Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

colesterol hdl scazut

Rolul acizilor grasi in alimentatie. ce cantitate este indicata pentru consum?

Rolul acizilor grasi in alimentatie. ce cantitate este indicata pentru consum?

Actualizat la data de: 21 Iulie 2025

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Ce sunt grasimile Grasimile sau lipidele joaca un rol esential in biologia celulelor (peretele celular fiind constituit din lipide), tesuturilor, organelor si intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurare a proceselor metabolice, semnalizarea celulara si mentinerea starii de sanatate. Din punct de vedere fiziologic grasimile indeplinesc doua functii importante in organism: - Rezerva de energie, fiind macronutrientii cu cea mai mare densitate calorica (1 gram furnizeaza 9/37 Kcal/Kj); - Rol structural – functional fiind precursori de hormoni si eicosanoizi paracrini care sunt semnalizatori (cell signalling), facilitand comunicarea intre celulele corpului sau controland reactiile inflamatorii. Aportul alimentar Aportul alimentar de grasimi trebuie sa prezinte maximum 25% din necesarul caloric zilnic pentru un individ sanatos, impartiti astfel: - AGS la maxim 7%, - Acizi trans maxim 1%, - AGPN aproximativ 10% - Acizi grasi mononesaturati 12... [continuare]

Inima sanatoasa, corp sanatos

Inima sanatoasa, corp sanatos

Actualizat la data de: 07 Iunie 2021

Autor: SfatulMedicului

Despre sistemul cardiovascular Inima este unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman. Este elementul principal al sistemului cardiovascular si are aproximativ dimensiunea unui pumn. Folosita de-a lungul timpului pe post de muza pentru poeti, scriitori si indragostiti, inima are un scop esential pentru supravietuire. Acest scop este de a pompa sange oxigenat in corp si sange incarcat cu dioxid de carbon inspre plamani pentru a fi reoxigenat. Inima unei persoane bate continuu de la prima bataie a fatului din pantecele mamei pana in momentul mortii. In copilarie, bate cu o frecventa de 120 pe minut. Numarul de batai pe minut scade pe masura ce persoana creste de la copilarie pana la adolescenta. De atunci, ritmul cardiac se stabilizeaza la o medie de 72 de batai pe minut. Anatomia inimii Inima are patru camere si este impartita astfel incat sa existe doua parti, stanga si dreapta, fiecare raspunzatoare de anumite actiuni. Ambele parti cuprind o camera superioara... [continuare]

Sanatatea femeii dupa 40 de ani

Sanatatea femeii dupa 40 de ani

Actualizat la data de: 21 August 2024

Dr. Gabriela Cristescu
Medic primar Medicina de familie

Sanatatea femeii dupa 40 de ani Dupa 40 ani, in organismul femeilor au loc multe transformari care preced menopauza. Este important ca fiecare femeie sa stie cat mai multe despre corpul sau si despre aceasta noua perioada din viata. Nu priviti menopauza ca pe o afectiune! Este doar o alta etapa din viata. Si pentru ca ne dorim ca aceasta sa fie una cat mai usoara si lipsita de probleme, va propunem un plan personalizat pentru bilantul starii de sanatate, urmat de o atenta supraveghere de specialitate sub indrumarea unui consilier medical personal. Mamografia 1. Mamografia - ecografia mamara bilaterala Chiar daca pacienta isi autoexamineaza sanii in mod regulat, dupa o anumita varsta sunt recomandate investigatiile de specialitate. Astfel, majoritatea medicilor le recomanda femeilor cu varsta cuprinsa intre 40-50 ani sa isi faca o mamografie pentru a prevenii aparitia cancerului mamar. Analiza zaharului din sange 2. Analiza zaharului din sange – glicemia; profil... [continuare]

Boala arteriala periferica a membrelor inferioare

Boala arteriala periferica a membrelor inferioare

Actualizat la data de: 04 Aprilie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Ce este boala arteriala periferica Boala arteriala periferica este data de un flux sangvin necorespunzator prin artere. Arterele duc sangele la organe si muschi. Daca arterele se ingusteaza sau se blocheaza din cauza bolii, ele nu vor putea furniza suficient sange pentru a permite muschilor si organelor o buna functionalitate. Boala arterelor periferice mai este cunoscuta si sub denumirea de boala vasculara periferica. Acest subiect se concentreaza asupra bolii arteriale periferice a membrelor inferioare, aceasta fiind zona cel mai frecvent afectata. Cauze Cea mai frecventa cauza a bolii arteriale periferice este aparitia unei placi in interiorul vasului sangvin. Aceasta placa este formata din excesul de colesterol, calciu si alte substante din torentul sangvin, care, in timp, se depun de-a lungul peretilor interiori ai tuturor arterelor, inclusiv ale celor care alimenteaza membrele inferioare. Cresterea depozitelor de la nivelul placii duce la ingustarea spatiului prin... [continuare]

Dementa

Dementa

Actualizat la data de: 26 Ianuarie 2022

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Generalitati Toate persoanele incep sa uite diverse lucruri pe masura ce inainteaza in varsta. Multe persoane in varsta au o usoara pierdere de memorie care nu le afecteaza viata de zi cu zi. Dar o pierdere a memoriei care se inrautateste poate fi un semn de instalare a dementei. Dementa este o pierdere a aptitudinilor mentale care afecteaza viata cotidiana a persoanei in cauza. Ea poate provoca probleme ale memoriei si ale gandirii. De regula dementa se inrautateste cu timpul. Durata accentuarii simptomelor difera de la o persoana la alta. Unii oameni raman mult timp intr-o periaoda stationara. Altii au un ritm rapid de pierdere a abilitatilor. Probabilitatea de aparitie a dementei creste odata cu inaintarea in varsta. Acest lucru nu inseamna ca toti oamenii fac dementa. Multe persoane varstnice nu vor face niciodata dementa. In jurul varstei de 85 de ani, aproximativ 35 de persoane din 100 au dementa. Aceasta inseamna ca 65 din 100 de persoane cu aceasta varsta nu au... [continuare]

Tiroidita hashimoto - semne care indica ca ai probleme cu tiroida

Tiroidita hashimoto - semne care indica ca ai probleme cu tiroida

Actualizat la data de: 02 Aprilie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Tiroidita Hashimoto sau boala Hashimoto afecteaza functia tiroidiana. Este cunoscuta si sub numele de tiroidita limfocitara cronica. Glanda tiroida elibereaza hormoni care regleaza metabolismul, temperatura corpului, forta musculara si multe alte functii ale organismului. Aceasta afectiune tiroidiana este o boala autoimuna, caracterizata de crearea de anticorpi care ataca celulele tiroidei. Motivul pentru care acest lucru se intampla nu este cunoscut de medici, dar anumiti cercetatori considera ca factorii genetici ar putea fi implicati. Glanda tiroida este o glanda mica situata in partea anterioara a gatului. Aceasta produce hormonii T3 (triiodotironina) si T4 (tiroxina) care regleaza modul in care organismul isi foloseste energia. In cazul tiroiditei Hashimoto, productia de hormoni tiroidieni este prea scazuta. Asta poate duce la aparitia unor diferite probleme de sanatate la nivelul intregului corp, precum probleme ce tin de functiile creierului, tulburari de... [continuare]

Informatii esentiale despre pancreatita acuta si cronica

Informatii esentiale despre pancreatita acuta si cronica

Actualizat la data de: 27 Noiembrie 2018

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Pancreatita acuta Definite si cauze Reprezinta o inflamatie acuta a pancreasului, care antreneaza o distrugere a glandei si a tesuturilor din jur de catre enzimele produse de pancreas, care sunt in mod normal evacuate in intestine pentru a participa la digestia alimentelor. In pancreatita acuta, acestea raman in pancreas si il “digera”. Cele doua cauze principale sunt blocarea unui calcul pe canalul comun care evacueaza bila si secretiile pancreatice in intestine, iar a doua cauza si cea mai frecventa este consumul de alcool, alaturi de o masa copioasa. Alte cauze pot fi: post operatorii, dupa examinari invazive, post-traumatice, boli metabolice, ca de exemplu hiperlipidemia familiala, boli endocrine, cum ar fi: hiperparatiroidism, infectia cu virusul Urlian si cu virusul Coxsackie, care cauzeaza complicatii severe si necesita internare intr-o sectie de boli infectioase. Patogeneza Patologia biliara cuprinde calculul inclavat in papila, ce determina spasm sfincterian cu... [continuare]

Zaharul din fructe: bun sau rau?

Zaharul din fructe: bun sau rau?

Actualizat la data de: 10 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este fructoza Fructoza, numita si "zaharul din fructe", este un monozaharid (glucid sau carbohidrat simplu) care se gaseste in mod natural in fructe sau in miere. In dieta de tip occidental, cantitatea cea mai mare de fructoza nu provine din fructele proaspete, ci din zaharoza, numita si sucroza, sau zahar, care contine 50% fructoza si 50% glucoza, si din siropul de porumb bogat in fructoza (42-55% fructoza). Siropul de porumb bogat in fructoza a fost pentru prima data introdus in industria alimentara in anul 1972, in Statele Unite, si este metoda cea mai ieftina si cel mai frecvent utilizata pentru indulcirea bauturilor racoritoare. Sunt sucurile nocive? Consumul de bauturi racoritoare a crescut foarte mult in ultimele decenii (de la aproximativ 2 portii/saptamana in 1942 la aproximativ 2 porti/zi in anul 2000) si este asociat cu cresterea aportului caloric, cresterea greutatii corporale si reducerea aportului de nutrienti esentiali. Deoarece atat zaharul, cat si siropul de... [continuare]

Mit si realitate despre uleiul de peste

Mit si realitate despre uleiul de peste

Publicat la data de: 27 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele sunt sursa noastra de nutrienti si elemente de toate tipurile necesare organismului uman. Exista multiple surse in mediul on-line de retete ideale, de alimente minune sau de un singur aliment care sa le contina pe toate. Principiul de baza este bun, in sensul in care un meniu diversificat este absolut necesar deoarece organismul are nevoie atat de ioni (adica sodiu, potasiu, magneziu, fier, iod, fosfor, lecitina si omega 3), are nevoie si de nutrientii de baza (adica proteine, glucide si lipide) dar si de vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C, D, K). Insa sursele de pe internet asupra carora exista alimente care sa le contina pe toate aceste elemente este pe de-o parte fals, deoarece nu exista un panaceu universal sau un aliment universal cu un continut bogat in orice, insa exista anumite alimente care sa aiba un pluri-continut adica un aliment care sa contina mai multi din acesti excipienti vitali organismului. Este asadar obligatoriu a trece prin filtrul... [continuare]

De ce este recomandat sa consumati capsuni

De ce este recomandat sa consumati capsuni

Actualizat la data de: 31 Mai 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Capsunile sunt si foarte bune la gust, dar si extrem de sanatoase pentru organism. Ele contin o mare cantitate de vitamine C, E, B1, B2, B6, K, PP, antioxidanti - fenoli-antocianine si elagitanine - dar si acid folic, extrem de util in cazul femeilor insarcinate. De asemenea, capsunile sunt bogate in calciu, potasiu, magneziu, fier si fibre, acestea ajutand la buna functionare a digestiei. Silueta in forma de inima a capsunii este primul indiciu care arata ca acest fruct este bun pentru sanatate. Capsunile protejeaza inima, cresc colesterolul HDL (bun), scad tensiunea arteriala, si au un rol important in protejarea impotriva cancerului, au o mare capacitate antioxidanta. In plus, o portie de capsuni ofera mai multa vitamina C decat o portocala. Principalele beneficii ale consumului de capsuni • Imbunatatesc functia cognitiva . Pierderea memoriei si controlul activitatii musculare, care se datoreaza imbatranirii naturale, sunt anticipate in mod obisnuit la... [continuare]

Proprietati surprinzatoare ale mierii de albine asupra sanatatii

Proprietati surprinzatoare ale mierii de albine asupra sanatatii

Actualizat la data de: 25 Noiembrie 2022

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mierea de albine este folosita atat ca hrana, dar si ca medicament inca din cele mai vechi timpuri. Mierea are foarte multe beneficii asupra sanatatii organismului, avand un continut foarte mare de substante nutritive benefice din plante. Contine substante nutritive Mierea de albine este un lichid dulce, gros, facut de albine. Acestea colecteaza zahar, in special nectarul bogat in zahar din flori. Odata ajunse in stup, albinele consuma in mod repetat nectarul, digerandu-l si regurgitandu-l. Produsul final al acestui proces este mierea, ea servind ca hrana pentru albine. Mirosul, culoarea si gustul mierii de albine depind de tipurile de flori din care a fost cules nectarul. Din punct de vedere nutritional, o lingura de miere de albine (21 grame) contine 64 de calorii si 17 grame de zahar, incluzand fructoza, glucoza, maltoza si zaharoza. Practic, mierea nu contine fibre, grasimi sau proteine. De asemenea, mierea de albine contine cantitati foarte mici de vitamine... [continuare]

Steroizii anabolizanti - ce ar trebui sa stiti?

Steroizii anabolizanti - ce ar trebui sa stiti?

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Steroizii anabolizanti sunt utilizati pentru anumite afectiuni medicale, dar, de asemenea, oamenii le folosesc ilegal in anumite situatii sportive pentru a-si mari masa musculara, performanta sau rezistenta si pentru a-si scurta timpul de recuperare intre antrenamente. Medicamentele sunt derivate in mod artificial din principalul hormon sexual masculin, testosteronul. Testosteronul este important in mentinerea cresterii musculare si dezvoltarea unor caracteristici secundare sexuale masculine, precum ingrosarea vocii si cresterea parului facial. Steroizii anabolizanti, denumiti si steroizi anabolici androgeni, pot dezvolta masa musculara si pot imbunatati performanta atletica, dar pot avea si efecte adverse semnificative, mai ales atunci cand sunt folositi in mod incorect. Utilizarile non-medicale pe termen lung pot duce la probleme cardiace, schimbari fizice nedorite si agresivitate. In ultimii ani, exista o preocupare tot mai mare in intreaga lume cu privire la... [continuare]

Beneficiile consumului de anghinare pentru sanatate

Beneficiile consumului de anghinare pentru sanatate

Actualizat la data de: 13 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Planta numita anghinare este una dintre cele mai populare culturi comestibile din regiunea mediteraneana, cunoscuta inca din timpuri stravechi pentru beneficiile sale pentru sanatate si proprietatile medicinale importante. Din punct de vedere botanic, anghinarea apartine familiei Asteraceae si genului Cynara. Numele stiintific al anghinarei este Cyanara scolymys si este cultivata in special pentru solzii carnosi ai inflorescentei sale, dar si pentru receptaculii florali care sunt comestibili. Anghinarea este folosita in gastronomie (bulbul florii) si in medicina naturista (radacinile si frunzele de anghinare). Consumata in stare proaspata, poate sa trateze diareea cronica, diabetul, hemoroizii, varsaturile si migrenele. Beneficiile anghinarelor pentru sanatate Consumul anghinarelor atrage dupa sine o serie intreaga de beneficii pentru sanatate, in special daca planta este gatita la aburi si isi conserva astfel toti nutrientii. Pentru a beneficia de... [continuare]

10 alimente de vara care ajuta la pierderea in greutate

10 alimente de vara care ajuta la pierderea in greutate

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Alimente de vara benefice pentru slabit Cele mai populare alimente de vara nu sunt doar gustoase, ci contribuie si la pierderea importanta in greutate. Continutul bogat de nutrienti, aportul sporit de apa si lipsa grasimilor saturate si a zaharurilor, in favoarea proteinelor slabe si a carbohidratilor complecsi care mentin senzatia de satietate, transforma urmatoarele alimente in adjuvanti reali in reglarea greutatii organismului pe timp de vara. Alaturi de o alimentatie echilibrata, miscarea din timpul verii, activitatea crescuta a glandelor sudoripare si apetitul alimentar redus pe fondul temperaturilor ridicate, constituie factori utili in inlaturarea excesului ponderal. Iata ce alimente specifice verii va ajuta sa scapati de kilogramele in plus. Fasolea si lintea Leguminoase accesibile, familiare tuturor si bogate in nutrienti, fasolea si lintea furnizeaza un aport generos de proteine, fibre, carbohidrati complecsi, fier, potasiu, magneziu si zinc. Medicii... [continuare]

Dieta pentru sanatatea cardiovasculara

Dieta pentru sanatatea cardiovasculara

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Controlul greutatii si exercitiile fizice regulate sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii inimii. Totusi, inclusiv alimentele pe care le consumati conteaza la fel de mult. O dieta sanatoasa pentru inima poate reduce riscul de boli cardiovasculare sau de accident cerebral vascular, cu pana la 80%. Prin cunoasterea produselor alimentare si a metodelor de gatit sanatoase pentru inima dumneavoastra, puteti preveni sau gestiona bolile cardiovasculare si problemele cu tensiunea arteriala. De asemenea, viata dumneavoastra se va imbunatati si va fi mai lunga. Regim alimentar pentru sanatatea inimii Este destul de simplu. Ce mancati va poate afecta inima. Atunci cand corpul digera ceea ce mancati, acesta opreste din nutrienti si vitamine de care are nevoie si, elimina ce nu ii este necesar. Daca mancati prea multe alimente de care corpul nu are nevoie, substantele vor ramane in corp, vor calatori prin sange, iar vasele de sange se vor infunda. Substanta... [continuare]

De ce este micul dejun atat de important pentru sanatate si silueta

De ce este micul dejun atat de important pentru sanatate si silueta

Actualizat la data de: 30 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Micul dejun este numit, pe buna dreptate, cea mai importanta masa a zilei. Organismul are nevoie de nutrienti pentru a functiona in mod corect si pentru a se mentine in forma, iar privarea acestuia de hrana la inceputul zilei inseamna inducerea unor disfunctionalitati la nivel organic. Sanatatea si silueta au nevoie de un mic dejun echilibrat si nutritiv. Senzatia de foame care apare la jumatatea zilei, in lipsa mesei de dimineata, conduce intotdeauna la excese alimentare si la ingrasare. Kilogramele in plus si alti factori implicati in privarea organismului de micul dejun aduc prejudicii importante starii de sanatate in general. Consecintele renuntarii la micul dejun Oamenii de stiinta au descoperit, in cadrul cercetarilor efectuate de-a lungul timpului, ca renuntarea la micul dejun este asociata cu numeroase riscuri pentru sanatate, de la hipertensiunea arteriala, pana la obezitate si nivel ridicat de colesterol in sange. Interesant este faptul ca... [continuare]

Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale
Policlinica OCH Constanța
Cardiologie, Chirurgie vasculara, Gastroenterologie, Urologie, Stomatologie pediatrica 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța
7 motive intemeiate sa mananci cate un mar in fiecare zi

7 motive intemeiate sa mananci cate un mar in fiecare zi

Actualizat la data de: 19 Martie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Marul este un adevarat depozit de minerale, fibre si vitamine, fiind atat un remediu natural, cat si un aliat in curele de slabire. Marul este unul dintre cele mai consumate si mai apreciate fructe la nivel mondial. Este considerat chiar „fructul perfect” datorita aportului nutritional. Un mar de marime medie are circa 80 de calorii, 4 grame de grasimi, 0,26 grame de proteine, 21 de grame de carbohidrati, 4 grame de fibre, 90% apa, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, precum si minerale: calciu, cupru, magneziu, mangan, fosfor, seleniu, sodiu, zinc. Pentru a te bucura de toate beneficiile pe care le aduce un mar e important sa il mananci cu tot cu coaja, intrucat aceasta are de doua, pana la de sase ori mai multi compusi antioxidanti decat pulpa. Iata cateva dintre motivele care te vor face sa intelegi de ce e bine sa mananci in fiecare zi cel putin un mar 1. Contine multa vitamina C. Aceasta intareste sistemul imunitar, imbunatateste functionarea... [continuare]

Diabetul poate fi favorizat de obezitate?

Diabetul poate fi favorizat de obezitate?

Actualizat la data de: 06 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Obezitatea reprezinta una dintre cele mai frecvente boli de nutritie din lume, ea avand amploarea unei pandemii, conform raportului OMS 2011, fiind considerata boala secolului XXI. Sedentarismul, alimentatia hipercalorica, consumul excesiv de grasimi saturate si de dulciuri rafinate sunt principalii factori care conduc la obezitate. Daca diabetul zaharat tip 1 nu poate fi prevenit, atunci cel de tip 2 poate, cu ajutorul optimizarii stilului de viata. Excesul ponderal reprezinta un pericol din cauza comorbiditatilor asociate si determinate de obezitate: hipertensiune, diabet zaharat de tip 2, sindrom de apnee in somn. Din pacate, de la obezitate la diabet zaharat distanta este foarte mica. Diabetul zaharat de tip 2 era cunoscut ca o boala care apare preponderent dupa varsta de 40 sau 50 de ani, insa in ultima perioada, alterarea echilibrului glicemic incepe sa-si faca prezenta mult mai rapid, la persoane tinere, inclusiv la adolescenti din cauza instalarii premature... [continuare]

13 obiceiuri sanatoase

13 obiceiuri sanatoase

Actualizat la data de: 29 Ianuarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista 13 cai de a avea o viata sanatoasa si fericita. Sigur multe lucruri se pot spune, dar in cazul de fata 13 nu este un numar cu ghinion. In loc sa aduca nefericire, totusi, cele 13 obiceiuri de mai jos promit o viata viguroasa si vivace. Nu exista, desigur garantii, dar multe dintre ele au fost publicate in reviste stiintifice. Ignorarea lor poate avea repercursiuni asupra sanatatii fizice si psihice a persoanei. Obiceiul sanatos numarul 1: micul dejun in fiecare zi Persoanele care mananca micul dejun in fiecare zi sunt campionii sanatatii. Studiile arata ca aceste persoane au tendinta de a absorbi mai multe vitamine si minerale si mai putine grasimi si colesterol. Rezultatul este deseori un corp mai suplu, colesterol mai scazut si mai putine riscuri de supraalimentare. De asemeni, in 2003 Asociatia cardiologica americana a raportat ca persoanele care mananca de dimineata au riscuri mult mai mici de a fi obeze si a dezvolta diabet zaharat comparativ cu cei... [continuare]

Lista celor mai periculosi aditivi alimentari

Lista celor mai periculosi aditivi alimentari

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt aditivii alimentari? Aditivii alimentari sunt folositi pentru a spori aspectul si aroma alimentelor si pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Faciliteaza procesarea, ambalarea si depozitarea. Cu toate acestea, mai multi aditivi alimentari s-au dovedit a avea consecinte negative deosebit de grave asupra sanatatii, inclusiv consumul peste masura al aditivilor alimentari obisnuiti, asa cum este sarea, poate fi daunator. Unii aditivi alimentari sunt mai periculosi decat altii. In continuare este lista celor mai importanti aditivi alimentari care trebuie evitati si efectele nocive pe care le au asupra organismului: Indulcitori artificiali Aspartamul (E951), cunoscut mai mult ca Nutrasweet si Equal, se gaseste in alimentele "de dieta" sau etichetate ca fiind "fara zahar". Aspartamul este un neurotoxin si s-a dovedit a fi cancerigen. Afecteaza memoria pe termen scurt, iar componentele acestui indulcitor pot duce la tumora cerebrala, limfom, diabet, scleroza... [continuare]

Beneficii oferite de consumul de soia

Beneficii oferite de consumul de soia

Actualizat la data de: 08 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cele mai importante studii realizate recent au fost cele care au descoperit fitochimicalele si beneficiile pe care soia le aduce organismului uman - printre acestea se afla: imbunatatirea functionarii sistemului cardiovascular si osos, prevenirea cancerului si ameliorarea simptomelor de la menopauza. Soia este singura sursa naturala de aminoacizi esentiali – valina, leucina, lizina, treonina, metionina, histidina, izoleucina, triptofanul si fenilalanina. Pe langa acesti amonoacizi, soia mai contine: - calciu, - fier, - zinc, - fosfor, - magneziu, - complexul de vitamine B, - fibre si acizi grasi omega-3. 1. Afectiunile cardiovasculare Laptele din soia are capacitatea de a reduce cantitatea de colesterol din organism. Acest efect asupra afectiunilor cardiovasculare a fost descoperit la mijlocul anilor ’90 cand au fost publicate rezultatele de la 38 de studii clinice, care sustineau ca proteinele din soia reduc nivelul... [continuare]

10 remedii naturale pentru matreata

10 remedii naturale pentru matreata

Actualizat la data de: 10 Iunie 2019

Autor: SfatulMedicului

De ce apare matreata? Matreata este o afectiune a pielii scalpului, care provoaca mancarime, exfoliere, precum si ingrasarea parului. Exista numeroase medicamente eliberate fara reteta si sampoane speciale care trateaza matreata. Cu toate acestea, se poate scapa de matreata si acasa, folosind urmatoarele remediile naturale. Cauzele aparitiei matretii includ: - dermatita seboreica. - piele uscata. - reactii alergice la produse de par si de piele. - alte afectiuni ale pielii, cum ar fi eczema sau psoriazis. - dieta. - cresterea unei ciuperci asemanatoare drojdiei, numita Malassezia. 1. Ulei de arbore de ceai Uleiul de arbore de ceai este un ulei esential care provine de la planta Melaleuca alternifolia. De-a lungul istoriei, oamenii au folosit uleiul de arbore de ceai pentru a trata o varietate de conditii, cum ar fi acneea, ciuperca piciorului si dermatita. Uleiul de arbore de ceai contine un compus numit terpinen-4-ol, ce are proprietati antimicrobiene puternice si poate... [continuare]

Dieta restrictiva caloric

Dieta restrictiva caloric

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta restrictiva caloric se caracterizeaza prin consumarea unui numar mai mic de calorii decat are nevoie organismul pentru mentinerea greutatii corporale, asigurandu-se, in acelasi timp, necesarul de vitamine si minerale. De regula, adoptarea acestei diete presupune reducerea consumul de calorii cu 20-30% decat in mod normal. Potrivit cercetatorilor nutritionisti, dieta restrictiva este o strategie de a creste speranta de viata prin reducerea cuantumului de calorii ingerate zilnic. Totodata, aceasta dieta a fost gandita pentru a preveni si ameliora numeroase probleme de sanatate, in special bolile cardiovasculare si diabetul zaharat. Spre deosebire de alte programe dietetice, dieta restrictiva caloric impune ca fiecare calorie consumata sa detina o valoare nutritionala speciala. Astfel, nu este recomandat ca o persoana care adopta dieta restrictiva pentru o scurta perioada de timp sa consume numai dulciuri sau produse fast-food. Beneficii Cu... [continuare]

Comunitate medicala

Am mari insomnii

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Tulburari de somn

va rog sa ma ajutati cand vine noaptea si trebuie sa dorm parca e un cosmar,sunt frant de obosit si nu pot inchide un ochi ma foiesc incontinuu si nu pot dormi ca sa fac??? [continuare]

Buna seara, M-ar interesa, daca se poate, sa stiu ce teste sunt necesare pentru depistarea cancerului de orice tip. As dori sa stiu petru ca am matuse care au fost depistate cu cancer (de san, intestine, ficat ) si as dori ca mama mea sa faca toate testele necesare pentru depistarea cancerului. Multumesc, Sarbatori fericite [continuare]

Comunitate medicala

Ce poate fi?

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Boli respiratorii

ce se mi se intampla mie nu este chear normal,sunt intrun monent de disperare, am facut 2 ranuri de tratamente si nici un rezultat acun sunt la al treilea am 3 zile cu cel mai puternic medicament care mi la putut prescrie medicul meu de familie,el ramanad tot la parerea lui k ar fi o inflamatie,sau o infectir respiratorie, dar nu e asa sunt sigura 100% la 100%, eu momnetan nu sunt in tara si nu pot merge la un specialist fara trimitere de la el, dak merg nici nu se uita la mine fara prezenta trimiterii, cand are de gand sa imi dea o trimitere nu stiu, poate dupa ce o sa cad de tot, sunt foarte disperata, uitandu-ma in gatul meu vad ceva nu stiu sa va spun ce este o bucata de carne k se aseamana cu o limba, nu pot sa imi imaginez ce ar fi,? e posibil sa fie glanda tiroida si sa se extinnga asa tare ??? imi cer scuze de greselele de calgrafie dar ap k nu pot scrie,va spun tremurand si plangand. si vedeti si dumneavoastra dak e normal asa ceva doar intro luna si 2 zile sa slabesc 11... [continuare]

Comunitate medicala

Cum sa ne lasam de fumat?

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Fumatul

Ce efecte pe termen lung are fumatul asupra organismului? Ce sa fac ca sa ma las de fumat? Vreau indicatii pertinente ale persoanelor care au reusit sa se lase de fumat. Teorie stiu si eu dar in practica este foarte grea. Vreau ajutor. [continuare]

Comunitate medicala

Ser lactescent

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Colesterol

Ma durea stomacul si din proprie initiativa mi-am facut o analiza pentru a depista daca am Helicobacter Pylori.Rezultatul a fost pozitiv si mi s-a scris pe buletinul de analize Ser lactescent cu semnul exclamarii.Va rog sa-mi spuneti ce inseamna aceasta si ce tratament as putea sa urmez avand in vedere ca am hepatita C pentru care am facut tratament cu interferon.Vreau sa mentionez ca nu mananc grasimi si prajeli.Multumesc anticipat pentru raspuns. [continuare]

Pagina 4 din 34 (1000 rezultate)