Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimente care reduc colesterolul

Colesterol marit: cum il mentii la valori normale

Colesterol marit: cum il mentii la valori normale

Actualizat la data de: 25 August 2025

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Riscul cardiovascular Riscul cardiovascular se refera la posibilitatea ca o persoana sa dezvolte un accident cardovascular la un momentdat. Bolile cardiovasculare sunt frecevente in randul populatiei, iar colesterolul crescut prezice riscul unor evenimente cardiovasculare. Colesterolul este un tip de grasime produsa in mare parte de catre ficat, dar care, insa, poate fi preluata si din alimentatie. Rolul colesterolului in organism este de a mentine integritatea celulara, de a sintetiza anumiti hormoni si bila, de a metaboliza vitaminele liposolubile si, intr-o anumita masura, este responsabil cu buna functionare a sistemului nervos si imunitar. Colesterol bun si colesterol rau Exista doua tipuri de colesterol, HDL, considerat colesterol bun, si LDL, considerat colesterol rau. Rolul acestora este diferit in organism, colesterolul bun avand functia de reciclare a colesterolului rau si, totodata, este responsabil de protectia vaselor de sange. Colesterolul rau, insa, se... [continuare]

Cum reduci riscul unui atac de cord sau al unui atac cerebral?

Cum reduci riscul unui atac de cord sau al unui atac cerebral?

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Riscul cardiovascular arata probabilitatea ca o persoana sa dezvolte o afectiune cardiovasculara cu potential fatal sau nu, la un momentdat. Accidentul vascular cerebral si atacul de cord se numara printre principalele cauze de deces in cazul persoanelor cu varsta  de peste 45 de ani. Din pacate, varsta la care aceste afectiuni se instaleaza continua sa scada. Accidentul sau atacul vascular cerebral ischemic(AVC) se produce atunci cand irigarea cu sange a unei parti a creierului este intrerupta pe neasteptate. Cateva minute de privare de oxigen pot avea efecte grave asupra creierului, precum paralizia partiala sau totala a corpului, dificultati de mers si de efectuare a unor activitati cotidiene sau pierderea capacitatii de a vorbi. De asemenea, controlul valorilor tensionale pot preveni aparitia unui accident vascular cerebral hemoragic, caracterizat prin ruptura unui vas de sange de la nivelul creierului. Infarctul miocardic apare atunci cand sangele nu poate... [continuare]

Cum putem mentine colesterolul in limite normale?

Cum putem mentine colesterolul in limite normale?

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Un stil de viata echilibrat este reprezentat de o alimentatie sanatoasa, cel putin 30 de minute de exercitii fizice pe zi, renuntarea la fumat si un consum moderat de alcool, de sare si de zahar; toate cele mentionate au rolul de a creste colesterolul bun si, implicit, sunt echivalente cu un organism sanatos. Valoarea colesterolului rau creste de regula din cauza stresului, a dietei nesanatoase, a sedentarismului. La femei, cresterea valorilor colesterolului se inregistreaza in special dupa menopauza. Important de retinut este faptul ca un colesterol marit este principala cauza de aparitie a bolilor cardiace, a accidentului vascular cerebral si infarctului miocardic. HDL vs LDL Concret, colesterolul este o substanta care contribuie la buna functionare a organismului, insa el trebuie sa fie in limite normale. HDL sau „colesterolul bun“ transporta grasimile din diverse parti ale organismului inapoi la ficat, care le metabolizeaza si le inlatura din organism,... [continuare]

Te inteapa inima? afla care ar putea fi cauza

Te inteapa inima? afla care ar putea fi cauza

Actualizat la data de: 28 Iulie 2025

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Unul dintre cele mai comune simptome pentru care pacientii se prezinta la consult cardiologic de specialitate vizeaza asa numitele intepaturi la inima. Chiar daca de cele mai multe ori sunt inofensive, acestea nu trebuie ignorate, cu atat mai mult cu cat provoaca un stres suplimentar organismului, de ordin psihologic de aceasta data, dar care poate agrava afectiunile deja existente. Asa-numitele intepaturi la nivelul inimii vin cel mai adesea insotite de o durere toracica, insa nu duc in mod implicit la suspiciunea unui atac de cord. Problemele de inima sunt doar una dintre cauzele care au drept simptom intepaturile la inima. Cauzele intepaturilor la nivelul inimii Stresul . Perioadele cu activitate intelectuala intensa, precum cele cu examene, ori trairile emotionale puternice, cum ar fi supararile, divortul, sunt cauzatoare de stres. Iar una dintre manifestarile stresului este durerea in piept resimtita ca o intepatura, care insa nu dureaza mult, ci dispare... [continuare]

O problema mai veche – colesterolul

O problema mai veche – colesterolul

Actualizat la data de: 03 Ianuarie 2022

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Ce este colesterolul? Colesterolul, unul dintre parametrii frecvent dozati in cadrul analizelor de laborator, este o molecula de provenienta lipidica fara solubilitate in apa. In sange, acesta circula sub forma de agregate proteice de tipul HDL-C (High Density Lipoprotein) sau LDL (Low Density Lipoprotein). HDL ul are rolul de a transporta excesul de colesterol inapoi la ficat unde este procesat si eliminat din organism. La polul opus, molecula de LDL, provenita preponderent din sursa alimentara, ajunge la nivel tisular, in special la nivelul vaselor de sange, unde se poate depune constituind placile de aterom si cauzeaza obstructii ale arterelor, fapt care contribuie la aparitia bolilor cardiovasculare. Rolul colesterolului Aceasta molecula de natura lipidica, produsa in mare parte la nivelul ficatului in cantitate de 1-2 grame, este necesara organismului pentru functiile sale si are rol de precursor pentru anumiti hormoni cum ar fi hormonii stroizi din cadrul glandelor... [continuare]

Obiceiuri zilnice care iti pot afecta ficatul fara sa-ti dai seama

Obiceiuri zilnice care iti pot afecta ficatul fara sa-ti dai seama

Actualizat la data de: 10 Noiembrie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Cum se manifesta afectarea ficatului? Afectarea ficatului se produce in momentul in care anumite practici, obiceiuri sau substante dauneaza ficatului. In timp, efectele se sumeaza si pot provoca cicatrici permanente, conducand catre ciroza hepatica. Diagnosticarea si tratamentul precoce pot ajuta la vindecarea leziunilor, daca este instituit intr-un timp cat mai rapid de la debutul afectarii, intrucat ficatul prezinta o mare capacitate de regenerare. Factori de risc Bolile hepatice pot fi provocate de o gama larga de factori, printre care se numara stilul de viata, obiceiurile daunatoare sau factorii genetici. Desi nu resimtim asta decat in stadii avansate, cand se reflecta asupra valorilor parametrilor biochimici ai sangelui, ficatul tine evidenta alegerilor zilnice, intrucat este responsabil de filtrarea toxinelor, productia de energie si digestie. Pornind de la consumul de mancaruri de tip fast-food, gustari prajite si pana la bauturi zaharoase, multe dintre... [continuare]

Alimente bogate in carbohidrati

Alimente bogate in carbohidrati

Actualizat la data de: 29 Septembrie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Carbohidratii sunt compusi organici alcatuiti din carbon, hidrogen si oxigen, care reprezinta principala sursa de energie pentru organism. Tipuri de carbohidrati Exista trei tipuri majore de carbohidrati: simpli, complecsi sau amidonul si fibre dietetice. Carbohidratii simpli se gasesc in lapte, fructe si zaharul rafinat, iar cei complecsi sau amidonul in cereale, tuberculi si leguminoase. Un aport ridicat de carbohidrati complecsi ofera multiple beneficii sanatatii. Carbohidratii nerafinati cum ar fi orezul brun sau cerealele integrale sunt cea mai buna alternativa, intrucat acestia sunt bogati in vitamina B si fibre dietetice esentiale. Beneficiile consumului de carbohidrati Alimentele bogate in carbohidrati ofera o serie de beneficii sanatatii oricarei persoane. Acest lucru este valabil mai ales pentru produsele alimentare care contin carbohidrati complecsi formati din cantitati mari de fibre solubile si insolubile si amidon rezistent. Iata cateva... [continuare]

Alaptarea dupa diversificarea alimentatiei

Alaptarea dupa diversificarea alimentatiei

Actualizat la data de: 13 Mai 2025

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Date generale Alaptarea, ca multe alte aspecte ale cresterii copiilor, este un proces gradual de crestere a independentei si a stapanirii de sine din partea bebelusului tau si un pas inapoi treptat din partea ta. Dupa primele 6 luni ale bebelusului, laptele matern va continua sa furnizeze marea majoritate a nutrientilor necesari, chiar daca incepe sa guste o varietate de alimente noi. Desi bebelusul se va bucura, fara indoiala, foarte mult de introducerea unor noi gusturi si texturi, experientele sale cu alimentele solide sunt doar sesiuni de practica pentru viitor. Este important sa va asigurati ca continua sa primeasca suficient lapte matern pentru a-si satisface nevoile nutritionale. Beneficiile alaptarii Alaptarea are numeroase beneficii pentru sanatatea ta si a bebelusului tau. Intelegerea acestor beneficii te poate ajuta sa decizi daca alaptarea este potrivita pentru familia ta Beneficiile alaptarii pentru bebelusi Cercetarile sugereaza ca alaptarea reduce riscul... [continuare]

Obiceiuri care va afecteaza creierul

Obiceiuri care va afecteaza creierul

Actualizat la data de: 11 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Cum ne mentinem sanatatea creierului? Poate ca faceti parte din milioanele de persoane din lume care au grija sa-si pastreze corpul in forma, datorita unei alimentatii echilibrate si unor exercitii fizice. Dar ce faceti pentru sanatatea creierului dumneavoastra? Doctorii Centrului pentru Sanatatea Creierului din Statele Unite insista asupra faptului ca una dintre cele mai flexibile parti ale corpului o reprezinta creierul si ca, uneori, omul se preocupa prea putin sa-l mentina in forma. Aceasta se leaga nu doar de alimentele consumate, ci si de stilul de viata pe care il adoptati, dar si de mediul inconjurator, care joaca un rol major in ceea ce priveste capacitatea cognitiva. Comportamente nocive pentru sanatatea creierului Iata obisnuintele care va pot compromite sanatatea mentala si incercati sa le evitati pentru a reduce in mod substantial neplacerile creierului, totodata ameliorandu-va sanatatea fizica, in general: Sariti peste micul-dejun Saritul peste micul-dejun... [continuare]

Metode de reducere a colesterolului

Metode de reducere a colesterolului

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colesterolul marit este o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multe persoane, mai ales din cauza unui stil de viata haotic. Fiind un factor care poate duce la aparitia unor nenumarate afectiuni, in special cardiovasculare, este important sa tinem nivelul colesterolului in limite normale. Ce inseamna valori crescute ale colesterolului Valorile normale ale colesterolului total sunt mai mici de 200 mg/dl, iar daca depasesc aceasta valoare acest lucru poate insemna ca suferi de afectiuni precum diabet, hipotiroidism ori de afectiuni ale ficatului. In cazul LDL, cunoscut si drept colesterolu "rau" valorile normale sunt considerate cele mai mici de 150 mg/dl, in timp ce persoanele care au valoarea intre 150-199 mg/dl au nivelul crescut la limita, iar valoarea de peste 200 mg/dl este considerata foarte crescuta. Valorile mai mari pot semnala afectiuni precum diabetul zaharat, insuficienta renala, obezitate. Lipsa exercitiilor fizice si fumatul pot determina o... [continuare]

5 mancaruri nesanatoase de la care ar trebui sa iti iei adio

5 mancaruri nesanatoase de la care ar trebui sa iti iei adio

Actualizat la data de: 09 Februarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Alimentele pe care le consumam zilnic sunt combustibilul nostru.Ele ne ajuta sa ne protejam sanatatea, sau, din contra, ne provoaca probleme pentru ca abunda in zaharuri si grasimi nesanatoase. Iata ce alimente, foarte populare si pe care multe persoane le consuma aproape zilnic, ar trebui sa eviti: Covrigii Covrigii sunt o varianta la indemana pentru cei care nu au timp sa ia micul dejun acasa, mai ales ca sunt gustosi si ieftini. Nu sunt insa si sanatosi , spun specialistii in nutritie. Acestia contin carbohidrati, care pot favoriza aparitia kilogramelor in plus, pentru ca se transforma in grasime dupa ce sunt absorbiti de organism. Chiar daca potolesc repede foamea, covrigii nu au valoare nutritionala, neaducand niciun aport de vitamine si minerale in organism. Incearca sa iei in fiecare dimineata un mic dejun care sa contina cereale integrale. Cand ti se face pofta de un covrig, poti opta pentru un fruct. Bacon Multi dintre noi preferam un mic dejun format din omleta si... [continuare]

Cele mai bune alimente pentru un ficat sanatos

Cele mai bune alimente pentru un ficat sanatos

Actualizat la data de: 02 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este un organ foarte complex, avand foarte multe roluri. Efectueaza o varietate de sarcini esentiale, de la producerea de proteine, colesterol si bila, pana la depozitarea vitaminelor, mineralelor si carbohidratilor. De asemenea, neutralizeaza toxinele, alcoolul, medicamentele si produsele secundare naturale ale metabolismului. Mentinerea ficatului intr-o forma buna este importanta pentru pastrarea unei stari optime de sanatate. Alimente benefice pentru un ficat sanatos Cafea Cafeaua este una dintre cele mai bune bauturi ce pot fi consumate pentru a promova sanatatea ficatului. Studiile au demonstrat beneficiile consumului de cafea. Aceasta protejeaza organismul de afectiunile hepatice. De exemplu, studiile au aratat in repetate randuri ca utilizarea cafelei scade riscul de ciroza sau de leziuni hepatice permanente la persoanele cu afectiuni hepatice cronice. Consumul de cafea poate sa reduca riscul de aparitie al cancerului hepatic si are efecte... [continuare]

Care sunt cele mai bune surse de antioxidanti?

Care sunt cele mai bune surse de antioxidanti?

Actualizat la data de: 28 August 2019

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt antioxidantii? Antioxidantii sunt nutrienti care ajuta la amanarea sau chiar prevenirea deteriorarii celulelor din organism. Atunci cand sunt consumati in cantitati mari, antioxidantii pot ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi potential nocivi si care duc la aparitia stresului oxidativ. Stresul oxidativ creste riscul de a dezvolta mai multe afectiuni, precum cancerul sau bolile cardiace. Multe alimente sanatoase contin antioxidanti. Cand o persoana consuma in mod regulat alimente sanatoase, aceasta isi creste nivelul de antioxidanti si reuseste sa previna daunele asociate stresului oxidativ. Afinele Afinele sunt bogate in nutrienti, dar sarace in calorii. Specialistii au aratat ca afinele salbatice contin un numar mare de antioxidanti. Studiile de specialitate au aratat ca afinele au efecte benefice ca urmare a continutului lor crescut de antioxidanti. De exemplu, autorii unui studiu efectuat pe animale au concluzionat ca antioxidantii din afine ar... [continuare]

Semintele de floarea-soarelui: 5 beneficii pe care sigur nu stiai ca le au!

Semintele de floarea-soarelui: 5 beneficii pe care sigur nu stiai ca le au!

Actualizat la data de: 14 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Semintele de floarea-soarelui sunt bogate in proteine, vitamine, minerale si grasimi benefice organismului. Ultimele cercetari au aratat ca ele ajuta la reducerea nivelului de colesterol in sange, intarirea imunitatii si scaderea riscului de a dezvolta cancer, toate acestea multumita fitosterolilor din compozitie. Semintele de floarea-soarelui sunt ieftine si pot fi cumparate din orice supermarket, tot timpul anului. Cand iesi la cumparaturi, nu uita sa adaugi in cos si o punga de seminte crude. Beneficiile lor sunt uriase, ceea ce le transforma intr-un aliment-minune. Semintele de floarea-soarelui previn cancerul Acest fapt se explica prin prezenta seleniului in compozita lor. Seleniul este un inamic dovedit al cancerului, de mai bine de jumatate de secol. In plus, are un impact imens asupra functionarii creierului, atata vreme cat nu este consumat in exces. Conform studiilor recente, el ajuta la mentinerea unei bune dispozitii. Semintele de floarea-soarelui pot preveni... [continuare]

Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem

Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Alimentele si semnificatia culorilor  Culorile legumelor si fructelor arata continutul lor in vitamine, minerale si antioxidanti, nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii corpului. Aceste alimente, incluse in alimentatia ta zilnica, te protejeaza de multe boli grave, precum afectiunile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, cancerul si diabet zaharat. Aprovizioneaza-ti frigiderul cu legume si fructe de diferite culori, pentru a te bucura din plin de sanatate. Ce culoare dau nutrientii fructelor si legumelor In functie de culoarea alimentelor proaspete pe care le consumi, poti sa iti dai seama ce vitamine, minerale si antioxidanti contin fructele si legumele: Alb, cafeniu si maro: alicina Alicina este tiosulfinatul predominant din usturoi, o substanta chimica naturala care care ajuta la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale, precum si la cresterea capacitatii de aparare impotriva infectiilor. O poti gasi si in ceapa uscata, ceapa verde, praz,... [continuare]

Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului

Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului

Actualizat la data de: 20 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Porumbul este recunoscut pentru proprietatile sale astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice si este utilizat ca aliment, dar si ca planta medicinala de foarte multi ani. Porumbul este o sursa importanta de carbohidrati (amidon), proteine, acizi grasi nesaturati, vitamine din complexul B, vitamina E, precum si minerale esentiale precum fier, fosfor, magneziu, zinc si potasiu. De asemenea, contine fibre benefice pentru digestie Chiar si dupa fierbere, porumbul si malaiul isi pastreaza peste 60% din proprietatile nutritive, inclusiv fibrele, mineralele si o parte semnificativa din vitaminele din complexul B. Principalele beneficii • Dimiuneaza nivelul de stres din organism. Astfel, fiind bogat in vitaminele din grupa B, mai ales in vitamina B1, care are un rol deosebit de important asupra bunei functionari a sistemului nervos, a muschilor, a inimii si asupra productiei de globule rosii. • Mai mult, prin continutul de vitamina E, porumbul este util in... [continuare]

Ce alimente sa evitati daca aveti un nivel ridicat al trigliceridelor

Ce alimente sa evitati daca aveti un nivel ridicat al trigliceridelor

Actualizat la data de: 26 Ianuarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un nivel ridicat al trigliceridelor (hipertrigliceridemia) inseamna un risc crescut de instalare a bolilor cardiace sau a sindromului metabolic (asocierea mai multor afectiuni care cresc riscul de diabet zaharat si boala cardio-vasculara). Desi acest tip de grasimi sunt necesare intr-o anumita cantitate pentru buna functionare a organismului, excesul lor poate deveni o reala amenintare pentru sanatate. Cele mai bune cai prin care puteti sa va reduceti nivelul triglicerilor este sa slabiti si sa va mentineti greutatea optima pe termen lung, sa limitati aportul de grasimi si zaharuri din dieta, sa faceti miscare regulat si sa limitati consumul de alcool sau tutun. O serie de alimente sunt in mod special de evitat in hipertrigliceridemie. Interdictii alimentare pentru nivelul crescut al trigliceridelor Hipertrigliceridemia presupune adoptarea unor schimbari in obiceiurile de viata, care sa ajute la reducerea nivelului trigliceridelor. Este importanta diminuarea... [continuare]

Care este cel mai bun ulei pentru gatit

Care este cel mai bun ulei pentru gatit

Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati De cand nutritia sanatoasa a devenit o preocupare importanta pentru multi dintre noi, tipurile de ulei pentru gatit folosite in bucatarie au inceput sa fie impartite in doua tabere principale cele bune si cele rele. Primele nu doar ca predispun mai putin ingrasarii, ci aduc si o serie de beneficii sanatatii, precum un aport bogat de acizi grasi esentiali omega-3, antioxidanti sau proteine. Tipuri de ulei recomandate pentru gatit Regula generala este sa optati pentru uleiul lichid de gatit, o varianta mai buna decat untul sau margarina (surse de grasimi trans, considerate foarte periculoase pentru sanatate). Dar si in randul uleiurilor lichide pentru gatit, se remarca tipuri mai benefice decat altele. Ceea ce face un ulei comestibil sa fie sanatos sau nesanatos este cantitatea si calitatea grasimilor continute. Astfel, cu cat un ulei de gatit contine un nivel mai ridicat de grasimi mononesaturate, cu atat este el mai bun pentru consum (grasimile mononesaturate... [continuare]

3 cereale integrale pe care sa le consumati mai des in retete sanatoase

3 cereale integrale pe care sa le consumati mai des in retete sanatoase

Actualizat la data de: 03 Decembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cerealele integrale ocupa un loc important la baza piramidei nutritionale, fiind surse de nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii. In timp ce orezul brun sau quinoa se bucura de o popularitate crescuta, alte cereale mai putin cunoscute merita sa se regaseasca mai des in meniul zilnic. Alacul, amarantul si meiul sunt cereale cu proprietati alimentare unice, fiind totodata si ingrediente excelente pentru retete sanatoase si usor de preparat. Meiul beneficii si idee de reteta Meiul este o cereala care se prepara rapida, nu contine gluten (poate fi consumata in siguranta de persoanele care sufera de boala celiaca) si furnizeaza cantitati importante de aminoacizi. Aroma sa este asemanatoare cu cea a alunelor. Meiul se remarca prin faptul ca este singura cereala integrala cu efect de alcalinizare a sangelui, astfel explicandu-se si usurinta cu care este digerata. Totodata, furnizeaza cel mai mare aport de fier dintre toate cerealele si imbunatateste... [continuare]

Topul celor mai bogate surse alimentare de proteine

Topul celor mai bogate surse alimentare de proteine

Actualizat la data de: 31 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Proteinele sunt substante organice, formate aproape integral din aminoacizi si prezente in toate celulele vii. Ele indeplinesc in organism functii fundamentale variate, fiind indispensabile vietii. Proteinele provenite din produsele animale (carne, lapte, branza, oua) contin toti cei 25 de aminoacizi existenti si se numesc proteine complete, de mare calitate. Proteinele vegetale nu contin toti aminoacizi, dar sunt mai sanatoase si pot fi combinate intre ele pentru o alimentatie completa. Iata topul celor mai bogate alimente in proteine: Pestele In functie de specie, pestele poate contine pana la 94% proteine, cum este cazul tonului. Somonul, pe de alta parte, contine 46% proteine. Pestele este totodata bogat in grasimi esentiale (Omega 3 si 6), care reduc inflamatiile, fluidizeaza sangele si sustin buna functionare a creierului. Carnea slaba Carnea reprezinta cea mai cunoscuta sursa de proteine, insa trebuie aleasa si preparata cu grija, pentru a nu da peste cap... [continuare]

Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului

Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului

Actualizat la data de: 06 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ceapa este una dintre cele mai populare legume din lume. La nivel mondial exista peste 600 de soiuri de ceapa. Ceapa rosie este cea mai bogata in vitaminele A, B si C, dar si in saruri minerale precum: fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc si fier, acid folic si biotina, substante cu caracter antibiotic si diuretic. De aceea, este ideal sa consumati cat mai multa ceapa rosie, efectele ei benefice asupra sanatatii organismului fiind cunoscute de ani de zile. Principalele beneficii ale consumului de ceapa rosie • Dezinfectant natural . Ceapa rosie este un adevarat dezinfectant natural si se utilizeaza cu succes in tratarea starilor gripale, a racelilor, dar si a diferitelor tipuri de infectii, datorita continutului sau bogat in sulfat. • Reduce procesele inflamatorii . Ceapa rosie este benefica in lupta cu bacteriile; inclusiv infectiie cauzate de bact [continuare]

7 alimente recomandate pentru refluxul gastric

7 alimente recomandate pentru refluxul gastric

Publicat la data de: 26 Martie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Refluxul gastric reprezinta intoarcea acidului de la nivelul stomacului in esofag. Una dintre cauzele refluxului gastric este slabirea sau deterioarea sfincterului esofagian inferior (SEI). In mod normal, acesta se inchide pentru a preveni intoarcerea mancarii din stomac in esofag. Alimentele consumate afecteaza cantitatea de acid produsa de stomac, iar o alimentatie potrivita este cheia controlului refluxului gastric sau a bolii de reflux gastro-esofagian (BRGE), o forma cronica de reflux gastric. Alimente ce pot ameliora simptomele Simptomele refluxului pot fi un rezultat al contactului dintre acidul gastric si esofag. Daca aciditatea este crescuta, puteti incorpora urmatoarele alimente in dieta dumneavoastra pentru a controla mai bine simptomele refluxului gastric, dar tineti minte ca niciunul dintre aceste alimente nu reprezinta un leac propriu-zis. 1. Legume Legumele sunt in mod natural scazute in grasimi si glucide si ajuta la reducerea aciditatii. Cateva... [continuare]

5 diete care nu functioneaza

5 diete care nu functioneaza

Actualizat la data de: 10 Ianuarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Hrana este esentiala pentru viata si este vitala pentru fericirea si starea de bine a unei persoane. Cinele in familie, mesele luate cu prietenii sau cu colegii la locul de munca sunt un prilej de socializare, comunicare si apropiere. Pentru a slabi sau a-si mentine greutatea oamenii adopta diverse tipuri de diete. Unlele dintre aceste restrictioneaza dramatic numarul de calorii si consumul de carbohidrati si induc oboseala si monotonia. Mai neplacut este ca multe diete pur si simplu nu functioneaza pe termen lung sau au consecinte negative pentru sanatate. Dieta Atkins Dieta Atkins are la baza reducerea drastica a consumului de glucide si inlocuirea acestora cu proteine, indiferent ca este vorba despre bacon, branza sau oua. Persoanele supraponderale au tendinta de a consuma prea multe glucide rafinate sau calorii goale. Fara carbohidrati, organismul va incepe sa arda grasimile pe care le produce initial. Nutritionistii si medicii sunt ingrijorati de... [continuare]

Cereale integrale pe care este bine sa le consumati

Cereale integrale pe care este bine sa le consumati

Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati De mii de ani, oamenii au mancat cereale direct din plante. Exista mai multe tipuri de cereale. Cerealele integrale sunt cele nerafinate, carora nu li s-a indepartat invelisul exterior al bobului si nici germenii. Cerealele integrale sunt bogate in carbohidrati, fibre, grasimi sanatoase, vitamine, minerale, enzime vegetale, hormoni si sute de fitochimicale. Cerealele rafinate sunt cereale care au fost prelucrate, carora li s-au indepartat o parte din partile componente (atat invelusiul exterior, cat si germenii), in scopul de a avea o textura mai fina si de a le prelungi durata de conservare. Totodata, in procesul rafinarii sunt eliminate o serie de substante nutritive si fibre. Cerealele imbogatite sunt atat cereale prelucrate, dar si integrale, carora li se adauga o serie de vitamine (in special din grupul B, dar si fier), precum si alte elemente nutritive care nu se gasesc in mod natural in produsele alimentare. Cereale pe care ar trebui sa le... [continuare]

Pagina 5 din 29 (858 rezultate)