Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

conserve de legume

Cum sa ai o imunitate de fier: 6 vitamine si minerale pe care le poti lua din legume si fructe

Cum sa ai o imunitate de fier: 6 vitamine si minerale pe care le poti lua din legume si fructe

Actualizat la data de: 09 Ianuarie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Introducere Pe masura ce vremea se raceste si ploile devin mai dese, creste numarul afectiunilor specifice sezonului si nu numai. Pe fondul unei imunitati scazute, se pot declansa o multime de afectiuni, aflate pana nu demult in stare latenta. Pentru a evita complicatiile, cea mai buna solutie este sa-ti intaresti sistemul imunitar prin adoptarea unei alimentatii bogate in antioxidanti, vitamine si minerale si prin practicarea de exercitii fizice regulate. In topul nutrientilor care stimuleaza imunitatatea se numara vitaminele A, C si E, zincul, betacarotenul si resveratrol, intalniti in dovleac, mere, rodii, sfecla, varza de Bruxelles, broccoli si struguri. Topul nutrientilor care stimuleaza imunitatatea 1. Vitamina C Se gaseste din belsug in legume si fructe, de la rosii, mazare si broccoli, pana la citrice, papaya, ananas si kiwi. Vitamina C te apara de afectiunile aparatului respirator si te protejeaza de cancer. Ea anihileaza virusurile si bacteriile prin stimularea... [continuare]

O dieta bogata in fibre si legume poate ajuta la ameliorarea depresiei

O dieta bogata in fibre si legume poate ajuta la ameliorarea depresiei

Actualizat la data de: 15 Martie 2019

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Generalitati Este binecunoscut faptul ca un stil de viata sanatos nu este benefic doar pentru sanatatea noastra fizica, ci si pentru cea mentala. Asadar, unele studii au demonstrat in ultima vreme faptul ca o dieta sanatoasa poate reduce considerabil simptomele provocate de depresie. Astfel, cercetatorii au aratat faptul ca o dieta saraca poate crea probleme din sfera sanatatii mintale. Atunci cand ne gandim la efectele pe care dieta le are asupra noastra, nu trebuie sa ne gandim doar la inima, stomac sau ficat, ci si la minte. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Manchester, Regatul Unit, au incercat sa gaseasca raspunsuri cu privire la aceasta problema. Acestia au remarcat faptul ca o dieta deficitara poate influenta in mod negativ sanatatea mintala. Totodata, au subliniat si fapul ca imbunatatirea dietei nu amelioreaza neaparat simptomele depresiei si ale anxietatii. Pentru a ajunge la aceste concluzii, au fost incluse in studiu aproape 46.000 de persoane pentru a... [continuare]

Comunitate medicala

De la puternic la leguma

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Depresie

Buna ziua, Intai sa ma prezint : barbat, 33 ani, casatorit, cu 2 fetite. Sa o luam cu inceputul: nascut in `80 cu o copilarie frumoasa, familie stabila ( cu problemele si frumusetile acelor timpuri), Incercam sa imi fac un drum in viata: scoala, prieteni, distractie, munca in timpul vacantelor ; o viata normala de adolescent. Dupa liceu, dau bacul = respins, zic: nu-i nimic ! il dau in toamna. Vine toamna, nu ma mai duc pentru ca oricum nu il iau. Trece vremea . Ce sa fac? Ma duc in armata. Zic eu ca e o solutie avand in vedere ca vroian sa urmez calea marinarilor. Asa ca ma duc si fac un an de armata in marina. Viata destul de frumoasa, Integrare foarte buna. Dupa armata, parintii divorteaza si eu plec pe diverse nave si muncesc cu un sentiment puternic de neimplinire. Tot timpul simteam ca locul meu nu este acolo si incercam sa fac cat mai multe si cat mai bine. Dupa diverse experiente (frumoase sau urate), ma hotarasc sa incerc sa fac o facultate. Tot in domeniu. Cunosc o fata... [continuare]

M-ar interesa procesul de alterare a sangelui prelevat pentru transfuzii, cum se modifica acesta in timp, ce proprietati sunt degradate sau modificate si ce urmari ar avea folosirea lui in aceste conditii. [continuare]

Leguma

Din Dictionar Termeni

Vegetala comestibila cultivata de om, care reprezinta principala sursa de vitamine si intr-o mai mica masura, de minerale. [continuare]

Sunt sanatoase fructele uscate?

Sunt sanatoase fructele uscate?

Actualizat la data de: 01 Noiembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In afara sezonului si nu numai, multe persoane mananca fructe uscate. Cu mult inainte de a se inventa avioanele, camioanele si supermarketurile care transporta si din care se pot comercializa aproape orice fel de soi de fructe si legume, uscarea fructelor a fost una dintre metodele destul de des utilizate pentru conservarea acestora. Deoarece bacteriile naturale si enzimele au nevoie de apa pentru a descompune un produs alimentar, eliminarea apei sau deshidratarea este tot ce trebuie pentru a conserva un fruct sau o leguma. In prezent fructele uscate se consuma ca si gustari si sunt uneori mai des utilizate decat alte tipuri de deserturi. Caloriile fructelor uscate sau deshidratate Frctele uscate sunt o alegere placuta pentru timpul gustarilor, pe parcursul unei zile. Multe persoane au tendinta sa le consume in exces, dar trebuie sa fie constiente de numarul caloriilor pe care acestea le contin care este de doua ori mai mare decat cea a versiunii proaspete. Nu... [continuare]

Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio

Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio

Actualizat la data de: 15 Iulie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele organice au devenit tot mai populare in multe parti ale globului, cererea pentru astfel de produse devenind mai mare decat productia. De ce sunt aceste alimente atat de solicitate? Este hrana bio cu adevarat sanatoasa? Este mai hranitoare? La ce anume se refera denumirile de pe produsele alimentare organice? De ce pretul acestora este mult mai mare decat al produselor obisnuite? Ce sunt alimentele organice? Decizia de a manca sanatos ar putea sta la baza unei vieti sanatoase. Dincolo de consumul de fructe, legume, cereale integrale si grasimi bune, se pune problema consumului in siguranta a alimentelor, a pastrarii corecte a acestora si a perseverentei in mentinerea unui regim sanatos. Modul in care produsele alimentare sunt cultivate sau crescute (atat cele care provin din plante cat si cele care provin din animale) are un impact destul de mare asupra sanatatii si a mediului. Ce inseamna organic? Termenul de organic se refera la... [continuare]

Poluarea - consecinte medicale

Poluarea - consecinte medicale

Actualizat la data de: 28 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este poluarea? Zilnic, oamenii sunt expusi gazelor de esapament, fumului de tigara, apei contaminate de diferite substante chimice, alimentelor care contin conservanti si E-uri sau care provin dintr-un sol tratat cu ingrasaminte chimice. Deci, substantele toxice sunt peste tot, in aer, in apa, in solul care asigura alimentele de consum, din aceasta cauza sunt considerate factorii de risc pentru sanatatea organismului uman. Ficatul, rinichii, pielea si sistemul limfatic duc o activitate sustinuta pentru a elimina poluantii din organism. Din cauza hiperactivitatii aceste organe si sisteme clacheaza, determinand acumulare de substante toxice care distrug tesuturile corpului, creaza dezechilibre ale functiilor organelor, deprima sistemul imunitar si favorizeaza o serie de afectiuni grave. Sensibilitatea chimica multipla Cand factorii de mediu provoaca simptome ingrijoratoare, acestea pot fi atribuite sensibilitatii chimice multiple (cunoscuta si sub denumirea de boala... [continuare]

Carnea si leguminoasele. piramida nutritionala

Carnea si leguminoasele. piramida nutritionala

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce reprezinta carnea si leguminoasele? Carnea si leguminoasele sunt principalele componente ale uneia dintre grupele alimentare de baza din noua piramida nutritionala. Care sunt alimentele incluse in grupa carne si leguminoase? Toate preparatele din carne, pestele, mazarea si fasolea uscata, ouale, nucile si semintele, sunt considerate ca facand parte din aceasta grupa. Mazarea si fasolea uscata apartin atat acestei grupe, cat si grupei legumelor. Se recomanda ca sortimentele de carne alese, sa fie carnea macra sau cu continut redus de grasime. Sortimentele cu un continut mai ridicat de grasimi, precum carnea tocata sau carnea de pui cu piele, aduc un plus de grasimi si calorii. Pestele, nucile si semintele contin uleiuri cu efecte benefice, motiv pentru care pot fi considerate substituenti ai carnii, atat alba cat si rosie. Este incurajat consumul cat mai frecvent de peste bogat in acizi grasi Omega-3 (cu efect protector asupra inimii): somon, pastrav,... [continuare]

Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase

Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Inca din perioada copilariei stim ca este bine sa consumam fructe si legume si ca trebuie sa evitam gustarile dulci pe care, de altfel, orice copil le va prefera oricand. Inainte de a prezenta lista alimentelor nesanatoase, ar trebui sa stiti care sunt produsele alimentare pe care specialistii le recomanda pentru a avea o sanatate de invidiat. Top 10 alimente sanatoase 1. Cartofii dulci sunt bogati in carotenoizi, vitamina C, potasiu si fibre. 2. Painea din cereale integrale contine mai multe vitamine si minerale decat paine din faina alba, rafinata. 3. Broccoli are o cantitate ridicata de vitamina C, carotenoide si acid folic. 4. Pepenele verde este o excelenta sursa de vitamina C si carotenoide. 5. Fasolea are putine grasimi si multe proteine, in plus, contine mult acid folic si fibre. 6. Doar un sfert de felie de pepene galben furnizeaza necesarul de vitamina A si C. 7. Spanacul si varza pot aduce organismului un aport important de calciu, fibre,... [continuare]

Reactia alergica la muraturi

Reactia alergica la muraturi

Actualizat la data de: 29 Februarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Reactia alergica la muraturi este cel mai adesea provocata de sensibilitatea la mucegai sau sulfiti. Sulfitii sunt substante chimice utilizate ca si conservanti in muraturi si alte alimente gatite si prelucrate. Specialistii estimeaza ca aproximativ 1% din oameni sunt sensibili la sulfiti. Muraturile si otetul sunt surse alimentare care contin mucegaiuri ce pot provoca reactii alergice la unele persoane. Pastrarea unui jurnal alimentar si observarea simptomelor poate ajuta medicul sa identifice cauza alergiei. Sensibilitatea la sulfit Sulfitii sunt folositi pentru a preveni modificarea culorii alimentelor si bauturilor. Pe langa muraturi, acestia pot fi gasiti in legumele conservate sau congelate, chips-uri de cartofi, creveti, fructe uscate, gemuri, bere, vin, sucuri de fructe si unele medicamente. Sensibilitatea la sulfiti se poate dezvolta la orice varsta si poate provoca simptome cum ar fi astmul, respiratia suieratoare, dar si reactii mai grave,... [continuare]

Consumul de mezeluri si cancerul de vezica urinara

Consumul de mezeluri si cancerul de vezica urinara

Actualizat la data de: 22 Februarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mezelurile reprezinta un amestec de carne tocata, grasimi, sare si alte condimente, conservanti si uneori, alte ingrediente. Mezelurile sunt disponibile in forma proaspata, iar in acest caz trebuie gatite inainte de consum si in forma uscata sau afumata, deja pregatite pentru consum. Cancerul provocat de mezeluri Practic, in compozitia mezelurilor poate fi utilizat orice tip de carne, dar cel mai des sunt folosite amestecuri din mai multe tipuri de carne sau doar carne de porc. Gama diversificata a acestor produse include mezeluri cu gust picant, sarat si cu arome care variaza de la usturoi pana la nucsoara. Bucatarii creativi prepara mezeluri din amestecuri de legume si fructe de mare pentru cei care evita sa consume carne. Exista, de asemenea, modalitati de a reduce grasimea din produse, gatindu-le in bucataria proprie. Aditivii din carnati sau sunca cresc riscul aparitiei de [continuare]

Hipercolesterolemia: alimente sanatoase pentru inima

Hipercolesterolemia: alimente sanatoase pentru inima

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Mai jos sunt redate cateva alimente de baza ce fac parte dintr-un regim sanatos pentru inima. Fructe si legume proaspete Fructele de sezon cum ar fi portocalele, merele, perele si strugurii, precum si legume ca ardei, broccoli, napi, conopida, rosii, telina ar trebui sa fie nelipsite din frigiderul pacientului. Produse lactate si inlocuitori - lapte 1%; - lapte de soia (simplu, neindulcit, cu vanilie sau cacao); - unt degresat total sau partial; - smantana degresata partial sau total; - branza degresata partial sau total (sub forma de felii, cuburi sau framantata); - branza din soia (sub forma de felii, cuburi sau framantata); - crema de branza degresata partial sau total; - branza de casa 1% grasimi sau degresata; - iaurt 1% grasime sau degresat ( simplu, cu fructe sau vanilie); - iaurt din soia; - sour cream (smantana fermentata) degresata total; - inlocuitori de oua, albus de ou. Carne, pui, peste si inlocuitori - piept de pui sau curcan... [continuare]

Alimente usoare de vara

Alimente usoare de vara

Actualizat la data de: 13 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Soarele straluceste, temperaturile sunt in crestere. Vara este sezonul in care dam jos din straturile de haine, dar poate fi si o buna oportunitate sa dam jos din kilogramele in plus. Acum este timpul sa obtinem greutatea pe care ne-o dorim, iar natura ne poate ajuta din plin. Desigur, putem alege o dieta drastica, foarte restrictiva in speranta ca astfel vom arde caloriile in plus, dar nu ar fi mai bine sa alegem o dieta bazata pe diversitatea de fructe si legume ce caracterizeaza vara? Kilogramele se vor reduce, iar sanatatea organismului nu va avea deloc de suferit, dimpotriva: vitaminele si minerale esentiale ii vor stimula functiile vitale si vor face minuni pentru intregul dumneavoastra corp. Este un trend natural ca vara sa mancam mai putin si mai sanatos, iar acum aceasta tendinta generala poate fi urmata foarte usor, fara sa apara senzatia de deprivare sau restrictie. Daca urmati recomandarile specialistilor si veti consuma zilnic echivalentul a... [continuare]

Alimentatia sanatoasa

Alimentatia sanatoasa

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]

Beneficiile consumului de alimente in stare naturala

Beneficiile consumului de alimente in stare naturala

Actualizat la data de: 02 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimente integrale - Probabil ca stii ca este bine sa le consumi. Dar stii ce sunt de fapt? "Traim intr-o societate care consuma foarte multe alimente procesate si suprarafinate, incat pot exista confuzii in ceea ce priveste cunoasterea termenului de alimente integrale", afirma Tara Gidus, membru al Asociatiei Americane de Dietetica. Chiar si pentru cunoscatorii in domeniu, termenul este confundat cu altii asemanatori. Alimentele integrale pot fi organice, crescute in gradina proprie sau lipsite de pesticide. Insa acest lucru nu este important. Definitia alimentelor integrale este mult mai simpla. "Atunci cand consumam alimente integrale, alimentele respective sunt in stare naturala", afirma Gidus. "Le consumam intacte, impreuna cu toate vitaminele, mineralele si substantele nutritive pe care le contin". Componentele cu adevarat sanatoase sunt cele care se indeparteaza in procesul de rafinare si procesare. De exemplu putem compara intre un... [continuare]

Alergen

Din Dictionar Termeni

Substanta care antreneaza o reactie alergica la unii subiecti: - pneumalergenele, care patrund pe cale respiratorie in organism, sunt continute in acarienii din praful de casa, in polenuri, peri, scuame si pene de animale, in mucegaiuri si in poluantii industriali. - trofalergenele, care patrund pe cale digestiva, sunt prezente in lapte, oua, carne, peste, unele fructe si legume. Unele alimente sunt, de fapt, pseudoalergene, adica ele produc simptome care simuleaza alergia deoarece sunt bogate in histamina, substanta care declanseaza efectele alergiei (branzeturi, bauturi fermentate, varza murata, carnati, conserve), sau pentru ca provoaca eliberarea acesteia de catre celulele organismului (oua, crustacee, nuci, arahide, capsuni, rosii, ciocolata, peste, alcool). - alte alergene afecteaza omul pe alte cai, foarte variate, calea sangvina, de exemplu; ele se gasesc in medicamente, in veninuri, in microbi. [continuare]

Listerioza

Din Dictionar Termeni

boala infectioasa al carei agent este un bacil Gram pozitiv, listeria monocytogenes, responsabila de avorturi si de infectii neuromeningeene. Listerioza este frecventa la animale (bovine, porcine, pasari), mult mai rara la om, care se contamineaza de cele mai multe ori pe cale digestiva consumand alimente care contin bacilul (lapte crud, branzeturi facute cu lapte crud, carne cruda sau insuficient gatita, vegetale crude, mezeluri). Femeile pot transmite bacilul copilului in timpul sarcinii prin intermediul placentei sau in cursul nasterii. Simptome si semne -La adult, listerioza se manifesta printr-o febra si prin dureri generalizate. Ea poate, de asemenea, sa ia o forma mai grava, in particular la subiectii ale caror mijloace de aparare imunitara sunt slabite, si sa provoace o meningita (listerioza neuromeningeana) sau o septicemie. Nou-nascutii afectati de boala sufera o septicemie grava asociata cu o meningita, cu o atingere a ficatului sau cu o pneumonie. Contaminarea... [continuare]

Simptome: Simt un disconfort la zona ficatului, mi-au aparut puncte cosuri mici rosii pe piept si spate, si am edem la ochi, o am de mai multi ani - edemul la ochi imi este si genetic in familie Nu am alte simptome specifice Am 30 de ani alcol obisnuiam sa consum moderat multi ani la rand o perioada de sub 1 an am exagerat cu bautura. Dieta mi-a fost proasta dintodeauna constand din semi-preparate, conserve. Intr-o perioada de 1 an de zile cat timp am baut mai mult am mancat extrem de putin m-am malnutrit slabind considerabil. (am fost si in depresie severa) In prezent nu am mai consumat alcol deloc de 1 an de zile, dieta mi-am imbunatatit-o dar numa foarte recent, nu tine de pofta de mancare ci doar nu am posibilitatea sa consum mancare gatita. Este adevarat ca ciroza nu are tratament decat prin schimbarea modului de viata? - Daca nu beau deloc si mananc mai multe fructe si legume - situatia nu se va agrava? Sunt in strainatate nu pot merge la doctor in perioada urmatoare [continuare]

Fosfor urinar

Din Analize Medicale

Fosforul este un element mineral, asimilat prin alimentatie in corpul uman, sub forma de fosfat. In industria alimentara, fosfatul este folosit ca antioxidant, conservant si agent de crestere sub forma de aditiv alimentar. Acesta este prezent in majoritatea alimentelor, insa un continut mai mare il au produsele de tip fast-food, dulciurile si sucurile carbogazoase. Fosforul asigura rezistenta oaselor si a dintilor, el aflandu-se in organism sub forma de fosfat de calciu, in jur de 85%. Restul se afla in stratul celular si in sange, facand parte din structura ADN-ului si contribuind la stabilizarea pH-ului in sange. Rinichii sunt cei care controleaza nivelul de fosfor din organism. Surplusul de fosfat este filtrat de rinichi, acesta fiind excretat la nivel renal. In cazul unui deficit de fosfor, glandele paratiroide secreta un hormon care elibereaza calciul din oase, concomitent cu fosforul. Excesul de fosfor poate fi determinat de alimentatia bogata in fosfor (in special cea... [continuare]

Unde este informatia? hei trebuie toata lumea sa dezbata mai mult acest subiect decit celelalte...haideti curaj ca doar pe baza unei diete sanatoase ne putem imbunatati calitatea vietii noastre si a celor din jur! stam si ne uitam la sarmale in continuare si zicem: Doamne ce miracol!!! pai nu ne-am lecuit de salam inca?suntem asa de slabi cind vedem o ruda de salam sau o cratita intreaga de sarmale sau ardei umpuli...sau ciorba de perisoare!!! Daca asa... unde ne aflam? pai ne aflam in timpul cind nu ne perimteam prea multe de pe piata!...acum mergi la piata si gasesti tot ce-ti doreste sufletelul...ei, si toti spun "sunt...scumpe si pline de hormoni sau substante toxice"...dar daca le facem ciorba sau sarmale nu sunt pline de otrava? chimicalele nu dispar la temperaturi extreme ele se combina si devin si mai distrugatoare!!! trebuie sa invatam sa mergem in gradina si sa luam o ceapa din pamint...o curatam de murdarie si sa o mincam asa cum e! si asa mai departe cu majoritatea... [continuare]

buna ziua! Care sunt alimentele ce NU le pot consuma la aceasta boala(hipertensiune arteriala) ?? De exemplu : ceapa, usturoi, orez, oua, lapte, dulciuri, CARTOFI, varza, fasole, rosii, carne gratar, mezeluri, peste, conserve, icre, pate-uri. In special m-ar interesa ce nu pot consuma !!! VA MULTUMESC ! [continuare]

Sunt foarte confuza cu privire la alimentatia in cazul cancerului in genereal, de san in special. Mama mea este afectata de aceasta groaznica boala si vreau sa ii fiu alaturi cum pot. In prezent , au trecut2 luni de la operatie (mastectomie totala) abia a facut o sedinta de chimioterapie si se simte foarte bine. Doctorul ei oncolog, printre recomandarile facute, a amintit si lactatele. Acum, cititnd pe internet, diferite site-uri medicate, diferite rapoarte de cercetare, car afirma ca lactatele cresc riscul aparitiei cancerului de san si trebuie excluse din alimentatie. Intrebarea mea e simpla. Pot sau nu bolnavii de cancer sa consume lactate? In ce masura afecteaza sau ajuta? M-ar ajuta foarte mult un raspuns din partea unui profesionist in legatura cu alimentatia recomandata. Legume Fructe, Cereale, Da, stim. Dar despre lactate, cafea, carne de pui,vin, citrice, alimente care aduc o bucurie mult mai mare decat oamenilor sanatosi, sunt... [continuare]

Pagina 4 din 34 (1000 rezultate)