Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimente bogate fier

Constipatia

Constipatia

Actualizat la data de: 07 Septembrie 2023

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Desi majoritatea persoanelor catalogheaza drept constipatie absenta tranzitului intestinal pe o perioada mai lunga de o zi, aceasta este caracterizata atat de frecventa, cat si consistenta scaunului. Activitatea normala a tubului digestiv poate varia de la trei scaune pe zi pana la 3 scaune pe saptamana, fara a indica o afectiune subiacenta. De asemenea, aproape fiecare individ poate avea scaune mai rare decat in mod obisnuit si cu caracter temporar, in functie de diversi factori de mediu, precum hidratarea, alimentatia sau schimbarea habitatului. Intelegand cauzele care duc la declansarea constipatiei, pacientii pot prezenta ameliorarea si chiar preventia acesteia pe termen lung. Cauzele constipatiei Pentru a intelege ce inseamna constipatia, trebuie explicat mecanismul prin care functioneaza colonul (intestinul gros). Pe masura ce alimentele semilichide avanseaza in tubul digestiv, pe intreg traiectul intestinal au loc procese de reabsorbtie a apei, astfel... [continuare]

Constipatia si hemoroizii

Constipatia si hemoroizii

Actualizat la data de: 28 Ianuarie 2019

Dr. Laura Ghita
Medic specialist Chirurgie Generala

Generalitati Constipatia este strans legata de obiceiurile alimentare ale unei persoane si este una din cele mai frecvente cauze ale hemoroizilor. Se poate spune ca o persoana este constipata daca merge rareori la toaleta si in cazul in care miscarile intestinului nu urmeaza un model prestabilit. O alta caracteristica este prezenta unui scaun mic in volum dar tare si uscat, dificil de eliminat. Acest lucru implica fortare in timpul tranzitului intestinal si poate duce la ruperea sfincterului (deschiderii anusului) si a cicatrizarii peretilor anali. Daca un astfel de scenariu se repeta perioade lungi de timp, se vor dezvolta hemoroizii. Constipatia si hemoroizii o combinatie dureroasa Exista, in general, doua tipuri de hemoroizi, ambele asociate cu constipatia hemoroizii interni si hemoroizii externi. In cazul ambelor forme cel mai des este intalnita fortarea intensa in timpul eliminarii scaunului. Hemoroizii externi sunt de fapt vene umflate, localizate in zona... [continuare]

Tractul gastro-intestinal - particularitati, afectiuni si diagnostic

Tractul gastro-intestinal - particularitati, afectiuni si diagnostic

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2024

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Aparatul digestiv este format din tractul digestiv (cavitate bucala, esofag, stomac, intestin subtire, intestin gros, rect si anus) si organele anexe (glande salivare, ficat, colecist sau vezica biliara si pancreas). Desi in aparenta rolul sistemului gastro-intestinal este de a asigura digestia alimentelor, acesta prezinta numeroase alte functii ce mentin organismul in echilibru, inclusiv de detoxifiere, imunitate sau activitate neuro-hormonala.  Clasificare In momentul in care fiziologia normala a tractului gastro-intestinal este afectata apar o serie de tulburari al caror rasunet se manifesta atat prin simptome specifice, de natura digestiva, cat si manifestari sistemice. Identificarea precoce a acestor tulburari joaca un rol esential in preventia dezechilibrului organismului, extinderii bolii sau aparitiei complicatiilor. Principalele afectiuni ale tubului digestiv se pot clasifica astfel: afectiunile cavitatii bucale- de cele mai multe ori acestea... [continuare]

Carenta de acid folic poate duce la anemie

Carenta de acid folic poate duce la anemie

Actualizat la data de: 17 Iulie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Ce este acidul folic Acidul folic sau folatul este un nutrient esential care face parte din complexul de opt vitamine hidrosolubile B. E important de mentionat faptul ca acidul folic reprezinta o forma sintetica a vitaminei B9 si nu se regaseste in mod natural in alimente, ci sub forma de supliment alimentar. Folatul este forma naturala a vitaminei B9. Totodata, dupa ce a ajuns in organism, acidul folic este transformat in vitamina B9 pentru a putea fi asimilat. Acidul folic este necesar pentru buna functionare a organismului, fiind implicat in productia de material genetic (ADN) si in alte functii ale organismului. Acesta contribuie la producerea de energie, la metabolizarea carbohidratilor, regleaza functionarea sistemului nervos si transformarile proteinelor si lipidelor in organism. Cand apare carenta Carenta este frecvent intalnita si poate aparea datorita unui aport inadecvat, malabsorbtiei si utilizarii unor medicamente. Deficitul produce anemie... [continuare]

Recomandari nutritionale in sarcina

Recomandari nutritionale in sarcina

Actualizat la data de: 31 August 2023

Autor: SfatulMedicului

Ce si cat mancam in sarcina Desi este bine cunoscuta ideea de a ,,manca cat pentru doi’’ atunci cand ramaneti insarcinata, trebuie sa stiti ca acesta este doar un mit. Surplusul caloric pe care ar trebui sa il aiba femeile ce raman insarcinate consta in 500 de kilocalorii, in plus fata de dieta lor obisnuita. Exista o lista de alimente si micronutrienti ce nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica a femeilor insarcinate, precum si cateva tipuri de alimente ce nu sunt recomandate in aceasta perioada. Alimente recomandate Odata ce ramaneti insarcinata, pentru buna dezvoltare a fatului veti avea nevoie de 200 pana la 300 de calorii in plus, obtinute din alimente bogate in nutrienti precum carnea slaba, lactatele cu procent redus de grasime, fructe, legume si cereale integrale. Surplus caloric poate creste pana la 500, pe parcursul sarcinii. Este important sa fiti atenta la alimentele pe care le consumati in fiecare zi si sa evitati, pe cat posibil, produsele procesate,... [continuare]

Probleme ale cavitatii bucale

Probleme ale cavitatii bucale

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Probleme frecvent intalnite Problemele cavitatii orale nu sunt un fapt neobisnuit.Oricine se confrunta cu ele din cand in cand. Astfel de probleme pot implica gingiile, limba, buzele, fata interna a obrajilor, palatul si planseul cavitatii, regiunea orofaringiana sau dintii. Se pot resimti ca senzatii permanente de uscaciune in gura sau gustul alimentelor poate fi perceput altfel, poate sa apara un miros neplacut in gura, sa existe niste pustule la nivelul gingiilor, obrajilor, limbii, are pot ingreuna mancatul sau vorbitul. Astfel de probleme par complicate, numeroase si grave, insa majoritatea se amelioreaza si dispar in prezenta unui tratament adecvat. Probleme ale cavitatii bucale Afte bucale - se prezinta sub forma unor leziuni ulcerative in gura. Cel mai frecvent apar la nivelul limbii, pe fata interna a obrajilor si a buzelor. Nu sunt contagioase insa au tendinta la recurenta. Leziunile sunt dureroase si afecteaza mult vorbitul, mestecatul. Debuteaza in copilarie sau... [continuare]

4 vitamine esentiale pentru un par sanatos

4 vitamine esentiale pentru un par sanatos

Actualizat la data de: 28 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Sfaturi esentiale Caderea parului intervine atunci cand regimul alimentar nu este suficient de bogat in Vitamina B, acid folic, minerale, sulf, zinc. Pentru a favoriza cresterea parului, este necesara imbunatatirea circulatiei in scalp, prin asigurarea unei doze optime de vitamina E si C. Lipsa vitaminei A in organism creaza o deficienta de sebum la nivelul scalpului, rezultand un par uscat si fragil. Vitamine 1. Vitamina A Vitamina A are un rol foarte important in producerea de sebum. Fara ea, parul este uscat, subtire si exista o mare predispozitie pentru matreata. Toate aceste simptome, pot determina caderea parului. Absorbtia vitaminei A in organism poate fi impiedicata de: - administrarea de aspirina sau alte medicamente; - fumul de tigara. La polul opus, o doza prea mare de vitamina A poate avea acelasi efect: caderea parului, prin cantitati crescute de sebum. Cu toate acestea, daca doza recomandata de vitamina A este asigurata prin consumul de alimente... [continuare]

Viermii si parazitii intestinali

Viermii si parazitii intestinali

Actualizat la data de: 03 Noiembrie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Parazitii intestinali sunt specii vii care traiesc in interiorul unui organism viu (gazda), hranindu-se cu substantele nutritive ale acestuia. Acesti paraziti ajung in interiorul corpului pe calea aerului, apei sau prin mancare. Pentru a se multiplica, parazitii intestinali se hranesc atat cu substantele nutritive din alimentele consumate, cat si cu mucoasa zonei unde se stabilesc. Cu toate ca se pot stabili oriunde in corpul uman, intestinul constituie mediul ideal pentru dezvoltarea si multiplicarea parazitilor. Exista peste o mie de paraziti intestinali care traiesc in corpul uman - unii au dimensiuni foarte mici, microscopice, iar altii pot fi observati cu ochiul liber. Parazitii intestinali elibereaza toxine in sange, reducand rezistenta organismului in lupta cu afectiunile, astfel, acestia nu numai ca provoaca afectiuni dar agraveaza si afectiunile deja existente. La oameni exista 2 tipuri de paraziti intestinali: • helmintii - organisme... [continuare]

Alimentatia sanatoasa

Alimentatia sanatoasa

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]

Boala crohn: regim alimentar

Boala crohn: regim alimentar

Actualizat la data de: 15 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Din cauza programului incarcat si a stilului de viata alert este din ce in ce mai greu unei persoane sa adopte o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Cu toate acestea, din cauza severitatii simptomelor, boala Crohn este un motiv serios pentru reevaluare a obiceiurilor alimentare. Printr-o dieta corecta si prin evitarea alimentelor care declanseaza simptomele afectiunii, puteti controla boala Crohn, va puteti mentine greutatea corporala si va puteti imbunatati starea generala de sanatate. O dieta bogata in substante nutritive este recomandata tuturor persoanele. Pacientii care sunfera de boala Crohn pot manifesta diaree, apetit alimentar scazut, iar absorbtia de vitamine si minerale se realizeaza cu dificultate. Desi nu exista nicio dieta speciala care sa previna sau sa vindece boala Crohn, adoptarea unui regim alimentar cu un nivel ridicat de nutrienti este o parte vitala a managementului medical al bolii. Digestia si boala Crohn Digestia alimentelor are loc in... [continuare]

Untul de arahide

Untul de arahide

Actualizat la data de: 01 August 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Chiar daca este bogat in calorii, untul de arahide este un aliment sanatos. In general untul de arahide nerafinat este mai sanatos, intrucat isi pastreaza mai multe dintre substantele nutritive benefice ale arahidelor. In plus, untul de arahide procesat ar putea contine adaosuri de acizi grasi trans (care s-a dovedit ca ar creste riscul de boli cardiovasculare). Un alt risc il reprezinta  conservarea incorecta iar untul de arahide ar putea dezvolta mucegai, care ar putea produce aflatoxina (o substanta foarte toxica si cancerigena). De aceea, cea mai buna algere ar fi untul de arahide natural. Proteine Doua linguri de unt de arahide contin 7 grame de proteine. Corpul uman foloseste aminoacizii care se gasesc in proteine pentru a construi si repara tesutul muscular. In plus, fata de rolul metabolismului in dezvoltarea muschilor, alimentele bogate in proteine, cum ar fi untul de arahide, vor contribui la mentinerea pe termen lung a senzatiei de satietate. [continuare]

Cele mai sanatoase fructe si legume de toamna

Cele mai sanatoase fructe si legume de toamna

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Toamna aduce cu sine o bogatie de fructe si legume sanatoase, in culori vibrante. Ce modalitate mai buna de a ispiti papilele gustative ar putea exista, daca nu sa se serveasca in timpul mesei fructe si legume sanatoase? Merele Merele sunt fructele specifice toamnei, dar si unele dintre cele mai sanatoase din cate exista. Acestea sunt incarcate cu antioxidanti puternici, inclusiv quercetine, catechine, florizine si acizi clorogenici care protejeaza impotriva declansarii cancerului de san, cancerului de colon, ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi si contribuie la scaderea colesterolului rau, in timp ce stimuleaza cresterea celui bun. Studiile au constatat ca, persoanele care mananca cel putin doua mere pe saptamana pot reduce riscul aparitiei astmului si diabetului de tip 2 si este stimulata sanatatea plamanilor. Merele sunt o gustare usor de luat orinde. Le puteti servi ca atare, crude, cu unt de arahide, branza sau in salate. Avocado Avocado... [continuare]

Interviu despre alimentatia sanatoasa cu prof. dr. nicolae hancu

Interviu despre alimentatia sanatoasa cu prof. dr. nicolae hancu

Actualizat la data de: 22 Martie 2013

Autor: SfatulMedicului

SfatulMedicului.ro: In ultima perioada se vorbeste tot mai des despre alimentele infestate. Sunt acestea un pericol pentru sanatate? La ce trebuie sa se uite un consumator atunci cand alege alimentele? Dr. Hancu: Grija pentru siguranta alimentelor este esentiala in cadrul Alimentatiei Sanatoase. Evident, alimentele infestate reprezinta un pericol major pentru starea de sanatate a consumatorului, deoarece, in functie de agentii patogeni care contamineaza produsul respectiv (bacterii, paraziti, exces de substante chimice) se pot produce infectii sau intoxicatii cu diferite grade de severitate. Din aceasta cauza este obligatoriu sa parcurgem cativa pasi esentiali pentru a reduce la minim riscul de a consuma alimente necorespunzatoare din punct de vedere al sigurantei alimentare: sa ne asiguram ca am cumparat doar produse proaspete sau in termenul de valabilitate alimentele perisabile trebuie transportate rapid spre casa si depozitate imediat in frigider sau congelator ... [continuare]

Trucuri pentru combaterea oboselii

Trucuri pentru combaterea oboselii

Actualizat la data de: 27 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Oboseala este sentimentul de lipsa de energie care nu dispare nici dupa odihna. Oamenii pot experimenta fie oboseala fizica fie psihica. Oboseala poate fi cauzata de rutina, de cele mai multe ori si este un raspuns normal si important in urma efortului fizic, obiceiurilor alimentare nesanatoase, stresului emotional, plictiselii sau a lipsei de somn. In unele cazuri, oboseala poate fi si simptomul unei conditii medicale. Modalitati prin care puteti inlatura oboseala Faceti sport dimineata Chiar daca probabil ca nu va va fi usor la inceput, incercati sa faceti miscare in fiecare dimineata. Incepeti cu stretching si apoi accelerati putin ritmul activitatii fizice. Activitatile fizice simple va vor stimula tesutul muscular si fluxul sanguin in intreg corpul si va vor energiza fara sa fie nevoie sa utilizati stimulente artificiale. Luati un mic dejun sanatos Proteinele si grasimile consumate dimineata sunt esentiale pentru a avea un nivel ridicat de... [continuare]

Maslinele, beneficii si informatii nutritionale

Maslinele, beneficii si informatii nutritionale

Actualizat la data de: 08 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Maslinele sunt un aliment de baza in dieta mediteraneana, cu numeroase beneficii pentru sanatate. Aceste fructe in forma ovala produse de copacul Olea europaea apartin familiei botanice Oleaceae si genului Olea, furnizand un aport important de antioxidanti, minerale, fitosteroli si vitamine. Cele mai multe calorii din masline provin din grasimi mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului rau LDL in organism si diminueaza riscul aparitiei bolilor coronariene si a atacului vascular cerebral. Informatii nutritionale Nutrientii importanti pe care maslinele ii contin contribuie la mentinerea starii de sanatate prin proprietatile esentiale bunei functionari a organismului. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de masline sunt: - Calorii 115 kcal; - Carbohidrati 6,26 grame; - Proteine 0,84 grame; - Grasimi totale 10,68 grame; - Fibre alimentare 3,2 grame; - Niacina 0,037 mcg; - Acid pantotenic 0,015 mcg; - Piridoxina 0,009 mcg; - Tiamina 0,003... [continuare]

Pepenele rosu beneficii si informatii nutritionale

Pepenele rosu beneficii si informatii nutritionale

Actualizat la data de: 22 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In ciuda conceptiei generale ca pepenele rosu ar contine doar apa si zahar, acest fruct popular al verii este considerat de specialisti ca fiind un aliment dens in nutrienti. Informatiile nutritionale ale pepenelui rosu arata ca fructul este bogat in numeroase vitamine, minerale si antioxidanti, cu beneficii unice asupra organismului. Alaturi de rosii, pepenele rosu se afla pe lista celor mai importante surse alimentare de licopen, un fitonutrient carotenoid care imbunatateste sanatatea cardiovasculara si osoasa. Informatii nutritionale In compozitia pepenelui rosu se regasesc numerosi compusi si nutrienti benefici sanatatii, printre care se numara tiamina, riboflavina, vitamina B6, acidul folic, acidul pantotenic, magneziul, fosforul, potasiul, zincul, cuprul, manganul, seleniul, colina, licopenul si betaina. Acest aliment contine cea mai mare cantitate de licopen dintre toate fructele. Informatiile nutritionale pentru aproximativ 100 de grame de pepene rosu... [continuare]

Cand devin suplimentele cu multivitamine periculoase?

Cand devin suplimentele cu multivitamine periculoase?

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Suplimentele cu multivitamine pot deveni mai degraba periculoase decat benefice sanatatii, atunci cand sunt administrate intamplator. Completarea aportului de vitamine si minerale pare intotdeauna o idee buna si o masura de prevedere inofensiva, mai ales in conditiile unei alimentatii dezechilibrate, insa suplimentarea dupa ureche poate avea consecinte grave pentru sanatate. Excesele de vitamina C si zinc pot cauza greata, diaree si crampe stomacale. O cantitate prea mare de seleniu in organism poate conduce la caderea parului, tulburari gastrointestinale sau oboseala accentuata. Prin urmare, suplimentele cu multivitamine trebuie sa fie administrate exclusiv sub indrumarea unui specialist. Cand este necesara suplimentarea nutritionala? Compusii chimici esentiali pentru functionarea organismului (vitaminele si mineralele in principal), au fiecare roluri importante in mentinerea starii de sanatate. De exemplu, vitamina A este vitala pentru acuitatea vizuala,... [continuare]

Alimentatia in timpul sarcinii

Alimentatia in timpul sarcinii

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O alimentatie sanatoasa si echilibrata creste sansele unei sarcini usoare, fara complicatii si poate creste sansa de a da nastere unui copil sanatos, putand chiar reduce riscul unor afectiuni cronice ce pot apare in primii ani ai copilariei. Cu toate ca mai exista inca multe persoane care cred in conceptia gresita conform careia fatul poate lua din corpul mamei toti nutrientii de care are nevoie indiferent daca ea are sau nu o alimentatie corespunzatoare, atat studiile efectuate cat si frecventa mare a copiilor dismaturi si cu malformatii congenitale nascuti in timpul foametei din al doilea razboi mondial, au dovedit contrariul. Lipsa sau surplusul unor principii alimentare din dieta are repercursiuni asupra dezvoltarii fatului. De aceea, in timpul sarcinii, mai mult decat oricand femeia trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata; in cazul in care femeia a avut o astfel de alimentatie si inainte de sarcina, sansele de a avea un copil sanatos cresc... [continuare]

Simptome mai putin cunoscute ale lipsei de nutrienti

Simptome mai putin cunoscute ale lipsei de nutrienti

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt vitaminele Vitaminele sunt substante indispensabile unei bune functionari a organismului. Ele intervin in concentratie scazuta in numeroasele procese vitale. In majoritatea cazurilor, organismul nostru este incapabil sa le sintetizeze. Ele sunt aduse prin alimentatie. Deficitul de vitamine Totusi, in ziua de astazi consumam alimente care contin din ce in ce mai putine vitamine. Lipsa acestor vitamine nu aduce dupa sine boala, insa genereaza disfunctii corporale. Atunci cand exista o carenta in vitamine, corpul nostru ne trimite anumite semnale de alerta. Semne si simptome Fisuri ale comisurilor labiale . Durerile la colturile gurii pot fi jenante si dureroase la actiunile cele mai banale: mancatul si bautul. Aceste fisuri traduc o carenta in fier, zinc si in vitaminele B3, B2 si B12. Remediu: consumati carne de pasare de curte, somon, ton, oua, stridii, scoici, rosii uscate, arahide si leguminoase ca lintea. Combinati aceste alimente cu legume ca broccoli, ardei... [continuare]

Oboseala, ten palid, dificultati de respiratie, rezistenta redusa la infectii - acestea sunt cateva dintre simptomele unui deficit de fier in organism. Anemia feripriva, cum se numeste in termeni medicali carenta de fier, poate sa duca, de asemenea, la scaderea puterii de concentrare, cat si la slabiciune fizica. Este recomandat ca femeile sa aiba un aport zilnic de fier de 18 mg de fier pentru femei si de 9 mg pentru barbati. La menopauza femeile au nevoie de mai putin fier, si anume aproximativ 9 mg pe zi. La gravide este necesar un aport de fier de 20 mg pe zi, pentru ca fatul sa se dezvolte sanatos. Vitamina C favorizeaza absorbtia fierului provenit din legume si fructe. De aceea, este esential sa consumi si alimente bogate in vitamina C, precum citricele, patrunjelul, capsunile, merele. Adauga suc de lamaie pe salata de exemplu. Sau iti poti incepe ziua cu un pahar de limonada proaspata! Totodata, ai grija sa nu bei ceai negru imediat dupa masa, caci acesta reduce... [continuare]

Afectiuni digestive cu simptome asemanatoare, care pot fi usor confundate

Afectiuni digestive cu simptome asemanatoare, care pot fi usor confundate

Actualizat la data de: 20 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe afectiuni digestive au manifestari asemanatoare, de aceea ti se poate intampla sa crezi ca ai o problema cu stomacul, cand, de fapt, fierea este de vina. Afectiuni ale tubului digestiv Iata cele mai intalnite afectiuni ale tubului digestiv si care sunt simptomele acestora: 1. Boala de reflux gastroesofagian Atunci cand acidul din stomac ajunge in esofag apare boala de reflux esofagian, care se manifesta prin arsuri puternice in mijlocul pieptului. De multe ori arsurile apar in mijlocul noptii sau in urma unor mese copioase, sustine Neville Bamji, medic gastroenterolog la Spitalul Mount Sinai, din New York. Daca arsurile afecteaza viata de zi cu zi sau au loc cel putin de doua ori in fiecare saptamana, ar putea fi un semn al acestei afectiuni cronice, care afecteaza 20 la suta din americani, potrivit Institutului National de Diabet si Boli Digestive si Rinichi, SUA. Daca ai arsuri stomacale persistente, respiratia urat mirositoare, greata, dureri in piept... [continuare]

Strugurii si beneficiile lor: cea mai buna protectie anticancer din lume

Strugurii si beneficiile lor: cea mai buna protectie anticancer din lume

Actualizat la data de: 22 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Odata cu venirea toamnei, e bine sa faci o cura cu fructe de sezon, pentru detoxifiere si marirea aportului de elemente nutritive in corp. Fara indoiala, o buna alegere o reprezinta strugurii, un aliment minune care te ajuta sa te hidratezi si sa slabesti, te fereste de alergii si are un rol important in prevenirea cancerului si a bolilor de inima. Beneficii ale strugurilor, pe care sigur nu stiai ca le au In ciuda faptului ca au un nivel ridicat de zaharuri, strugurii sunt foarte buni in diete. O cana cu boabe de struguri rosii sau albi contine 104 calorii, insa iti ofera 70% din necesarul zilnic de vitamine de care corpul tau are nevoie, in special vitamina K si vitamina C. Strugurii mai contin proteine, fibre, vitamina A, potasiu, fier si folati - compusi ce au o structura asemanatoare cu acidul folic. Cea mai mare cantitate de antioxidanti si vitamine se afla in coaja strugurilor. Cei negri contin cel mai puternic antioxidant din lume, resveratrolul. Aceeasi... [continuare]

Suferi de hemoroizi? iata ce trebuie sa mananci ca sa scapi de ei

Suferi de hemoroizi? iata ce trebuie sa mananci ca sa scapi de ei

Actualizat la data de: 05 Octombrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Hemoroizii reprezinta o afectiune din ce in ce mai frecventa datorata in primul rand alimentatiei neechilibrate, dar si sedentarismului. Hemoroizii sunt niste vene dilatate, care se localizeaza pe peretii anusului si ai rectului. Acestia devin durerosi in momentul in care se inflameaza si ocazional pot sangera. Acestia pot fi interni, cat si externi. Pentru a evita aparitia lor este necesara o dieta speciala, care sa includa alimente care previn constipatia in primul rand. Fibrele, nelipsite din alimentatie Persoanele care sufera de hemoroizi ar trebui sa includa in meniul lor zilnic fibrele. Acestea se gasesc in cerealele integrale, orezul brun, legumele proaspete si fructele oleaginoase. Alimente bogate in fier Fierul este foarte important pentru combaterea si prevenirea hemoroizilor si ajuta la buna functionar [continuare]

Intoxicatia cu metale grele: simptome, cauze, tratament

Intoxicatia cu metale grele: simptome, cauze, tratament

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intoxicatia cu metale grele este cauzata de acumularea unor metale in organism, din cauza expunerii la anumite produse chimice industriale, a consumului apei contaminate sau a anumitor alimente. Acumularea prea multor metale in organism poate cauza afectiuni grave. In timp ce corpurile noastre au nevoie de cantitati mici de metale - cum ar fi zinc, cupru, crom, fier si mangan - cantitatile toxice sunt daunatoare. Plumbul, mercurul, arsenicul si cadmiul sunt cel mai frecvent asociate cu otravirea cu metale grele. Cauze - Expunere industriala; - Poluarea aerului sau a apei; - Alimente, precum pestele pescuit din zone cu concentratii mari de mercur; - Medicamente pe baza de plante care contin metale grele; - Ingerarea vopselelor pe baza de plumb sau expunerea indelungata la vaporii acestora. Simptome Simptomele intoxicatiei cu metale grele depind de tipul de metal care provoaca intoxicatia. In plus, aceasta poate fi acuta sau cronica. Intoxicatia... [continuare]

Ti-e pofta de... cartofi prajiti? te facem noi sa-ti treaca

Ti-e pofta de... cartofi prajiti? te facem noi sa-ti treaca

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gustosi, usor de preparat, satiosi, se gasesc pe toate drumurile, in toate fast-food-urile si in toate meniurile. Un studiu realizat in Statele Unite a aratat ca 25% din totalul legumelor consumate de americani este reprezentat de cartofii prajiti, facand din acestia cel mai consumat aliment vegetal. In Europa si, implicit, in tara noastra, situatia nu este diferita - cartofii sunt la putere. De ce nu ar trebui sa faca parte cartofii prajiti dintr-o dieta sanatoasa, afli in cele ce urmeaza. Valorile nutritive ale cartofului Cartoful poate fi considerat, fara rezerve, un aliment de baza, in ciuda ideii gresite conform careia ar fi sarac nutritiv. Un cartof copt de marime medie are: - 145 calorii, - 3 g proteine de cea mai buna calitate (cu toti aminoacizii esentiali), - 33 g glucide (amidon), - 0,15 g grasime, - 20 mg vitamina C (cca 1/3 din necesarul zilnic al unui adult), - vitamine din grupul B, - 14,2 mg acid folic (important in... [continuare]

9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Actualizat la data de: 09 Mai 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia sanatoasa nu inseamna o nutritie stricta, mentinerea unei siluete subtiri sau privarea de alimente preferate. O stare generala de bine, mai multa energie, stabilizarea starii de spiri si mentinerea sanatatii organismului - toate aceste lucruri sunt posibile cu o dieta potrivita pentru fiecare persoana. Puteti invata cum sa va extindeti gama de alimente sanatoase si sa cunoasteti felul in care va puteti planifica dieta astfel incat sa se transforme intr-una sanatoasa si gustoasa. Propuneti-va sa atingeti succesul Acest lucru il puteti face prin planificarea unei diete sanatoase cu pasi marunti, si nu prin schimbari nutritionale drastice. Cu schimbari usoare, treptate, dieta dvs. s-ar putea transforma intr-una sanatoasa, mai devreme decat va asteptati. - Simplificati In loc sa va preocupe numaratul caloriilor sau masurarea portiilor, ganditi dieta dvs. in termeni de culoare, varietate si prospetime. Incepeti usor si modificati pe termen lung unele... [continuare]

Comunitate medicala

Imune

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Hepatita

Buna ziua! Am hepatita cronica cu virus C.Dupa tratamentul cu interferon pe care l-am facut in 2004 viremia a iesit "nedetectabila".Dupa 5 ani de la tratament viremia este 4458250 ui/ml,PBH;A2F3 (METAVIR). Am dosarul depus la Casa de asigurari de sanatate de un an si jumatate pentru un nou tratament cu interferon.Nu sunt fonduri asa ca deocamdata nu mi s-a aprobat. Deocamdata urmez urmatorul tratament:Silivit,Sargenor,Ursofalk. Intrebarea mea este daca pentru cresterea imunitatii as putea folosi IMUNE de la WELLSTAR care contine microalgele:spirulina,chlorella,haematococcus si macroalga lithothamnium ? IMUNE contine de 2300 % mai mult fier decat spanacul si imi este teama sa nu fie "o problema". Multumesc anticipat ! [continuare]

În sarcină luăm supliment de fier din cauză că era feritina 15 la ale mele 60 kg. Peste 2 luni de administrare am ajuns la feritina 102 și am oprit administrarea fierului, am continuat să iau doar Elevit 3. Acuma alăptez și am dat iarăși analiza la feritină peste 2 luni să văd dacă a scăzut dar spre surprinderea mea a crescut la 189. Hemoglobina e 13,2 VSH 15 Și din hemoleucogramă doar indicile de distribuție a eritrocitelor e mic, fiind 35, în rest toți parametrii sunt în limite. Deci, întrebarea mea este: a putut crește feritina atât de mult în două luni doar de la administrarea Elevit-ului și a alimentelor sau totuși e altă problemă și ar trebui să mai dau careva analize? [continuare]

Am 64 ani Am fiere lenesă Am scaune dese dimineața tot 2-a sau a 3-a zi, de cite 4 ori merg la toaleta Am perioade cind sunt constipată Nici Digestia nu este prea bună, cind măninc semințe le văd în scaun Ce este de făcut? Mulțumesc. Să aveți o zi bună 🙋‍♀️ [continuare]

Pagina 5 din 20 (598 rezultate)