Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

despre carnea de peste

Despre balonare, eructatii si flatulenta

Despre balonare, eructatii si flatulenta

Actualizat la data de: 28 Septembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Balonarea, flatulenta si eructatiile sunt procese, pe cat de stanjenitoare cand apar in public, pe atat de normale si naturale. Medicii isi fac probleme atunci cand pacientul nu le mai sesizeaza, insa nu atunci cand acestea exista. Flatulenta consta in expulzia (pe cale anala) a unui amestec de gaze ce rezulta din procesele digestive. Flatulenta este termenul medical, mai popular aceste emisii numindu-se de fapt “gaze” sau “vanturi”. Gazele ajung la nivel rectal ca urmare a miscarilor peristaltice normale care caracterizeaza activitatea fiziologica a tubului digestiv (segmentul distal, in special, anume colonul). O data cu gazele prin peristaltismul intestinal avanseaza si materiile fecale, deci existenta gazelor semnifica faptul ca tranzitul este normal, si ca nu a aparut (din diverse motive, un ileus intestinal). Toate persoanele sanatoase au gaze, insa exista variatii individuale, unii avand mai multe decat altii. Eliminarea lor pe cale orala se numeste... [continuare]

Tot ce trebuie sa stii despre anemie. afla cand trebuie sa te ingrijorezi

Tot ce trebuie sa stii despre anemie. afla cand trebuie sa te ingrijorezi

Actualizat la data de: 06 Iulie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce trebuie sa stiti despre anemie  Daca o persoana nu are suficiente globule rosii sanatoase, poate dezvolta o afectiune numita anemie.  Aceasta inseamna ca sangele are niveluri mai mici decat cele normale de hemoglobina - aceasta fiind partea globulelor rosii care transporta oxigenul catre toate celulele din organism.  Aceasta afectiune reprezinta o problema de sanatate publica, tinand cont de faptul ca, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 614 milioane de femei si 280 de milioane de copii din intreaga lume sunt afectati de ea.  In plus, deficienta nutritionala legata de absenta fierului, principala cauza a anemiei, afecteaza 33% dintre femeile care nu sunt insarcinate, 40% dintre gravide si 42% dintre copii.  De aceea este important sa stim cum si de ce apare aceasta afectiune, precum si sa identificam simptomele si factorii de risc pentru a preveni potential dezvoltarea acestei boli sau sa consultati in timp util un medic si sa primiti tratamentul adecvat. Ce fac... [continuare]

Lucruri mai putin stiute despre anemie

Lucruri mai putin stiute despre anemie

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Oboseala este un simptom comun multor afectiuni, unele chiar grave, asa cum sunt bolile cardiovasculare, dar de cele mai multe ori oboseala accentuata este primul semn al anemiei. Ganditi-va la celulele rosii din sange ca la sistemul de transport care transporta oxigenul catre tesuturile corpului. Cand aveti anemie, corpul nu produce suficiente celule rosii din sange sau aceste celule nu functioneaza atat de bine cum ar trebui. Sfarsesti prin a te simti slab, obosit si cu respiratia scurta. Anemia vine sub mai multe forme. Anemia cu deficit de fier este cea mai frecventa. Alte tipuri de boala afecteaza doar un numar mic de oameni. Iata o privire asupra unora dintre tipurile rare de anemie si modul in care sunt tratate. Anemie aplastica sau hipoplazica Celulele sanguine sunt facute din celule stem din maduva osoasa. Cand aveti anemie aplastica, celulele stem din maduva osoasa sunt deteriorate si nu pot produce suficiente celule sanguine noi. Fie te-ai nascut cu... [continuare]

Cele mai frecvente mituri despre sarcina

Cele mai frecvente mituri despre sarcina

Actualizat la data de: 10 Ianuarie 2020

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Sfaturi despre sarcina Majoritatea oamenilor au auzit diferite informatii sau au primit anumite sfaturi cu privire la sarcina. Adesea, toate acestea s-au concentrat asupra a ceea ce inseamna diferitele simptome experimentate, dar si asupra modurilor „ciudate” de a afla sexul copilului. In plus, sunt emise frecvent mituri cu privire la ceea ce poate si ceea ce nu poate face o femeie in timpul sarcinii. Desi unele informatii, pot fi corecte si de ajutor, multe mituri circula in randul populatiei cu privire la sarcina. Cele mai frecvente mituri ce au legatura cu sarcina Mitul 1: sarcinile gemelare sunt rare Sarcinile gemelare sunt mai frecvente decat ar putea considera unii oameni. Astfel, se considera ca aproximativ 3% din sarcini au ca rezultat nasterea de gemeni. In plus, numeroase studii de specialitate au ajuns la concluzia ca acest procent este in crestere. Sarcina gemelara are sanse si mai mari sa apara in cazuri speciale, precum varsta mamei. Femeile care au intre 30... [continuare]

Lucruri pe care trebuie sa le stii despre depistarea precoce a cancerului colorectal

Lucruri pe care trebuie sa le stii despre depistarea precoce a cancerului colorectal

Actualizat la data de: 04 Aprilie 2025

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Ce este cancerul colorectal? Cancerul colo-rectal ramane unul dintre cancerele cu incidenta crescuta la nivel mondial si mai ales cu supravietuire redusa, prin prisma unei lipse de informare cu privire la posibilitatile de screening ale bolii. Atunci cand acesta este diagnosticat precoce, putem vorbi de tratamente cu potential curativ si rata de supravietuire substantiala. Ce inseamna screening? Screeningul unei boli inseamna efectuarea unor investigatii cu scopul de a detecta o boala cat mai devreme in evolutia acesteia, pentru a asigura o sansa mai mare de supravietuire si un tratament eficient. In general screeningul se face la pacienti asimptomatici si care au ajuns la varsta la care anumite boli au un risc mai mare de declansare. De la ce varsta este recomandat screeningul cancerului colo-rectal? Screeningul cancerului colo-rectal este recomandat incepand cu varsta de 45 de ani la pacientii fara istoric personal sau familial, fara alte afectiuni digestive... [continuare]

Renuntarea la carne poate duce la cresterea riscului de accident vascular cerebral?

Renuntarea la carne poate duce la cresterea riscului de accident vascular cerebral?

Actualizat la data de: 20 Septembrie 2019

Autor: SfatulMedicului

Prezentare generala Dietele vegetariene si vegane au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani, in mare parte datorita beneficiilor percepute pentru sanatate, dar si datorita preocuparilor cu privire la bunastarea mediului si animalelor. De asemenea, este bine cunoscut faptul ca o dieta bazata pe plante poate reduce riscul de boli de inima. Cu toate acestea, cercetarile recente au descoperit ca dietele vegane si vegetariene ar putea pune organismul in pericol sa dezvolte o alta afectiune: accidentul vascular cerebral. Publicat in Marea Britanie, un nou studiu de specialitate a analizat persoanele care au diete bazate pe carne, persoanele ce mananca peste si persoanele vegetariene pe parcursul unei perioade de urmarire de 18 ani. Conform constatarilor, vegetarienii si persoanele care mananca doar carne de peste au avut rate cu 22% si 13% mai mici de a dezvolta boli de inima, comparativ cu cei care au mancat carne. Pe langa acest lucru, cercetatorii au descoperit un... [continuare]

Totul despre grasimile trans

Totul despre grasimile trans

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Grasimile trans sunt considerate de specialistii in medicina a fi cel mai periculos tip de grasimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rau in organism (LDL) si il reduc pe cel bun (HDL). Cand colesterolul LDL predomina, apare susceptibilitatea dezvoltarii de boli cardiace, cauzele cele mai frecvente ale deceselor la nivel mondial. Ce sunt grasimile trans Numite si acizi grasi trans, grasimile trans sunt concepute prin adaugarea hidrogenului in ulei vegetal, in cadrul unui proces numit hidrogenare. Folosirea acestor grasimi in prepararea alimentelor procesate ajuta la prelungirea prospetimii acestora, a termenului de garantie si a aspectului atragator in rafturile magazinelor. In urma cu cativa ani, grasimile trans erau utilizate de producatorii de alimente procesate la scara larga, gratie efectelor pozitive asupra intensificarii aromei, texturii si rezistentei hranei, de la pizza congelata, pana la prajituri. Mici cantitati de grasimi trans se formeaza in... [continuare]

Adevarul din spatele miturilor despre sanatate

Adevarul din spatele miturilor despre sanatate

Actualizat la data de: 09 Februarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Crusta de la paine este plina de vitamine In urma unor studii, cercetatorii au descoperit ca in procesul de coacere al painii se formeaza un tip de antioxidant care este de 8 ori mai abundent in crusta decat in miezul painii. Totusi este important sa se consume painea cu totul, intrucat aceasta este bogata in substante nutritive si fibre. Esential este ca painea sa contina mai ales cereale integrale. Daca o persoana iese afara cu parul umed, va raci Intr-adevar, o persoana care va iesi afara cu parul umed va simti frigul mai ales la nivelul capului, dar nu se va imbolnavi. In timpul unor experimente, unui grup de voluntari li s-a inoculat un virus al racelii la nivelul cavitatii nazale. Jumatate din grup a ramas intr-o camera incalzita, in tip ce restul au facut o baie si au stat intr-un hol rece jumatate de ora fara sa se imbrace. Dupa ce s-au imbracat, au purtat sosete umede cateva ore. Subiectii din al doilea grup nu au manifestat o forma mai grava a racelii... [continuare]

 despre vara si prea multe calorii

despre vara si prea multe calorii

Actualizat la data de: 19 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aaahhhh… Zilele lenese de vara…Z ile petrecute cu prietenii la gratar, la terase, la piscina sau la picnic…Zile pline de distractie si mancare buna! Cum sa ne inchipuim vara fara carnaciori pe gratar, cartofi prajiti, mici, bere si inghetata? Parca ar fi nefiresc! Insa, chiar daca astfel de meniuri ne fac cu ochiul, organismul nostru poate sa nu fie la fel de incantat de prezenta lor abundenta in dieta si putem constata, mai ales spre sfarsitul verii, nu numai ca nu am slabit in cele cateva luni, ci ca, din contra, ne-am ingrasat. Mentinerea siluetei Cum se poate acest lucru? Relativ simplu: prin adoptarea unei diete hipercalorice, abundenta in prajeli, carne si dulciuri. Vara este sezonul in care ne putem mentine silueta si putem pierde cateva kilograme, daca este cazul, dar la fel de bine ne putem rotunji formele. Totul depinde de alegerile pe care le facem: legume sau carne, fructe sau dulciuri, apa si sucuri naturale sau bauturi alcoolice si... [continuare]

Adevarul despre grasimea abdominala

Adevarul despre grasimea abdominala

Actualizat la data de: 15 Ianuarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea oamenilor stocheaza grasimea din organism in doua moduri: la nivelul coapselor, soldurilor, abdomenului (grasimea subcutanata sau grasimea care poate fi observata in mod direct) si in jurul organelor interne vitale, cum ar fi inima, plamani, ficat etc. (grasime viscerala care nu poate fi vazuta din exterior). Volumul mare de grasime viscerala poate fi intalnita chiar si la persoanele slabe, dar este o certitudine la persoanele unde grasimea abdominala este vizibila. Totusi, grasimea viscerala devine o problema doar cand este prezenta pe termen lung, in cantitati ridicate, intrucat poate predispune la aparitia hipertensiunii arteriale, diabetului de tip 2, bolilor cardiovasculare, dementei si anumitor tipuri de cancer (inclusiv cancer de san si canc [continuare]

Adevar si mit despre guta

Adevar si mit despre guta

Actualizat la data de: 13 Martie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Guta este o conditie dureroasa care apare atunci cand acidul uric produs de organism este depozitat sub forma de cristale in articulatii si/sau tesuturile moi. Aflate in articulatii, aceste cristale de acid uric provoaca artrita inflamatorie, care la randul ei determina umflarea, roseata, senzatia de caldura, durera si rigiditatea articulatiilor. Guta este o conditie destul de frecvent intalnita. De aceea, exista si numeroase mituri care pot ingreuna diagnosticarea si urmarea unui tratament adecvat pentru ameliorarea simptomelor conditiei. Daca va numarati printre cei care au fost diagonosticati cu guta, trebuie sa cunoasteti adevarul din spatele acestor mituri, pentru a evita agravarea durerilor si a complicatiilor grave, ce v-ar putea pune viata in pericol. Mituri comune despre guta - Mit: Guta se vindeca de la sine, de-a lungul timpului. Desi este adevarat ca cele mai multe simptome de guta dispar in cele din urma chiar si fara tratament, este important ca... [continuare]

Adevarul despre sare si sodiu

Adevarul despre sare si sodiu

Actualizat la data de: 01 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Avertismentele publice emise de specialisti cu privire la consumul exagerat de sare a condus la o perceptie negativa fata de acest aliment, desi organismul are nevoie de sodiu pentru a functiona in mod corect. Sodiul este un mineral si un electrolit important pentru numeroase functii ale corpului, avand rolul de a mentine echilibrul fluidelor in interiorul celulelor. In plus, sodiul este implicat si in functionarea optima a impulsurilor nervoase si musculare. Cantitati mici de sodiu sunt prezente in majoritatea alimentelor, insa el provine in cea mai mare cantitate din sare. Diferenta dintre sare si sodiu Sarea este un compus ionic format prin reactia dintre un acid si o baza, insa de cele mai multe ori se refera la termenul utilizat pentru a desemna sarea de masa, clorura de sodiu (40% sodiu si 60% clor) folosita pentru asezonarea preparatelor culinare in toate bucatariile lumii. Asadar, sarea contine sodiu, insa aceste chimicale nu se confunda. Sodiul este un... [continuare]

Totul despre ph-ul organismului

Totul despre ph-ul organismului

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Toate organele si sistemele organismului lucreaza la unison, iar autoritatea care regleaza procesele celulare in corp este pH-ul. Cu toate ca nu i se acorda suficient de multa importanta, echilibrul pH-ului in organism este esential pentru mentinerea starii de sanatate, respectiv pentru cresterea longevitatii. Ce este pH-ul organismului Termenul pH este folosit ca o abreviere pentru hidrogenul potential. Astfel, pH-ul oricarei solutii este masurarea concentratiei de ioni de hidrogen. Cu cat valoarea pH-ului este mai ridicata, cu atat mai alcalin si bogat in oxigen este fluidul analizat. Pe de alta parte, cu cat este valoarea pH-ului mai mica, cu atat mai acid si privat de oxigen va fi fluidul in cauza. Valorile pH-ului variaza de la 0 la 14, indicele de 7.0 fiind considerat neutru. Toate valorile peste 7.0 indica un grad mai mare de alcalinizare, iar valorile sub 7.0 arata un nivel mai mare de aciditate. Organismul uman isi pastreaza pH-ul in jurul valorii... [continuare]

Informatii esentiale despre colesterol si valorile sale

Informatii esentiale despre colesterol si valorile sale

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colesterolul este asociat in general cu sursele alimentare nesanatoase, al caror consum creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Insa acest alcool organic se regaseste in membrana celulara si in tesuturile organismului, fiind transportat in sange si necesar proceselor metabolice de la nivel celular. Valorile colesterolului sunt un bun indicator al starii de sanatate, de aceea monitorizarea lor este foarte importanta, mai ales la varste inaintate. Informatiile esentiale despre rolul colesterolului in organism si situatiile in care aceste devine periculos ajuta la o mai buna intelegere a modului in care functioneaza organismul si a factorilor de risc asociati cu excesul de lipide in sange. Rolul colesterolului in organism Colesterolul este un compus lipidic, sterol, regasit in compozitia membranelor celulare ale corpului uman. Cea mai mare proportie a sa este sintetizata de ficat (aproximativ 75%), iar restul provine din alimentele consumate... [continuare]

Aspecte esentiale despre ficat

Aspecte esentiale despre ficat

Actualizat la data de: 28 Septembrie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ceea ce mancati, beti si excesul unor alimente si al alcoolului joaca un rol extrem de important pentru sanatatea ficatului dumneavoastra. Obiceiurile nesanatoase pe care poate ca le urmati pot dauna acestui organ care este responsabil de energia pe care o avem pentru a face fata cerintelor cotidiene. Un ficat sanatos este important pentru intreaga bunastare a corpului, iar daca el nu va mai functiona, corpul uman nu ar putea sa supravietuiasca nici macar o zi. Daca nu aveti nicio problema de sanatate, probabil ca nu va ganditi de 2 ori atunci cand vine vorba despre ficat, deoarece se poate sa nu fiti constient de ceea ce face el. Pentru ca ficatul este un organ atat de important, trebuie sa va interesati despre el. Mai ales daca ati avut probleme de sanatate sau aveti o istorie medicala cu aspecte de acest gen. Cateva aspecte importante in legatura cu ficatul Este cel mai mare organ glandular: ficatul este cel mai mare organ glandular al corpului uman,... [continuare]

5 mituri despre sanatate si adevarul din spatele lor

5 mituri despre sanatate si adevarul din spatele lor

Actualizat la data de: 18 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Cu siguranta ai auzit cel putin o data ca daca stai in frig racesti, ca ouale sunt alimente care fac rau inimii sau ca zaharul este responsabil pentru aparitia ADHD-ului in cazul copiilor. Adevarul din spatele acestor afirmatii este insa cu totul altul, spun medicii si oamenii de stiinta. Afla care sunt cele mai intalnite mituri despre sanatate: 1. Daca petreci prea mult timp in frig, faci gripa Nu de putine ori, bunicii sunt cei care ne atrag atentia sa ne acoperim bine capul cu o caciula sau sa nu stam prea mult timp in frig pentru ca o sa ne imbolnavim de gripa sau o sa facem o infectie respiratorie. Ei bine, oamenii de stiinta contrazic aceste spuse. Potrivit acestora, aerul rece este chiar benefic, pentru ca astfel creste capacitatea de lupta a sistemului imunitar. De fapt, este mai mare probabilitatea sa racesti in spatii inchise, unde sunt germeni si bacterii, caci gripa este provocata de virusuri, nu de temperaturile scazute. 2. Zaharul poate sa provoace ADHD... [continuare]

Adevaruri despre poftele alimentare

Adevaruri despre poftele alimentare

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca va este pofta sa manacti o bucata mare de paine pufoasa si calda nu inseamna ca organismul dvs. duce lipsa de cereale. Poftele alimentare nu prea au multe in comun cu nevoia de substante nutritive, dar a exista o legatura intre substantele chimice de la nivelul creierului care declanseaza senzatia placere si recompensa. Poftele pot fi asociate cu textura (crocant, cremos) sau gustul (dulce, sarat), dar toate au ceva in comun: excesul de alimente care poate sabota dieta dvs. Inghetata Oamenii care au pofte tind sa aiba indici de masa corporala mai mari - nici o surpriza, deoarece alimentele care ingrasa sunt adesea obiect al dorintei alimentare. Combinatia dintre textura cremoasa, gustul dulce si senzatia racoritoare pe care o ofera, transforma inghetata intr-un produs irezistibil, dar si costisitor in termeni de calorii. O portie normala de inghetata de vanilie are 230 de calorii. Recomandari: o jumatate de ceasca de inghetata din suc de... [continuare]

Lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre salam

Lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre salam

Actualizat la data de: 28 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati La nivel mondial, principala cauza a mortalitatii este data de bolile cardiovasculare. De aceea, este foarte important sa mananci sanatos, pentru a-ti proteja inima. Miscarea, combinata cu o alimentatie corecta reprezinta cel mai bun sistem de prevenire a acestor afectiuni. Fie ca vorbim de salam sau alte mezeluri, medicii recomanda sa eviti astfel de alimentele din carne grasa, aflate pe “lista neagra” a produselor care afecteaza inima. Salamul, un aliment cu multe chimicale Salamul este fabricat dintr-un amestec de ingrediente tocate, la care se adauga aditivi si substante chimice precum nitrati, coloranti sau aromatizanti. Salamul de vara, de exemplu, contine doar 8% carne, cu 2% mai putin decat procentul minim prevazut de lege. In rest, un salam contine apa, proteine vegetale din soia, sare, diferite condimente naturale, aditivi si conservanti, precum si o pasta obtinuta din carnea dezosata mecanic, tendoane, oase, sorici si pielite, cu un continut... [continuare]

Esentialul despre gastrita

Esentialul despre gastrita

Actualizat la data de: 12 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gastrita reprezinta inflamatia sau iritarea mucoasei gastrice (cea care captuseste suprafata interna a stomacului). Gastrita este o afectiune cu o patogenie foarte complexa si cu o serie de factori etiologici care pot face uneori ca diagnosticarea bolii in sine sa fie destul de complicata si anevoioasa. Prin gastrita se inteleg de fapt toate afectiunile inflamatorii ale stomacului: infectia cu Hellicobacter pylori, infectii gastrice virale si parazitare, lezarea epiteliala indusa de administrarea cronica sau in doze mari a unor medicamente din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), agresiunea prin refluxul biliar sau atrofia de mucoasa gastrica. Gastrita se poate manifesta brusc, in forma ei acuta, sau poate avea o evolutie trenanta, de-a lungul mai multor ani (cum este cazul gastritei cronice). Un exemplu clasic de gastrita acuta este reprezentata de cea indusa de ingestia de cantitati exagerate de alcool sau aspirina. Aspirina este capabila sa... [continuare]

Ce nu stiati despre poftele alimentare?

Ce nu stiati despre poftele alimentare?

Actualizat la data de: 03 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe persoane se confrunta cu fluctuatii ale greutatii cauzate de poftele alimentare pe care nu si le pot controla. In cazul in care poftele sunt trecatoare, nu trebuie sa va faceti probleme, dar daca sunt persistente, atunci este bine sa luati masuri. Aceste pofte pot indica unele carente de minerale, vitamine sau acizi grasi, insa pot fi favorizate in egala masura si de factorii de stres. Principalele pofte alimentare si explicatia lor Pofta de ciocolata . Poate indica lipsa magneziului si/sau a vitaminei B, care ar trebui sa se regaseasca in dieta zilnica. Totodata, pofta de ciocolata poate fi un indiciu al unei vieti stresante, agitate, indicand necesitatea de odihna si relaxare. Aceste pofte apar mai ales in perioadele premenstruale, de aici si nevoia de a manca ciocolata in anumite perioade ale lunii. Este indicat sa nu consumati multe dulciuri, ci sa le inlocuiti cu nuci si seminte de in, dovleac, floarea soarelui, legume si fructe sau ciocolata neagra,... [continuare]

Informatii generale despre cancer

Informatii generale despre cancer

Actualizat la data de: 16 August 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cancerul este un termen-umbrela folosit pentru un grup de boli care sunt cauzate de diviziunea rapida a unor celule anormale si raspandirea acestora la alte tesuturi si organe. Cancerul este una dintre principalele cauze de deces in intreaga lume. Dezvoltarea cancerului si metastazele Intr-un corp sanatos exista trilioane de celule care cresc si se divid, de care corpul are nevoie zilnic pentru a functiona. Celulele sanatoase au un ciclu de viata specific, dezvoltandu-se si murind intr-un mod care este determinat de tipul fiecarei celule. Celulele noi iau locul celor vechi sau deteriorate, pe masura ce acestea mor. Cancerul intrerupe acest proces si duce la cresterea anormala a celulelor. Acest lucru este cauzat de schimbari sau mutatii la nivelul ADN-ului. ADN-ul exista in genele individuale ale fiecarei celule si are instructiuni care ii comunica celulei ce functii sa indeplineasca si cum sa creasca si sa se divida. Mutatiile au loc frecvent la nivelul... [continuare]

Ce trebuie sa stii despre pietrele la rinichi (calculi renali)

Ce trebuie sa stii despre pietrele la rinichi (calculi renali)

Actualizat la data de: 07 Iulie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea oamenilor se gandesc ca pietrele la rinichi provoaca dureri chinuitoare. Totusi exista diverse metode de tratament pentru eliminarea sau distrugerea acestora fara disconfort major. Persoanelor diagnosticate cu calculi renali de dimensiuni mai mari, medicul le va recomanda un tratament mai agresiv. Indiferent de marimea acestora, oricine are pietre la rinichi ar trebui sa apeleze la medic pentru eliminarea lor: ameliorarea durerii cu ajutorul calmantelor nu rezolva problema. Ce este o piatra la rinichi? Pietrele la rinichi sau calculii renali se dezvolta din saruri si minerale care sunt transportate de urina; consistenta pietrelor este tare si pot avea dimensiuni variate de la cativa milimetrii pana la cativa centimetrii in diametru. Desi provin de la rinichi, vor fi eliminate din organism prin tractul urinar (ureter, vezica si uretra) si deseori pot face dificil sau chiar bloca fluxul urinar. Care sunt semnele si simptomele Disconfort - dureri... [continuare]

Adevarul despre alimentele fast - food

Adevarul despre alimentele fast - food

Actualizat la data de: 28 Mai 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Globalizarea ce caracterizeaza secolul in care traim pare a cuprinde chiar si alimentele pe care le consumam. Afirmatia este cu atat mai adevarata daca privim estimarile specialistilor cu privire la importurile si exporturile de produse alimentare, dar si de francize de lanturi de restaurante. Fast food-urile se extind international cu o viteza uimitoare. De exemplu, in India, vanzarile de alimente fast food cresc anual cu 40%. Procentul pare incredibil! Desi acest lucru este foarte profitabil pentru patronii lanturilor de restaurante, sanatatea celor care isi bazeaza regimul alimentar pe astfel de produse poate sa fie serios afectata. Este adevarat, alimentele fast food sunt bogate in numerosi nutrienti, inclusiv calciu, vitamina B12 vitamina A, C, D si E, insa la fel de adevarat este si ca unele pot fi considerate bombe calorice, ce abunda in grasimi nesaturate si care pot creste foarte mult riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, a diabetului si a... [continuare]

Comunitate medicala

Despre interferon

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Hepatita

Buna seara !Ma numesc Catherina,am 26 ani si am hepatita B+D.Vineri(1.11.2013) am inceput tratamentul cu in PEGASYS alfa 2a odata pe saptamana(180mcg) si pot sa va spun ca nu am niciun fel de reactie adversa.Ce se intampla cu mine?Este normal sa ma simt bine dupa injectia cu interferon? va rog ,am nevoie de un raspuns. Cu stima,Catherina [continuare]

As vrea sa slabesc 10 kg poate chiar mai mult si as dori o dieta cat de cat severa pt a scapa de kg in plus si celulita...Am 18 ani,1,68 si 68 de kg... [continuare]

Pe scurt:o relatie de 17ani,in urma cu 5ani ne-am casatorit,in ultimii 3ani reltie dubla,anul asta am divortat(eu sunt cel care a cerut divortul).Incerc sa-mi fac viata dar ma urmareste trecutul,am incercat cu fata din cauza careia am divortat, dar nu ofeream tot in aceasta relatie (fiindca imi era gandul la "sotie"ce face,cum ii merge etc.etc.,)ne-am despartit.M-am intors la "sotie"dar nu merge,ne-am despartit si m-am intors la cealalta,la fel simteam ca nu merge,m-am intors la "sotie",dar in continuare nu merge,nu simt nimic indiferent ce face ea ca lucrurile sa mearga,nu ma incanta,gandurile mele sunt la cealalta:va dati seama ca amandoua sau saturat("sotia"nu stie de existenta celeilalte,dar simte ceva,sau asa imi place sa cred,presupune).Acum stau cu "sotia"dar mie in continuare,imi este gandul de duca,sunt constient ca alaturi de "sotie"dpdv social,material,imi va fi ok,dar nu la asta se reduce totul.Ma gandesc ca daca maine nu as mai fi totul se rezolva dar parca nu as vrea... [continuare]

Buna ziua,am un fibron uterin mare de 12 cm,am facut inainte cu 3 ani o embolizare la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti...nu am mai avut hemoragii...totul pare sa fie ok..a inceput sa se resoarba..dar oricum,e mare...nu s-a micsorat prea mult..ciclul menstrual imi vine cam la 21 de zile,este regulat..intrebarea mea este:daca fibromul nu-mi face probleme desi mai este acolo si nu e foarte mic..deci,daca am facut aceasta embolizare,mai are rost sa fac operatie ca sa-l scot? [continuare]

Pagina 2 din 24 (707 rezultate)