fibre dietetice. Beneficiile dietei bogate in fibre Dieta bogata in fibre este o dieta care permite un regim 100% sanatos, putand fi consumate: - alimente... [continuare]

Celulita: tratament la domiciliu

Celulita: tratament la domiciliu

Actualizat la data de: 29 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Celulita defineste afectarea tesutului conjunctiv hipodermic, rezultatul acumularii de grasimi in celulele grase (adipocite) sau - pe scurt, depozitele de grasime de sub piele. Prezenta celulitei duce la "imbatranirea" testului, intrucat acesta incepe sa retina apa si toxine daunatoare pentru organism (prin actiunea glucozei asupra fibrelor de colagen si elastina, tulburari ale sistemului limfatic si circulator). Celulita este, de asemenea, descrisa ca o inflamatie a testului celular subcutanat. Stadii Stadiile celulitei sunt: 1. Celulita flasca Aspectul de coaja de portocala este vizibil doar atunci cand pielea este presata intre degete. 2. Celulita compacta In acest stadiu se observa nereguli ale pielii la nivelul tegumentului, iar uneori, zona este inflamata. 3-4. Celulita fibroasa si celulita edematoasa Depozitele de grasimi sunt vizibile sub forma unor noduli hipodermici, pielea este deformata si neregulata. Pot sa apara dureri in zona afectata... [continuare]

Alimentatia in timpul sarcinii

Alimentatia in timpul sarcinii

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O alimentatie sanatoasa si echilibrata creste sansele unei sarcini usoare, fara complicatii si poate creste sansa de a da nastere unui copil sanatos, putand chiar reduce riscul unor afectiuni cronice ce pot apare in primii ani ai copilariei. Cu toate ca mai exista inca multe persoane care cred in conceptia gresita conform careia fatul poate lua din corpul mamei toti nutrientii de care are nevoie indiferent daca ea are sau nu o alimentatie corespunzatoare, atat studiile efectuate cat si frecventa mare a copiilor dismaturi si cu malformatii congenitale nascuti in timpul foametei din al doilea razboi mondial, au dovedit contrariul. Lipsa sau surplusul unor principii alimentare din dieta are repercursiuni asupra dezvoltarii fatului. De aceea, in timpul sarcinii, mai mult decat oricand femeia trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata; in cazul in care femeia a avut o astfel de alimentatie si inainte de sarcina, sansele de a avea un copil sanatos cresc... [continuare]

Regimul puterea proteinelor

Regimul puterea proteinelor

Actualizat la data de: 18 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati "Puterea proteinelor" este una dintre dietele cu continut scazut in carbohidrati, bogata in proteine, foarte populare in ultimile decenii. Dr. Michael Eades si Dr.Mary Dan Eades, in cartea "Protein Power", publicata de New York Times, care mai bine de un an s-a mentinut pe lista celor mai bine vandute carti, promoveaza ideea ca nu carnea grasa, ouale si produsele lactate sunt responsabile de aparitia obezitatii, ci carbohidratii ce se gasesc in cantitate mare in anumite fructe, legumele si cereale. Autorii cartii sintetizeaza toate datele despre dietele sarace in carbohidrati si influenta majora pe care aceste diete le-a avut in schimbarea stilului alimentar. Sunt prezentate explicatii stiintifice privind rolul jucat de hormonii implicati in metabolism, insulina si glucagonul, cat si recomandari practice, de tipul: "ce meniu sa fie ales intr-un restaurant frantuzesc sau intr-un fast-food". Alimente permise Iubitorii de friptura, oua si branza pot sta... [continuare]

10 legi ale unei cure de slabire eficiente

10 legi ale unei cure de slabire eficiente

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Sfaturi Toata lumea stie ca o cura de slabire nu este deloc ceva usor. E nevoie de foarte multa rabdare si vointa ca sa scapam de acele kilograme in plus, fara de care viata ar fi atat de frumoasa. Solutia il ofera un cocteil format din antrenament cardio, unul de forta, la care adaugam un regim sarac in calorii si carbohidrati. Iata, in continuare, 10 legi de baza ale unui regim de slabire. Legi de baza ale unui regim de slabire 1. Mananca mai putin Da, toata lumea stie asta si totusi nu e atat de simplu pe cat pare. Cat de putin e problema – reducem prea putin din alimentatie si kilogramele raman acolo; taiem prea mult din ce mancam, iar organismul se adapteaza la regimul de infometare si arde tot mai putin din rezervele de grasime – detestata faza de platou. Ca sa putem slabi in siguranta, trebuie, mai intai, sa aflam de cate calorii avem nevoie ca sa ne mentinem greutatea la un nivel constant. Din acest numar scadem, apoi, 10-20% si aflam cate calorii trebuie sa... [continuare]

Convulsiile si ciocolata

Convulsiile si ciocolata

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ciocolata este o sursa bogata de zaharuri, grasimi si compusi neuroactivi, printre care cofeina, tetrahidro beta-carbonide, serotonina si alte amine biogene. Oricare dintre acesti compusi neuroactivi pot avea efect pozitiv sau negativ asupra activitatii epileptice cerebrale. Pentru unii bolnavi, care manifesta convulsii recurente, ciocolata ar trebui evitata. Totusi altii o pot tolera bine sau chiar o pot folosi ca parte a dietei de control a convulsiilor. Prima linie de tratament este medicatia antiepileptica, iar modificarile dietei pot fi considetate complementare medicatiei prescrise. Factori de risc Cofeina Cofeina se gaseste in mod natural in ciocolata deoarece este prezenta in boabele de cacao. Cu cat ciocolata este mai neagra, cu atat continutul sau in cofeina este mai mare. Tabelele nutritionale arata ca o ciocolata cu 70-85% cacao ofera 80 mg cofeina in fiecare 100 gr de produs. Consumul a 30 de grame de ciocolata neagra ofera o cantitate similara... [continuare]

Factori declansatori care incetinesc  metabolismul

Factori declansatori care incetinesc metabolismul

Actualizat la data de: 26 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe dintre persoanele care urmeaza diverse diete, considera ca din cauza metabolismului lor lent nu reusesc sa slabeasca atat cat ar trebui. Totusi, exista masuri care pot fi luate pentru ca metabolismul sa fie accelerat. Este adevarat ca rata metabolica bazala - intensitatea cu care organismul foloseste energia - poate afecta capacitatea unei persoane de a slabi. Totusi, exista cativa factori externi, controlabili, care contribuie la scaderea ratei metabolice. Elemente care pot incetini metabolismul - Varsta - Pe masura ce inaintam in varsta, capacitatea organismului de a utiliza cat mai eficient energia scade si, metabolismul se poate incetini. Cand celulele imbatranesc, acesta metabolizeaza mult mai putin. Perosanele mai in varsta tind sa aiba mai putina masa musculara decat cele mai tinere, fapt ce contribuie la reducerea masei metabolice. Chiar daca nu putem intineri pentru a accelera metabolismul, exercitiile fizice realizate constant au un efect pozitiv... [continuare]

Adevaruri despre pierderea in greutate

Adevaruri despre pierderea in greutate

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cel mai sanatos mod de a pierde in greutate nu include nici dietele restrictive, nici exercitiile fizice intense. Organismul agreaza schimbarile treptate, legate de modificarile dietetice si activitatea fizica. De exemplu, o persoana care nu a facut sport de ani de zile nu ar trebui sa isi propuna sa alerge brusc zeci de kilometri pe zi. Pe langa faptul ca ii va fi destul de dificil si probabil ca va fi descurajata si demotivata, ar putea sa sufere diverse leziuni. Toate aceste schimbari pozitive trebuie adaptate la starea generala de sanatate a organismului. Corpul poate functiona impotriva dorintelor dumneavoastra Nu vi se pare. Cand incercati sa pierdeti in greutate nu va luptati doar cu poftele dumneavoastra, ci si cu propriul corp. Cand pierdeti tesut adipos din organism, scad nivelurile de leptina care semnaleaza organismului senzatia de satietate si cresc valorile hormonului numit gherlina care stimuleaza foamea. Acest dezechilibru hormonal persista destul... [continuare]

Prevenirea diabetului

Prevenirea diabetului

Actualizat la data de: 25 August 2020

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Din ce in ce mai multe persoane sunt diagnosticate zilnic cu diabet. Mostenirea genetica joaca un rol important, dar viata sedentara, lipsita de miscare si exercitii fizice, dieta precara si kilogramele in plus, cresc si mai mult riscul de imbolnavire. Chiar daca nu sunt inca diagnosticati cu diabet, multi oameni prezinta un nivel crescut de zahar in sange, nu atat de mare incat sa fie alarmant, dar indeajuns incat sa creasca predispozitia acestora la dezvoltarea diabetului. Respectati micul-dejun In urma unor cercetari s-a demonstrat ca oamenii care respecta micul-dejun au prezentat o probabilitate cu 35-50% mai mica de a deveni supraponderali sau de a manifesta rezistenta la insulina, decat cei care au sarit peste masa de dimineata. Din ce cauza? Atunci cand nu primeste alimente, organismul intra intr-o stare de conservare. Daca nu mancati dimineata, ficatul utilizeaza si elibereaza glucoza stocata de-a lungul timpului pentru a mentine ridicat nivelul de zahar... [continuare]

Stil de viata bazat pe un continut redus de carbohidrati

Stil de viata bazat pe un continut redus de carbohidrati

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Organismul uman are abilitatea naturala de a folosi grasimea stocata pentru a produce energie. O dieta cu un continut scazut de carbohidrati activeaza acest proces natural al corpului. Unii specialisti considera ca o astfel de dieta este una dintre cele mai sigure pentru mentinerea sanatatii organismului. Desi multi oameni cunosc faptul ca limitarea cantitatii de carbohidrati duce la pierderea in greutate, nu inteleg acest proces. Atunci cand o persoana consuma multi carbohidrati, creste nivelul de glucoza din sange si se produce mai multa insulina. Un efect secundar al productiei intensive de insulina este convertirea carbohidratilor in grasimi si depozitarea acestora in celule. In plus, este stimulat creierul sa transmita semnale specifice starii de foame, astfel incat persoana in cauza va manca si mai mult. Atunci cand scade consumul de carbohidrati se vor micsora valorile insulinei si vor creste cele ale glucagonului. Glucagonul este... [continuare]

Cum sa reduceti nivelul de colesterol in mai putin de 5 minute

Cum sa reduceti nivelul de colesterol in mai putin de 5 minute

Actualizat la data de: 26 Iulie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colesterolul este asociat deseori cu o substanta nociva pentru organism, cand in realitate el are un rol important in mentinerea sanatatii. Acest alcool policiclic este mediul de care se leaga acizii grasi, fiind o grasime regasita in toate alimentele de origine animala. Cele doua tipuri de lipide care constituie colesterolul total din organism, numite LDL (lipoproteine de densitate mica) si HDL (lipoproteine de densitate mare), sunt produse de ficat, intrucat sunt necesare pentru functionarea corecta a proceselor organice. Colesterolul devine periculos pentru sanatate atunci cand nivelul lipoproteinelor de tip LDL creste, organismul devenind mai susceptibil bolilor cardiovasculare, aterosclerozei sau bolii vasculare periferice. Oamenii de stiinta au descoperit ca cea mai buna metoda de a mentine nivelul colesterolului in echilibru nu sunt dietele fade si private de grasimi, ci regimurile alimentare bogate in alimente care reduc nivelul colesterolului rau in... [continuare]

Calciul, mineralul care ar putea contribui la scaderea in greutate

Calciul, mineralul care ar putea contribui la scaderea in greutate

Actualizat la data de: 13 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Suplimentarea calciului in dieta nu este benefica doar pentru sanatatea oaselor si a danturii, ci ar putea contribui si la scaderea in greutate. Necesar pentru contractia vasculara si vasodilatatie, calciul contribuie si la functionarea normala a muschilor, transmisiilor nervoase, semnalelor intracelulare si secretiei de hormoni. Cercetarile din ultimii ani au descoperit ca mineralul regasit in abundenta in organismul uman ar putea contribui si la reglarea ponderala. Rolul calciului in scaderea in greutate Oamenii de stiinta au obtinut date promitatoare in privinta efectelor benefice ale calciului in pierderea in greutate si mentinerea aspectului estetic al corpului. De pilda, un studiu de specialitate a comparat o dieta hipocalorica ce nu include surse de calciu, cu o dieta saraca in calorii, dar care include cateva portii de lactate (surse externe importante ale calciului). Rezultatele au aratat ca dieta ce permite consumul de lactate s-a dovedit a fi... [continuare]

Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2

Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2

Actualizat la data de: 17 Martie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele bogate in fibre ajuta la mentinerea sub control a diabetului de tip 2, cea mai raspandita forma a acestei boli cronice la nivel global. Dieta este un factor esential in cadrul tratamentului, de aceea medicii ofera indicatii specifice despre ceea ce ar trebui sa consume in fiecare zi diabeticii. Intrucat fibrele din unele alimente pot chiar sa creasca glicemia intr-o anumita masura, este important sa consumati produsele de acest tip impreuna cu alte surse alimentare de proteine, astfel incat sa stabilizati nivelul zaharului in sange. Alimente recomandate pentru diabetul de tip 2 O dieta sanatoasa pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 asigura mentinerea greutatii corporale in limite normale si prevenirea cresterii nivelului de glicemie. In linii mari, diabeticii ar trebui sa respecte un regim alimentar sarac in grasimi, sare si zahar, dar bogat in fibre provenite in mare parte din legume si fructe. Doza zilnica recomandata de fibre... [continuare]

7 moduri simple sa mancati mai putin zahar

7 moduri simple sa mancati mai putin zahar

Actualizat la data de: 15 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Medicii nutritionisti spun ca o dieta echilibrata nu trebuie sa contina zahar intr-o proportie mai mare de 5% din totalul caloriilor consumate in fiecare zi, pentru mentinerea greutatii normale si prevenirea bolilor provocate de abuzul acestui aliment. Insa respectarea acestei reguli esentiale de nutritie este dificila, de vreme ce zaharul este adaugat in numeroase alimente procesate, de la paine si condimente, pana la sosuri. Apelati la cateva moduri simple de a manca mai putin zahar, astfel incat sa va tineti sub control numarul de kilograme si starea de sanatate. Excesul de zahar si efectele sale Statisticile americane arata ca populatia continentului de peste Ocean consuma peste 22 de lingurite de zahar zilnic, atat in forma lui naturala, cat si prin preluarea acestuia din bauturi si alimente. Aceasta cantitate, ingerata zilnic, inseamna un consum de 25 de kilograme de zahar anual, respectiv o crestere in greutate substantiala. Un aport exagerat de... [continuare]

11 schimbari simple pentru o alimentatie mai sanatoasa

11 schimbari simple pentru o alimentatie mai sanatoasa

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Cum poti avea o alimentatie sanatoasa? O alimentatie mai sanatoasa este cheia unei vieti lungi si de calitate, insa urmarea unei diete corecte nu se intampla de la sine. Sunt necesare mici schimbari pe care sa le adoptati treptat, fara sa simtiti ca va privati de hrana preferata sau ca duceti o lupta continua cu senzatia de foame. De altfel, medicii nutritionisti spun ca pana si modificarile minore din alimentatie pot aduce rezultate benefice importante pe termen lung. Simpla inlocuire a painii albe cu cea integrala sau prepararea cafelei cu lapte degresat, in locul celui gras, sunt exemple de modalitati prin care va puteti transforma radical dieta, cu eforturi mici. Moduri usoare de a manca mai sanatos Daca doriti sa va imbunatatiti regimul alimentar, sa va controlati mai bine portiile si sa va hraniti, astfel, mult mai sanatos, trebuie sa creati si circumstantele propice acestor schimbari importante, dar si sa adoptati obisnuinte menite sa se integreze permanent in... [continuare]

Carbohidratii sanatosi pe care ar trebui sa ii consumati zilnic

Carbohidratii sanatosi pe care ar trebui sa ii consumati zilnic

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Carbohidratii fac parte din categoria macronutrientilor de care organismul are nevoie pentru a functiona corespunzator. Daca proteinele si grasimile sunt necesare pentru productia de energie utilizata lent, carbohidratii satisfac necesitatile energetice imediate ale corpului. Prin urmare, excluderea totala a carbohidratilor din alimentatie poate avea consecinte importante asupra sanatatii pe termen lung. Invatati sa ii alegeti pe cei sanatosi, pentru a face fata cu brio unui stil de viata activ. Tipuri de carbohidrati Carbohidratii sunt un tip de macronutrienti preluati din numeroase alimente si bauturi. Majoritatea sunt produsi in mod natural in hrana de origine vegetala, asa cum sunt cerealele. Producatorii de alimente adauga alte tipuri de carbohidrati in alimentele procesate, sub forma amidonului sau a zaharurilor. Printre sursele naturale de carbohidrati se numara - fructele; - legumele; - laptele; - nucile; - cerealele; - semintele; -... [continuare]

Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 21 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bananele verzi sunt mai putin apreciate pentru gustul lor decat bananele bine coapte, insa sunt mai eficiente in cresterea ratei metabolice si in arderea grasimilor. Informatiile lor nutritionale releva un complex de vitamine, minerale si fibre cu beneficii unice pentru organism. Comparativ cu bananele coapte, cele vezi contin o cantitate mai mica de zahar. Pot fi consumate in stare cruda, preparate termic sau sub forma de faina, ca alternativa alimentara pentru persoanele care sufera de intoleranta la gluten. Informatii nutritionale Informatiile nutritionale pentru 100 grame de banane verzi in stare proaspata sunt urmatoarele Calorii 89 kcal; Apa 75 grame; Proteine 1 gram; Grasimi totale 0,3 grame; Carbohidrati 23 grame; Fibre alimentare 3 grame; Zaharuri 12 grame; Calciu 5 miligrame; Fier 0,3 miligrame; Magneziu 27 miligrame; Fosfor 22 miligrame; Potasiu 350 miligrame; Sodiu 1 miligram; Zinc 0,2... [continuare]

Riscurile asociate unui consum excesiv de proteine

Riscurile asociate unui consum excesiv de proteine

Actualizat la data de: 16 August 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista anumite diete bogate in proteine care sunt foarte populare la momentul actual, precum dieta Atkins si dieta Zone. Se crede ca dietele bogate in proteine ajuta la reducerea grasimii, scaderea in greutate si la dezvoltarea muschilor. Proteinele reprezinta o parte esentiala a unei diete sanatoase, ajutand la formarea masei musculare si repararea muschilor, organelor si a oaselor. Totusi, expertii in nutritie nu sunt de acord cu depasirea cantitatii recomandate. Riscurile legate de consumul excesiv de proteine Desi exista posibile beneficii ale unei diete bogate in proteine, precum o senzatie de satietate crescuta si retentie musculara, este important sa fim constienti de riscurile implicate. Excesul de proteine in organism este legat de diferite probleme de sanatate, in special daca urmati o astfel de dieta pentru o perioada indelungata. Cresterea in greutate Dietele bogate in proteine pot promite pierdere in greutate, insa acest lucru este valabil doar... [continuare]

Obezitatea: tratament fara reteta !

Obezitatea: tratament fara reteta !

Actualizat la data de: 29 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este obezitatea ? Obezitatea reprezinta o crestere exagerata a greutatii corporale, printr-o ingrasare anormala, ca urmare a acumularii de grasime in organe si tesuturi. Exista anumite perioade critice ale vietii cand cresterea in greutate duce la un numar crescut al celulelor grase (si nu la o dimensiune sporita a acestora): - intre varsta de 12 si 18 luni. - intre 12 si 16 ani. - maturitatea, cand o persoana dobandeste un exces de 60% din greutatea sa corporala ideala. - sarcina. Factorii care determina obezitatea: Ce anume determina cresterea in greutate a unei persoane, in timp ce o alta isi mentine aceeasi greutate? Cauzele variaza de la om la om si au fost identificati cativa factori care contribuie la existenta acestor diferente. 1. Varsta si metabolismul Ca regula generala, pe masura ce inaintam in varsta, ritmul metabolismului se incetineste si nu mai avem nevoie de asa de multe calorii pentru a ne mentine greutatea. Oamenii... [continuare]

Comunitate medicala

Hipertrigliceridemia

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Colesterol

591 de unitati, mi s-a recomandat 3 luni cu Lipantil, cate unul seara!In schimb nicio dieta! Ce alimente sunt permise sau interzise?Si ceva naturist m-ar interesa!Multumesc! [continuare]

Comunitate medicala

Boli de inima

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Colesterol

DIETA [continuare]

Buna ziua, in urma efectuarii unor analize am fost diagnosticata cu hipercolesterolemie (258). Puteţi să-mi spuneţi cum aş putea reduce nivelul colesterolului? Mentionez ca nu consum alimente cu un continut mare de grasimi. Multumesc. [continuare]

Comunitate medicala

Obezitatea

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Obezitatea

Buna ziua,sunt o femei de 34 ani,si sunt obeza cintaresc107kg la un1,72m nu stiu ce sa mai fac am tinut o groaza de diete si nu scad in greutate . maninc foarte putin si piine nu consum de 2 ani ,si maninc nu-mai sanatos ,salate .etc.Adevarat sunt bolnava si cu tiroida ,am luat tot felul de medicamente prescrise de medic endocrinologic si tratamentul la-m tinut 4 ani si tot asa sunt ,sunt disperata si nu stiu ce sa mai fac.va rog spunet-im ce sa mai fac.VA MULTUMESC. [continuare]

Va rog sa-mi spuneti daca LIPOFIB 160mg este un tratament suficient ptr a scadea colesterolul si trgliceridele,am 64 de ani,1,52 inaltime,64kg ,cu colicistectomie la 55 de ani si urmatoarele rezultate obtinute pe 2 feb 2010 :col total 291mg/dl,hdl 52mg/dl,ldl 189 mg/dl,trigliceride 250mg/dl,tgo 21 ul/l,tgp 42ul/L,glicemie 115 mg/dl,creatinina serica0,69mg/dl,fibrinogenemie 360 MG%,vsh 20mm/1h ,restul in valori normale din hemoleucograma,biochimia urinara ,val normale.recomandat dieta adecvata , va multumesc SAVIA [continuare]

Pagina 4 din 15 (426 rezultate)