ardeiul iute
Dieta pentru menopauza: ce sa mananci pentru a ajuta la gestionarea simptomelor
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati O dieta echilibrata din legume, calciu si soia poate ajuta la gestionarea simptomelor. Menopauza vine cu o multime de suisuri si coborasuri. Pe masura ce nivelul de estrogen scade, lucruri precum temperatura corpului si greutatea pot creste. Deci, cum sa ramai echilibrat pe rollercoaster-ul care este menopauza? In medie, menopauza are loc in jurul varstei 51 - asta inseamna ca ai incetat sa ai menstruatie timp de 12 luni intregi. Dar este posibil sa incepeti sa simtiti simptome mai devreme decat va asteptati. Perimenopauza - perioada cu putin timp inaintea menopauzei - poate afecta femeile incepand de la 40 de ani, desi poate incepe inca de la 35 de ani in a numite cazuri. In acest timp, puteti incepe sa simtiti simptome de bufeuri, schimbari de dispozitie si energie scazuta, in timp ce scaderea estrogenului poate incepe sa va afecteze oasele, masa musculara si metabolismul. Cum influenteaza alimentele simptomele? A avea o dieta bine echilibrata este esentiala in... [continuare]
Nutritia pe timpul verii
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Vara este anotimpul potrivit pentru adoptarea unei diete sanatoase, hipocalorice, dar diversificate, ideala pentru scaderea in greutate si totodata pentru pastrarea unui echilibru metabolic corespunzator. Vara aduce cu ea o multime de alimente gustoase si hranitoare precum fructele de padure (bogate in antioxidanti care protejeaza impotriva cancerului), rosiile, ardeii grasi (sursa bogata de vitamina C), pestele si salatele de legume si fructe. Exista mai multe probleme de sanatate sau legate de ingrijirea corporala care pot fi remediate prin adoptarea unei diete corespunzatoare. Pe timpul verii, limonada, sucurile ,frutele si multa apa au devenit parte din dietele de vara pentru a mentine organismul in mod natural racoros. Cu toate acestea , lichidele nu sunt singura solutie pentru a invinge caldura si pentru amentine organismul hidratat. anumite alimente ajuta ,de asemena,la mentinerea corpului in forma si racoare in lunile calde. Pielea uscata si... [continuare]
Patrunjelul: beneficii asupra sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Patrunjelul (petroselinum crispum) este unul din cele mai populare plante culinare din lume care face parte din familia Umbelliferae. Patrunjelul este unul dintre cele sapte condimente care lupta impotriva multor bolilor, alaturi de ghimbir, oregano, scortisoara, sofran, salvie si ardei rosu iute. Planta creste pe tot parcursul anului, in diferite climate, fiind bienala (produce seminte in al doilea an de cand a fost plantat). Deseori, patrunjelul este subapreciat, desi are importante calitati nutritive si paleative. Majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile sale si il folosesc deseori pentru a decora diverse tipuri de mancaruri. Patrunjelul provine din regiunea sud mediteraneana din sudul Europei si a fost cultivat pentru prima oara in urma cu 2000 de ani. Acesta a fost initial utilizat ca planta medicinala, inainte de a fi consumat ca aliment. Grecii antici considerau ca patrunjelul era sacru si il foloseau nu doar pentru impodobirea invingatorilor din... [continuare]
am uitat sa mentionez ca tot ce am facut a fost sub supravegherea medicului.,lunar ma duc la control,medicul a incercat sa imi reduca medicamentul.....el mi-a explicat care sunt riscurile unei sarcini...eu nu consum cafea,alcool si tot ce stiu ca nu am voie,dar as fi vrut sa stiu daca pot folosi o crema de corp ce contine cafea si una pe baza de ardei iute,poate ma lamuriti cu asta......am vrut si alta parere..este dureros sa stii ca nu poti avea copii dar...important este sa fiu eu sanatoasa...va multumesc pentru raspuns [continuare]
Bună ziua, Am o problema cu, căderea parului in partea frontala...am parul subțire care, după părerea mea, nu cade. Când ma piaptan, rămâne doar 2-3 fire pe piaptan, la dus cade cat iau cu 3 degete, asta după spălare, pieptanare și uscare. Folosesc sampon solid pe baza de ghimbir, aplic doar o singură șamponare ca, consider ca nu e nevoie 2, pe parul umed aplic o soluție cu ardei iute, stau 10 minute cu soluția după care îl usuc cu uscătorul. După uscare îmi aranjez parul cu o perie rotativa cu suprafața de ceramica. Operațiunea cu, coafatul o fac în fiecare dimineață cand merg la servici. Nu ma vopsesc, nu folosesc spuma, fixativ sau alte produse de coafare. Ma spăl de 2-3 ori pe săptămână. Am 37 de ani si nu am copii, în caz ca e necesara informația. Va rog un raspuns urgent! Mulțumesc! [continuare]
Vitamina p
Numita si citrina, vitamina p normalizeaza permeabilitatea vaselor si rezistenta lor. Facand parte din grupul flavonelor, colorate in galben, ea actioneaza sinergic cu vitamina c, avand partial si rol de economisire a acesteia. Evolutia acestei carente poate fi progresiva daca alimentatia este deficitara. complicatiile grave sunt hemoragiile retiniene sau cele cerebrale. Sunt bogate in vitamina p fructele (struguri, prune, lamai, mandarine, portocale), macesul, coacazele, varza, spanacul, ceaiul, ardeii dulci, drojdiile alimentare si de bere. Carenta acestei vitamine duce la slabiciune generala, dureri in membrele inferioare la mers si hemoragii cutanate purpura. Tulburarile de permeabilitate capilara se datoreaza scaderii tonusului vaselor capilare. Sinonim : citrina. [continuare]
Citrina
Numita si citrina, vitamina p normalizeaza permeabilitatea vaselor si rezistenta lor. Facand parte din grupul flavonelor, colorate in galben, ea actioneaza sinergic cu vitamina c, avand partial si rol de economisire a acesteia. Evolutia acestei carente poate fi progresiva daca alimentatia este deficitara. complicatiile grave sunt hemoragiile retiniene sau cele cerebrale. Sunt bogate in vitamina p fructele (struguri, prune, lamai, mandarine, portocale), macesul, coacazele, varza, spanacul, ceaiul, ardeii dulci, drojdiile alimentare si de bere. Carenta acestei vitamine duce la slabiciune generala, dureri in membrele inferioare la mers si hemoragii cutanate purpura. Tulburarile de permeabilitate capilara se datoreaza scaderii tonusului vaselor capilare. Sinonim : vitamina p. [continuare]
Papaya
Papaya este fructul arborelui Carica papaya si este originar din Mexicul de Sud, America centrala si de Sud, dar este cultivat in toate tarile tropicale. Este un arbore mic, fara ramuri, singura tulpina avand intre cinci si zece metri inaltime, cu frunze aranjate in spirala, limitate la varful trunchiului; trunchiul inferior este evident plin de cicatricile locurilor de care frunze mai vechi si fructe au fost prinse. Frunzele sunt mari, 50-70 cm in diametru, cu 7 lobi palmati. Florile sunt produse pe axele frunzelor, maturandu-se in fructe lungi de 15-45 cm si late de 10-30 cm in diametru. fructele sunt coapte cand sunt moi si devin galben-portocalii. Semintele negre sunt comestibile si au un gust iute. Uneori, sunt mscinate si inlocuiesc piperul negru. Dintre substantele principale continute de papaya amintim: papaina (o enzima), magneziu, potasiu, fier, vitaminele a, C, E, beta- caroten. Cele mai importante calitati ale fructului sunt: digestiv, antiinflamator, reduce... [continuare]
Usturoiul (allium sativum)
Planta medicinala, alimentara si condiment, bienala cultivata in majoritatea formelor de relief la noi in tara. Usturoiul are in sol un bulb divizat in bulbi mai mici (denumiti catei in termeni populari). Frunzele sunt lineare si ascutite la varf. In al doilea an de la cultivare, se formeaz o tulpina ce are in varf, grupate, florile de culoare alba, sub forma de cima globuloasa. Planta contine glucide, aminoacizi liberi, saponine, betasisterol, glucide, proteine, lipide, vitamine, minerale (potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sodiu), alicina. Mirosul si gustul sunt puternice, iuti. Usturoiul are efect antispastic, colagog, diaforetic, anticancerige, expectorant, febrifug, stomahic, vasodilatator, antimicrobian, hipotensiv, antihelmintic. Usturoiul este folosit ca si condiment in gastronomie. Uz intern: - guturai, raceli, arteroscreloza, boli reumatice, afectiuni digestive, pneumopatii, gripa, bronsita cronica, astm, tuse, febra, hiprtensiune, hipercolesterolemie, infectii... [continuare]
Cuisoare (syzygium aromaticum)
Cuisoarele sunt bobocii uscati ai unui arbore originar din Insulele Moluce. Acesta face parte din familia mirtaceelor si acum este cultivat si in Asia si Africa. Arborele de cuisoare este vesnic verde si atinge inaltimi de pana la 14 m. Scoarta arborelui este gri, frunzele sunt stralucitoare, de culoare verde inchis, au forma ovala si sunt foarte aromate. Florile sunt mici, purpurii si cresc in forma de umbrelute, grupate cate 4-5, la capetele crengutelor. Fructul este de culoare purpurie, de cca. 2,5 cm lungime. Arborele de cuisoare creste in climat tropical, cel mai bine in vecinatatea marii. Recoltarea si uscarea au nevoie de un sezon cald si uscat. Cuisoarele se culeg manual inainte ca bobocii sa se deschida si apoi sunt uscate pe rogojini de palmier. Au gust iute aromat. In fitoterapie sunt utilizati bobocii uscati (cuisoarele) si uleiurile volatile extrase din ele si din frunze. Planta contine tanin, ulei eteric, eugenol (are proprietati antiseptice), diferite... [continuare]
Schizandra (schizandra chinensis)
Schizandra este o planta originara din China si Japonia, iar la noi in tara, se intalneste doar ca planta de cultura. Schizandra este planta lemnoasa cataratoare, prefera zonele umbroase, iar fructele sale au toate cele cinci arome la un loc: dulce, sarat, acru, amar si iute. De aceea se numeste planta cu 5 arome. Semintele sunt amare si picante, restul aromelor regasindu-se in fructul in sine. fructele sunt de culoare rosu aprins si cresc in ciorchini. Frunzele sunt ovale si au nervuri bine evidentiate. In fitoterapie sunt utilizate fructele cu seminte. Acestea sunt bogate in peste 30 de tipuri de lignani (schizandrin, deoxischizandrin, gomisin, pregomisin etc), schizoandroli, fitosteroli, vitaminele c si E, dar si uleiuri volatile. Calitatea sa majora- este un excelent antioxidant, dar are si proprietati astringente si antiseptice. Este o planta adaptogena, adica efectele sale sunt in functie de necesitatile pacientului. Uz intern: - afectiuni renale, tonic... [continuare]
Piperul baltii (polygonum hydropiper)
Planta este caracteristica zonelor temperate din Eurasia, Africa de Nord si America de NOrd. In tara noastra apare ca flora spontana in locuri umede, mlastinoase, pe marginea lacurilor, a locurilor inundabile de la ses pana in zonele subalpine. Piperul baltii creste in tufe, atinge inaltimea maxima de 60 cm, are tulpina dreapta si rosiatica. Frunzele sale sunt lanceolate, au un gust iute pregnant. Florile cresc in inflorescenta asemanatoare spicului de grau si sunt roz sau albe. In fitoterapie este utilizata partea aeriana a plantei, ce se recomanda a fi recoltata in lunile iulie- septembrie. Dintre elementele chimice continute de planta amintim: acizi, tanin, rutina, quercetrina, acizii formic, malic, valeranic, vitamina k, esteri flavonici ai bisulfatului de potasiu, rutozid, hiperozida, cvercitrozida, remnazinsicarina, metropersicarina, oxilometilantrachinone, glicozizi, substante amare. Principalele calitatii ale acetei plante sunt: diuretic, antiscorbutic, hemostatic in... [continuare]
Ghimbirul (zingiber officinale)
Planta tropicala, la noi in tara, de cultura, care prefera temperatura ridicata si umiditatea constanta. Tulpina creste ramificata si poate atinge chiar si un metru inaltime. Florile, grupate ca un ciorchine, au culoare alba strabatute de dungi purpurii. Frunzele sunt lungi si ascutite. In scop fitoterapeutic se utilizeaza radacina (rizomii) care este noduroasa, de culoare alba, de 5-6 cm lungime. Planta contine ulei volatil, fenoli, amidon, rasini, mucilagii. Are calitati carminative, diaforetice, antimicrobiene, antispastice. Gustul este intens si iute. Ghimbirul este cunoscut ca o planta aromata, utilizata si in gastronomie ca si condiment, Uz intern: - greturi, varsaturi, colici abdominale, rau de miscare, circulatie periferica defectuasa, febra, tuse, boli reumatice - sub forma de infuzie, decoct. Uz extern: - luxatii, micoze cutanate, fibrozite, dureri de gat - sub forma de gargara, bai locale, comprese. Contraindicatii: - Utilizarea... [continuare]
Heart blendtm
Ce este Heart Blend si pentru ce se utilizeaza Indicatii Protejeaza si tonifica miocardul, reduce nivelul colesterolului si riscul de tromboza, imbunatateste circulatia periferica, imbunatateste somnul, memoria si capacitatea de concentrare, creste nivelul de oxigen celular. Este antioxidant, hemostatic, mineralizant, antiedematos. Recomandat in: Tahicardie, extrasistole, tulburari cardiace de origine nervoasa, angina pectorala, miocardita, hipertensiune arteriala si tensiune oscilanta, tulburari neurovegetative (spaime, atacuri de panica, anxietate, depresie, migrene, irascibilitate), ateroscleroza, congestie cerebrala, emotivitate excesiva, tulburari cauzate de modificarile hormonale care se produc la menopauza, edeme renale. Mod de administrare 2 capsule de 2 - 3 ori/zi la masa sau conform recomandarii consultantului de specialitate. Informatii suplimentare Compozitie Per capsula: 440 mg amestec: Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), Paducel (Crataegus... [continuare]
Doppelherz aktiv diabetiker vitamine + minerale
Ce este Doppelherz aktiv Diabetiker Vitamine + Minerale si pentru ce se utilizeaza Indicatii Magneziul indeplineste multiple roluri in organism, fiind recunoscuta implicarea sa in functioarea normala a sistemelor muscular si osos, in metabolismul energetic si in echilibrul electrolitic, precum si in sinteza normala a proteinelor. Este implicat, de asemenea, in mentinerea sanatatii psihice si contribuie la functionarea normala a sistemului nervos, actiune la care participa, suplimetar, si Vitaminele B1, B2, B6, B12, precum si NIACINA. Vitamina C sprijina functionarea normala a sistemului imunitar, contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, creste absorbtia fierului si contribuie la functionarea normala a sistemului nervos. In plus, contribuie la formarea normala a colagenului pentru functionarea normala a sistemului osos, a ligamentelor si a vaselor de sange. Sursele naturale cele mai cunoscute pentru Vitamina C sunt zarzavaturile sau citricele. Vitamina E... [continuare]
Stop apetit (cu arome de capsuni, vanilie, ananas si ciocolata)
Compozitie Sucroza, dextroza, fructoza, lapte degresat, pudra de zer, calciu caseinat, proteine din soia, celuloza purificata, fibre din tarate, carrageen, malto-dextrina, lecitina, DL-metionina, aspartam, arome naturale si artificiale, precum si urmatoarele vitamine si minerale: vitamina E acetat, acid ascorbic, niacinamida, vitamina A palmitat, pyridoxina hidroclorida, thiamina mononitrata, vitamina D3, riboflavina, biotina, acid folic, vitamina B12 calciu pantotenat, oxid de magneziu, calciu fosfat, potasiu clorid, calciu carbonat, ortofosfat feric, oxid de zinc, sulfat de mangan, sulfat de cupru, iodura de potasiu. Actiune terapeutica Este hrana delicioasa, dietetica si sanatoasa care va ajuta sa pierdeti din greutate repede, natural si placut. 3 pahare cu Stop Apetit asigura 100% necesarul nutritiv zilnic recomandat pentru adulti, continand cele 11 vitamine esentiale, 7 minerale importante, calciu si potasiu naturale, proteine, tarate, fibra. Fibra vegetala, taratele si... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina alternativa .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter