Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

consumul de usturoi intro zi

Efectele consumului de alcool asupra organismului

Efectele consumului de alcool asupra organismului

Actualizat la data de: 25 Mai 2021

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati De cele mai multe ori consumarea de bauturi alcoolice nu cauzeaza probleme dar consumarea lor peste limita poate fi daunatoare. Cel mai important este sa stim sa delimitam pana unde merg beneficiile si unde intervin riscurile. Conform unor studii barbatii nu ar trebui sa consume zilnic mai mult de 3-4 unitati de alcool iar femeile 2-3 ( o unitate de alcool reprezentand 10 ml de alcool pur). Dupa un episod de consum excesiv de alcool, se recomanda abtinerea de la consum cel putin 48 de ore pentru a permite organismului sa isi revina. Acestea este doar o masura temporara iar cei care consuma frecvent bauturi alcoolice in cantitati mari ar trebui sa apeleze la un ajutor profesionist. Particularitatile alcoolului Alcoolul este utilizat in acelsi timp ca substanta psihoactiva si aliment. Alcoolul consumat in cantitati mici este savurat de cei care apreciaza gustul si aroma bauturii respective si de cei ce beau la ocazii. Intre trecerea de la un consum inofensiv,... [continuare]

Consumul de marijuana: efecte asupra organismului, indicii pentru parinti

Consumul de marijuana: efecte asupra organismului, indicii pentru parinti

Actualizat la data de: 05 August 2024

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Generalitati Marijuana este considerat unul dintre cele mai comune droguri in randul tinerilor; specialistii sustin ca majoritatea consumatorilor de marijuana nu sunt tentati si de alte droguri ilegale. Marijuana este facuta din mugurii fi frunzele uscate ale plantei Cannabis sativa.  Cu toate ca Marijuana este un drog extrem de puternic si FDA nu a aprobat utilizarea sa ca medicament, multe state au aprobat folosirea acestui drog nu doar ca medicament.  FDA a aprobat 2 medicamente sintetice ce au in componenta lor substante din marujuana si sunt folosite in special la bolnavii ce urmeaza tratamente cu chimioterapie si la cei cu forme rare de epilepsie. Toate acestea sunt strict controlate si eliberate doar pacientilor in cauza. Dar, ca toate drogurile, marijuana provoaca dependenta si cu toate ca in unele tari s-a legalizat consumul ei, in celelalte tari inca e consumata interzis, mai ales de minori si tineri iar efectele consumui sau sunt printre cele mai... [continuare]

6 motive pentru a consuma lactate

6 motive pentru a consuma lactate

Actualizat la data de: 08 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Lactatele degresate ofera multe beneficii pentru sanatate. Probabil ca multe persoane prefera consumul de lapte. Totusi, multi dintre tinerii din zilele noastre aleg sa serveasca mancarea de tip fast-food sau iau masa la restaurantele din centrul orasului. Cu siguranta, in aceste conditii lipseste din meniu paharul cu lapte rece, indiferent de perioada zilei. Important este un lucru: mamele au dreptate. Produsele lactate sunt foarte sanatoase (mai ales cele cu un continut scazut de grasime). Statisticile au demonstrat ca preferintele pentru branza si inghetata au crescut in ultima perioada, in timp ce interesul pentru consumul de lapte integral si unt s-a diminuat. Vestea buna este ca pot fi comercializate produse lactate din ce in ce mai diversificate pentru gusturile tuturor: de la sortimente cat mai variate de iaurturi, la branzeturi cu un continut redus de grasime. Secretul este un nivel scazut de grasime. Un studiu recent a demonstrat ca in... [continuare]

Consumul zilnic de lapte poate preveni bolile cardiace

Consumul zilnic de lapte poate preveni bolile cardiace

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Consumul zilnic de lapte poate proteja organismul impotriva unor boli grave precum cele cardiace si diabetul de tipul II, contrar opiniilor traditionale, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori britanici si preluat de thisislondon.co.uk. Multa vreme, multi cercetatori au fost de parere ca produsele lactate nu sunt bune deoarece contin grasimi saturate care afecteaza sanatatea inimii, dar rezultatele acestui studiu au scos la iveala faptul ca acestea, de fapt, protejeaza organismul impotriva maladiilor cardiace, a accidentelor cerebrale si a diabetului de tipul II. S-a descoperit ca un consum regulat de lactate - lapte, iaurt sau branza - injumatateste riscul de a dezvolta sindromul m [continuare]

Legea pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun

Legea pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun

Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Legea pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, legea nr 349/2002, publicata in M.Of. partea I nr 435/21.06.2002 ARTICOLUL 1 Prezenta lege stabileste unele masuri privind prevenirea si combaterea consumului produselor din tutun, prin restrangerea fumatului in spatiile publice inchise, prin inscriptionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfasurarea de campanii de informare si educare a populatiei, avand ca scop protejarea sanatatii persoanelor fumatoare si nefumatoare de efectele daunatoare ale fumatului. ARTICOLUL 2 In sensul prezentei legi, prin: a) produse din tutun se intelege produsele fabricate din tutun, total sau partial, in scopul fumatului, si anume: tigaretele, tigarile si tigarile de foi, tutunul destinat prepararii manuale a tigarilor, tutunul de pipa, precum si tutunul destinat prizatului, suptului sau mestecatului; b) produse din tutun de uz oral se intelege produsele fabricate in totalitate sau partial din tutun, cu... [continuare]

Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici

Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Monitorizarea consumului de carbohidrati este o metoda utila care poate ajuta copilul si anturajul sa alcatuiasca o dieta potrivita, variata si care, in acelasi timp, sa mentina valorile glicemiei in limita normalului la copii suferinzi de diabet zaharat tip 2 (nu necesita insulina). Astfel i se va putea permite copilului sa consume o varietate de alimente, asemenea celorlalti copii, sa capete incredere in ceea ce priveste controlul bolii si sa devina responsabil si direct implicat in acest proces. Prin educarea copiilor suferinzi si a anturajului acestora in ceea ce priveste cantitatea de carbohidrati pe care o contin diferite alimente se va permite acestora sa gandeasca o dieta independent si sa o poata portiona echilibrat, de-a lungul unei zile, acest lucru facand posibila mentinerea glicemie in limite normale. Hipeglicemia (zahar mult in sange) poate provoca bolnavului senzatii de oboseala si sete, iar in timp acest fenomen poate duce la afectarea... [continuare]

Consumul de alcool si diabetul zaharat

Consumul de alcool si diabetul zaharat

Actualizat la data de: 31 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In cazul pacientilor cu diabet zaharat, consumul de alcool conduce la cresterea nivelului de zahar din sange. Din acest motiv, pacientii care sufera de aceasta afectiune pot consuma numai ocazional alcool sau atunci cand nivelul de zahar din sange este bine controlat. De regula, pacientii cu diabet zaharat, supraponderabilitate, hipertensiune arteriala sau care au un nivel ridicat de trigliceride trebuie sa consulte medicul curant daca doresc sa consume bauturi alcoolice. Alcoolul si organismul uman Alcoolul este metabolizat la nivelul ficatului, iar in cazul unei persoane cu greutate corporala normala metabolizarea unui pahar de alcool dureaza aproximativ 2 ore. Cand o cantitate ridicata de alcool este consumata intr-un interval scurt de timp, organismul nu metabolizeaza intreaga cantitate de alcool iar excesul este raspandit si la nivelul altor organe, cum ar fi creierul. Astfel, se explica starile de greata, durerile de cap, somnolenta si... [continuare]

Strategii de prevenire a consumului de drogurilor si alcool la adolescenti

Strategii de prevenire a consumului de drogurilor si alcool la adolescenti

Actualizat la data de: 21 Octombrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Uneori este dificil de spus daca adolescentul din famile consuma droguri sau alcool. Parintii isi pot face griji legate de acest lucru in cazul in care acesta devine retras sau negativist, desi acestea sunt comportamente obisnuite pentru adolescenti. Este important sa nu se acuze pe nedrept un adolescent ci mai degraba sa se incerce sa se descopere de ce comportamentul sau s-a schimbat, printr-o discutie directa cu acesta in care parintii sa ii comunice ingrijorarile. Specialistii recomanda ca atunci cand se suspecteaza ca un adolescent poate consuma droguri sau alcool, parintii sa observe daca exista schimbari constante si specifice de comportament si atitudine, nu doar modificari in aparenta. Abuzul de substante poate fi o explicatie plauzibila in cazul in care sunt prezente oricare din urmatoarele semne: - adolescentul acorda mai putina atentie aspectului sau exterior si devine mai neglijent - adolescentul are un apetit alimentar diminuat si scade... [continuare]

Durerile de cap aparute in urma consumului de alimente si bauturi reci

Durerile de cap aparute in urma consumului de alimente si bauturi reci

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2010

Autor: SfatulMedicului

Definitie Durerile de cap aparute in urma consumului de alimente reci sunt dureri de cap scurte, cu caracter de intepatura care apar in urma consumului de mancaruri sau bauturi reci. Inghetata, bauturile carbogazoase reci, bauturile cu fulgi de gheata – toate pot cauza aparitia de dureri de cap. Din fericire insa durata acestor dureri de cap este redusa: ele trec de la sine in doar cateva secunde. Simptome Simptomele durerilor de cap aparute in urma consumului de alimente reci includ: • Dureri ale regiunii frontale, cu caracter de intepatura; • Dureri al caror varf de intensitate este atins intr-un interval de timp variind intre 30 si 60 de secunde de la debutul simptomului; • Dureri care dispar spontan in mai putin de cinci minute. Cand este cazul sa cereti sfatul medicului Intrucat durerile de cap aparute in urma consumului de alimente sau bauturi reci dispar spontan in cateva secunde, nu este necesar consultul medical. Cauze Durerile de cap aparute in urma... [continuare]

Consumul de peste poate ajuta la sanatatea inimii

Consumul de peste poate ajuta la sanatatea inimii

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Acizii grasi Omega-3 care se gasesc in peste sunt buni pentru sanatatea inimii. Pentru persoanele ingrijorate pentru sanatatea inimii – indiferent daca vor sa le evite sau au deja o afectiune pe care cauta s-o amelioreze – consumul uneia sau a doua mese de peste pe saptamana poate reduce cu o treime riscul de deces prin infarct miocardic. Este cunoscut de mai mult timp faptul ca grasimile nesaturate care se gasesc in peste, numiti acizi grasi Omega-3, par sa reduca riscul de deces prin afectiuni cardiace. De multi ani exista recomandarea ca oamenii sa consume acizi grasi Omega-3 cel putin de doua ori pe saptamana, dar exista si oameni preocupati de faptul ca prezenta mercurului si a altor metale grele in pestele oceanic ar contrabalansa beneficiile pentru sanatate ale inimii. Totusi, cand e vorba de o inima mai sanatoasa, beneficiile consumului de peste depasesc eventualul risc reprezentat de expunerea la contaminanti. Ce sunt acizii grasi Omega-3 si de ce... [continuare]

Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale

Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Beneficiile cerealelor integrale Consumul constant de cereale integrale constituie o modalitate simpla de a va asigura o viata sanatoasa, pe termen lung. Cerealele integrale contin o serie de substante nutritive esentiale: proteine, fibre, vitamine din complexul B, antioxidanti dar si minerale (fier, zinc, cupru, magneziu). O dieta bogata in cereale integrale reduce riscul de boli cardiace, diabet zaharat de tip 2 (au un indice glicemic mic), obezitate, dar si unele forme de cancer. De asemenea, adoptarea acestui obicei alimentar imbunatateste digestia, usureaza miscarile propulsive regulate intestinale (imbunatatind digestia) si creste nivelul bacteriilor bune din colon. Potrivit studiilor doar un procent mic de persoane consuma trei portii de cereale integrale pe zi. De ce se intampla acest lucru? Nu este usor sa recunoasteti cerealele integrale, nici macar daca analizati cu atentie painea, diverse tipuri de sortimente de cereale sau snackuri. Teoretic, fiecare produs... [continuare]

Adevarul despre consumul de bere si abdomenul marit

Adevarul despre consumul de bere si abdomenul marit

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati De-a lungul anilor, consumul de bere v-a transformat abdomenul intr-un "butoi"? Consumatorii de bere din intreaga lume, in special persoanele in varsta si de sex masculin, se confrunta cu aparitia unui abdomen marit, balonat. Totusi, este adevarat ca berea determina cresterea in volum a abdomenului? Volumul abdomenului si consumul de bere Talia are de suferit nu neaparat din cauza consumului de bere, ci din cauza caloriilor continute de aceasta. Caloriile asimilate din bauturi alcoolice, carbogazoase, energizante sau alimentatie favorizeaza depunerea grasimii pe abdomen. Cu toate acestea, rareori consumul de alcool este asociat cu formarea burtii. Potrivit medicilor, consumul de alcool ingrasa deoarece ficatul transforma bautura in grasime. O bere obisnuita de 330 ml contine 150 calorii, insa in momentul in care cantitatea de bere consumata este mai mare, implict creste si numarul de calorii asimilate. De asemenea, alcoolul conduce la... [continuare]

Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate?

Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate?

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de carne rosie creste riscul aparitiei decesului cauzat de bolile cardiovasculare sau cancer? Aceasta este o intrebare care poate trece prin mintea oricui. Expertii ofera diverse raspunsuri in aceasta directie si explica ce posibile beneficii sau efecte nocive pot sa apara in urma savurarii acestui aliment, pentru sanatate. De asemenea, este prezentat rolul pe care trebuie sa il aibe carnea rosie in dieta oricarei persoane. Consumul de carne rosie si bolile cardiovasculare Consumul de carne rosie amplifica riscul declansarii afectiunilor cardiovasculare si a bolilor de inima? In cazul bolilor cardiovasculare, raspunsul este destul de simplu: unele tipuri de carne rosie sunt bogate in grasimi saturate care ridica nivelul colesterolului din sange. Iar valorile ridicate de colesterol rau (LDL) cresc riscul bolilor de inima. Cand vine vorba despre cancer, raspunsul nu este atat de clar, desi majoritatea expertilor considera ca o dieta care... [continuare]

HG nr. 1102/2008, hotarare privind aprobarea Programului national de asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri - 2009-2012 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 675 din 01/10/2008 In temeiul ARTICOLUL 108 din Constitutia Romaniei, republicata, tinand seama de prevederile ARTICOLUL 5 alin. (1) lit. e1) din Hotararea Guvernului nr. 1.489/2002 privind infiintarea Agentiei Nationale Antidrog, cu modificarile si completarile ulterioare, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare. ARTICOLUL 1 (1) Se aproba Programul national de asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri - 2009-2012, prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare. (2) Programul prevazut la alin. (1) se finanteaza de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Internelor si Reformei Administrative pentru Agentia Nationala Antidrog la titlul VII "Alte transferuri", in limita fondurilor bugetare aprobate si in functie de... [continuare]

Evitarea consumului de mercur odata cu carnea de peste

Evitarea consumului de mercur odata cu carnea de peste

Actualizat la data de: 11 Ianuarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mercurul este un metal care se gaseste in mod natural in mediul inconjurator. Activitati umane cum ar fi agricultura, mineritul si arderea carbunilor sau folosirea industriala a mercurului cresc pasajul mercurului prin aer, apa si sol. In apa, mercurul isi schimba structura si se transforma in metil-mercur. Pestii absorb aceasta forma de mercur. Atunci cand oamenii consuma pesti care au absorbit mercur, acesta se absoarbe in organism si la concentratii mari devine toxic. In timp, mercurul va fi eliminat prin urina, fecale sau lapte matern. Factori de risc Pentru majoritatea oamenilor care consuma peste si scoici, mercurul ingerat nu prezinta o problema de sanatate. In general, produsele din peste si scoici sunt alimente sanatoase, pentru ca ele contin proteine de inalta calitate si alte substante nutritive esentiale, au continut scazut in grasimi saturate si contin acizi grasi Omega-3, care sunt acizi grasi esentiali. O dieta echilibrata care include si peste [continuare]

Program de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012

Program de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012

Actualizat la data de: 04 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

hg nr. 1101/2008, hotarare privind aprobarea programului de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012 publicat in monitorul oficial, partea i nr. 672 din 30/09/2008 tinand seama de prevederile articolul 5 alin. (1) lit. e1) din hotararea guvernului nr. 1.489/2002 privind infiintarea agentiei nationale antidrog, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul articolul 108 din constitutia romaniei, republicata, guvernul romaniei adopta prezenta hotarare. articolul 1 se aproba programul de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012, prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare. articolul 2 procedura de atribuire a contractelor de finantare nerambursabila din fonduri publice se realizeaza in conformitate cu prevederile legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu... [continuare]

Beneficiile consumului de alimente in stare naturala

Beneficiile consumului de alimente in stare naturala

Actualizat la data de: 02 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimente integrale - Probabil ca stii ca este bine sa le consumi. Dar stii ce sunt de fapt? "Traim intr-o societate care consuma foarte multe alimente procesate si suprarafinate, incat pot exista confuzii in ceea ce priveste cunoasterea termenului de alimente integrale", afirma Tara Gidus, membru al Asociatiei Americane de Dietetica. Chiar si pentru cunoscatorii in domeniu, termenul este confundat cu altii asemanatori. Alimentele integrale pot fi organice, crescute in gradina proprie sau lipsite de pesticide. Insa acest lucru nu este important. Definitia alimentelor integrale este mult mai simpla. "Atunci cand consumam alimente integrale, alimentele respective sunt in stare naturala", afirma Gidus. "Le consumam intacte, impreuna cu toate vitaminele, mineralele si substantele nutritive pe care le contin". Componentele cu adevarat sanatoase sunt cele care se indeparteaza in procesul de rafinare si procesare. De exemplu putem compara intre un... [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)