dieta nr 5
Recomandari dietetice pentru pacientii cu hipertensiune arteriala
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Ce este hipertensiunea Hipertensiunea apare dintr-o combinatie de factori de mediu si genetici si din interactiunile acestor factori. Studiile epidemiologice, meta-analize si studii controlate randomizate au demonstrat ca anumite tipare alimentare si elemente alimentare individuale joaca un rol decizional in dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Schimbarile in dieta pot scadea tensiunea arteriala, pot preveni dezvoltarea hipertensiunii si pot reduce riscul complicatiilor hipertensiunii arteriale. Strategiile dietetice pentru prevenirea hipertensiunii includ reducerea aportului de sodiu, limitarea consumului de alcool, cresterea aportului de potasiu si adoptarea unui model alimentar general, cum ar fi dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) sau o dieta mediteraneana. Pentru a reduce povara complicatiilor legate de tensiunea arteriala crescuta, sunt justificate eforturile care se concentreaza pe schimbari de mediu si comportamentale individuale care incurajeaza si... [continuare]
Nefropatia diabetica
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Ce este nefropatia diabetica Nefropatia diabetica este una din complicatiile cronice ale diabetului zaharat si poate fi depistata dupa mai multi ani de evolutie a acestuia . Hiperglicemia cronica afecteaza vasele renale (angiopatie) si functionarea unitatii de filtrare a rinichiului (nefronul) cu aparitia initiala a eliminirarii de albumina in urina care in timp poate duce la insuficienta renala. Prevenirea sau incetinirea leziunii renale este cel mai important pas in managementul bolii. Mentinerea glicemiei si a tensiunii arteriale in limite normale si o dieta alimentara sanatoasa poate reduce riscul dezvoltarii acestei afectiuni sau progresul spre insuficienta renala. Simptome - edeme, initial la picioare, iar apoi tot corpul poate fi afectat; - o crestere a tensiunii arteriale; - pierderea unor cantitati mari de proteine in urina (macroalbuminurie, semn sigur de nefropatie); - cresterea nivelelor de colesterol si trigliceride; - odata ce rinichii sunt afectati... [continuare]
Regimul alimentar in cancer
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Regimul alimentar al pacientului suferind de cancer este planificat si abordat diferit, in functie de caz, stadiu de evolutie si terapie. Bolnavii de cancer sunt printre cei mai expusi riscului de a dezvolta sindroame pluricarentiale, ca urmare a procesarii inadecvate a nutrientilor adusi prin dieta. Acest deficit este cauzat fie de boala in sine (in special in formele cu localizare digestiva), fie de tratament (care poate fi chirurgical, chimioterapie sau radioterapie). Modificarile de metabolism Boala canceroasa are capacitatea de a compromite total statusul nutritional al pacientului, alterandu-i in mod dramatic metabolismul si cauzand aparitia anorexiei (pierderea apetitului), ce pe termen lung va determina o scadere semnificativa in greutate. Exista situatii in care aceasta scadere ponderala apare chiar mai devreme, organismul fiind afectat profund de sindromul consumptiv asociat invariabil cancerului. Modificarile de metabolism ce apar la toti bolnavii... [continuare]
Afectiuni care pot fi mostenite de la mama
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Noi studii considera ca prin mostenirea genetica de la mama, copiii pot manifesta diverse boli ale acesteia. Este adevarat ca trasaturile fizice, cum ar fi culoarea parului, inaltimea sunt rezultatul unei interactiuni complexe dintre genele mostenite de la mama si de la tata, insa dieta si alti factori de mediu care ne influenteaza pe parcursul vietii sunt atat de complecsi incat nici oamenii de stiinta nu-i inteleg pe deplin. Ce sunt tulburarile genetice? Tulburarile genetice apar atunci cand o mutatie (o modificare daunatoare a unei gene, cunoscuta si sub numele de varianta patogena) va afecteaza genele sau cand aveti o cantitate gresita de material genetic. Genele sunt formate din ADN (acid dezoxiribonucleic), care contin instructiuni pentru functionarea celulelor si caracteristicile care te fac unic. Primesti jumatate din genele tale de la fiecare parinte biologic si poti mosteni o mutatie genetica de la un parinte sau de la ambii. Uneori, genele se... [continuare]
Cum sa scapam de problemele de memorie
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Boala Alzheimer, dementa si alte afectiuni grave cognitive si ale memoriei sunt diferite de crizele ocazionale de uitare. Cand omul imbatraneste, abilitatea sa de a-si aminti lucruri in mod natural scade. Exista si alti factori care afecteaza sanatatea memoriei, printre care: oboseala, depresia si dieta. Daca dificultatie de amintire nu sunt observate de toti prietenii si membrii familiei, nu exista motive de ingrijorare, fiind cel mai probabil vorba de o memorie precara. Memoria este buna atat timp cat persoana isi aminteste lucrurile importante si isi poate indeplini sarcinile zilnice. Daca cineva simte totusi ca memoria sa nu este cum a fost, si are dificultati in a procesa informatiile de baza, atunci e bine sa consulte cat mai curand un medic. Uneori o memorie proasta poate fi un simptom al unei boli serioase cum ar fi Alzheimer sau dementa. Daca boala este diagnosticata din timp, tratamentul poate fi de un real folos. Totusi, memoria precara... [continuare]
Diareea la copii - sfaturi dietetice
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Diareea la copii este greu de definit, specialistii considerand-o, de fapt, cresterea numarului obisnuit de scaune pentru copilul respectiv si reducerea consistentei acestora prin cresterea continutului apos. Etiologia ei este plurifactoriala, incluzand atat cauze infectioase (microbiene, virale, parazitare), cat si neinfectioase (diete necorespunzatoare, tratament antibiotic prelungit). Diareea poate fi agravata prin regim alimentar necorespunzator, insa prin regim adecvat poate fi si ameliorata. Recomandarile specialistilor Printre sfaturile utile adresate de catre specialisti parintilor, se numara: Mentinerea alimentatiei normale Mentinerea unei diete cat mai normale, continand alimentele de baza, cu care copilul e deja obisnuit. Daca in trecut medicii recomandau instituirea unei diete hidrosaline, care avea drept scop punerea in repaus a tubului digestiv, insa cu asigurarea aportului de apa si electroliti, studiile clinice recente au demonstrat ca... [continuare]
Constipatia
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Desi majoritatea persoanelor catalogheaza drept constipatie absenta tranzitului intestinal pe o perioada mai lunga de o zi, aceasta este caracterizata atat de frecventa, cat si consistenta scaunului. Activitatea normala a tubului digestiv poate varia de la trei scaune pe zi pana la 3 scaune pe saptamana, fara a indica o afectiune subiacenta. De asemenea, aproape fiecare individ poate avea scaune mai rare decat in mod obisnuit si cu caracter temporar, in functie de diversi factori de mediu, precum hidratarea, alimentatia sau schimbarea habitatului. Intelegand cauzele care duc la declansarea constipatiei, pacientii pot prezenta ameliorarea si chiar preventia acesteia pe termen lung. Cauzele constipatiei Pentru a intelege ce inseamna constipatia, trebuie explicat mecanismul prin care functioneaza colonul (intestinul gros). Pe masura ce alimentele semilichide avanseaza in tubul digestiv, pe intreg traiectul intestinal au loc procese de reabsorbtie a apei, astfel... [continuare]
Anemia prin deficit de acid folic
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Anemia prin deficit de acid folic rezulta datorita unui nivel seric mai mic fata de cel normal de acid folic in organismul uman. Organismul are nevoie de acid folic, una dintre vitaminele B, pentru a produce globulele rosii ale sangelui. Organismul uman nu poate produce suficient acid folic, astfel ca dieta trebuie sa contina alimente bogate in acid folic, cum ar fi citricele, legumele cu frunze verzi si cerealele fortificate. Organismul este capabil sa depoziteze suficient acid folic pentru 2-6 luni. Cu toate acestea, anemia apare in cateva saptamani de la reducerea depozitelor de acid folic. Deficitul de acid folic la femeile care raman insarcinate poate determina nou-nascuti cu greutate mica la nastere sau cu anomalii congenitale, in special la nivelul creierului si coloanei vertebrale (defecte de tub neural). Deficitul de acid folic poate creste riscul pentru alte boli, incluzand afectiunile cardiovasculare si tromboza venoasa. Cauze Cauzele anemiei prin... [continuare]
Pastilele de slabit
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Generalitati Reclamele pentru pastile de slabit sunt peste tot: la Tv si radio, in reviste si ziare, pe internet; ele ne seduc cu marturii sincere, imagini inainte si dupa tratament, garantii, etc. Cine mai are nevoie de diete si programe de exercitii fizice din moment ce o pilula mica va poate ajuta sa aveti silueta ideala fara pic de efort? Dar, cu toate ca producatorii pastilelor de slabit promit o scadere drastica in greutate intr-o perioada foarte scurta, se pot tine de promisiune? Va pot ajuta sa pierdeti in greutate? Si daca este asa, va pot ajuta si sa va pastrati silueta proaspat dobandita pe termen indelungat? Exista multe motive pentru care trebuie sa fiti extrem de prudente atunci cand doriti sa apelati la pastilele pentru slabit. Pierderile in greutate, dietele de mai multe tipuri, in special cele legate de pastilele de slabit, au fost asociate in decursul ultimului deceniu cu grave probleme de inima, probleme de sanatate si chiar cu un numar de decese. [continuare]
Alimentatia corecta a copiilor
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Regimul alimentar sanatos al copiilor este cel care furnizeza o cantitate adecvata de nutrienti, in proportii corespunzatoare si care este perfect adaptat etapei de dezvoltare in care se incadreaza copilul. Dar regim alimentar sanatos nu este doar despre calitatea alimentelor pe care le mancam, este si despre: - a acorda timp pentru a servi masa, a constientiza cand iti este foame si cand esti satul; - a planifica ce sa mananci si a implica si pe altii in acest lucru dar si in prepararea mancarurilor; - a te bucura de mancare, traditiile culturale si alimentare putand fi integrate in stilul alimentar sanatos; - a manca impreuna cu cei apropiati. Dieta nou-nascutilor si sugarilor sub 4 luni In primele 4-6 luni de viata, specialistii recomanda ca dieta sugarilor sa fie bazata in special (daca nu chiar in exclusivitate) pe laptele matern (sugarul hranit prin alaptare la san) sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrienti care sa se adapteze nevoilor si... [continuare]
Vitaminele
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Vitaminele reprezinta un grup de substante organice naturale, necesare organismului (desi in cantitati mici), pentru realizarea in conditii optime a unor procese metabolice esentiale. Vitaminele, prin moleculele lor, nu elibereaza energie si nu au nici roluri plastice, insa sunt esentiale in generarea acesteia. Deoarece majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de catre organism, acesta trebuie sa le primeasca prin dieta (fie ca atare, fie sub forma de provitamine). Vitamine esentiale Exista 13 vitamine esentiale (lipsa lor afecteaza functionalitatea normala a organismului): A, C, D, E, K, tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic, biotina, vitamina B6, vitamina B12, acidul folic. Functiile vitaminelor sunt complexe, incluzand aici: functie de hormoni sau hormon-like (vitamina D), antioxidanti (vitamina E), rol in cresterea si diferentierea tisulara (vitamina A) si lista poate continua. Vitaminele sunt grupate in doua categorii... [continuare]
Colonul iritabil - recomandari alimentare
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Sindromul de intestin iritabil, o tulburare functionala frecventa, in special in randul tinerilor, poate determina, prin natura simptomelor dureroase, balonarii si a modificarilor de tranzit, o afectare semnificativa a calitatii vietii unor pacienti. Studiile arata ca afectarea calitatii vietii si a psihicului acestor pacienti poate fi comparata cu cele ale pacientilor cu boli cronice precum diabetul sau afectiunile cardio-vasculare si renale, motiv pentru care, in afara resurselor medicamentoase, adoptarea unor modificari ale stilului de viata merita tentate in vederea ameliorarii simptomelor. Cauzele alimentare ale sindromului de intestin iritabil Desi inca incomplet elucidati, factorii care contribuie la intretinerea acestei boli includ nu numai modificari in axul intestin-creier, sensibilitatea crescuta la stimuli si neurotransmitatori, ci si factori de natura alimentara sau in legatura cu motilitatea colonului. Unii pacienti cu sindrom de intestin... [continuare]
Detoxifierea organismului
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Dieta detoxifianta Detoxifierea poate reduce incidenta de aparitie a numeroase probleme de sanatate, cum ar fi oboseala cronica, imunitatea scazuta, alergiile, durerile de cap, scaderea capacitatii de concentrare sau mancarimile pielii. Dietele care contribuie la „curatarea” organismului nu includ decat mancare organica si apa minerala sau filtrata. Alimente Exemple de astfel de alimente: - Sucurile de fructe sau legume; - Supele de legume; - Legumele fierte (cum ar fi: broccoli, spanacul, conopida sau morcovii); - Cerealele; - Leguminoasele; - Orezul brun; - Branza de vaci; - Iaurtul bio; - Pestele; - Carnea de pui. Nu conteaza cantitatea ingerata din aceste alimente, poate fi vorba despre oricat de mult sau de putin. Multe persoane incearca, odata ce initiaza o dieta de detoxifiere, sa si scada in greutate, motiv pentru care isi injumatatesc portiile zilnice de mancare. In timpul dietei de detoxifiere este necesar sa se bea cat mai... [continuare]
Despre potasiu si sanatatea inimii
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Ce este potasiul Potasiul este un mineral esential care joaca mai multe roluri importante in organism: -conduce impulsurile electrice in tot corpul ca un electrolit. -ajuta la mentinerea sanatatii rinichilor, oaselor si a celei cardiovasculare. -asigura contractia musculara si sustine tensiunea arteriala normala. Rolul potasiului in organism Potasiul este deosebit de important in dieta pacientilor care se confrunta deja cu afectiuni cardiace (hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca sau aritmii) si dozarea lui este esentiala pentru conduita medicala corespunzatoare. Pacientii, dar si medicii, trebuie sa acorde o mare importanta dietei, mai ales daca tratamentul include medicamente diuretice care pot favoriza depletiunea organismului de potasiu. In ciuda faptului ca nu exista o corelatie directa intre potasiu si colesterol, se pare ca un regim bogat in potasiu influenteaza benefic si nivelul plasmatic al acestui lipid. Potasiul este un ion ce se gaseste atat in... [continuare]
Top 3 vitamine pentru cresterea fertilitatii la barbati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Administrarea suplimentelor in vederea stimularii cantitatii de material seminal pentru a spori fertilitatea masculina este importanta. Totusi este necesar sa se urmeze o dieta care contine alimente nutritive pentru ca aceste suplimente sa ajute la cresterea fertilitatii. Credeti sau nu, alimentele consumate joaca un rol cheie in fertilitatea masculina in aceea ce priveste cresterea productiei de testosteron, volumul materialului seminal, precum si a calitatii spermei. De ce sunt necesare vitaminele? Vitaminele sunt pietrele de temelie ale fertilitatii masculine, furnizand substantele nutritive corespunzatoare sistemului de reproducere. Vitaminele optimizeaza nivelul de material seminal din testicule, repara disfunctionalitatea celulelor spermatice si creste motilitatea spermatozoizilor, reducand timpul de conceptie. Daca nu consumati cantitati adecvate de vitamine, fertilitatea dumneavoastra poate avea de suferit. Fertilitatea poate fi crescuta... [continuare]
Terapia mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Terapia Mayr este de fapt, un program complex de detoxifiere a organismului, adresat in principal persoanelor cu importante probleme de tranzit intestinal. Majoritatea adultilor se plang de faptul ca au un sistem digestiv suprasolicitat printr-o dieta inadecvata, dezechilibrata si prin obiceiuri alimentare nesanatoase. Acestea duc in timp la scaderea eficientei digestiei si procesului de absorbtie, cu instalarea ulterioara a unor carente vitaminice si nutritionale importante. Alimentele ce nu sunt procesate corespunzator in tubul digestiv vor fermenta si efectiv vor putrezi in tractul gastro-intestinal, dand nastere unor produsi metabolici toxici, ce sunt absorbiti in sange si distribuiti apoi in intregul organism. Acest proces de autointoxicare afecteaza functia numeroaselor organe cu rol vital, efectele nocive neintarziind sa apara si manifestandu-se in principal prin modificarea aspectului fizic si scaderea tonusului psihic si emotional. Terapia Mayr... [continuare]
Generalitati Datorita principiilor active pe care le contine, socul, sub forma de ceai, tinctura sau suc, are o actiune diuretica si sudorifica, avand drept rezultat eliminarea apei din organism. Este laxativ (dar fara reactiile adverse ale altor laxative), inhiba apetitul alimentar (pe termen lung), fiind folosit cu succes ca metoda adjuvanta in cadrul curei de slabire, alaturi de dieta si exercitiile fizice. Principii active In fructe: sambunigrosida (glicozid), nitrat de potasiu, caroten, acid malic, acid citric, acid tanic. In scoarta: tanin, rezina, acid valerianic Pentru a scapa de kilogramele in plus este bine ca un regim de slabire sa inceapa cu o cura de ceai de soc, care are urmatoarele efecte benefice: - provoaca transpiratie abundenta; - ajuta la scaderea in greutate; - elimina toxinele din organism; - are efect laxativ. Infuzia din soc te scapa de „coaja de portocala” Infuzia se prepara din 3 lingurite cu flori de soc uscate la 250... [continuare]
Generalitati O alimentatie sanatoasa si echilibrata creste sansele unei sarcini usoare, fara complicatii si poate creste sansa de a da nastere unui copil sanatos, putand chiar reduce riscul unor afectiuni cronice ce pot apare in primii ani ai copilariei. Cu toate ca mai exista inca multe persoane care cred in conceptia gresita conform careia fatul poate lua din corpul mamei toti nutrientii de care are nevoie indiferent daca ea are sau nu o alimentatie corespunzatoare, atat studiile efectuate cat si frecventa mare a copiilor dismaturi si cu malformatii congenitale nascuti in timpul foametei din al doilea razboi mondial, au dovedit contrariul. Lipsa sau surplusul unor principii alimentare din dieta are repercursiuni asupra dezvoltarii fatului. De aceea, in timpul sarcinii, mai mult decat oricand femeia trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata; in cazul in care femeia a avut o astfel de alimentatie si inainte de sarcina, sansele de a avea un copil sanatos cresc... [continuare]
Uleiul de masline: beneficii si utilizare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Beneficiile uleiului de masline sunt recunoscute inca din antichitate, din vremea lui Hipocrate, Galen sau Diocles, cand maslinele erau simbolul pacii al gloriei. In prezent, medicii si nutritionistii au realizat ca uleiul de masline extra virgin, in special, detine importante proprietati nutritionale benefice pentru mentinerea sanatatii organismului. Cea mai bogata sursa de grasimi mononesaturate este uleiul de masline; din acest motiv acesta este componentul principal in dieta mediteraneana. Uleiul de masline este un suc natural care pastreaza gustul, aroma, vitaminele si proprietatile curative ale maslinelor. Totodata, acesta este singurul ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat - proaspat presat din masline. Beneficiile medicale ale uleiului de masline se datoreaza atat continutului ridicat de acizi grasi monosaturati, cat si continutului ridicat de antioxidanti. Potrivit studiilor realizate pana in prezent, uleiul de masline previne aparitia bolilor... [continuare]
Cum se poate pierde rapid in greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Un grup de specialisti au analizat cele mai des utilizate moduri de a pierde in greutate intr-un mod sanatos, fara a se recurge la diete sau produse nesanatoase. Sfaturile specialistilor includ strategii de a controla foamea, strategii prin care pot fi reduse la minim caloriile consumate si care pot contribui la o pierdere rapida in greutate. Ecuatia scaderii in greutate Ecuatia care poate fi aplicata pentru scaderea in greutate se bazeaza pe faptul ca jumatate de kilogram de grasime este acumulat in urma consumului a 3500 de calorii. Acest lucru inseamna ca daca o persoana a mancat produse alimentare care au insumat 3500 de calorii se va castiga in greutate jumatate de kilogram. Pentru arderea acestor calorii este necesara o combinatie intre un plan dietetic si exercitii fizice. Poate dura mai mult de o saptamana sau chiar luni (in functie de actiunea metabolismului fiecarei persoane) pentru a se ajunge la greutatea tinta. Metodele recomandate... [continuare]
Generalitati Aaahhhh… Zilele lenese de vara…Z ile petrecute cu prietenii la gratar, la terase, la piscina sau la picnic…Zile pline de distractie si mancare buna! Cum sa ne inchipuim vara fara carnaciori pe gratar, cartofi prajiti, mici, bere si inghetata? Parca ar fi nefiresc! Insa, chiar daca astfel de meniuri ne fac cu ochiul, organismul nostru poate sa nu fie la fel de incantat de prezenta lor abundenta in dieta si putem constata, mai ales spre sfarsitul verii, nu numai ca nu am slabit in cele cateva luni, ci ca, din contra, ne-am ingrasat. Mentinerea siluetei Cum se poate acest lucru? Relativ simplu: prin adoptarea unei diete hipercalorice, abundenta in prajeli, carne si dulciuri. Vara este sezonul in care ne putem mentine silueta si putem pierde cateva kilograme, daca este cazul, dar la fel de bine ne putem rotunji formele. Totul depinde de alegerile pe care le facem: legume sau carne, fructe sau dulciuri, apa si sucuri naturale sau bauturi alcoolice si... [continuare]
Generalitati Potrivit studiilor realizate in Statele Unite, mai mult de jumatate dintre americani aleg sa urmeze o dieta pentru slabit. Pentru multi dintre acestia este dificil sa piarda mai mult de cateva kilograme, si putini reusesc sa ramana la greutatea obtinuta in urma unui program de slabit. Dificultatile intampinate la pierderea kilogramelor si mentinerea greutatii determina oamenii sa apeleze la un program de slabire comercial sau profesional. Despre programele comerciale de slabit se stie ca functioneaza numai in cazul persoanelor puternic motivate si constiente de faptul ca arderea rapida a caloriilor se face numai prin intermediul activitatii fizice zilnice. Ca orice decizie, si alegerea unui program presupune punerea in balanta a beneficiilor oferite de fiecare program de slabit, in caz contrar rezultatele se vor lasa mult asteptate! Alegerea unui program de slabit: ce trebuie sa urmaresc? Asigurati-va ca este optim pentru sanatatea dumneavoastra. Chiar daca... [continuare]
Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de carne rosie creste riscul aparitiei decesului cauzat de bolile cardiovasculare sau cancer? Aceasta este o intrebare care poate trece prin mintea oricui. Expertii ofera diverse raspunsuri in aceasta directie si explica ce posibile beneficii sau efecte nocive pot sa apara in urma savurarii acestui aliment, pentru sanatate. De asemenea, este prezentat rolul pe care trebuie sa il aibe carnea rosie in dieta oricarei persoane. Consumul de carne rosie si bolile cardiovasculare Consumul de carne rosie amplifica riscul declansarii afectiunilor cardiovasculare si a bolilor de inima? In cazul bolilor cardiovasculare, raspunsul este destul de simplu: unele tipuri de carne rosie sunt bogate in grasimi saturate care ridica nivelul colesterolului din sange. Iar valorile ridicate de colesterol rau (LDL) cresc riscul bolilor de inima. Cand vine vorba despre cancer, raspunsul nu este atat de clar, desi majoritatea expertilor considera ca o dieta care... [continuare]
Generalitati Lupta cu numarul in plus de kilograme poate oscila destul de usor de la o dieta usoara la comportamente extreme, unele pur si simplu riscante. Unele obiceiuri pot provoca efecte nedorite, pot fi nesigure pentru sanatate si pot avea consecinte grave. Oamenii devin atat de concentrati asupra pierderii in greutate incat sunt dispusi sa faca lucruri periculoase care se pot intoarce impotriva lor si pot cauza probleme grave de sanatate. Dietele extreme pot creste riscul dezvoltarii tulburarilor de alimentatie. 7 metode periculoase Infometarea, postul sau dietele cu un continut foarte scazut de calorii Dietele care au foarte putine calorii duc la scaderea in greutate, dar kilogramele pierdute includ si diminuarea masei musculare si prezinta riscuri pentru sanatate. Cele mai multe dintre persoane care slabesc rapid recastiga toate kilogramele, la care se adauga si altele. Cantitatea de grasime acumulata va fi mai mare iar masa musculara mai scazuta,... [continuare]
Diabetul: bazele alimentatiei sanatoase!
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Contrar informatiilor pe care le-ati primit probabil pana acum, nu exista o dieta diabetica in sine – si asta este o veste buna! Dieta recomandata diabeticilor pentru a controla glucoza din sange (sau glicemia) este indicata pentru cei cu diabet dar este recomandata pentru oricine altcineva. Aceasta inseamna ca dumneavoastra si familia dumneavoastra puteti manca aceleasi alimente sanatoase atunci cand este ora mesei. Totusi, pentru persoanele cu diabet, cantitatea totala de carbohidrati consumata zilnic trebuie monitorizata cu multa atentie. Dintre diferitele componente nutritive – carbohidrati (glucide), lipide si proteine – carbohidratii au cea mai mare influenta asupra nivelului de zahar in sange. Cele mai multe persoane cu diabet trebuie, de asemenea, sa monitorizeze ingestia zilnica de grasimi si proteine. Pentru a avea controlul nivelului de zahar in sange, trebuie sa alegeti o mancare sanatoasa, sa faceti zilnic exercitii fizice si sa va luati... [continuare]
Numarul de kilograme acumulate in timpul sarcinii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Numarul de kilograme acumulat in timpul sarcinii printr-o dieta sanatoasa si echilibrata este un semn bun ca bebelusul primeste toate substantele nutritive de care are nevoie si creste intr-un ritm sanatos. Nu este necesar ca femeia insarcinata sa manance pentru doua persoane. Este adevarat ca are nevoie de calorii in plus si alimente bogate in nutrienti care au rolul de a ajuta copilul sa creasca, dar, in general trebuie sa se consume doar cu 100-300 calorii in plus fata de perioada dinaintea sarcinii. Fiecare femeie ar trebui sa-i ceara sfatul medicului obstetrician privind numarul de kilograme pe care ar trebui sa-l adauge la greutatea sa in timpul sarcinii. O femeie cu greutate medie, inainte de sarcina ar trebui sa castige intre intre 11-15 kilograme pana la sfarsitul sarcinii, iar femeile supraponderale doar intre 6-10 kilograme. Cum sunt justificate kilogramele in plus la sfarsitul sarcinii? De obicei, kilogramele unei viitoare mamici,... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Nutritie , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter