Clickmed
programare rapida la medic

Te inteapa inima? Afla care ar putea fi cauza

Actualizat la data de: 09 Februarie 2022

Generalitati

Sus
Te inteapa inima? Afla care ar putea fi cauza

Unul dintre cele mai comune simptome pe care pacientii le marturisesc medicului de familie sau cardiologului vizeaza asa numitele intepaturi la inima.

Chiar daca de cele mai multe ori sunt inofensive, acestea nu trebuie ignorate, cu atat mai mult cu cat provoaca un stres suplimentar organismului, de ordin psihologic de aceasta data, dar care poate agrava afectiunile deja existente.

Asa-numitele intepaturi la nivelul inimii vin cel mai adesea insotite de o durere toracica, insa nu duc in mod implicit la suspiciunea unui atac de cord. Problemele de inima sunt doar una dintre cauzele care au drept simptom intepaturile la inima.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauzele intepaturilor la nivelul inimii
  3. Citeste pe aceeasi tema

Cauzele intepaturilor la nivelul inimii

Sus

Stresul. Perioadele cu activitate intelectuala intensa, precum cele cu examene, ori trairile emotionale puternice, cum ar fi supararile, divortul, sunt cauzatoare de stres. Iar una dintre manifestarile stresului este durerea in piept resimtita ca o intepatura, care insa nu dureaza mult, ci dispare odata cu administrarea unor calmante.

Mese copioase. Intepaturile la nivelul inimii pot fi usor confundate cu durerile de ficat sau cu intepaturile care se resimt in momentul in care bila este suprasolicitata ca urmare a unei alimentatii bogate in grasimi sau in zaharuri.

Asadar, dupa o masa in care s-au consumat alimente grele, variate si mai ales in combinatii de proteine si carbohidrati, dar si dupa un consum mare de alcool, e posibil sa fie resimtite dureri in partea superioara a abdomenului, care sunt usor confundate cu cele ale inimii.

De asemenea, asa-numitele “arsuri la stomac” sunt localizate, de fapt, sub stern.

Ele apar in cazul refluxului gastroesofagian, atunci cand acidul gastric din stomac se intoarce in esofag.

Efort fizic. Atat pozitia fixa, timp indelungat, precum cea in sezut, la birou, cat si efortul fizic intens, precum cel facut de sportivi sau in timpul activitatilor la sala de fitness pot genera junghiuri intercostale, confundate cu intepaturile inimii. Intensitatea acestor dureri se diminueaza cu ajutorul antiiflamatoarelor.

Dificultati respiratorii. Ingreunarea respiratiei ca urmare a racelilor sau a bronsitelor cauzeaza palpitatii, iar ritmul cardiac crescut este resimtit adesea ca o durere la nivelul inimii.

De asemenea, unul dintre simptomele asociate anxietatii este tocmai dificultatea in a inhala suficient aer, fapt care sporeste starea de stres si creste numarul batailor inimii, de unde si intepaturile la nivelul inimii.

Afectiuni ale inimii. Angina pectorala este provocata de reducerea fluxului sangvin la nivelul inimii ca urmare a unui blocaj in vasele de sange.

Angina pectorala se manifesta ca o durere la nivel toracic, insotita de intepaturi in inima, si este un semnal care indica faptul ca pacientul ar putea suferi, in viitor, un atac de cord.

Atacul de cord este insotit de o durere severa, intensa, in centrul sau in stanga pieptului, de intepaturi violente. Aceasta durere nu dispare daca pacientul se odihneste.

Prolapsul de valva mitrala este o afectiune a inimii des intalnita si presupune o inchidere insuficienta a valvei mitrale. Printre simptomele asociate acestei afectiuni se numara durerile in piept, intepaturile, palpitatiile si ameteala.


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate