alimente bogate fier
Alimente recomandate si contraindicate in perioada alaptarii
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati O alimentatie sanatoasa in perioada in care alaptati este, in esenta, aceeasi cu o alimentatie nutritiva atunci cand nu alaptati. Principala diferenta este ca persoanele care alapteaza au nevoie de mai multe calorii. Substantele nutritive specifice, precum fierul, calciul, potasiul si vitaminele A si D, sunt deosebit de benefice in perioada alaptarii. Consumand o larga varietate de alimente este, de asemenea, esentiala, deoarece acest lucru va expune nou-nascutul la diferite gusturi si poate avea ca rezultat faptul ca acesta este mai receptiv la alimentele solide mai tarziu. In acest articol vom prezenta recomandarile expertilor cu privire la alimentele care trebuie consumate si cele care trebuie evitate in perioada alaptarii. De asemenea, vom oferi informatii cu privire la suplimentele ce pot fi luate in aceasta perioada. Ce sa mancati in perioada alaptarii? Nu exista dieta ideala pentru persoanele care alapteaza. Scopul ar trebui sa fie o alimentatie sanatoasa... [continuare]
Alimente si exercitii pentru cresterea masei musculare
Autor: SfatulMedicului
Ce este masa musculara Masa musculara reprezinta totalitatea tesutului muscular din corpul uman. Aceasta poate fi dezvoltata si intretinuta prin exercitii fizice regulate, precum si prin aportul adecvat de proteine si nutrienti in dieta. Desi majoritatea persoanelor se concentreaza preponderent pe programul de antrenamente saptamanale, nutritia si dieta zilnica sunt la fel de importante. Studiile realizate de catre specialisti, in special cele din ultimii ani, arata dovezi clare privind rolul unor alimente cheie in cresterea masei musculare.. Alimente ce cresc masa musculara Unele dintre cele mai eficiente alimente ce promoveaza cresterea masei musculare includ: Pieptul de pui O singura portie de piept de pui slab, dezosat, contine 55 grame de proteine, ceea ce il face un aliment bun pentru a atinge necesarul zilnic de proteine si pentru a promova cresterea masei musculare. Carnea de pui este de asemenea o sursa excelenta de micronutrienti precum fierul si vitamina B12.... [continuare]
Dieta pe timp de vara
Dr. Alice Burcea
Medic specialist endocrinologie
Generalitati Dupa o iarna lunga, friguroasa, in care hainele groase au ascuns destul de bine cateva kilograme in plus, a venit vara, cand excesele din timpul iernii trebuie sterse cu buretele. Ce mancam vara pentru a putea slabi sanatos si frumos? Vara este anotimpul potrivit pentru eliminarea kilogramelor in plus, pentru ca, in aceasta perioada, organismul nu mai are nevoie de energia unor alimente bogate caloric. Acest lucru se reflecta intr-un apetit mai scazut, pasul cel mai important catre silueta mult dorita. In plus, pe parcursul verii, este mult mai usor de urmat o dieta echilibrata si diversificata, datorita marii varietati alimentare specifice acestui sezon, mai ales in ceea ce priveste fructele si legumele. Se vor evita in acest mod dietele drastice, care solicita inutil organismul, iar rezultatele pentru silueta si sanatate le vei obtine bucurandu-te in acelasi timp de toate deliciile alimentare ale acestui anotimp. Dieta de vara Recomandari: - Dieta trebuie... [continuare]
Alimentatia copilului
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Nutritia copilului Nutritia pentru copii se bazeaza pe aceleasi idei ca si alimentatia pentru adulti. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestia se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model de alimentatie pentru cresterea si dezvoltarea copilului ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Deficientele nutritionale Din pacate, deficientele nutritionale pot aparea la copii atunci cand dieta lor include un exces de alimente bogate in grasimi, zahar si sare. Acestea sunt adesea sub forma de bunatati (chips-uri, ciocolata, acadele, bauturi racoritoare) sau in alimente care au fost procesate. Copiii care nu consuma o dieta variata care include suficiente alimente proaspete si integrale risca consecinte pe termen lung asupra sanatatii. Semne si simptome Simptomele unei diete proaste pot... [continuare]
Nutritia pe timpul verii
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Vara este anotimpul potrivit pentru adoptarea unei diete sanatoase, hipocalorice, dar diversificate, ideala pentru scaderea in greutate si totodata pentru pastrarea unui echilibru metabolic corespunzator. Vara aduce cu ea o multime de alimente gustoase si hranitoare precum fructele de padure (bogate in antioxidanti care protejeaza impotriva cancerului), rosiile, ardeii grasi (sursa bogata de vitamina C), pestele si salatele de legume si fructe. Exista mai multe probleme de sanatate sau legate de ingrijirea corporala care pot fi remediate prin adoptarea unei diete corespunzatoare. Pe timpul verii, limonada, sucurile ,frutele si multa apa au devenit parte din dietele de vara pentru a mentine organismul in mod natural racoros. Cu toate acestea , lichidele nu sunt singura solutie pentru a invinge caldura si pentru amentine organismul hidratat. anumite alimente ajuta ,de asemena,la mentinerea corpului in forma si racoare in lunile calde. Pielea uscata si... [continuare]
Generalitati Cand ne referim la construirea oaselor puternice trebuie sa luam in calcul doua elemente cheie calciul si vitamina D. Calciul sustine structura si sanatatea oaselor si a dintilor in timp ce vitamina D imbunatateste absorbita calciului si contribuie la cresterea oaselor. Aceste substante nutritive au un rol important inca din primii ani de viata dar pot mentine starea de sanatate a oaselor pe masura ce o persoana inainteaza in varsta. Adultii cu varsta de pana la 50 de ani ar trebuie sa consume zilnic 1000 mg de calciu si 200 de UI de vitamina D pe zi. Persoanele adulte care au peste 50 de ani ar trebui sa utilizeze peste 1200 mg de calciu si 400-600 UI de vitamina D. Iata mai jos cateva dintre alimentele care pot oferi organismului vitaminele si mineralele de care acesta are nevoie pentru a avea oase puternice si rezistente. Alimente necesare pentru mentinerea sanatatii oaselor Iaurt - cei mai multi dintre oameni considera ca este suficient sa se expuna la... [continuare]
Cele mai bune si cele mai nocive alimente pentru dantura
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Organismul este o masinarie complexa, ce are permanenta nevoie de un combustibil potrivit pentru mecanismele sale. Alimentatia nu doar ca afecteaza starea de sanatate a organelor vitale, ci si sanatatea danturii si a cavitatii bucale, mediul prin care ingeram hrana si de care depinde intregul proces de nutritie. Unele alimente ajuta la conservarea danturii, pe cand altele au efecte nocive asupra sa. Apa sau legumele curata cavitatea bucala si sporesc productia de saliva (care ajuta la curatarea naturala a dintilor si limbii), pe cand alimentele dulci sau acide ataca smaltul dintilor si predispun la aparitia cariilor. Cele mai bune alimente pentru dantura Daca va doriti dinti si gingii sanatoase, alegeti cu grija ceea ce mancati sau beti. Urmati o dieta echilibrata si limitati consumul de alimente intre mese. Daca respectati un regim alimentar special, consultati medicul si solicitati o lista de produse cu care va puteti hrani, fara sa va puneti in... [continuare]
11 alimente minune care te ajuta sa traiesti mai mult
Autor: SfatulMedicului
Ce este o alimentatie sanatoasa? O alimentatie sanatoasa este esentiala pentru mentinerea tineretii organismului. Studiile au demonstrat ca ceea ce mananci afecteaza modul in care functioneaza intregul corp. Mai mult, exista alimente anti-imbatranire care mentin longevitatea organismului. Iata care sunt cele 11 alimente-minune care stimuleaza longevitatea si ce alte beneficii au ele asupra organismului. Avocado Bogat in potasiu si grasimi monosaturate sanatoase, avocado nu ingrasa. Acest fruct previne retentia de apa, ajuta la reducerea colesterolului „rau” si diminueaza riscul de ateroscleroza. El este o sursa naturala de acid folic si vitamina E, atenuand bufeurile din timpul menopauzei. Iaurtul Grecii si bulgarii sunt mari consumatori de iaurt, speranta medie de viata in aceste tari fiind de 100 de ani. Explicatia este ca iaurtul contine probiotice, care ajuta la absorbtia substantelor nutritive. Cercetarile au demonstrat ca probioticele incetinesc procesul de... [continuare]
Ceapa si usturoiul: aliment sau medicament
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ceapa si usturoiul sunt condimente foarte des utilizate in alimentatia noastra. Metabolismul, desi trebuie sa aiba o linie similara pe tot parcursul zilei sau pe o anumita perioada de homeopatie, exista mici diferente de capacitate de metabolism si capacitate de absorbtie care pot varia pe parcursul unei zile. Multe persoane cunosc proprietatile benefice, nutritive ale cepei si usturoiului. De asemenea, consumarea usturoiului sau a ceapei in perioada sezonului rece scade probabilitatea de gripa sau viroza. Exista si alte proprietati cunoscute de multi dintre noi ca fiind proprietati nocive, care sunt resimtite simptomatic. Multe persoane s-au confruntat cu o stare de greata, balonare dupa un consum al acestor alimente. Sa vedem, de fapt, care sunt proprietatile, atat benefice, cat si nocive ale usturoiului si ale cepei. Usturoiul Usturoiul este in cea mai mare parte (80%) cultivat si adus din China. Portiunea cel mai adesea folosita a usturoiului este bulbul.... [continuare]
Optiuni alimentare: ce tipuri de carne sa alegem
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Este timpul pentru o doza de realitate pentru persoanele dependente de carne rosie. Un studiu recent, elaborat timp de 10 ani, a constatat ca persoanele care consuma 300 g de carne rosie pe saptamana sunt mai susceptibile de a dezvolta cancer de colon decat cei care consuma mult mai putin sau deloc. In continuare veti afla care sunt tipurile de carne recomandate pentru o viata sanatoasa. Tipuri de carne Chiar daca se spune ca nimic nu poate inlocui delicioasa friptura, exista o multime de alternative la fel de gustoase si mult mai sanatoase, care nu vor afecta colonul: • Carne de porc: 164.7kcal si 7.5g de grasime la 100 g de carne de porc slaba. Pentru mult timp, cotletul de porc era pe primul loc in lista medicilor ca fiind nociva pentru organism. Astzi insa, carnea de porc este "considerata", alt fel de carne alba - atunci cand este consumata in cantitati rezonabile (200 g), un cotlet de porc poate fi destul de bun pentru dvs. Daca preferati cotletul de porc,... [continuare]
10 alimente indicate in prevenirea stresului!
Autor: SfatulMedicului
Ce este stresul Stresul este definit ca un raspuns al organismului la cerinte sau solicitari exercitate asupra sa de catre un spectru larg de agenti cauzali – fizici, chimici, biologici, psihici. Stresul prelungit poate determina aparitia a diferite afectiuni, cum ar fi: - hipertensiunea arteriala, - infarctul de miocard, - accidentul vascular cerebral, - depresie, - anxietate, - sindromul de oboseala cronica, - sindromul de intestin iritabil, - obezitate, - migrene si diferite afectiuni respiratorii. De asemenea, stresul slabeste sistemul imunitar, lasand pacientul vulnerabil fata de afectiunile autoimune, infectii sau cancere. Manifestari ale stresului Manifestari: tahicardie, polipnee, senzatia de uscaciune in gura, transpiratii, tremor, pierderea sau cresterea in greutate, indigestie, infectii recurente, cefalee, deficit de concentrare, irascibilitate, tulburari ale somnului. Agentii implicati in aparitia stresului declanseaza la nivel... [continuare]
Recomandari alimentare pentru fertilitate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca va aflati printre femeile care doresc sa conceapa si doriti ca acest lucru sa se intample cat mai repede cu putinta, trebuie sa stiti ca un stil de viata sanatos si mai ales o dieta adecvata, sunt esentiale pentru o fertilitate ridicata. Un corp sanatos este un corp fertil, iar sanatatea copilului dumneavoastra. este in mare parte decisa inainte ca micutul sa fie conceput. Nu este nevoie sa va privati de anumite alimente cand sunteti pe cale sa ramaneti gravida. Exista numeroase produse alimentare care nu numai ca va pot satisface poftele alimentare, dar imbunatasesc si fertilitatea. Lactate Lactatele sunt extrem de importante pentru femeile care vor sa ramana insarciante. Lactatele au calciu, care este foarte bun pentru oase si sanatatea reproducerii. [continuare]
Cele mai bune alimente care lupta cu raceala
Autor: SfatulMedicului
Ce este raceala? Simptomele de raceala va pot face viata dificila. Nas infundat, tuse, congestie si febra - toate sunt manifestari foarte neplacute. Racelile sunt, de obicei, inofensive, dar exista cazuri in care virusul responsabil de declansarea racelii poate ataca organismul intr-un mod mai agresiv, cauzand complicatii medicale serioase. Alimente recomandate pentru tratarea racelii Pentru tratamentul racelilor si gripelor medicul dumneavoastra va poate recomanda, in functie de gravitate, antibiotic sau medicamente simptomatice care se elibereaza fara prescriptie medicala. Pe langa acestea, trebuie sa stiti ca exista numeroase alimente pe care le puteti consuma pentru a ajuta organismul sa lupte impotriva racelii. Usturoi si ceapa Usturoiul contine un compus numit alicina - o substanta uleioasa, care ii confera mirosul specific, dar si alte caracteristici si care are proprietati antioxidante. Utilizarea unor suplimente care sa abia in compozitie alicina poate... [continuare]
Alimente care combat astenia de primavara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Fie ca este vorba de o noapte de nesomn sau un program incarcat, in anumite zile se pare ca nu aveti deloc energie. Inainte de a apela la o ceasca de cafea sau alte bauturi energizante, incercati alte strategii mai sanatoase de a evita lipsa energiei, cauzate de astenia de primavara. Urmatoarele alimente va pot ajuta sa aveti un nivel ridicat de energie, contribuind in acelasi timp la mentinerea sanatatii generale, prin continutul lor de substante nutritive. Cum puteti inlatura astenia de primavara cu ajutorul alimentelor - Seminte de dovleac. Daca va simtiti epuizati dupa un antrenament de numai 30 de minute, este posibil sa aveti un deficit de magneziu. In cadrul unui studiu, cercetatorii au restrictionat acest mineral din dieta subiectilor (femei cu varste cuprinse intre 47 si 75 de ani). Ei au descoperit ca cei care au valori mai scazute de magneziu in organism au nevoie de mai mult oxigen in timpul activitatilor fizice. Pentru a se evita acest lucru, includeti... [continuare]
3 moduri originale de a folosi ouale in retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista numeroase moduri originale de a prepara ouale, alimente bogate in nutrienti pretiosi, pe care specialistii in alimentatie le recomanda in cadrul unei diete echilibrate. Un ou contine doar 70 kcal si 6 grame de proteine, contribuind la energizarea organismului, controlul apetitului alimentar si mentinerea tonusului muscular. In afara de banala omleta, aveti la dispozitie numeroase retete apetisante in care ingredientul principal sunt ouale. Beneficiile oualor pentru sanatate In urma cu cativa ani, consumul oualor era considerat un factor de risc pentru instalarea bolilor cardiovasculare. Continutul de colesterol dintr-un ou este de aproximativ 0,2 grame, insa numeroase studii de specialitate recente au descoperit ca grasimile din galbenusul de ou nu cresc semnificativ riscul de afectiuni cardiace sau accident vascular cerebral, influentand intr-o proportie neglijabila colesterolul total din organism. Asociatia Americana a Sanatatii Cardiace recomanda... [continuare]
Boli provocate de o dieta necorespunzatoare
Autor: SfatulMedicului
Exista o legatura puternica intre dieta si starea de sanatate a unei persoane, dupa cum spune si zicala "esti ceea ce mananci". O alimentatie saraca in vitamine si minerale sau excesul de alimente bogate in grasimi nesanatoase si mancaruri de tip fast food pot duce la afectiuni serioase. Obezitatea Incidenta obezitatii creste de la an la an, iar ingrijorator este faptul ca tot mai multi copii si adolescenti se numara printre cei afectati. Obezitatea chiar este considerata o epidemie globala de catre reprezentantii Organizatiei Mondiale ai Sanatatii. Obezitatea este cauzata de consumul alimentelor bogate in calorii, de alimente cu calorii goale, dar care au un continut mare de zahar, cat si de mancaruri bogate in grasimi saturate. De asemenea, are legatura si cu faptul ca din ce in ce mai multe persoane sufera de sedentarism. Persoanele obeze sunt mai predispuse la probleme cardiace, la diabet, dar si la accident vascular cerebral. Boli ale inimii Afetiunile inimii,... [continuare]
Generalitati Pastele sunt usor de preparat si sunt hranitoare in cazul in care contin ingrediente importante pentru organism. Un fel de mancare ce va contine spaghete va fi bogat in fibre dietetice, vitamine din grupul B si minerale. Pentru o masa sanatoasa se vor alege spaghetele din cereale integrale peste care se vor adauga mai degraba sos de rosii si legume, decat carne tocata si branza. Spaghetele din faina integrala Specialistii recomanda sa se consume spaghete din grau integral pentru a beneficia din plin de substantele nutritive oferite de o portie de paste. Spaghetele care sunt preparate din faina alba rafinata, contin mai multe grasimi si calorii decat cele din grau integral. O optiune pentru consumatorii care nu agreaza textura cerealelor integrale, sunt spaghetele din faina alba imbogatite cu substante nutritive. Insa, in acest caz nu se va beneficia de fibrele continute de cerealele integrale. Carbohidratii Spaghetele sunt un tip de aliment bogat in... [continuare]
Defectele de nastere si dieta mamei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentatia corecta inainte de conceptie si in timpul sarcinii poate ajuta la prevenirea defectelor congenitale. Defectele de nastere, care reprezinta anomalii structurale sau functionale prezente la nastere, determina disabilitati fizice sau mentale. Ele reprezinta, de asemenea, cauza principala de deces la copii cu varsta sub un an. Cu o alimentatie adecvata a mamei sau suplimente alimentare administrate inainte de conceptie si in timpul sarcinii, cateva mii din aceste defecte pot fi prevenite. Dieta materna si defectele congenitale Lipsa vitaminei B9, cunoscuta de obicei sub numele de acid folic, din dieta mamei poate detemina defecte de tub neural la copil. Defectele de tub neural, cum sunt spina bifida si anencefalia, sunt probleme de dezvoltare ale creierului sau coloanei vertebrale, dezvoltare care incepe in timpul primului trimestru de sarcina. La un copil cu spina bifida, coloana vertebrala nu se inchide complet, determinand leziuni ale... [continuare]
Addatans, comprimate filmate
Ce este Addatans si pentru ce se utilizeaza Addatans este utilizat pentru tratarea bolii Parkinson. Boala Parkinson este cauzata de concentratiile scazute in creier ale unei substante numite dopamina. Levodopa creste cantitatea de dopamina si, in acest fel, reduce simptomele bolii Parkinson. Carbidopa si entacapona imbunatatesc efectele antiparkinsoniene ale levodopa. Mod de administrare Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Pentru adulti si varstnici: Medicul dumneavoastra va va spune exact cate comprimate de Addatans trebuie sa luati zilnic. Comprimatele nu trebuie impartite sau rupte in bucati mai mici. Trebuie sa luati numai un comprimat de fiecare data. In functie de raspunsul dumneavoastra la tratament, medicul dumneavoastra ar putea propune o crestere sau o scadere a dozei. Daca luati Addatans comprimate de 50 mg/12,5 mg/200 mg, 75... [continuare]
Aquaphor, comprimate
Ce este Aquaphor si pentru ce se utilizeaza Indicatii Xipamida este un diuretic al carui principal efect este cresterea eliminarii urinare de electroliti si, in consecinta, cresterea densitatii urinare. Informatiile de care dispunem la ora actuala arata ca Xipamida inhiba reabsorbtia sodiului la nivelul tubului contort distal, ceea ce inseamna ca diureticul isi exercita actiunea prin concentrarea sa in sangele din spatiul peritubular. Eliminarea clorului corespunde intr-o oarecare masura cu eliminarea sodiului. Eliminarea potasiului creste sub actiunea Xipamidei, mai ales prin stimularea secretiei acestuia la nivelul tubului contort distal si a tubului colector (stimuleaza schimburile ionice de sodiu si potasiu). O crestere a dozei de Xipamida determina o crestere a eliminarii de bicarbonati prin inhibarea carbonanhidrazei, avand drept rezultat alcalinizarea urinii. Xipamida nu afecteaza in mod semnificativ rata filtrarii glomerulare. Xipamida este activa si in cazurile cu... [continuare]
Duodopa, gel intestinal
Ce este Duodopa si pentru ce se utilizeaza Indicatii Duodopa apartine unui grup de medicamente utilizate pentru boala Parkinson. Duodopa este un gel care ajunge cu ajutorul unei pompe si a unui tub in intestinul dumneavoastra (intestinul subtire). Gelul contine doua substante active: - Levodopa - Carbidopa. In organism levodopa este transformata intr-o substanta numita ‘dopamina’. Aceasta se adauga la dopamina prezenta deja in creierul dumneavoastra si in maduva spinarii. Dopamina participa la transferul impulsurilor intre celulele nervoase. Cand exista prea putina dopamina, apar semnele bolii Parkinson precum tremorul, senzatia de rigiditate, greutatea in miscare si probleme in mentinerea echilibrului. Tratamentul cu levodopa creste cantitatea de dopamina din organismul dumneavoastra.Aceasta inseamna ca reduce aceste semne. Carbidopa imbunatateste efectul levodopei. De asemenea reduce efectele adverse ale levodopei. Mod de administrare Utilizati intotdeauna acest... [continuare]
Tardyferon, drajeuri
Indicatii Anemii feripive (anemii hipocrome). Terapie cu cerinte in fier crescute sau de carenta latenta in fier (de ex. la femeile fertile, in timpul sarcinii, post-partum in timpul perioadei de alaptare, cat si dupa gastrectomie). Punerea in evidenta a unei carente in fier si gradul sau de gravitate trebuie sa se bazeze pe un diagnostic sigur si sa fie conformat prin examene de laborator corespunzatoare. Doze si mod de administrare anemii feriprive usoare si carenta latenta in fier: 1 drajeu/zi dimineata. anemii feriprive grave: 1 drajeu 2 ori/zi, dimineata si seara. Drajeurile trebuie sa fie luate in prize, inainte de mese, cu putin lichid fara a fi sfaramate. Durata tratamentului este fixat in functie de gradul de deficit in fier. Dupa normalizarea valorilor hemoglobinei, tratamentul va fi continuat timp de cateva saptamani reducandu-se la un drajeu pe zi dimineata, pana cand procentul de feritina serica indica reconstituirea satisfacatoare a rezervelor de fier. Daca... [continuare]
Didronel, tablete
Actiune terapeutica Reglator al cresterii osoase, bisfosfonat. Incetineste metabolismul osos; astfel se reduc resorbtia osoasa, turnover-ul osos si formarea de os nou; scade, de asemenea, si vascularizatia osului. Reabsorbtia calciului la nivelul tubului renal nu este afectata. Absorbtie: doza-dependenta; dupa 24 h, jumatate din medicamentul absorbit este excretat nemodificat. Absorbtia este afectata de mese si alimente care contin ioni bivalenti. Debut: 1 luna in boala paget; in 24 h in hipercalcemie. Medicamentul ce ramane in organism, este adsorbit de os, astfel efectele terapeutice in boala Paget persistand 3-12 luni dupa intreruperea medicatiei. Aproximativ 50% se excreta nemodificat in urina; medicamentul neabsorbit este excretat in fecale. Indicatii Per os: Boala Paget (osteita deformanta), in special tipul poliostotic, asociat cu durere si nivele urinare crescute ale hidroxiprolinei si ale fosfatazei alcaline serice. Osificare heterotopica determinata de leziuni ale... [continuare]
Buna seara! Sunt o adolescenta de 17 ani si doresc sa va adresez o intrebare legata de anemie. De o perioada buna de vreme la fiecare analiza facuta valorile mele raman aproape la fel: hematii peste limita (5,47), hemoglobina sub limita (11,10), hematocrit sub limita (33,40), volum mediu eritrocitar sub limita (61,10) si cantitatea de hemoglobina medie sub limita (20,30). In valorile acestea se incadreaza rezultatele ultimelor analize. (Tin sa mentionez ca aproximativ aceleasi valori le are si tatal meu). Pana acum am facut tratament pe baza de fier. Saptamana aceasta medicul din orasul nostru mi-a recomandat sa imi fac analize pentru a-mi vedea nivelul de Feritina. (Valoarea obtinuta m-a socat putin deoarece valorile medii sunt incadrate intre 13-68 ng/mL , iar ceea ce am obtinut eu este valoarea de 190.1 ng/mL). Am dus rezultatul medicului si mi-a prescris tot un tratament pe baza de fier (mi-a explicat ca in organismul meu nu exista o enzima care face legatura si astfel corpul... [continuare]
Saturatia transferinei (sange) tfs
Transferina este principala proteina de transport a fierului in sange. Fiecare molecula de transferina prezinta doua situsuri de legare a fierului. In mod normal, doar 20-50 % din situsurile de legare a fierului sunt saturate. Saturatia transferinei consta intr-un calcul reprezentand procentajul acestui transferin care este saturat cu fier. La persoanele sanatoase, aproximativ o treime din transferina este saturata cu fier. Acest lucru lasa doua treimi ca rezerva pentru legarea suplimentara a transferinei in cazul in care este necesara. Saturatia transferinei se calculeaza din cantitatea masurata de transferina si de fier in sange. In cazurile cunoscute de deficit de fier, cantitatea de saturatie a transferinei este un indicator extrem de bun al cantitatii de depletie a fierului in organism. Saturatia transferinei este utilizata pentru a verifica supraincarcarea cronica cu fier, de exemplu cu aportul excesiv sau cu o boala genetica numita hemocromatoza. Testul este util in... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter