anticonceptionale cu continut scazut de hormoni
Consumul de carbohidrati la bolnavii de diabet zaharat
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Regimul alimentar din cadrul unui stil de viata sanatos contine macronutrienti ( glucide sau carbohidrati, proteine si grasimi sau lipide) si micronutrienti (vitamine si minerale). Pentru o persoana care sufera de diabet zaharat se aplica aceleasi reguli ca cele din stilul de viata sanatos adica alimentatia acesteia e bine sa includa portii echilibrate de carbohidrati, proteine si grasimi. Spre deosebire de proteine si grasimi, carbohidratii determina cresterea nivelurilor de glucoza din sange. Din acest motiv, in cazul bolnavilor de diabet este important sa se cunoasca alimentele care contin glucide (si uneori, chiar sa se calculeze cantitatea acestora) si impactul lor atat asupra glicemiilor (prin folosirea glucometrelor sau a senzorilor de monitorizare continua) cat si asupra starii generale de sanatate (asupra greutatii, tensiunii arteriale, grasimilor din sange, etc). Carbohidratii recomandati Ghidurile privind aportul total de glucide dintr-o zi... [continuare]
Aspecte esentiale despre hipotiroidism
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Hipotiroidismul este o afectiune comuna. Aceasta boala presupune ca glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni. Glanda tiroida este situata in partea din fata jos a gatului. Femeile, in special cele pana in varsta de 60 de ani sunt mai susceptibile de a avea hipotiroidism. Hipotiroidismul deranjeaza echilibrul normal al reactiilor chimice in corp. Determina rareori simptome in stadii incipiente, insa, in timp, hipotiroidismul netratat poate provoca o serie de probleme de sanatate, cum ar fi obezitatea, durerile articulare, infertilitatea sau bolile de inima. In cazul in care glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni se ajunge la incetinirea proceselor organsimului. Ca urmare, unul dintre simptomele majore ale hipotiroidismului este lipsa de energie. In plus, deoarece glanda tiroida creste, hipotiroidismul incetineste metabolismul, ceea ce poate duce la o sensibilitate la frig sau crestere in greutate. Cand hipotiroidismul devine sever,... [continuare]
Alternative sanatoase la proteinele din carne
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Ce sunt aminoacizii Unul dintre motivele pentru care vegetalele sunt considerate inferioare, produselor de origine animala, in ceea ce priveste continutul in proteine se datoreaza faptului ca vegetalele nu contin toti aminoacizii esentiali (acei aminoacizi pe care organismul nostru nu ii poate produce). Aminoacizii sunt compusii chimici care formeaza proteine. Exista doua clase principale de aminoacizi: esentiali si neesentiali. Aminoacizii esentiali, nu pot fi produsi de organismul uman, ca atare, este important sa-i obtineti prin dieta. Aminoacizii neesentiali, sunt aceia, pe care organismul ii poate sintetiza in functie de necesitati, pe langa obtinerea lor prin dieta. Produsele de origine animala, contin toti aminoacizii esentiali de care are nevoie organismul, de aceea sunt considerate proteine complete, pe cand produsele de origine vegetala nu contin intotdeauna toti aminoacizii esentiali in proportiile necesare, de aceea sunt considerate surse de proteine incomplete.... [continuare]
Lipsa poftei de mancare la copii - care sunt cauzele?
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Scaderea brusca a apetitului alimentar Parintii se plang adesea de apetitul scazut pe care il au copiii lor, iar acest lucru este si mai frecvent in cazul in care cei mici au varste cuprinse intre doi si cinci ani. In cazul copiilor cu greutati si inaltimi normale pentru varsta lor, parintii nu trebuie fie acaparati de panica, deoarece unii copii, mai ales cei cu o structura fizica mai mica, ar putea avea cerinte alimentare mai reduse si, prin urmare, un apetit mai scazut. Totusi, daca cei mici sufera de o pierdere sau o scadere brusca a apetitului alimentar, insotita de pierdere in greutate, atunci se recomanda consultul medical, astfel incat medicul sa poata stabili cauza si sa poata oferi un tratament adecvat. Acest articol are scopul de a prezenta posibilele motive din cauza carora poate sa apara lipsa poftei de mancare la copii, astfel incat parintii sa inteleaga mai bine acest fenomen. Care sunt cauzele? Lipsa poftei de mancare la copii nu reprezinta intotdeauna un... [continuare]
Cum stii ca ai intrat la menopauza? care sunt semnele si simptomele?
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Ce este menopauza Menopauza este un proces fiziologic firesc pentru orice femeie care presupune incheierea definitiva a ciclurilor menstruale (absenta acestora timp de un an). Aceasta se datoreaza ca urmare a epuizarii foliculior ovarieni, intrucat acestia au un numar prestabilit inca din momentul pubertatii, urmand o evolutie spre diminuare odata cu varsta. Inaintea acestei perioade apare premenopauza, care reprezinta o perioada tranzitorie in timpul careia fertilitatea este scazuta si ulterior absenta. Datorita acestui fapt se observa o neregularitate in randul menstruatiilor, o scadere a hormonilor estrogeni, respectiv a progesteronului. Menopauza propriu-zisa consta in absenta totala a menstruatiei in decursul a unui an calendaristic. Postmenopauza poate varia ca durata intre 2 si 6 ani de la ultima menstruatie si reprezinta oprirea definitiva a functiilor ovariene. Cum se manifesta debutul menopauzei? Simptomele si semnele cele mai des intalnite sunt rezultatul nivelului... [continuare]
Gastropareza diabetica - gestionata cu succes prin modificari dietetice
Autor: SfatulMedicului
Ce este gastropareza? Gastropareza, numita si golirea gastrica intarziata, este o tulburare in care stomacul isi goleste continutul intr-o durata anormal de lunga de timp. Altfel spus, gastropareza este o afectiune care afecteaza miscarea alimentelor de la stomac la intestinul subtire. In timpul digestiei, contractiile stomacului ajuta la maruntirea bolului alimentar si la transportul acestuia, partial digerat din stomac in intestinul subtire. Aici au loc digestii suplimentare, in prezenta sucului pancreatic si biliar, iar mai apoi absorbtia nutrientilor . La persoanele cu gastropareza, toate aceste fenomene fiziologice sunt perturbate. Aceasta afectiune apare adesea la persoanele cu diabet de tip 1 sau diabet de tip 2. Cum se manifesta ? Gastropareza se manifesta atunci cand nervii care inerveaza stomacul sunt deteriorati sau nu mai functioneaza. Nervul vag controleaza miscarea alimentelor prin tractul digestiv. Daca nervul vag este afectat, muschii stomacului si ai... [continuare]
Legatura intre disfunctiile tiroidiene si tulburarile depresive si anxioase
Dr. Madalina Alice Lata
Medic rezident endocrinologie
Ce este glanda tiroida? Tiroida, cea mai cunoscuta glanda endocrina, situata in partea anterioara a gatului, are forma unui fluture, sub influenta hormonului tireotrop secretat de hipofiza, si sub influenta iodului, in urma unor reactii chimice va elibera in circulatie hormonii tiroidieni: triiodotironina (T3) si tiroxina (T4). Acesti doi hormoni circula fie legati de proteine, fie singuri (free T3 si free T4); forma nelegata de proteinele plasmatice fiind cea activa biologic. Prin intermediul receptorilor celulari de la nivelul tesuturilor, hormonii tiroidieni actioneaza asupra tesuturilor tinta, exercitand roluri specifice. In situatia in care glanda tiroida nu produce suficienti hormoni, vorbim despre hipotiroidism, iar cand din diverse cauze (de exemplu, boala Basedow Graves) sunt prea multi hormoni tiroidieni, avem de a face cu hipertiroidismul. Rolul hormonilor tiroidieni Hormonii tiroidieni indeplinesc foarte multe si impotante roluri in organismul uman, fiecare tesut... [continuare]
Alimentatia in primii ani de viata – ce evitam si ce incurajam?
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Principii in alimentatia copiilor Nutritia copiilor se bazeaza pe aceleasi idei ca si nutritia adultilor. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestea se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model alimentar pentru cresterea si dezvoltarea unui copil ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Alimentele pline de nutrienti - fara sau cu un continut limitat de zahar, grasimi saturate sau sare adaugate - sunt considerate bogate in nutrienti. Concentrarea pe alimente bogate in nutrienti ii ajuta pe copii sa obtina nutrientii de care au nevoie, limitand in acelasi timp caloriile totale. Alimentatia in primul an de viata Alegerea alimentelor potrivite pentru bebelusul in primul an de viata este foarte importanta. Cresterea copilului dumneavoastra are loc mai mult in primul an decat... [continuare]
Dieta cu supa de varza - beneficii si riscuri
Autor: SfatulMedicului
Generalitati La fel ca multe alte diete care au aparut de-a lungul anilor, dieta cu supa de varza este o dieta care a scazut sau crescut in popularitate de mai multe ori de-a lungul deceniilor, incepand cu anii '50. Mai nou, dieta este in voga printre celebritatile din lumea intreaga, datorita posibilitatii de a pierde rapid in greutate. Cu toate acestea, parerile specialistilor privind dieta cu supa de varza sunt impartite unii sustin ca dieta este una acceptabila pentru oricine, iar altii sustin ca dieta priveaza organismul de o serie de substante nutritive importante pentru functionarea sa corecta. Dieta cu supa de varza si-a schimbat forma si continutul de mai multe ori de la data la care a fost facuta publica. Dieta cu supa de varza a fost publicata in diferite forme, in diferite carti si alte mass-media. Cu toate acestea, indiferent de forma ei, premisa dietei este aceeasi se va consuma supa de varza cel putin o data pe zi. Aceasta supa va fi preparata din legume de baza... [continuare]
8 sfaturi alimentare pentru a va imbunatati memoria
Autor: SfatulMedicului
Uitare, dificultati de invatare, putere de concentrare scazuta ... sunt probleme care pot aparea la orice varsta, mai mult sau mai putin temporar. Exercitiile fizice, de antrenare a creierului si activitatile sociale sunt modalitati de a ne intretine memoria, dar alimentatia joaca un rol foarte important. Intariti-va memoria cu ajutorul alimentatiei 1. Luati un mic dejun complet. Concentrati-va pe cereale integrale. Evitati zaharurile adaugate (zaharul alb, tartinele de ciocolata, gemul ...) si alimentele bogate in grasimi (carnati, cartofi prajiti ...). Creierul are atunci toate substantele nutritive si energia (glucidele) necesara pentru functionarea optima, si se va evita, de asemenea, oboseala intelectuala. 2. La masa de pranz, evitati carbohidratii rafinati: paine alba, orez alb, paste, gris ... si cartofi. Privilegiati proteinele (pasari de curte, peste ...) si legumele. Evitati, de asemenea, deserturile dulci. Zaharurile simple si rafinate sunt rapid absorbite... [continuare]
Generalitati Majoritatea expertilor sunt de parare ca o alimentatie sanatoasa, care ajuta la pierderea kilogramelor in plus, presupune o alimentatie saraca in grasimi si bogata in carbohidrati. Insa, programul de slabit Atkins sustine exact contrariul, adica pentru a slabi o persoana trebuie sa consume cantitati ridicate de grasimi si scazute de carbohidrati. Filosofia dietei Atkins Organismul uman este capabil sa arda atat grasimile cat si carbohidratii pentru a produce energia necesara functionarii adecvate. Carbohidratii, sub forma de glucoza, sunt prima sursa utilizata de organism pentru a produce energie. Dr. Atkins sugereaza ca prin reducerea semnificativa a cantitatii de carbohidrati consumati, organismul uman trece de la arderea carbohidratilor la arderea grasimilor pentru a produce energie. Acest proces este cunoscut sub denumirea de lipoliza, rezultatul secundar al acestui proces fiind cetoza. Cand grasimile sunt dizolvate pentru producerea de energie, prin... [continuare]
Cele mai sanatoase si cele mai nocive sucuri pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Sucurile de fructe si de legume sunt aproape nelipsite din dieta zilnica, fiind considerate un izvor de sanatate, datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contin. Sunt ideale pentru preventia unor anumite afectiuni, ajuta la regenerarea celulelor, previn imbatranirea prematura si au rol adjuvant in tratarea a nenumarate afectiuni. Insa nu toate sucurile sunt atat de sanatoase precum par. Iata care sunt cele mai sanatoase si cele mai nocive dintre ele: Alegere sanatoasa: sucul de rosii Un pahar cu suc proaspat de legume este intotdeauna o alegere sanatoasa. Licopenul prezent in tomate scade risucl cancerului de prostata, de ovare si de san. Totodata, ajuta la regenerarea celulara. De asemenea, are un continut scazut de calorii si de zahar. In acest suc se gaseste si un continut important de fibre, care taie foamea. Alegere sanatoasa: suc de merisoare Cu un gust dulce -acrisor, [continuare]
Alimentatia sanatoasa, principalul aliat impotriva bolilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentatia este importanta pentru sanatate. Din acest motiv, dieta copiilor si a adultilor ar trebui sa contina o varietate de alimente care sa ii asigure organismului toate substantele nutritive necesare bunei functionari: proteine, carbohidrati, grasimi, apa, vitamine si minerale. Cand este combinata cu activitatea fizica si cu mentinerea unei greutati normale, dieta reprezinta o modalitate buna de a ajuta organismul sa ramana puternic si sanatos. In ce consta o dieta echilibrata? O dieta sanatoasa ar trebui sa furnizeze cantitatea necesara de energie pentru intreaga zi. Organismul are nevoie de calorii pentru a indeplini sarcini zilnice precum mersul pe jos, spre exemplu, dar si pentru toate functiile corpului. Procese precum respiratia, pomparea sangelui in organism si gandirea necesita un consum de calorii. Alimentele si bauturile ofera caloriile de care avem nevoie, insa aportul prea mare de calorii o perioada mai lunga de timp duce la cresterea... [continuare]
Importanta calciului in sanatatea oaselor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Calciul este un mineral de care organismul are foarte mare nevoie pentru o sanatate optima. Aproximativ 99% din calciul din organism este stocat in oase si dinti. Calciul este cel mai bine absorbit din alimentatie. Aportul insuficient de calciu poate duce la aparitia osteoporozei. Calciul se gaseste in mod natural in unele alimente, dar poate fi adaugat. De asemenea, este disponibil ca supliment alimentar si este continut in unele medicamente. De ce este important calciul pentru organism? Calciul face ca oasele sa fie tari si puternice. Calciul ajuta si la contractarea si dilatarea vaselor sanguine, la contractarea muschilor si sustine secretia hormonala. Tesutul osos este in mod constant modelat. La copii si adolescenti, organismul da nastere unui os nou mai rapid decat distruge osul vechi, astfel incat masa osoasa totala creste. Acest proces, numit osteogeneza continua pana la varsta de aproximativ 30 de ani, cand crearea osului nou si... [continuare]
Cele mai bune alimente pentru micul-dejun
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea oamenilor sunt de parere ca micul-dejun este cea mai importanta masa a zilei pentru ca iti asigura energia necesara pentru intreaga zi, stimuland metabolismul. Cu toate acestea, alimentele populare care se consuma la micul-dejun, precum gogosile, produsele de patiserie si clatitele, sunt bogate in grasimi saturate si zahar si contin putine proteine sau fibre. Un mic-dejun sanatos este unul care contine alimente nutritive care ofera energie si satietate, ce ajuta la prevenirea exceselor alimentare. In acest articol vor fi prezentate alimentele recomandate pentru micul-dejun. Fulgii de ovaz Fulgii de ovaz reprezinta o forta nutritiva. Contin beta-glucan, o fibra care ajuta la senzatia de satietate pe o perioada mai lunga de timp si scade nivelul colesterolului din sange. Fulgii de ovaz sunt bogati in antioxidanti, acizi grasi Omega-3, folati si potasiu. Un studiu a aratat ca persoanele care au consumat fulgi de ovaz la micul-dejun s-au simtit... [continuare]
Alimente care pot imbunatati calitatea vietii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unele alimente contin cantitati masive de substante nutritive benefice, in raport cu continutul lor caloric. Aceste alimente pot contine, de asemenea, un compus biologic unic, cu beneficii puternice pentru sanatatea organismului. Galbenusul de ou Chiar daca uneori este indicata eliminarea galbenusurilor din alimentatie din cauza nivelului crescut de colesterol, acestea raman partea din ou cu cele mai multe substante nutritive, albusul avand in principal doar proteine. Exista foarte putine alimente care sunt aproape de a depasi nivelul substantelor nutritive din oua. Ouale sunt bogate in: • Proteine: un ou mare contine 6 grame de proteine de inalta calitate, cu toti aminoacizii esentiali; • Luteina si zeaxantina: acesti antioxidanti protejeaza organismul impotriva bolilor oculare; • Vitamine (A, B2, B5, B12); • Fier, fosfor, seleniu; • Colina: ouale sunt printre cele mai bune surse dietetice de colina, o substanta nutritiva benefica pentru sanatatea... [continuare]
Generalitati Examinarile pentru problemele de erectie sunt de ajutor in stabilirea unei cauze specifice a inabilitatii barbatului de a ajunge sau de a mentine erectia (disfunctii erectile sau impotenta). Disfunctiile erectile reprezinta o problema frecventa a barbatilor. De cele mai multe ori sunt cauzate de o combinatie de factori, cum ar fi starea vaselor sangvine, a nervilor si factori psihologici. Probleme fizice ce pot cauza disfunctii erectile sunt: - afectarea nervilor de la nivelul penisului. Afectiuni ca si scleroza multipla (boala inflamatorie cronica autoimuna a sistemului nervos central) sau diabetul (termen ce desemneaza mai multe boli distincte, care au comuna tulburarea metabolica de origine genetica sau hormonala) pot duce la leziuni nervoase ce afecteaza capacitatea barbatului de a avea erectie. De asemenea, interventiile chirurgicale, diversele leziuni sau radioterapia la nivelul pelvisului pot provoca leziuni nervoase; - probleme ale vaselor sangvine ce... [continuare]
Generalitati Uleiul din seminte de in se obtine din semintele plantei numita linum usitatissimum sau in. Acesta contine, atat acizi grasi omega-3, cat si omega-6, care sunt benefici pentru sanatate. Uleiul din seminte de in contine acidul gras esential alfa-linolenic (ALA) pe care organismul il transforma in acid eincosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA), acizi grasi omega-3, care se gasesc in uleiul de peste. Unii cercetatori considera ca uleiul din seminte de in ar putea avea unele dintre beneficiile uleiului de peste, dar organismul nu reuseste sa converteasca in mod eficient ALA in EPA si DHA. In plus, in acest caz, beneficiile ALA, EPA si DHA nu sunt aceleasi. Acizii grasi omega-3, care provin din uleiul de peste, s-a dovedit ca reduc inflamatia si ajuta la prevenirea anumitor boli cronice, cum ar fi bolile de inima si artrita. Rezultatele studiilor privind efectele benefice ale uleiului de in pentru aceleasi conditii sunt impartite. [continuare]
Dieta pentru afectiunile gastrointestinale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Persoanele care experimenteaza probleme gastrointestinale, cum ar fi ulcerul gastroduodenal, gastrita cronica, esofagita de reflux sau dispepsia, sunt adesea instruite de catre medic sa urmeze un regim alimentar, o dieta specifica. O astfel de dieta este compusa in principal din alimente moi, cu aciditate scazuta si cu un minim de condimente. Produsele alimentare cum ar fi cafeaua, ciocolata, sucurile carbogazoase, fasolea uscata, carnea prajita, produsele din cereale integrale, fructele si legumele crude sunt total interzise. Cei care vor urma dieta pentru afectiunile gastrointestinale vor consuma alimente precum budinca de gris, piure de cartofi sau orez fiert, in loc de alte surse de amidon (biscuiti, paine, cereale). Portiile sunt controlate in scopul imbunatatirii digestiei alimentelor (care trec prin tractul digestiv) si a miscarilor intestinale, proces denumit peristaltism intestinal. Persoanele care se afla in perioada de convalescenta dupa anumite... [continuare]
Generalitati Dieta de 100 de calorii se bazeaza pe tinerea unei evidente a numarului de calorii pe care o persoana le consuma. Pentru a slabi, cei care aleg aceasta dieta trebuie sa controleze cantitatea si tipul mancarurilor incluse in alimentatia zilnica, pentru a putea calcula numarul caloriilor continute de acestea. De aceea, initiatorii dietei de 100 de calorii pun la dispozitia celor ce o urmeaza un jurnal alimentar, o diagrama care va contine un raport calorii-greutate a diverse tipuri de alimente, un grafic de conversie, o carte de bucate care contine si sfaturi dietetice, chestionare si alte instrumente utile pentru pierderea in greutate. Toate acestea au rolul de a-i sustine si de a-i indruma pe cei care aleg dieta, sa tina sub control numarul permis de portii. In cazul dietei de 100 de calorii, femeile pot consuma 1500 de calorii pe zi, iar barbatii, 2000 de calorii pe zi. Dieta nu incurajeaza consumul de alimente cu un continut scazut de grasime sau carbohidrati, dar... [continuare]
Generalitati Odata cu venirea sezonului cald, majoritatea oamenilor participa la diverse activitati precum gratare in aer liber sau petreceri care incurajeaza consumul de alimente cu continut ridicat de grasimi precum carne, inghetata sau bere. In cazul in care nu consumati cu masura astfel de produse alimentare, kilogramele in plus nu vor intarzia sa apara. Iata mai jos care sunt aceste alimente si cum le puteti ocoli astfel incat sa nu adaugati kilograme in plus siluetei dvs. Carnea grasa gatita pe gratar Gratarul poate aduce dezavantaje siluetei dvs. 500 de grame de friptura cu os poate contine pana la 1500 de calorii si 125 g de grasime. Un cheeseburger normal contine 750 calorii si 45 g de grasime. Continut mare de grasimi si calorii au si coastele de porc sau vita, deoarece provin din partea cea mai grasa a animalului. Atunci cand mergeti la gratar, consumati muschi de porc, piept de pui fara piele si carne slaba de vita. Carnatii Chiar daca preferati sa... [continuare]
Caloriile negative adevar sau fictiune
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Aproape toate produsele alimentare au un continut caloric, astfel incat termenul de alimente care contin calorii negative poate sa para neobisnuit. Unii oameni de stiinta sustin ca, intrucat unele alimente sunt mai greu de digerat de organism, acest lucru poate cauza un deficit de calorii. Altfel spus, organismul arde mai multe calorii atunci cand incearca sa prelucreze caloriile negative. In teorie, consumul acestor alimente ar insemna un aport redus de calorii, fapt ce ar putea fi de ajutor in cazul perosanelor care doresc sa slabeasca. Cu toate acestea, dietele bazate pe alimente ce contin calorii negative nu sunt printre cele peferate si nu toate persoanele sunt de acord cu includerea acestor alimente in dieta zilnica. In orice caz, fructele si legumele care sunt incluse pe lista caloriilor negative sunt alimente sanatoase care ar trebui sa faca parte din orice regim alimentar echilibrat. Alimente care contin calorii negative - Fructe de padure. Fructele de... [continuare]
Cauzele necunoscute ale cresterii in greutate
Autor: SfatulMedicului
Introducere Daca o persoana se confrunta cu cresterea in greutate in ciuda unui regim alimentar sanatos, poate fi suspectata o problema de sanatate. In majoritatea situatiilor, cresterea in greutate sau imposibilitatea reducerii numarului de kilograme, sunt puse pe seama supraalimentatiei sau regimului alimentar bogat in zaharuri si grasimi, si nicidecum pe seama problemelor de sanatate sau a medicamentelor administrate. Intradevar, principalii factori ai cresterii in greutate sunt mesele imbelsugate si sedentarismul, insa, trebuie subliniat faptul ca exista si anumite afectiuni si medicamente utilizate pe scara larga care pot contribui cresterea numarului de kilograme si/sau ingreunarea/stoparea procesului de slabire. Hormonul masculin Probabil ca oricine ar putea crede ca 40 sau chiar mai multe kilograme in plus ar putea fi un semn ca ceva este in neregula. Cu toate acestea, mai mult de 10% dintre femeile aflate la premenopauza care sufera de sindromul ovarului... [continuare]
Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ati aflat ca sunteti, in sfarsit, insarcinata ! Dar, oare cat de vigilenta trebuie sa fiti la pericolele care sunt prezente in mediu? Poluare, substante toxice, virusuri si medicamente. Parca toate ameninta bucuria unei sarcini si evolutia normala a bebelusului. Desigur, stiti cu siguranta ca trebuie sa evitati tutunul, alcoolul si sa fiti mai retinuta in legatura cu mangaiatul si alintatul pisicutelor din vecini, oricat de dragalase ar fi. Dar oare ce alte pericole mai exista ? Cat de sigure sunt lacurile de unghii ? Dar produsele de menaj ? Aditivii alimentari si apa imbuteliata ? Mediul devine din ce in ce mai putin ospitalier, iar o viitoare mamica trebuie sa fie pregatita pentru orice. Ca sa nu va autoizolati intr-o camera perfect decontaminata si ferita de orice contact cu lumea inconjuratoare, va oferim cateva sfaturi in legatura cu ce este bine sa evitati cat timp sunteti insarcinata, ce este adevarat si ce este mit referitor la interactiunea... [continuare]
Generalitati Menopauza este "piatra de hotar" in viata fiecarei femei ce marcheaza sfarsitul perioadei reproductive. La un an dupa ultima menstra se considera ca femeia a ajuns la menopauza. Media de varsta pentru instalarea menopauzei este de aproximativ 50 de ani, dar corpul fiecarei femei are propriul ritm si timp limita. Unele femei ajung la menopauza in mijlocul decadei a patra, iar altele au menstruatii chiar si in decada a cincea. Perimenopauza cuprinde perioada de instalare a menopauzei si cea care urmeaza menopauzei. Se refera la cei 2-8 ani de modificare a nivelului hormonal, incluzand si simptomatologia asociata, pana la instalarea menopauzei. Cel mai frecvent semn de premenopauza este menstruatia abundenta, adesea neregulata, cauzata de dereglarile hormonale. Majoritatea femeilor au perimenopauza intre 39-51 de ani. Unele femei prezinta modificari ale menstruatiei si sindrom premenstrual la sfarsitul decadei a treia, cand nivelul hormonal se modifica si fertilitatea... [continuare]
Ce poate realiza angio ct cerebral si cervical sub tratament cu euthyrox 100?
Buna ziua, Ca sa ma pot programa cat mai repede pentru un Angio CT cerebral si cervical trebuie sa stiu daca trebuie sa intrerup tratamentul cu Euthyrox 100 ( aditional iau Novothyral 2-3 pe saptamana). Se va folosi o substanta de contrast care contine iod. Problema este ca pot vorbi cu medicul curant abia in 2 saptamani, iar eu trebuie sa aflu repede. Am facut de curand analiza TSH T3 si T4, toate in limite normale sub tratament. Ma puteti ajuta cu aceasta informatie? Trebuie intrerupt tratamentul inainte de CT? Cu cat timp? Multumesc frumos! Raluca Dinu [continuare]
Influenteaza anticonceptionalele, luate pe termen lung, aparitia celulitei? [continuare]
buna ziua, am o intrebare despre anticonceptionalele marvelon,le-am luat fara sa intreb medicul dar prietenele mele folosesc acest tip de anticonceptionale de cativa ani la fel si nu au nimic grav adica nu le este rau sau nu au vomitat si nu s-au ingrasat as putea sa le iau si eu la fel? [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Ginecologie , Ecografie , Mamografie , Infertilitate .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter