cereale integrale
Ce este cromul? Cromul este un mineral pe care organismul il foloseste pentru functionarea normala, cum ar fi digestia mancarii. Surse de crom Cromul exista in multe produse alimentare naturale, precum: drojdia de paine, carne, cartofi (mai ales daca sunt gatiti in coaja), branzeturi, melasa, condimente, paine integrala, cereale, fructe proaspete si vegetale. Consumul de apa de robinet nededurizata aduce o cantitate de crom destul de mare si gatitul in cratite de inox creste continutul de crom al mancarurilor. Se pot achizitiona suplimente de crom in tablete, in capsule sau sub forma de multivitamine. Totusi, deoarece cromul este necesar organismului uman in cantitati mici, majoritatea oamenilor au un aport suficient din dieta obisnuita si nu au nevoie de suplimente. Cei care au un risc de a face deficit de crom sunt diabeticii si persoanele in varsta. Care este rolul cromului? Cromul ajuta la transferul glucozei din sange (zaharului din sange) in celule si pentru a... [continuare]
Generalitati Oricine a adoptat vreodata un regim de slabire, probabil ca a auzit despre dieta Pritikin: o dieta saraca in grasimi, nu una vegetariana, dar bazata in special pe vegetale, cereale si fructe. Proportia grasimilor reprezinta circa 10% din totalul alimentelor. Inca din 1976, mai mult de 70.000 de persoane au fost tratate in cadrul Centrului Pritikin, invatand care alimente trebuie consumate, sa prepare meniuri si diferite gustari sarace in grasimi si combinand toate acestea cu exercitiul fizic si cu alte principii pentru o viata sanatoasa. Numeroase carti scrise de Nathan Pritikin au transmis principiile dietei. Acestea promovau starea de sanatate prin scaderea nivelului colesterolului si ajutau pacientii bolnavi de diabet sa isi normalizeze nivelul glicemiei, fara a mai fi necesara administrarea insulinei. Fiul sau, Robert, a preluat si a imbunatatit conceptul. Principiile de baza erau constituite tot de catre alimentele vegetale, iar cantitatea de grasimi cat... [continuare]
Sfaturi utile Adoptarea unui regim alimentar sanatos nu inseamna ca trebuie sa renunti la mancarurile preferate. Varietatea culinara si cantitatea moderata sunt regulile ce vor fi urmate. Deci, a manca sanatos inseamna sa consumi: legume, fructe, paine, cereale, cartofi, orez, paste fainoase etc fara niciun fel de restrictii. „Piramida alimentelor” prevede un regim alimentar echilibrat, bazat mai ales pe legume si fructe, aflate la baza piramidei, si portii mai mici din produsele alimentare de care organismul nostru are mai putina nevoie, precum: grasimile si zaharul. 33% fructe si legume Consumul unei cantitati insemnate de fructe si legume este foarte important deoarece ajuta la imbunatatirea starii generale de sanatate, reducand in acelasi timp riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Din fructe si legume organismul absoarbe vitamina A, vitamina C, acid folic si minerale precum: fierul, calciu si magneziu. [continuare]
Generalitati Daca va este pofta sa manacti o bucata mare de paine pufoasa si calda nu inseamna ca organismul dvs. duce lipsa de cereale. Poftele alimentare nu prea au multe in comun cu nevoia de substante nutritive, dar a exista o legatura intre substantele chimice de la nivelul creierului care declanseaza senzatia placere si recompensa. Poftele pot fi asociate cu textura (crocant, cremos) sau gustul (dulce, sarat), dar toate au ceva in comun: excesul de alimente care poate sabota dieta dvs. Inghetata Oamenii care au pofte tind sa aiba indici de masa corporala mai mari - nici o surpriza, deoarece alimentele care ingrasa sunt adesea obiect al dorintei alimentare. Combinatia dintre textura cremoasa, gustul dulce si senzatia racoritoare pe care o ofera, transforma inghetata intr-un produs irezistibil, dar si costisitor in termeni de calorii. O portie normala de inghetata de vanilie are 230 de calorii. Recomandari: o jumatate de ceasca de inghetata din suc de... [continuare]
Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]
Orezul brun vs orezul alb - beneficii si atentionari
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Orezul brun detine o serie intreaga de beneficii pentru sanatate, fiind recomandat de medicii nutrionisti in detrimentul orezului alb. Diferenta dintre aceste doua cereale nu consta doar in culoare, ci si in calitatile nutritionale oferite de fiecare in parte. In timp ce orezul alb este mai apetisant si mai pufos prin gatire decat orezul brun, cel din urma recupereaza teren din prisma impactului pe care il are asupra sanatatii. Orezul brun este forma integrala a cerealei, fiindu-i indepartat doar stratul superior prin macinare. Prin urmare, acesta pastreaza intreaga cantitate de fibre si germeni, partile cele mai bogate in nutrienti vitali. Orezul alb este cereala care si-a pierdut prin macinare taratele si germenii de orez, fiind mai sarac in fibre si nutrienti. Acesta trece printr-un proces complex de rafinare, care inlatura stratul de aleuron, bogat in uleiuri esentiale (ce determina orezul integral sa rancezeasca mai repede decat cel alb,... [continuare]
5 nutrienti importanti care v-ar putea lipsi din dieta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta echilibrata este compusa preponderent din alimente care furnizeaza nutrienti importanti organismului, cu rol in mentinerea functiilor vitale si in prevenirea imbolnavirilor. Potrivit Centrului de Control si Prevenire a Bolilor din SUA, deficientele nutritionale conduc in cele din urma la un risc considerabil crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, cancerului, afectiunilor osoase etc. Carentele in nutrienti pot fi prevenite prin evitarea produselor procesate industrial, pline de zaharuri si cereale rafinate, care contin un numar mare de calorii si au o valoare nutritiva scazuta. Nutrienti de baza pentru o alimentatie sanatoasa Macronutrientii, precum grasimile, proteinele si carbohidratii, nu sunt la fel de importanti precum micronutrientii in cadrul unui regim alimentar sanatos. Acestia din urma sunt vitaminele si mineralele care vin deseori intr-un aport insuficient in dieta epocii hranei nesanatoase. Astfel, daca urmati un regim alimentar... [continuare]
Generalitati Fibrele sunt elemente de baza in alimentatia omului, cu rol esential in buna functionare a sistemului digestiv. Organismul nu poate digera fibrele alimentare, de aceea ele sunt eliminate cu rapiditate prin intestinul gros. Acesti nutrienti pot fi preluati din fructe, legume si cereale, iar aportul lor insuficient conduce la cresterea in greutate, debutul afectiunilor cardiace sau chiar la instalarea cancerului. O cantitate optima de fibre in dieta contribuie si la un mai bun control al greutatii corporale, intrucat participa la mentinerea starii de satietate o perioada mai lunga de timp. Rolul fibrelor in organism Principalul rol al fibrelor alimentare este acela al reglarii digestiei. Odata ce enzimele metabolizeaza nutrientii din hrana consumata, fibrele si toxinele se ataseaza de reziduurile alimentare si faciliteaza eliminarea materiilor fecale. Respectarea necesarului zilnic de fibre este o conditie de baza pentru sustinerea functiei digestive.... [continuare]
Buna ziua. Am 30 de ani si timp de 4 saptamani am urmat un regim alimentar bazat pe cereale integrale si legume (crude,fierte sau coapte) fara zahar (si miere), sare, paine, fructe, lactate si carne. In ultimele 2 saptamani am putut consuma si ulei de masline presat la rece (extra virgin), peste, lamaie si otet de mere. In aceasta perioada am urmat un tratament cu complexul de vitamine B. Conform recomandarilor, dupa aceasta perioada, pot include in alimentatie si sarea neprocesata, fructele, mierea, painea de casa, iaurtul si carnea fiarta sau fripta. Intrebarea mea este - cum imi recomandati sa fac trecerea la acest nou regim, avand in vedere ca pana la Paste (cand as putea manca din toate cele enumerate mai sus) mai este o saptamana de post ? [continuare]
Buna Ziua De 4-5 zile ma confrunt cu niste ameteli cumplite,ceata usoara,tiuit in urechi lipsa poftei de mancare,de regula crizele sunt dupa ora 9 dimToated ok am plecat la doctor in urma cu 2 zile si a spus ca am anemie si glicemia scazuta..datorita dietetei necorespunzator tinuta de mine..mi-a dat tratament cu Magne B6 ,Tonotil,betaserc,Calciu si mi-a zis sa mananc normal sanatos...deoarece de 3 luni mananc cam sablon ...ciorbe,fructe,si cereale integrale. Intrebarea mea este: e normal dupa doua zile de mancat bine,(carne de vita.spanac fructe,legume.oua de toate),luat medicatia corect ...sa ametesc in continuare in 2-3 episoade pe zi de cate 30-60 min...de fiecare data zaharul ameliorand bine situatia. Va intreb ca deja intru in panica.Am 34 ani si 105kg beau si fumez ocazional Multumesc si o zi deosebita [continuare]
ma numesc TEO.,si as vrea sa ma adresez doctorului Nicolici.In urma textului dexa facut in italia unde lucrez am un scor T=-2,6,si un scor Z =-2,1Investigatia s a facut cred ca nu citesc gresit,la nivelul segmentelor L2,L3.L4 Am scris osteopeniedesi eu stiu ca de la -2,5 e osteoporoza.Am 46 ani.de un an sunt in menopauza,nu am facut nici un tratament de substitutie.Analizele celelalte sunt bune,decat am bufeuri suportabile si imi cade tare parul.Medicul de aici mi a dat calciu sandos in fiecare zi si acid alendronic saptamanal care nu l am luat ca are prea multe reactii adverse si sunt panicoasa ,si ma simt rau cand citesc doar.Iau calciu zilnic si am mai gasit pe net strontium bone maker un supliment alimentar care am vazut ca ajuta la fixarea calciului in os.Iau doar una pe zi dimineata de 3 saptamani si la amiaza calciu.Beau numai lapte de soia .mananc cereale integrale zilnic,paine secara sau soia.fructe si legume zilnic,dulciuri f putine,cafea 2 cescute mici pe zi.Fac miscare... [continuare]
Buna ziua. Batbat 32 ani. De cca 2 luni am niste probleme de tranzit. La inceput am fost constipat cateva zile. Luand laxative am inceput sa am dimineata scaun moale-apos. Acuma, la doua luni am dimineata scaun moale (uneori format). Am un singur scaun pe zi, rar doua. Am consultat un gastroenterolog bun care mi-a facut o ecografie abdominala si mi-a spus sa imi pun putina ordine in viata: mese regulate, odihna, eliminarea stresului. Toate organele arata ok, chiar foarte ok. Am facut ecografie si la un urolog deoarece am acuzat usturimi la urinare. Totul este ok. Mi-am schimbat de o luna dieta, consumand multe lichide (1.5-2 l/zi) si mult iaurt, kefir, fulgi de cereala integrale etc. Domnul de la gastro mi-a prescris redigest plus si stresclin gi. Le iau de atunci. Nu am dureri abdominale deloc, insa dimineata mai am bolboroseli in intestine si simt nevoia sa merg la baie. Intreb si aici deoarece vreau sa aflu o parere avizata. Am mai intrebat si pe alte forumuri... [continuare]
Zinc (sange si urina) zn
Zincul este un oligoelement necesar organismului uman, care se gaseste in alimente precum carne (in special de peste), produse lactate, oua, leguminoase si cereale integrale. Din punct de vedere cantitativ, zincul reprezinta al doilea element dupa fier in organismul, aportul acestuia fiind permanent. Zincul se absoarbe la nivelul mucoasei duodenale si jejunale, distribuindu-se in organismul uman: aproximativ 60-70% din totalul de zinc se gaseste in oase, piele si muschi, fir de par, unghii si prostata. Principalele roluri ale zincului: - prevenirea si tratarea unor infectii (de tract respirator, boli diareice acute si persistente la copii); - rol antioxidant; - cicatrizarea plagilor si arsurilor; - participa la sinteza lecitinei si la formarea surfactantului; - stimuleaza hormonul somatotrop, prin participarea la sinteza acizilor nucleici, ADN-ARN si prin influentarea diviziunii celulare. [continuare]
Capacitatea totala de legare a fierului (sange) ctlf sau tibc
Fierul este un macroelement necesar organismului, ce se gaseste in cantitati abundente in carnea rosie, organe, galbenusul de ou, legumele cu frunze verzi, dar si in cerealele integrale. Fierul ingerat este absorbit in principal la nivel intestinal, in portiunea proximala si medie a jejunului si are o dubla utilizare: o parte este preluat de mitocondrii si folosit in sinteza protoporfiriei, iar o parte ramane in celula sub forma de feritina, ca fier de rezerva sau forma intermediara de utilizare a fierului. Depozitarea fierului in organism se face sub doua forme: feritina si transferina. Nivelul seric al feritinei reflecta depozitele totale de fier din organism. Fierul plasmatic este transportat de transferina, o glicoproteina sintetizata la nivel hepatic. Cuantificarea functiei transferinei plasmatice se face in raport cu cantitatea de fier pe care o fixeaza, denumita capacitate totala de legare a fierului. La indivizii normali, doar o treime din transferina disponibila este... [continuare]
Nichel in plasma si urina
Nichelul (Ni) este un metal de culoare alb-argintie, utilizat pe scara larga in multe domenii, cum ar fi inginerie electrica, medicina, bijuterii sau industria de automobile. Nichelul este parte importanta a alimentatiei de zi cu zi, acesta regasindu-se in apa si in alimente (fructe uscate, oleaginoase, cereale integrale, legume verzi si legume uscate). Nivelurile crescute de nichel in natura sunt cauzate de poluarea umana: colorantii pentru sticla, ceramice si textile, robinetii placati cu nichel, vesela din aliaj nichel-otel, fumul de tigara. O forma mai rara a expunerii cronice este prin hemodializa, deoarece ionii de nichel pot ajunge in plasma ca urmare a actiunii chelatoare a albuminei. Vreme de cateva decenii, nichelul a fost considerat drept un mineral esential pentru organism. Desi nu exista dovezi stiintifice, se presupune ca nichelul are rol in absorbtia fierului, calciului si a zincului. Nichelul are potential toxic in forma sa gazoasa, tetracarbonilul de nichel.... [continuare]
Cancerul de san - lactatele, incluse sau excluse din dieta bolnavului?
Sunt foarte confuza cu privire la alimentatia in cazul cancerului in genereal, de san in special. Mama mea este afectata de aceasta groaznica boala si vreau sa ii fiu alaturi cum pot. In prezent , au trecut2 luni de la operatie (mastectomie totala) abia a facut o sedinta de chimioterapie si se simte foarte bine. Doctorul ei oncolog, printre recomandarile facute, a amintit si lactatele. Acum, cititnd pe internet, diferite site-uri medicate, diferite rapoarte de cercetare, car afirma ca lactatele cresc riscul aparitiei cancerului de san si trebuie excluse din alimentatie. Intrebarea mea e simpla. Pot sau nu bolnavii de cancer sa consume lactate? In ce masura afecteaza sau ajuta? M-ar ajuta foarte mult un raspuns din partea unui profesionist in legatura cu alimentatia recomandata. Legume Fructe, Cereale, Da, stim. Dar despre lactate, cafea, carne de pui,vin, citrice, alimente care aduc o bucurie mult mai mare decat oamenilor sanatosi, sunt... [continuare]
Buna seara , am 24 de ani , 163 si 60 de kg , pana acum cativa anisori nu am avut probleme cu greutatea si usor usor kg au inceput sa se adune iar acum ma sperie faptul ca nu mai reusescsa le dau jos ci din contra se inmultesc.Pot spune ca o alimentatie cat de cat normala am in sensul ca nu consum bauturi acidulate , dulciuri foarte putine,painea am redus-o aproape de tot , in schimb consum din cand in cand biscuti din faina integrala, apa nu reusesc sa beau mereu 2 l pe zi , fructele nu prea ma atrag , mai degraba o salata verde.Un program aproximativ si asemanator cu cel din fiecare zi ar fi :dimineata : o cafea , 11-12:00 un iaurt cu fructe sau natural si un pachet -2 de biscuiti integrali, 14-15:00 un fruct, in afara de banane si inca un iaurt, seara 19:00 o salata verde, sau un pireu ,sau legume la cuptor , sau o friptura la cuptor din pui .Specific ca de 3-4 ori pe saptamana fac in jur de 15 min pe bicicleta eliptica si 10 min aerobic .......Nu inteleg unde gresesc de nu... [continuare]
Buna ! sunt noua aici si nu ma prea descurc..sper ca scriu totusi intrebarea unde trebuie :)) Am o nelamurire.Eu mananc dimineata cereale cu lapte.Din cate stiu ca m-am informat dupa net nu sunt bune toate cerealale si nu in orice fel de cantitati.Eu am tinut o dieta si am slabit 10 kg avand 65kg la 158m la varsta de 16 ani.Acum am 55kg..dar mai vreau sa mai slabesc 5 kg.Mananc sanatos,beau lichide multe si fac sport (sar coarda,abdomene,tae-bo,alerg).Tosusi nu stiu daca cerealele care le consum sunt bune pe eticheta scrie : "ingrediente:faina integrala de grau,tarate,zahar,malt,sare,emulgator(E471) 357kcal/100g ,proteine-10g,lipide-2,4g,glucide-72,6g" Lapte consum din cel slab la 1,8 grasime si doar 150ml la cereale. Este buna alegerea mea de a consuma cereale de tipul fulgilor de grau in cazul in care vreau sa mai si slabesc? Va rog frumos sa ma sfatuiti,astept raspuns.Multumesc anticipat. [continuare]
buna, sunt insarcinata in 13 saptamani si 6 zile si de exact o saptamana am probleme mari cu hemoroizii. stiu ca e din cauza constipatiei, alimentatia mea e compusa din lapte, paine integrala, budinca, prune... mi-au dat de la farmacie o crema cu benzocaina da nimic.... imi puteti spune ce sa folosesc, ce sa fac ca inebuinesc de dureri. multumesc [continuare]
Vitamina b3
vitamina b3, denumita si acidul pantotenic, niacina sau vitamina PP, participa in metabolismul proteic, lipidic, glucidic, mineral, normalizand functia suprarenalelor. Ea atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange. De asemenea modereaza tensiunea arteriala, amelioreaza circulatia sangelui - participa la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor, previne aparitia diareei. Este indispensabila functionarii normale a aparatului digestiv, a sistemului nervos, mentinerii integritatii tegumentelor si mucoaselor, precum si sintezei normale a unor hormoni (testosteron, estrogeni, insulina). Amelioreaza durerile ulceroase si combate halena (mirosul neplacut al gurii). Vitamina B3 este stabila la lumina, la caldura si rezistenta la oxidare, doza zilnica recomandata fiind de 20 mg. Carenta... [continuare]
Niacina
vitamina b3, denumita si acidul pantotenic, niacina sau vitamina PP, participa in metabolismul proteic, lipidic, glucidic, mineral, normalizand functia suprarenalelor. Ea atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange. De asemenea modereaza tensiunea arteriala, amelioreaza circulatia sangelui - participa la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor, previne aparitia diareei. Este indispensabila functionarii normale a aparatului digestiv, a sistemului nervos, mentinerii integritatii tegumentelor si mucoaselor, precum si sintezei normale a unor hormoni (testosteron, estrogeni, insulina). Amelioreaza durerile ulceroase si combate halena (mirosul neplacut al gurii). Vitamina B3 este stabila la lumina, la caldura si rezistenta la oxidare, doza zilnica recomandata fiind de 20 mg. Carenta... [continuare]
Acid pantotenic
Vitamina B3, denumita si acidul pantotenic, niacina sau vitamina PP, participa in metabolismul proteic, lipidic, glucidic, mineral, normalizand functia suprarenalelor. Ea atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange. De asemenea, modereaza tensiunea arteriala, amelioreaza circulatia sangelui - participa la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor, previne aparitia diareei. Este indispensabila functionarii normale a aparatului digestiv, a sistemului nervos, mentinerii integritatii tegumentelor si mucoaselor, precum si sintezei normale a unor hormoni (testosteron, estrogeni, insulina). Amelioreaza durerile ulceroase si combate halena (mirosul neplacut al gurii). Vitamina B3 este stabila la lumina, la caldura si rezistenta la oxidare, doza zilnica recomandata fiind de 20 mg. Carenta... [continuare]
Vitamina pp
vitamina b3, denumita si acidul pantotenic, niacina sau vitamina PP, participa in metabolismul proteic, lipidic, glucidic, mineral, normalizand functia suprarenalelor. Ea atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange. De asemenea modereaza tensiunea arteriala, amelioreaza circulatia sangelui - participa la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor, previne aparitia diareei. Este indispensabila functionarii normale a aparatului digestiv, a sistemului nervos, mentinerii integritatii tegumentelor si mucoaselor, precum si sintezei normale a unor hormoni (testosteron, estrogeni, insulina). Amelioreaza durerile ulceroase si combate halena (mirosul neplacut al gurii). Vitamina B3 este stabila la lumina, la caldura si rezistenta la oxidare, doza zilnica recomandata fiind de 20 mg. Carenta in... [continuare]
Fibra alimentara
Substanta reziduala de origine vegetala nedigerata de catre enzimele tubului digestiv. fibrele alimentare contin celuloza, hemiceluloze, gume, mucilagii, pectina si lignina. Principalele alimente bogate in fibre sunt cerealele si produsele cerealiere (tarate de grau, faina integrala de grau etc.), unele fructe (nuci, caise, smochine, prune) si legume (fasole uscata, mazare, linte). fibrele alimentare au un efect regulator asupra tranzitului intestinal: ele cresc volumul si hidratarea scaunelor si diminueaza presiunea din interiorul colonului. In plus, ele modifica absorbtia glucidelor, lipidelor, proteinelor si sarurilor minerale. [continuare]
Albastrea (centaurea cyanus)
Planta medicinala care are flori albastre globuloase. Albastrelele cresc in zonele de campie si de deal (mai ales pe langa lanurile de cereale), dar si in zone cu clima uscata si ajung la maturitate incepand cu luna iulie pana in septembrie. Au o durata de viata de 1-2 ani. De la aceasta planta se utilizeaza in mod special florile. Planta este acoperita de peri micuti care ii ofera in aspect matasos. In ciuda numelui, florile plantei sunt atat albastre dar si alb-roz. Florile se vor recolta doar cand sunt integral deschise. Albastrelele au proprietati calmante, hidratante, astringente, antiinflamatoare, bacteriostatice, emoliente. Se utilizeaza mai ales in boli ale pielii si in cosmetica, dar si pentru alte afectiuni. Pentru ca efectul albastrelelor sa fie evident, in scop cosmetic, acestea trebuie utilizate sub forma de comprese, zilinic timp de 10-15 minute timp de 2-3 luni. In scop medicinal se vor utiliza doar florile plantei. Uscarea florilor se va face intinzandu-le... [continuare]
Ferrogradumet, comprimate retard
Ce este Ferrogradumet si pentru ce se utilizeaza Indicatii Ferrogradumet este un supliment de fier utilizat pentru prevenirea si tratarea anemiei cauzata de deficitul de fier. Forma farmaceutica cu eliberare prelungita permite eliberarea fierului intr-un interval de cateva ore si reduce posibilitatea iritarii stomacului. Forma de eliberare prelungita consta intr-o structura inactiva din plastic in forma de fagure care contine fier. In timpul trecerii comprimatului prin stomac si intestine, fierul este eliberat, iar fagurele golit este eliminat prin materiile fecale. Mod de administrare Administrati un comprimat pe zi pe stomacul gol. Fiecare comprimat trebuie inghitit intreg. Ferrogradumet nu trebuie administrat la copiii sub varsta de 12 ani. Daca uitati sa utilizati un comprimat pentru una sau mai multe zile, continuati sa utilizati cate un comprimat in fiecare zi. Nu utilizati mai mult de un comprimat pe zi. Daca utilizati accidental mai mult de un comprimat intr-o zi sau... [continuare]
Ferro-gradumet, comprimate retard
Ce este Ferro-Gradumet si pentru ce se utilizeaza Indicatii Prevenirea si tratamentul anemiei hipocrome, secundare deficitului de fer determinat de hemoragii cronice (hemoragii digestive din ulcerul gastro-duodenal, varice esofagiene, hemoroizi, colita hemoragica, micro-hemoragii maligne), menoragii si metroragii, carente nutritionale de fer, necesar crescut de fer (sarcina, alaptarea, perioada de crestere). Mod de administrare Doza uzuala pentru adulti si adolescenti este: - tratament preventiv: un comprimat Ferro-Gradumet pe zi; - tratament curativ: 1-2 comprimate Ferro-Gradumet pe zi, in functie de severitatea deficitului de fer, conform indicatiei medicului. Comprimatele trebuie inghitite intregi cu o cantitate mica de lichid, de preferat in conditii de reapus alimentar, pentru a facilita absorbtia. in caz de intoleranta gastrica, comprimatele pot fi administrate in timpul mesei sau dupa masa. Durata tratamentului trebuie sa fie suficient de lunga pentru a corecta... [continuare]
Cal-d-vita, comprimate
Ce este CAL-D-VITA si pentru ce se utilizeaza Indicatii Cal-D-Vita este folosit: - pentru prevenirea si tratamentul osteoporozei, afectiune in care oasele devin fragile si tind sa se fractureze usor. Femeile, varstnicii, fumatorii si consumatorii de alcool in cantitati mari sunt cei mai expusi la osteoporoza. - ca supliment in cazul unei nevoi crescute de calciu si vitamina D, ca de altfel si in prevenirea deficientelor (cure de slabire, vindecarea fracturilor). Mod de administrare Pentru stabilirea modului de administrare al produsului adresati-va medicului. Doza recomandata este de 1-2 comprimate efervescente Cal-D-Vita pe zi. in cazul unei doze zilnice de 2 comprimate, acestea se administreaza in doua prize dimineata şi seara. Comprimatul se dizolva intr-un pahar cu apa umplut pe jumatate. Se administreaza pe cale orala, numai adultilor. In cazul in care considerati ca efectul este prea slab sau prea puternic, adresati-va medicului sau farmacistului. Daca ati utilizat... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter