Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

beneficii aerobic

Beneficiile si riscurile antibioticelor

Beneficiile si riscurile antibioticelor

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Fiecare medicament prezinta riscuri si beneficii, iar antibioticele nu sunt o exceptie de la aceasta regula. Pe de o parte, antibioticele sunt solutia salvatoare in cazul instalarii infectiilor bacteriene, insa pe de cealalta parte, pot creste rezistenta bacteriilor sau pot cauza complicatii, precum greata, varsaturile si diareea.  Antibioticele sunt in acelasi timp un ajutor, dar si un potential pericol pentru sanatate. Cea de-a doua situatie intervine atunci cand nu sunt administrate corect, asa cum se intampla in foarte multe cazuri. Ce sunt antibioticele Antibioticele fac parte dintr-o categorie de substante medicamentoase folosite pentru tratarea infectiilor cauzate de bacterii si alti paraziti. Acestea pot fi administrate oral sub forma de lichid, tablete si capsule sau pe cale injectabila. Antibioticele se mai regasesc si in creme, ungente sau lotiuni cu aplicare topica, destinate tratarii infectiilor cutanate. Foarte important de retinut este ca... [continuare]

Beneficiile sucului de struguri pentru piele, par si sanatate

Beneficiile sucului de struguri pentru piele, par si sanatate

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sucul de struguri este mai rar asociat cu posibile beneficii pentru sanatate, desi proprietatile sale unice au efecte surprinzatoare asupra pielii, parului sau a functionarii sistemului cardiac si imunitar. Antioxidantii din sucul de struguri au efect protector asupra vaselor de sange, imbunatatesc circulatia sangelui si previn bolile cardiovasculare. Efectele laxative naturale ale acestei bauturi ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv. Proprietatile principale ale sucului de struguri Sezonul de coacere a strugurilor este excelent pentru urmarea unei cure cu suc obtinut din aceste fructe benefice pentru sanatatea organismului si frumusetea parului si a pielii. Sucul de struguri ofera aproape aceleasi beneficii precum vinul rosu, ale caror efecte pozitive asupra sanatatii cardiace s-au demonstrat in numeroase studii de specialitate. La fel ca in cazul vinului, sucul obtinut din struguri negri prezinta mai multe proprietati benefice pentru... [continuare]

Ridichile rosii si negre beneficii si informatii nutritionale

Ridichile rosii si negre beneficii si informatii nutritionale

Actualizat la data de: 03 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ridichile rosii si negre prezinta o serie intreaga de beneficii pentru sanatate. Informatiile nutritionale ale acestor plante leguminoase consumate la nivel global dezvaluie numeroase proprietati importante pentru mentinerea starii de sanatate. Ridichile se remarca prin actiunea lor antibacteriana si antifungica, abudenta de vitamine si minerale (vitamina C, complexul de vitamine B, magneziu, potasiu, sodiu etc.), si continutul redus de colesterol si calorii. Cantitatile importante de fibre alimentare si acid folic recomanda ridichile pentru consumul zilnic in cadrul unei diete echilibrate. Istoric Ridichile sunt consumate inca din cele mai vechi timpuri, fiind mentionate in analele istoriei Chinei inca din anul 2700 i.e.n. Egiptenii cultivau aceste legume anterior perioadei in care au construit piramidele. Grecii si romanii le lasau sa creasca pana isi atingeau dimensiunea maxima, apoi le savurau cu miere si otet. Pana in anul 1500, culturile de ridichi s-au... [continuare]

Castanele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Castanele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Castanele ofera numeroase beneficii sanatatii atunci cand sunt folosite in scop culinar. Informatiile lor nutritionale releva un continut important de acid folic si vitamina C, pe langa alti nutrienti esentiali care ar trebui sa se regaseasca in orice dieta echilibrata. Spre deosebire de alte fructe oleaginoase, castanele au un continut redus de grasimi si furnizeaza cantitati importante de amidon. Pulpa lor, preparata termic, are o textura moale si o aroma dulce. Castanele sunt consumate in general fierte sau coapte, fiind adaugate in umpluturi si supe sau servite ca garnitura. Fructele castanului pot fi macinate si transformate in faina. Informatii nutritionale Castanele au o compozitie similara cu cea a graului, fiind surse excelente de carbohidrati, fosfor, lecitina si vitamina C. Contin si protide (proteine), acizi grasi esentiali, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc si potasiu. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de castane sunt... [continuare]

9 schimbari minore in modul de viata care aduc beneficii majore sanatatii

9 schimbari minore in modul de viata care aduc beneficii majore sanatatii

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati De cele mai multe ori, detaliile sunt cele care fac diferenta, inclusiv in privinta mentinerii unei stari de sanatate depline de-a lungul timpului. Cateva schimbari minore in modul de viata sunt suficiente pentru culegerea unor beneficii importante pentru trup si minte. Cele mai multe persoane cred ca forma fizica si sanatatea se mentin prin eforturi majore, cand in realitate sunt suficiente schimbari minore in stilul de viata, transformate treptat in obiceiuri. Obiceiuri zilnice benefice pentru sanatate 1. Monitorizarea greutatii corporale Persoanele supraponderale nu au o perceptie realista asupra propriei constitutii corporale, au aflat cercetatorii in studiile ultimilor ani. Cei mai multi oameni cu probleme de greutate isi supraestimeaza surplusul ponderal si iau masuri in acest sens foarte tarziu, cand deja primesc diagnosticul obezitatii de gradul I. Din acest motiv, monitorizarea regulata a greutatii corporale trebuie sa se transforme intr-un obicei.... [continuare]

7 beneficii ale sterolilor si stanolilor din plante

7 beneficii ale sterolilor si stanolilor din plante

Actualizat la data de: 27 Octombrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sterolii si stanolii, numiti si fitosteroli, sunt compusi care se regasesc in mod natural in plante. Desi ajung in organism in cantitati mici atunci cand sunt preluati din alimente de origine vegetala, ei aduc beneficii importante starii de sanatate, de la prevenirea bolilor cronice, pana la mentinerea greutatii corporale optime. Din punct de vedere structural, sterolii se aseamana cu colesterolul uman, insa odata ingerati, sunt extrem de eficienti in reducerea nivelului de colesterol rau LDL in organism. Sterolii saturati poarta numele de stanoli. Beneficii Sterolii si stanolii pot fi preluati din cereale integrale, legume, fructe, leguminoase, nuci, seminte si uleiuri vegetale. Cercetatorii au identificat peste 200 de tipuri distincte de steroli. Beta-sitosterolul, campesterolul si stigmasterolul se regasesc in cele mai mari cantitati in plantele consumate de om, insa multe dintre proprietatile acestora se pierd prin procesarea termica. Numeroase studii de... [continuare]

Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 21 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bananele verzi sunt mai putin apreciate pentru gustul lor decat bananele bine coapte, insa sunt mai eficiente in cresterea ratei metabolice si in arderea grasimilor. Informatiile lor nutritionale releva un complex de vitamine, minerale si fibre cu beneficii unice pentru organism. Comparativ cu bananele coapte, cele vezi contin o cantitate mai mica de zahar. Pot fi consumate in stare cruda, preparate termic sau sub forma de faina, ca alternativa alimentara pentru persoanele care sufera de intoleranta la gluten. Informatii nutritionale Informatiile nutritionale pentru 100 grame de banane verzi in stare proaspata sunt urmatoarele Calorii 89 kcal; Apa 75 grame; Proteine 1 gram; Grasimi totale 0,3 grame; Carbohidrati 23 grame; Fibre alimentare 3 grame; Zaharuri 12 grame; Calciu 5 miligrame; Fier 0,3 miligrame; Magneziu 27 miligrame; Fosfor 22 miligrame; Potasiu 350 miligrame; Sodiu 1 miligram; Zinc 0,2... [continuare]

10 mirodenii cu efecte benefice pentru sanatate

10 mirodenii cu efecte benefice pentru sanatate

Actualizat la data de: 11 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Plantele aromatice si condimentele sunt ingrediente culinare cu efecte pozitive asupra organismului. Acestea pot inlocui sarea cu succes, aromatizeaza mancarea fara sa creasca aportul de calorii si au diverse proprietati benefice. Condimente si plante aromatice sanatoase Ultimele cercetari efectuate de oamenii de stiinta arata ca ierburile aromatice si condimentele ajuta la reducerea cantitatii de sodiu din alimente, precum si a aportului de calorii si grasimi. Piperul rosu Mai rar utilizat in bucataria romaneasca decat cel negru, piperul rosu adauga un plus de aroma diverselor feluri de mancare, iar in acelasi timp actioneaza ca un stimulent excelent pentru metabolism. Efectul amintit se datoreaza capsaicinei, un ingredient activ din compozitia acestui condiment, despre care cercetatorii au descoperit ca accelereaza metabolismul si induce mai rapid starea de satietate dupa consum. Astfel, piperul rosu este un adjuvant excelent in arderea... [continuare]

3 condimente de sarbatori cu beneficii pentru sanatate

3 condimente de sarbatori cu beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 23 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Condimentele utilizate in preparatele de sarbatori dau savoare festinului de Craciun si Revelion. Insa nu doar aroma lor care aminteste de zilele festive le face sa fie speciale, ci si numeroasele beneficii pe care le aduc sanatatii. Utilizati cat mai des urmatoarele condimente specifice preparatelor din sezonul rece, pentru feluri de mancare aromate si sanatoase in acelasi timp. Scortisoara Scortisoara este consumata in mod special pe timpul iernii, parfumul sau unic amintind de sarbatori. Introdus in bauturi calde, specialitati cu alcool, deserturi sau chiar preparate cu carne si sosuri, acest condiment special creste temperatura interna a corpului, faciliteaza digestia si amelioreaza congestia nazala. Cele mai importante beneficii ale scortisoarei sunt: - Reglarea nivelului glicemiei in sange. Condimentul are un efect similar asupra indicelui glicemic, precum anumite medicamente prescrise in tratarea diabetului de tip II. Totodata, scortisoara... [continuare]

10 beneficii cognitive ale studierii unui instrument muzical

10 beneficii cognitive ale studierii unui instrument muzical

Actualizat la data de: 27 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Studierea unui instrument muzical aduce beneficii uimitoare creierului, solicitand simultan mai multe regiuni cerebrale decat orice alta activitate intelectuala. Cele mai recente constatari ale oamenilor de stiinta, efectuate prin monitorizarea activitatii cerebrale folosind echipamente de ultima generatie, arata ca in creierul muzicienilor se produc adevarate explozii la nivelul proceselor cognitive. Efectele pozitive ale studierii instrumentelor muzicale Cercetarile recente au descoperit ca persoanele care studiaza un instrument muzical beneficiaza de un antrenament excelent al creierului, aceasta activitate fiind si o metoda terapeutica recomandata in dezvoltarea abilitatilor cognitive. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca simplul cantat la un instrument poate modifica propriu-zis forma creierului si capacitatile sale native, inclusiv din prisma cresterii coeficientului de inteligenta, atat in cazul copiilor, cat si al adultilor. Studierea unui... [continuare]

Ce beneficii aduc 10 zile de tacere si 100 de ore de meditatie

Ce beneficii aduc 10 zile de tacere si 100 de ore de meditatie

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati 10 zile petrecute in tacere si 100 de ore de meditatie fac parte dintr-o practica straveche numita Vipassana, ale carei beneficii au fost confirmate de numeroase cercetari efectuate de oamenii de stiinta in prezent. Peste 200 de centre de meditatie din lumea intreaga promoveaza aceasta traditie budista in mai multe forme, care cultiva in esenta intelegerea realitatii inconjuratoare prin introspectie, contemplare, observare atenta a senzatiilor din corp si analiza atenta a experientelor traite. Principiile meditatiei Vipassana Denumirea de Vipassana se traduce prin capacitatea de a vedea lucrurile asa cum sunt si reprezinta cea mai veche tehnica de meditatie din India. A fost descoperita de Gotama Buddha cu peste 2500 de ani in urma si promovata ca remediu universal pentru bolile mintii si ale trupului. Scopul ultim al practicii este eradicarea completa a tuturor impuritatilor de la nivel mental si atingerea fericirii absolute, prin eliberarea de energii... [continuare]

7 beneficii garantate ale renuntarii la zahar

7 beneficii garantate ale renuntarii la zahar

Actualizat la data de: 13 Ianuarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Renuntarea la zahar aduce beneficii garantate starii de sanatate in general, sustin specialistii. Oamenii de stiinta au inceput sa asocieze nevoia de a consuma acest aliment cu dependenta de nicotina, din pricina efectelor sale adictive demonstrate stiintific. Prin evitarea zaharului in dieta zilnica, se pot preveni o serie intreaga de boli grave (obezitate, hipertensiune, diabet de tip II etc.), in virtutea unei vieti indelungate si de calitate. Efectele renuntarii la zahar Zaharul este considerat, in prezent, o adevarata toxina care cauzeaza numeroase boli ale lumii industrializate, de la bolile de inima, pana la diabet sau cancer. Este adaugat in cantitati mari in multe alimente procesate, cauzand rezistenta la insulina si imbolnavirea progresiva a organismului. Aportul de zahar in alimentatia omului modern nu este reprezentat doar de consumul lui ca atare, ci si de produsele nesanatoase comercializate la tot pasul care il contin. Produsele de patiserie... [continuare]

8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida

8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida

Actualizat la data de: 04 Martie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Glanda tiroida are nevoie de anumite vitamine si minerale pentru a-si indeplini functiile in parametri optimi. Fiecare organism reactioneaza in mod diferit la anumite tipuri de alimentatie, insa oamenii de stiinta au identificat o serie de repere generale privind o dieta benefica celei mai mari glande a sistemului endocrin uman. Cativa nutrienti cheie sunt esentiali pentru buna functionare a tiroidei, pe cand altii ii pot pune sanatatea in pericol. Alegerile alimentare sunt, asadar, foarte importante pentru mentinerea bunei functionari a glandei tiroide. Nutrienti esentiali pentru glanda tiroida Iodul este cel mai important element pentru functionarea glandei tiroidei, deoarece face posibila productia hormonilor tiroidieni de care depinde integritatea tuturor tesuturilor corporale. Tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) sunt cei mai importanti hormoni care au in componenta iodul. Seleniul este si el indispensabil glandei tiroide, din mai multe puncte de... [continuare]

10 bauturi benefice pentru inima si potrivite pentru sezonul rece

10 bauturi benefice pentru inima si potrivite pentru sezonul rece

Actualizat la data de: 23 Ianuarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In sezonul rece, anumite bauturi savuroase pot fi benefice pentru sanatatea inimii, cata vreme sunt preparate din ingredientele potrivite. Intrucat nu contin alcool, ele pot fi consumate chiar si de persoanele care sufera de fibrilatie atriala. Ciocolata neagra, scortisoara, ghimbirul sau sucul de rodii ajuta nu doar la prepararea unor bauturi delicioase, ci si la mentinerea sanatatii aparatului cardiac. Chiar si asa, ele contin zahar si calorii, de aceea trebuie sa fie consumate cu moderatie. Bauturi sanatoase pentru sistemul cardio-vascular 1. Cocktail de merisoare Cocktailul de merisoare impresioneaza atat prin aspect, cat si prin aromele sale deosebite. Pentru a-l prepara, aveti nevoie de suc de merisoare natural, pe care sa il amestecati cu scortisoara (sub forma de praf) si cuisoare. Puneti-l la fiert, iar cand da in clocot, stingeti aragazul si adaugati o lingura de zahar si cateva merisoare intregi. Sucul de merisoare este bogat in antioxidanti, cu... [continuare]

Beneficii si atentionari legate de consumul de ceai

Beneficii si atentionari legate de consumul de ceai

Actualizat la data de: 14 Octombrie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Considerat cu mii de ani in urma in Orient o cheie pentru sanatate, fericire si intelepciune, ceaiul a atras atentia cercetatorilor din Occident, care au descoperit multe beneficii pentru sanatate ale diferitelor tipuri de ceaiuri. Studiile au descoperit ca unele ceaiuri pot ajuta la diferite boli, spre exemplu cancer, bolile de inima, diabet, pierderea in greutate, colesterol scazut si vigilenta mentala. Ceaiul, de asemenea, are calitati antimicrobiene. Unii cercetatori afirma ca ceaiul este o foarte buna alternativa pentru cafea. In primul rand, ceaiul are mai putina cofeina. Este destul de bine de stiut ca flavonoidele – compusi din ceai – sunt bune pentru inima si poate reduce cancerul. Ceaiul provine din frunzele plantei Sinensis Camellia, un arbust peren, nativ din Asia de Sud si de Est. Ceaiul a fost consumat cu mii de ani in urma in Asia, care in acele locuri reprezinta o parte importanta de culturi. In China si Japonia, in special, pregatirea si... [continuare]

Reflexoterapia – beneficii si contraindicatii

Reflexoterapia – beneficii si contraindicatii

Actualizat la data de: 12 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Reflexoterapia reprezinta aplicarea de presiune adecvata pe diferite puncte si zone ale diferitelor parti ale corpului, cum ar fi picioare, maini sau urechi. Reflexoterapeutii cred ca aceste zone si puncte reflexe corespund diferitelor organe si sisteme ale organismului si mai considera ca apasarea lor are un efect benefic asupra organelor si asupra starii generale de sanatate a persoanelor. De exemplu, reflexoterapia sustine ca are un loc specific la nivelul picioarelor, zona ce corespunde punctului vezicii urinare. Atunci cand practicantii de reflexoterapie folosesc degetele pentru a aplica presiune pe picior, acest lucru afecteaza functionarea vezicii urinare. Desi reflexoterapia nu este folosita pentru a diagnostica sau a vindeca diverse probleme de sanatate, milioane de oameni din intreaga lume utilizeaza aceasta pentru a veni in completarea altor tratamente, atunci cand abordeaza diverse conditii, cum ar fi anxietatea, astmul, tratamentul impotriva... [continuare]

Beneficiile telinei pentru sanatate

Beneficiile telinei pentru sanatate

Actualizat la data de: 20 Ianuarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Telina se numara printre cele mai sanatoase legume, aducand nenumarate beneficii asupra sanatatii. Este bogata in vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului. Telina este o leguma cu o traditie veche in ceea ce priveste tratamentele medicinale. Se spune chiar ca frunzele de telina s-au numarat printre ramasitele gasite in mormantul faraonului Tutankhamon, care a murit in 1323 i.Hr. Oamenii consumau telina datorita proprietatilor de detoxifiere ale organismului, dar si pentru ca aceasta actiona ca un tonic, datorita bogatiei de minerale si vitamine. In Antichitate se foloseau leacuri pe baza de seminte de telina pentru ameliorarea durerii. Beneficiile telinei In prezent, in scop medicinal sunt folosite atat radacina, cat si frunzele si semintele. Poate fi utilizata sub forma de infuzie, suc, decoct, dar si sirop. Compozitie In 100 de grame de telina se gaseste 37% vitamina K, 9% acid folic si vitamina A, 8% potasiu, 5% vitamina C, dar i... [continuare]

Anghinarea – beneficii si contraindicatii

Anghinarea – beneficii si contraindicatii

Actualizat la data de: 21 Ianuarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Anghinarea este un aliment versatil, desi multi il considera o leguma. Acest aliment are beneficii nutritionale, fiind consumat in primul rand datorita avantajelor asociate cu protectia impotriva diferitelor forme de cancer si stimularea sistemului imunitar. Anghinarea scade nivelul colesterolului si protejeaza impotriva diferitelor boli, cum ar fi diabetul, ateroscleroza, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Anghinarea a fost foarte mult timp renumita pentru detoxifierea organismului, imbunatatind si starea de sanatate a ficatului, complicatiile problemelor digestive, cum ar fi indigestia sau constipatia, sindromul colonului iritabil sau chiar diareea. Mai mult decat atat, aceasta planta miraculoasa poate reduce tensiunea arteriala, elimina mahmureala si stimuleaza urinarea. Partea comestibila a plantei de anghinare este reprezentata de mugurii care se formeaza in capul florilor, inainte ca planta sa fie pe deplin inflorita. De asemenea, una... [continuare]

Beneficiile ananasului pentru sanatate

Beneficiile ananasului pentru sanatate

Actualizat la data de: 22 Ianuarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Deliciosul ananas a fost descoperit in anul 1493 de catre Cristofor Columb, in Insula Guadalupe, din Caraibe si de acolo a ajuns sa fie consumat si in alte tari. Dincolo de aceste date, aceste fruct este unul dintre cele mai benefice pentru sanatate. Valoare nutritionala In 165 de grame de ananas se gasesc 83 de calorii si 9% fibre alimentare, 2% proteine. Asigura 105% din necesarul zilnic de vitamina C, 77% din necesarul de mangan, 5% din necesarul de sodiu si magneziu. Totodata, are un continut ridicat de vitaminele B2 si B6, cat si de acid folic. Alte substante nutritive care se mai gasesc in ananas sunt acidul malic, calciul, fierul, iodul, magneziu, sarurile minerale. Beneficiile ananasului Are proprietati antiinflamatoare Ananasul este una dintre cele mai importante surse de bromelina, o enzima care are puternice proprietati antiinflamatoare. Datorita concentratiei ridicate care se gaseste in ananas, bromelina ajuta la reducerea inflamatiilor, a... [continuare]

8 beneficii surprinzatoare ale gumei de mestecat

8 beneficii surprinzatoare ale gumei de mestecat

Actualizat la data de: 20 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe persoane au obiceiul de a mesteca guma in timp ce conduc, cand alearga sau in momentele libere, cand se relaxeaza la televizor sau cand asteapta pe cineva. In afara de gustul placut, acest obicei are si alte beneficii, pe care cercetatorii le-au scos in evidenta in urma mai multor cercetari. Ceea ce este important insa este sa nu mesteci guma in exces, fiindca atunci va avea un impact negativ asupra sanatatii. Beneficiile gumei de mestecat Scade poftele alimentare Un studiu efectuat la din Universitatea de Stat din Louisiana a aratat ca persoanele care au mestecat guma dupa masa de pranz au avut mai putine pofte pe parcursul zilei. De asemenea, au avut pofte mai scazute de alimente bogate in calorii, daca au mestecat guma la un interval cuprins intre una si trei ore dupa ce au luat pranzul. Imbunatateste memoria Te-ai fi gandit vreodata ca guma de mestecat are beneficii asupra memoriei? Ei bine, un studiu efectuat in Australia a ajuns la concluzia ca... [continuare]

Beneficiile pentru sanatatea generala a consumului de merisoare

Beneficiile pentru sanatatea generala a consumului de merisoare

Actualizat la data de: 22 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Merisoarele sunt unele dintre fructele cu foarte multe beneficii nutritionale si de sanatate. In ziua de azi, merisoarele sunt folosite ca o gustare sanatoasa seara, din care se poate face suc, se pot amesteca cu bauturi alcoolice ori pur si simplu se utilizeaza ca un sos ce poate fi pus peste un desert. Cu toate acestea, merisoarele au mult mai multe beneficii decat cele prezentate. Merisoarele sunt centrul multor fitonutrienti de protectie si al compusilor de a preveni diverse boli, pentru ca actioneaza ca un antioxidant. De asemenea, este o sursa bogata de vitamine, cum ar fi vitamina A, vitamina C. Pe langa acestea, merisoarele mai sunt bogate in calciu, sodiu, fosfor, beta-caroten si fibre, astfel ca se dovedesc a fi niste fructe foarte sanatoase pentru corp. Merisoarele, chiar si uscate, sunt sanatoase pentru organism. Merisoarele, sursa importanta de vitamina C, fibre si vitamina E a. Vitamina C – este un antioxidant natural puternic, capabil de... [continuare]

Efectele benefice ale consumului de cereale

Efectele benefice ale consumului de cereale

Actualizat la data de: 02 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Inca de la inceputurile agriculturii, cerealele au furnizat beneficii nelimitate in ceea ce priveste sanatatea. Pentru oameni, cerealele sunt un aliment de baza in dieta zilnica. Cerealele sunt bogate in glucide complexe, care ofera energie si ajuta la prevenirea cancerului, constipatiei, tulburarilor de colon, la pastrarea nivelului corespunzator de zaharuri din sange si, de asemenea, imbogatesc starea generala de sanatate cu proteine abundente, grasimi, lipide, minerale, vitamine si enzime. Cerealele sunt imbogatite cu niacina, fier, riboflavina si tiamina, iar cele mai multe cereale au un continut abundent de fibre, mai ales orzul, ovazul si graul. Cerealele au in componenta lor tarate solubile care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si tin la distanta bolile de inima. Consumul de cereale inseamna un aport de cantitati mari de proteine, cerealele pentru micul dejun sunt adesea consumate cu lapte, care presupun o masa bogata in proteine. Pentru... [continuare]

Beneficiile sportului asupra organismului

Beneficiile sportului asupra organismului

Actualizat la data de: 06 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand vorbim despre sport, imediat ne vin in minte cat de multe beneficii exista la acesta la modul general, insa, de cele mai multe ori vom privi sportul sub doua aspecte. Fie ne referim la acel sport profesionist de competitie, adica fotbalul, tenisul, boxul pe care il vedem la televizor efectuat de catre profesionisti si care evident ca nu are legatura cu o majoritate din populatie. Iar al doilea aspect este sportul ca si beneficiu, care face referire la un aspect fizic placut, la acele persoane care merg doar la sala in mod constant si care isi sculpteaza corpul cum isi doresc. Dar, sportul are ca si beneficiu o componenta mult mai importanta si anume starea benefica de sanatate pe care o da organismului. Beneficii ale sportului In primul rand este vorba despre evidenta mentinere a greutatii sub control. Intr-o societate de consum in care timpul este tot mai redus si in care necesitatea de viteza este tot mai mare, populatia Romaniei tinde spre obezitate... [continuare]

Fructe benefice pentru o piele perfecta

Fructe benefice pentru o piele perfecta

Actualizat la data de: 02 Iunie 2016

Autor: SfatulMedicului

Frumusetea si sanatatea pielii nu depind numai de ritualul de ingrijire zilnica si de produsele de cosmetica pe care le folosesti, ci si de alimentatie. Fructele sunt unul dintre cele mai bune medicamente pentru piele. De asemenea, le poti folosi si la prepararea unor masti de fata, pentru ca hidrateaza si ajuta la prevenirea imbatranirii premature. Descopera care sunt fructele care aduc cele mai multe beneficii pielii tale: 1. Bananele Aceste fructe sunt o sursa ideala de fier, magneziu si potasiu, minerale importante pentru sanatatea pielii. Sunt, de asemenea, o sursa buna de vitamine A, B si E, care "lucreaza" ca adevarati agenti antiimbatranire. Le poti consuma in fiecare zi, insa nu in exces, caci pot duce la acumularea de kilograme in plus. Le poti folosi si la preparea unor masti de fata, care sa hidrateze pielea. Consumul regulat de banane ajuta si la reducerea crampelor musculare. 2. Lamaile Sucul de lamaie este un ingredient-minune pentru o [continuare]

De ce sa mananci visine: 6 beneficii uimitoare pe care le aduc sanatatii

De ce sa mananci visine: 6 beneficii uimitoare pe care le aduc sanatatii

Actualizat la data de: 07 Iunie 2016

Autor: SfatulMedicului

Visinele, fructe aromate cu gust dulce-acrisor sunt ideale pentru un desert racoritor si gustos. Iti asigura o portie serioasa de vitamine, minerale, fibre si proteine, avand nenumarate beneficii ale sanatatii. De aceea nutritionistii le numesc adevarate superfructe, pentru o viata sanatoasa. Consumul de visine duce la o crestere a activitatii antioxidante in organism. Un studiu efectuat la Universitatea din Michigan a artatat ca aceste fructe imbunatatesc fluxul sangvin uman si au proprietati antiinflamatoare. 1. Sunt utile in artrita Consumul de visine este asociat cu nivelurile reduse de oxid nitric, un compus asociat cu osteoartrita si artrita reumatoida. Un studiu de la Universitatea din Boston, efectuat timp de un an, la care au luat parte 633 de persoane diagnosticate cu guta a aratat ca toti cei care au mancat visine zilnic au avut un risc de atacuri de guta cu 35 la suta mai mic, spre deosebire de cei care nu au mancat aceste fructe. De asemenea, flavonoizii pe care... [continuare]

Beneficiile surprinzatoare ale sexului

Beneficiile surprinzatoare ale sexului

Actualizat la data de: 07 Iunie 2016

Autor: SfatulMedicului

Noptile de amor nu numai ca te apropie de partener si imbunatatesc relatia, insa aduc beneficii asupra sanatatii la care cu siguranta nu te-ai fi gandit. 1. Pentru un somn linistit Este de-a dreptul surprinzator cum o partida de sex te poate face sa dormi ca un bebelus. Acest lucru se intampla deoarece endorfinele care se elibereaza in urma unei partide de amor relaxeaza mintea si corpul, pregatindu-te pentru un somn bun. In plus, in timpul orgasmului, se elibereaza prolactina, hormon care te ajuta sa dormi mai bine. 2. Te ajuta sa slabesti Stiai ca 30 de minute de sex te scapa de cel putin 80 de calorii, insa te poate scapa si de 250, in functie de intensitate? Este unul dintre cele mai placute moduri de a face exercitii fizice. Astfel, o partida de amor iti pune in miscare toti muschii corpului. 3. Aduce beneficii inimii Sexul face bine si inimii, spun cercetarile efectuate in domeniu [continuare]

Semintele de floarea-soarelui: 5 beneficii pe care sigur nu stiai ca le au!

Semintele de floarea-soarelui: 5 beneficii pe care sigur nu stiai ca le au!

Actualizat la data de: 14 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Semintele de floarea-soarelui sunt bogate in proteine, vitamine, minerale si grasimi benefice organismului. Ultimele cercetari au aratat ca ele ajuta la reducerea nivelului de colesterol in sange, intarirea imunitatii si scaderea riscului de a dezvolta cancer, toate acestea multumita fitosterolilor din compozitie. Semintele de floarea-soarelui sunt ieftine si pot fi cumparate din orice supermarket, tot timpul anului. Cand iesi la cumparaturi, nu uita sa adaugi in cos si o punga de seminte crude. Beneficiile lor sunt uriase, ceea ce le transforma intr-un aliment-minune. Semintele de floarea-soarelui previn cancerul Acest fapt se explica prin prezenta seleniului in compozita lor. Seleniul este un inamic dovedit al cancerului, de mai bine de jumatate de secol. In plus, are un impact imens asupra functionarii creierului, atata vreme cat nu este consumat in exces. Conform studiilor recente, el ajuta la mentinerea unei bune dispozitii. Semintele de floarea-soarelui pot preveni... [continuare]

Muraturile, un aliment minune. beneficii si contraindicatii

Muraturile, un aliment minune. beneficii si contraindicatii

Actualizat la data de: 18 Decembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Beneficiile consumului de muraturi Pe langa faptul ca au gust minunat, muraturile sunt un adevarat medicament. Acestea au numeroase beneficii pentru sanatate si pot ajuta la buna functionare a organismului. Cum preparam corect muraturile? Mare atentie insa la modul de preparare. Muraturile sanatoase nu trebuie sa contina prea multe ingrediente sau adaosuri, ci doar apa si sare. Sunt contraindicate otetul sau zaharul. Prin fermentare, legumele dau nastere la bacterii sanatoase, care ajuta la reglarea microflorei si la intarirea imunitatii. Astfel, muraturile atenueaza alergiile si sunt anticangerigene, deoarece reduc inflamatiile din organism. Varza murata, ideala pentru detoxifiere Varza murata este ideala pentru curele de slabire. Aceasta ajuta la buna detoxifiere a organismului, iar datorita continutului mare de vitamina C, intareste sistemul imunitar. De asemenea, datorita continutului mare de fibre si minerale, varza murata ajuta digestia si la buna... [continuare]

Pagina 4 din 34 (1000 rezultate)