Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimentele care contin fier

Care sunt cauzele infectiilor urinare frecvente?

Care sunt cauzele infectiilor urinare frecvente?

Actualizat la data de: 22 August 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Tractul urinar este format din rinichi, uretere, vezica urinara si uretra. Infectia urinara este provocata de agenti patogeni precum bacterii, paraziti si fungi, care de regula se localizeaza in tractul urinar. Uretrita reprezinta o infectie uretrala, cistita inseamna o infectie a vezicii urinare, iar in cazul in care pacientul este diagnosticat cu pielonefrita, atunci infectia este localizata la rinichi. Cistita, cum este numita in popor infectia urinara, are ca principale simptome urinarile frecvente insotite de usturime si durere la urinare. Afectiunea este mai des intalnita la femei decat la barbati. Cauzele infectiilor urinare recurente Factorii determinanti ai infectiei urinare sunt reprezentati de enterobacterii (Escherichia Coli, Klebsiella, Proteus) si, mai rar, de virusuri sau fungi. Cu toate acestea, exista si anumite ciuperci care pot infecta tractul urinar, cauzand astfel aparitia vaginitei. Candida este organismul cel mai susceptibil de a provoca... [continuare]

Durerile abdominale si constipatia: care sunt cauzele si cand este indicata vizita la medic?

Durerile abdominale si constipatia: care sunt cauzele si cand este indicata vizita la medic?

Actualizat la data de: 10 Noiembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Constipatia, afectiune larg intalnita Durerile abdominale reprezinta un simptom comun al constipatiei, astfel incat acestea apar de foarte multe ori impreuna. Exista multe motive pentru care oamenii sufera de dureri abdominale si constipatie, acestea variind de la anumiti factori ce influenteaza stilul de viata pana la afectiuni medicale grave. Constipatia este o afectiune larg raspandita care poate afecta persoanele de orice varsta si sex. Simptomele asociate constipatiei Constipatia se poate defini ca fiind incetinirea tranzitului intestinal, urmata de imposibilitatea de a defeca de mai mult de 2-3 ori pe saptamana. Constipatia se poate insoti de anumite simptome, precum: - dureri abdominale; - dificultate sau durere atunci cand se incearca eliminarea scaunelor; - eliminarea de scaune tari, uscate, fragmentate; - senzatia de plenitudine la nivelul intestinelor, chiar si dupa ce s-a mers la toaleta. Simptomele asociate durerilor abdominale Durerile abdominale pot varia in... [continuare]

Anemia prin deficit de fier

Anemia prin deficit de fier

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2024

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Deficitul de fier Sangele omului contine 3 tipuri de celule: hematii (sau celule rosii), leucocite (sau celulele albe) si trombocite (sau plachete) . Toate sunt absolut esentiale pentru multitudinea de functii pe care sangele le indeplineste in organism. Cele mai multe sunt celulele rosii ale sangelui denumite si hematii sau eritrocite. Ele sunt extrem de specializate, fiind adaptate perfect la functia de a transporta oxigenul si dioxidul de carbon. Celulele rosii au un diametru de aproximativ 7,8 μm si au forma unor discuri biconcave, care le ofera cel mai mare raport suprafata-volum, esential pentru functia pe care o indeplinesc. Numarul normal de celule rosii variaza intre patru milioane si sase milioane pe milimetru cub de sange. Ce este hemoglobina Principala functie a acestor celule este aceea de transport al hemoglobinei (Hb). Hemoglobina este o proteina ce leaga atomi de fier. Rolul Hb e este acela de a transporta oxigenul de la nivelul plamanilor catre fiecare... [continuare]

Cum sa ai o imunitate de fier: 6 vitamine si minerale pe care le poti lua din legume si fructe

Cum sa ai o imunitate de fier: 6 vitamine si minerale pe care le poti lua din legume si fructe

Actualizat la data de: 09 Ianuarie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Introducere Pe masura ce vremea se raceste si ploile devin mai dese, creste numarul afectiunilor specifice sezonului si nu numai. Pe fondul unei imunitati scazute, se pot declansa o multime de afectiuni, aflate pana nu demult in stare latenta. Pentru a evita complicatiile, cea mai buna solutie este sa-ti intaresti sistemul imunitar prin adoptarea unei alimentatii bogate in antioxidanti, vitamine si minerale si prin practicarea de exercitii fizice regulate. In topul nutrientilor care stimuleaza imunitatatea se numara vitaminele A, C si E, zincul, betacarotenul si resveratrol, intalniti in dovleac, mere, rodii, sfecla, varza de Bruxelles, broccoli si struguri. Topul nutrientilor care stimuleaza imunitatatea 1. Vitamina C Se gaseste din belsug in legume si fructe, de la rosii, mazare si broccoli, pana la citrice, papaya, ananas si kiwi. Vitamina C te apara de afectiunile aparatului respirator si te protejeaza de cancer. Ea anihileaza virusurile si bacteriile prin stimularea... [continuare]

Gutuia, alimentul minune al toamnei. zeci de beneficii intr-un singur fruct

Gutuia, alimentul minune al toamnei. zeci de beneficii intr-un singur fruct

Actualizat la data de: 26 Octombrie 2023

Autor: SfatulMedicului

Gutuile sunt fructele vedeta ale toamnei. Pe langa aroma lor deosebita, ele sunt un medicament natural, care amelioreaza numeroase afectiuni. Aceste fructe au sute de beneficii, de aceea trebuie sa le consumi in fiecare toamna daca vrei sa ai o sanatate de fier, mai ales in sezonul rece. Acestea nu doar ca ne feresc de raceli, dar previn anemia si stimuleaza pofta de mancare. Trateaza raceala si gripa Specialistii recomanda in sezonul rece consumul unei gutui pe zi. Aceasta previne inflamatiile gatului, iar semintele macinate calmeaza tusea si bronsita. Gutuile contin 37% din doza zilnica recomandata de vitamina C in 100 de grame. Intaresc sistemul imunitar Gutuile se numara printre cele mai bogate fructe in vitamine si minerale. Cu un continut ridicat de glucide, vitaminele A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu si fier, ele intaresc sistemul imunitar, ajutandu-l sa lupte cu virusurile si inflamatiile. Pentru a inlatura [continuare]

Cele mai sanatoase legume de primavara care iti detoxifica organismul

Cele mai sanatoase legume de primavara care iti detoxifica organismul

Actualizat la data de: 19 Aprilie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Primavara este sezonul ideal pentru o cura de detoxifiere. Dupa lunile de iarna, in care aportul de proteine de origine animala a fost mai crescut, in detrimentul celui de vitamine, organismul are nevoie de o curatire temeinica. Aceasta se face, in principal, cu ajutorul catorva tipuri de legume. Aditivii din alimente, conservantii, potentiatorii de aroma si colorantii artificiali, dar si toxinele din carne se acumuleaza in organism, ingreunand functii importante ale organelor precum ficatul sau rinichii. Prezenta lor determina balonare si stare generala de rau si pot duce la boli grave precum constipatia, alergiile si tulburarile digestive. Detoxifierea are rolul de a elimina din organism aceste substante reziduale. La ea este indicat sa se apeleze de doua ori pe an, in principal pe perioada primaverii si a toamnei. Ce se consuma pentru o detoxifiere naturala Pentru ca primavara este sezonul legumelor si al zarzavaturilor proaspete si mai putin al fructelor, e... [continuare]

Cum te pot afecta ambalajele produselor alimentare

Cum te pot afecta ambalajele produselor alimentare

Actualizat la data de: 16 August 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati PET-urile, pungile si cutiile din plastic, folia din aluminiu sau hartia cerata sunt ambalaje pe care le folosim zi de zi pentru protejarea sau depozitarea alimentelor. Acestea, pe cat sunt de utile, pe atat de nocive se pot dovedi. Cercetarile arata ca ambalajele pe care le utilizam in bucatarie pot introduce in hrana noastra o serie de substante daunatoare sanatatii. Cum ne pot imbolnavi ambalajele Folia din aluminiu Multe dintre retetele prezentate in cartile de bucate sau pe internet indeamna la utilizarea foliei de aluminiu in procesul de pregratire a anumitor preparate culinare. Recomandarea insa nu este una dintre cele mai sanatoase, intrucat studiile au aratat faptul ca, la temperaturi inalte, folia din aluminiu elibereaza in alimente ioni din aluminiu. Aluminiul modifica metabolismul calciul [continuare]

Ce nu stiati despre poftele alimentare?

Ce nu stiati despre poftele alimentare?

Actualizat la data de: 03 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe persoane se confrunta cu fluctuatii ale greutatii cauzate de poftele alimentare pe care nu si le pot controla. In cazul in care poftele sunt trecatoare, nu trebuie sa va faceti probleme, dar daca sunt persistente, atunci este bine sa luati masuri. Aceste pofte pot indica unele carente de minerale, vitamine sau acizi grasi, insa pot fi favorizate in egala masura si de factorii de stres. Principalele pofte alimentare si explicatia lor Pofta de ciocolata . Poate indica lipsa magneziului si/sau a vitaminei B, care ar trebui sa se regaseasca in dieta zilnica. Totodata, pofta de ciocolata poate fi un indiciu al unei vieti stresante, agitate, indicand necesitatea de odihna si relaxare. Aceste pofte apar mai ales in perioadele premenstruale, de aici si nevoia de a manca ciocolata in anumite perioade ale lunii. Este indicat sa nu consumati multe dulciuri, ci sa le inlocuiti cu nuci si seminte de in, dovleac, floarea soarelui, legume si fructe sau ciocolata neagra,... [continuare]

Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului

Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului

Actualizat la data de: 20 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Porumbul este recunoscut pentru proprietatile sale astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice si este utilizat ca aliment, dar si ca planta medicinala de foarte multi ani. Porumbul este o sursa importanta de carbohidrati (amidon), proteine, acizi grasi nesaturati, vitamine din complexul B, vitamina E, precum si minerale esentiale precum fier, fosfor, magneziu, zinc si potasiu. De asemenea, contine fibre benefice pentru digestie Chiar si dupa fierbere, porumbul si malaiul isi pastreaza peste 60% din proprietatile nutritive, inclusiv fibrele, mineralele si o parte semnificativa din vitaminele din complexul B. Principalele beneficii • Dimiuneaza nivelul de stres din organism. Astfel, fiind bogat in vitaminele din grupa B, mai ales in vitamina B1, care are un rol deosebit de important asupra bunei functionari a sistemului nervos, a muschilor, a inimii si asupra productiei de globule rosii. • Mai mult, prin continutul de vitamina E, porumbul este util in... [continuare]

Ce bauturi si alimente interactioneaza cu medicamentele

Ce bauturi si alimente interactioneaza cu medicamentele

Actualizat la data de: 07 Septembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Anumite medicamente nu pot fi luate daca urmati in acelasi timp inca o schema terapeutica compusa din alt tip de pastile sau daca mancati anumite alimente, intrucat toate acestea pot avea efecte nedorite asupra medicatiei. De aceea, inainte de a lua un medicament pentru prima data, este indicat sa discutati cu medicul sau farmacistul pentru a inlatura eventualele efecte neplacute. Alimente pe care trebuie sa le evitati Grepfrut . Este recomandat ca grepfrutul sa nu fie consumat de catre persoanele care urmeaza un tratament medicamentos, el interactionand cu peste 200 de medicamente, printre care si antibioticele. De aceea, cel mai bine ar fi sa il evitati atunci cand urmati diferite tratamente. Lapte si produsele lactate . Este bine sa fie evitate daca urmati un tratament cu antibiotice, deoarece ionii de calciu, magneziul si fierul continute de lapte pot impiedica absorbtia antibioticelor din tractul digestiv. Laptele se poate consuma, dar la un interval de 3 ore... [continuare]

Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului

Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului

Actualizat la data de: 06 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ceapa este una dintre cele mai populare legume din lume. La nivel mondial exista peste 600 de soiuri de ceapa. Ceapa rosie este cea mai bogata in vitaminele A, B si C, dar si in saruri minerale precum: fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc si fier, acid folic si biotina, substante cu caracter antibiotic si diuretic. De aceea, este ideal sa consumati cat mai multa ceapa rosie, efectele ei benefice asupra sanatatii organismului fiind cunoscute de ani de zile. Principalele beneficii ale consumului de ceapa rosie • Dezinfectant natural . Ceapa rosie este un adevarat dezinfectant natural si se utilizeaza cu succes in tratarea starilor gripale, a racelilor, dar si a diferitelor tipuri de infectii, datorita continutului sau bogat in sulfat. • Reduce procesele inflamatorii . Ceapa rosie este benefica in lupta cu bacteriile; inclusiv infectiie cauzate de bact [continuare]

Telina - proprietati care te vor face sa o consumi mai des

Telina - proprietati care te vor face sa o consumi mai des

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Telina este considerata un aliment minune, iar proprietatile sale benefice pentru sanatate sunt recunoscute de mii de ani. Frunzele de telina pot fi consumate crude, in compozitia salatelor de cruditati, avand un aport important de vitamina A pentru organism. Radacina de telina este o sursa importanta de vitamina B1, B6 si C. In plus, telina mai contine si acid folic, potasiu, zinc, magneziu, fosfor, fier, sodiu, dar si aminoacizi. Telina este un aliment de elita pentru cei care vor sa slabeasca, datorita continutului foarte mare de fibre. Telina este considerata un adevarat adjuvant in caz de edeme, litiaza renala, bronsite cronice, astm, sterilitate, hipertensiune arteriala, obezitate, stari febrile, chiar si in cazul unor degeraturi. Beneficiile terapeutice ale telinei • Adjuvant in infectiile bacteriene . Uleiurile volatile din telina au un efect puternic antibiotic, oferind organismului un ajutor de nadejde in lupta cu infectiile bacteriene. & [continuare]

9 superalimente care te ajuta sa nu te imbolnavesti niciodata

9 superalimente care te ajuta sa nu te imbolnavesti niciodata

Actualizat la data de: 10 Mai 2017

Autor: SfatulMedicului

Iti ofera vitamine, minerale si alte substante esentiale pentru mentinerea sanatatii, de aceea sunt considerate superalimente. Daca le incluzi in alimentatia zilnica, acestea vor avea grija de sanatatea ta. In timp ce unele aduc beneficii vederii, altele iti intaresc imunitatea si au grija de sanatatea oaselor. Iata despre ce alimente este vorba: 1. Semintele de floarea-soarelui Micile seminte de floarea-soarelui ofera vitamine si minerale din abundenta, ceea ce le face ideale pentru o gustare. Le poti adauga si in salate, fiind bogate si in antioxidanti, vitaminele E, B6, mangan, cupru, seleniu, magneziu. Ajuta la buna functionare a sistemului nervos si ajuta la scaderea nivelului de colesterol. 2. Spanacul Este ideal pentru alimentatia copiilor, a adultilor si a varstincilor, caci contine multe vitamine si minerale. Are, de asemenea, si o cantitate importanta de fier. Este recomandat in stari de oboseala, femeilor insarcinate, dar si celor care au probleme cu inima. Este... [continuare]

Porumbul dulce: alimentul-minune cu multiple beneficii

Porumbul dulce: alimentul-minune cu multiple beneficii

Actualizat la data de: 13 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Porumbul dulce este o sursa bogata de carbohidrati. Acestia furnizeaza energie pe parcursul zilei, previn cresterile si scaderile bruste de glicemie si ofera o senzatie de satietate de lunga durata. 100 de grame de porumb contin 7 grame de fibre. Porumbul previne constipatia si mentine sanatatea tractului digestiv. Porumbul mai contine, de asemenea, si acizi grasi Omega-3 si Omega-6, vitamina B1 si vitamina B6, seleniu si magneziu. Toate aceste informatii nutritionale sunt valabile in cazul porumbului crud, insa cum acesta nu poate fi consumat ca atare, ci fiert sau copt, unele valori ar putea varia. Spre exemplu, vitaminele din complexul B, fiind hidrosolubile, se distrug prin fierbere prelungita. De aceea, porumbul copt ar putea sa conserve mai bine substantele nutritive decat cel fiert. Stiuletii de porumb pentru fiert sau pentru copt sunt culesi cand inca sunt insuficient maturizati, adica atunci cand bobul inca elimina un lichid laptos in momentul in care este... [continuare]

11 fructe si legume de toamna care iti intaresc imunitatea

11 fructe si legume de toamna care iti intaresc imunitatea

Actualizat la data de: 08 Septembrie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Frumusetea toamnei nu sta doar in coloristica arborilor, ci si in beneficiile pentru sanatate pe care le aduc roadele specifice acestui anotimp. Fructele si legumele de toamna abunda in substante nutritive care ajuta organismul sa lupte impotriva racelilor si virozelor de sezon si sa faca, in acelasi timp, fata altor afectiuni care se pot agrava toamna din cauza unui sistem imunitar slabit. Nu avem nicio scuza sa nu mancam echilibrat si sa nu adoptam o dieta cat mai sanatoasa, cu ajutorul celor mai delicioase si sanatoase fructe si legume de sezon! Cele mai sanatoase fructe de toamna Mere Merele sunt disponibile tot anul, insa toamna este singurul moment cand le putem consuma proaspat culese si ne putem bucura cu adevarat de gustul lor autentic. Merele dulci si zemoase sunt pline de antioxidanti, care intaresc sistemul imunitar si ne ajuta sa ne ferim de afectiunile specifice toamnei. Contin din plin vitamina C, care ajuta organismul sa lupte impotriva... [continuare]

Care sunt beneficiile renuntarii la consumul de cafea?

Care sunt beneficiile renuntarii la consumul de cafea?

Actualizat la data de: 15 Ianuarie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru unele persoane, renuntarea la cafea pare a fi imposibila. In prezent, consumul de cafea si cofeina este mai crescut decat oricand. Industria bauturilor ce contin cofeina este extrem de dezvoltata si include atat bauturile pe baza de cafea, cat si bauturile energizate. Vestea buna este ca exista multe beneficii dovedite pentru sanatate care vin impreuna cu un consum moderat de cafea, de la un metabolism mai rapid, la un risc semnificativ mai scazut de aparitie a bolii Alzheimer. Totusi, renuntarea la cafea si la cofeina are o serie de avantaje. De ce sa renuntam la consumul de cafea? 1. Reducerea anxietatii Cofeina vine la pachet cu un aport crescut de energie. Acest aport este folosit in mare parte, dar, cu toate acestea, energia ramasa poate stimula hormonii legati de reactia de „lupta sau fuga”. Acest lucru poate cauza o crestere a starilor de anxietate si nervozitate, dar poate duce la aritmii cardiace si chiar la atacuri de panica. Persoanele care... [continuare]

Alimentele cu cel mai mare continut de vitamina c

Alimentele cu cel mai mare continut de vitamina c

Actualizat la data de: 02 Iunie 2016

Autor: SfatulMedicului

Citricele sunt alimentele despre care se spune cel mai des ca au un continut bogat de vitamina C. Insa aceasta vitamina, numita si acid ascorbic, se gaseste si in alte produse. Vitamina C este una dintre cele mai cunoscute dintre vitamine. Ea se consuma pentru a stimula energia, are proprietati antioxidante, care neutralizeaza radicalii liberi, protejand contra imbatranirii premature, dar ajuta si la intarirea sistemului imunitar si atenueaza simptomele infectiilor respiratorii. Pentru a profita de beneficiile sale, poti consuma 110 mg pe zi. Iata care sunt alimentele cu un continut bogat al acestei vitamine: 1. Broccoli In 100 de grame de broccoli se gasesc aproximativ 37 de mg de vitamina C. Il poti consuma ca garnitura, alaturi de o portie de peste. Mai contine potasiu, sodiu, vitaminele A, B12 si E, cat si fibre alimentare. Are si avantajul de a contine putine calorii, ceea ce il r [continuare]

Alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii

Alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii

Actualizat la data de: 24 August 2022

Autor: SfatulMedicului

Alimentatia sanatoasa Oamenii sunt predispusi la a face foarte multe cumparaturi pentru a avea numeroase provizii. Totusi, numarul alimentelor nesanatoase cumparate este foarte mare, iar acest lucru nu este ideal. De asemenea, din cauza stresului, oamenii pot manca mai mult, iar pofta va fi in general de alimente nesanatoase, precum chipsuri, dulciuri, sucuri carbogazoase si alimente de tip fast-food. Acest articol are ca scop prezentarea unor alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii. Acestea sunt bogate in substante nutritive si pot oferi tot necesarul de care organismul are nevoie atunci cand sunt integrate intr-un stil de viata sanatos. Nuci, leguminoase si cereale Nucile, leguminoasele si cerealele sunt alimente foarte nutritive. In continuare sunt prezentate cateva dintre cele mai sanatoase dintre acestea. Migdalele Migdalele furnizeaza o multime de nutrienti, incluzand magneziul, vitamina E, fierul, calciul, fibrele si riboflavina. Intr-o meta-analiza realizata... [continuare]

11 alimente minune care te ajuta sa traiesti mai mult

11 alimente minune care te ajuta sa traiesti mai mult

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este o alimentatie sanatoasa? O alimentatie sanatoasa este esentiala pentru mentinerea tineretii organismului. Studiile au demonstrat ca ceea ce mananci afecteaza modul in care functioneaza intregul corp. Mai mult, exista alimente anti-imbatranire care mentin longevitatea organismului. Iata care sunt cele 11 alimente-minune care stimuleaza longevitatea si ce alte beneficii au ele asupra organismului. Avocado Bogat in potasiu si grasimi monosaturate sanatoase, avocado nu ingrasa. Acest fruct previne retentia de apa, ajuta la reducerea colesterolului „rau” si diminueaza riscul de ateroscleroza. El este o sursa naturala de acid folic si vitamina E, atenuand bufeurile din timpul menopauzei. Iaurtul Grecii si bulgarii sunt mari consumatori de iaurt, speranta medie de viata in aceste tari fiind de 100 de ani. Explicatia este ca iaurtul contine probiotice, care ajuta la absorbtia substantelor nutritive. Cercetarile au demonstrat ca probioticele incetinesc procesul de... [continuare]

Probleme cu fierea: semnele de alarma si cum le poti tine sub control

Probleme cu fierea: semnele de alarma si cum le poti tine sub control

Actualizat la data de: 28 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Digestia grasimilor si functionarea sistemului digestiv Fierea, cunoscuta si sub denumirea de bila, joaca un rol esential in digestia grasimilor si in buna functionare a sistemului digestiv. Atunci cand apar probleme la nivelul vezicii biliare sau al cailor biliare, acestea pot provoca disconfort abdominal, greata, dureri intense si tulburari digestive frecvente. Afectiunile biliare sunt tot mai raspandite, in special la persoanele care au o alimentatie bogata in grasimi, un stil de viata sedentar sau un nivel crescut de stres. Cunoasterea cauzelor si a semnelor de avertizare este esentiala pentru preventie si tratament. Ce este fierea si care este rolul ei Vezica biliara este un mic organ situat sub ficat, avand forma unei pungute. Rolul sau principal este de a stoca bila produsa de ficat si de a o elibera in intestinul subtire atunci cand mancam, mai ales dupa mese bogate in grasimi. Bila contine apa, saruri biliare, colesterol, pigmenti biliari (precum... [continuare]

Ceapa si usturoiul: aliment sau medicament

Ceapa si usturoiul: aliment sau medicament

Actualizat la data de: 29 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ceapa si usturoiul sunt condimente foarte des utilizate in alimentatia noastra. Metabolismul, desi trebuie sa aiba o linie similara pe tot parcursul zilei sau pe o anumita perioada de homeopatie, exista mici diferente de capacitate de metabolism si capacitate de absorbtie care pot varia pe parcursul unei zile. Multe persoane cunosc proprietatile benefice, nutritive ale cepei si usturoiului. De asemenea, consumarea usturoiului sau a ceapei in perioada sezonului rece scade probabilitatea de gripa sau viroza. Exista si alte proprietati cunoscute de multi dintre noi ca fiind proprietati nocive, care sunt resimtite simptomatic. Multe persoane s-au confruntat cu o stare de greata, balonare dupa un consum al acestor alimente. Sa vedem, de fapt, care sunt proprietatile, atat benefice, cat si nocive ale usturoiului si ale cepei. Usturoiul Usturoiul este in cea mai mare parte (80%) cultivat si adus din China. Portiunea cel mai adesea folosita a usturoiului este bulbul.... [continuare]

10 alimente indicate in prevenirea stresului!

10 alimente indicate in prevenirea stresului!

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este stresul Stresul este definit ca un raspuns al organismului la cerinte sau solicitari exercitate asupra sa de catre un spectru larg de agenti cauzali – fizici, chimici, biologici, psihici. Stresul prelungit poate determina aparitia a diferite afectiuni, cum ar fi: - hipertensiunea arteriala, - infarctul de miocard, - accidentul vascular cerebral, - depresie, - anxietate, - sindromul de oboseala cronica, - sindromul de intestin iritabil, - obezitate, - migrene si diferite afectiuni respiratorii. De asemenea, stresul slabeste sistemul imunitar, lasand pacientul vulnerabil fata de afectiunile autoimune, infectii sau cancere. Manifestari ale stresului Manifestari: tahicardie, polipnee, senzatia de uscaciune in gura, transpiratii, tremor, pierderea sau cresterea in greutate, indigestie, infectii recurente, cefalee, deficit de concentrare, irascibilitate, tulburari ale somnului. Agentii implicati in aparitia stresului declanseaza la nivel... [continuare]

Topul alimentelor pentru oase sanatoase

Topul alimentelor pentru oase sanatoase

Actualizat la data de: 24 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand ne referim la construirea oaselor puternice trebuie sa luam in calcul doua elemente cheie calciul si vitamina D. Calciul sustine structura si sanatatea oaselor si a dintilor in timp ce vitamina D imbunatateste absorbita calciului si contribuie la cresterea oaselor. Aceste substante nutritive au un rol important inca din primii ani de viata dar pot mentine starea de sanatate a oaselor pe masura ce o persoana inainteaza in varsta. Adultii cu varsta de pana la 50 de ani ar trebuie sa consume zilnic 1000 mg de calciu si 200 de UI de vitamina D pe zi. Persoanele adulte care au peste 50 de ani ar trebui sa utilizeze peste 1200 mg de calciu si 400-600 UI de vitamina D. Iata mai jos cateva dintre alimentele care pot oferi organismului vitaminele si mineralele de care acesta are nevoie pentru a avea oase puternice si rezistente. Alimente necesare pentru mentinerea sanatatii oaselor Iaurt - cei mai multi dintre oameni considera ca este suficient sa se expuna la... [continuare]

3 cereale integrale pe care sa le consumati mai des in retete sanatoase

3 cereale integrale pe care sa le consumati mai des in retete sanatoase

Actualizat la data de: 03 Decembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cerealele integrale ocupa un loc important la baza piramidei nutritionale, fiind surse de nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii. In timp ce orezul brun sau quinoa se bucura de o popularitate crescuta, alte cereale mai putin cunoscute merita sa se regaseasca mai des in meniul zilnic. Alacul, amarantul si meiul sunt cereale cu proprietati alimentare unice, fiind totodata si ingrediente excelente pentru retete sanatoase si usor de preparat. Meiul beneficii si idee de reteta Meiul este o cereala care se prepara rapida, nu contine gluten (poate fi consumata in siguranta de persoanele care sufera de boala celiaca) si furnizeaza cantitati importante de aminoacizi. Aroma sa este asemanatoare cu cea a alunelor. Meiul se remarca prin faptul ca este singura cereala integrala cu efect de alcalinizare a sangelui, astfel explicandu-se si usurinta cu care este digerata. Totodata, furnizeaza cel mai mare aport de fier dintre toate cerealele si imbunatateste... [continuare]

Cum puteti avea unghii rezistente care cresc rapid

Cum puteti avea unghii rezistente care cresc rapid

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unghiile cresc aproximativ 2-3 milimetri in fiecare luna. Viteza cresterii acestora este influentata de o alimentatie necorespunzatoare, ruperea si neingrijirea acestora. La unii oameni, unghiile sunt rezistente in mod natural, dar in cazul celor mai multi, unghiile sunt fragile si se rup usor, facand dificila pastrarea lor la lungimi mai mari. Acest lucru poate fi corectat prin dieta si aplicarea de produse specifice pentru ingrijirea si sanatatea unghiilor. Unghii mai puternice si mai lungi Viteza de crestere si sanatatea unghiilor este reflectata de dieta unei persoane. Problemele unghiilor pot fi cauzate de mai multi factori diferiti, inclusiv spalarea lor frecventa, expunerea la detergenti duri, manichiura excesiva si medii umede. Suplimentele dietetice si aportul de substante nutritive importante vor contribui la promovarea unghiilor sanatoase si puternice. Substantele potrivite pentru sanatatea unghiilor sunt cele care contin gelatina si biotina... [continuare]

Vă rog să mi spuneți acolo unde când sunt operată de fiere și când am avut două săptămâni de operație am mâncat și pizza și câte un cartof fript mere crude tort cu frișcă o să știu dacă se întâmplă ceva sau Este grav că am mâncat așa ceva [continuare]

Sunt operata de fiere de 3 ani ma ajuta LiverHelp forte sa mentin ficatul sanatos? [continuare]

buna seara, am si eu o intrebare. mi-am facut o echografie abdominala si mi-a reiesit ca am un colecist contractat hiperton. imi puteti spune va rog frumos ce inseamna si daca este bine sa iau anghirol pentru aceasta. tin sa precizez ca am si usoare dureri de cap si o durere usoara in partea dreapta. va multumesc. [continuare]

Acum cateva zile am observat ca scaunul meu a devenit foarte inchis la culoare, este intre un maro foarte inchis si negru. Astazi a fost jumatate acea culoare inchisa si celalta jumatate un maro deschis spre pal. De la ce ar putea fi aceste modificari de culoare? [continuare]

Pagina 5 din 27 (805 rezultate)