Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimentatia in cancerul de colon

Screeningul cancerului colo-rectal

Screeningul cancerului colo-rectal

Actualizat la data de: 17 Iulie 2023

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Ce este cancerul colo-rectal Cancerul colo-rectal reprezinta una dintre patologiile oncologice cu potential de vindecare, atunci cand acesta este diagnosticat precoce, prin intermediul testelor de screening. In prezent, acesta se situeaza pe locul 3 in lume ca incidenta si pe locul 2 in ceea ce priveste rata de mortalitate, din cauza diagnosticului in stadii avansate, grevate de complicatii. Prevalenta sa este mai mare la barbati si riscul de aparitie este influentat atat de bagajul genetic individual, cat si factori de mediu, precum alimentatia nesanatoasa (carne rosie, grasimi, mezeluri, alimente procesate), consumul excesiv de alcool sau fumatul si sedentarismul. Cancerul de colon Dezvoltarea cancerului de colon este progresiva si frecvent silentioasa, pe parcursul a mai multor ani. Tipic, patternul de dezvoltare este caracterizat de aparitia la nivelul mucoasei colonului a polipilor de tip adenomatos, insa pacientii cu boli inflamatorii intestinale au de asemenea risc de... [continuare]

Screeningul cancerului colo-rectal - importanta si metode

Screeningul cancerului colo-rectal - importanta si metode

Actualizat la data de: 12 Iulie 2024

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Ce este cancerul colo-rectal Cancerul colo-rectal este un tip de cancer care apare in colon sau rect, parti ale sistemului digestiv. Se dezvolta de obicei din polipi adenomatosi, care sunt excrescente anormale de tesut in mucoasa colonului sau rectului. In timp, acesti polipi pot deveni cancerosi. In ciuda progresului medico-stiintific si a metodelor de diagnostic timpuriu, cancerul colo-rectal ramane una dintre afectiunile cu impact semnificativ asupra calitatii vietii si supravietuirii pacientilor, prin prisma unei lipse de informare cu privire la posibilitatile de screening ale acesteia. Ce inseamna screening? Cine este la risc de a dezvolta cancer? Screeningul unei afectiuni inseamna efectuarea unor investigatii cu scopul de a detecta o boala cat mai devreme in evolutia acesteia, pentru a asigura o sansa mai mare de supravietuire si un tratament eficient. La baza dezvoltarii neoplasmului colo-rectal stau multipli factori, atat de mediu, cat si genetici. Componenta... [continuare]

Lucruri pe care trebuie sa le stii despre depistarea precoce a cancerului colorectal

Lucruri pe care trebuie sa le stii despre depistarea precoce a cancerului colorectal

Actualizat la data de: 04 Aprilie 2025

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Ce este cancerul colorectal? Cancerul colo-rectal ramane unul dintre cancerele cu incidenta crescuta la nivel mondial si mai ales cu supravietuire redusa, prin prisma unei lipse de informare cu privire la posibilitatile de screening ale bolii. Atunci cand acesta este diagnosticat precoce, putem vorbi de tratamente cu potential curativ si rata de supravietuire substantiala. Ce inseamna screening? Screeningul unei boli inseamna efectuarea unor investigatii cu scopul de a detecta o boala cat mai devreme in evolutia acesteia, pentru a asigura o sansa mai mare de supravietuire si un tratament eficient. In general screeningul se face la pacienti asimptomatici si care au ajuns la varsta la care anumite boli au un risc mai mare de declansare. De la ce varsta este recomandat screeningul cancerului colo-rectal? Screeningul cancerului colo-rectal este recomandat incepand cu varsta de 45 de ani la pacientii fara istoric personal sau familial, fara alte afectiuni digestive... [continuare]

Factori de risc in dezvoltarea cancerului

Factori de risc in dezvoltarea cancerului

Actualizat la data de: 09 August 2023

Dr. Alexandru Velcescu
Medic specialist in Oncologie

Generalitati Conform datelor statistice, in Romania anului 2020, numarul bolnavilor de cancer a crescut simtitor fata de anii precedenti, numarul total de cazuri noi fiind 98 886, iar numarul deceselor in randul pacientilor cu cancer a fost 54 486. In acelasi timp, multumita progreselor in medicina oncologica, si numarul supravietuitorilor cu cancer a crescut, numarul total de cazuri (pe un interval de timp de 5 ani) fiind 260 884. Factori de risc etiologici Prezenta unor factori de risc in dezvoltarea cancerului (etiologici), demonstrata prin stabilirea unei corelatii intre expunerea la unul din acesti factori si aparitia bolii oncologice si, de asemenea, cresterea incidentei (a numarului de cazuri noi) cancerului la nivelul unei populatii expuse fata de o populatia care nu a fost expusa, a determinat la nivel mondial anumite politici de sanatate la nivel national sau international, implementate in scop de preventie primara. Insa, nici cu metode ultraperformante de diagnostic... [continuare]

Durerea asociata cancerului

Durerea asociata cancerului

Actualizat la data de: 09 August 2023

Dr. Alexandru Velcescu
Medic specialist in Oncologie

Generalitati Aparitia durerii ca un simptom insotitor al cancerului nu este o regula, insa 1 din 3 pacienti se confrunta cu ea. Daca sunteti unul din pacientii diagnosticati cu cancer intr-un stadiu avansat, sansele ca in viitor sa va confruntati cu dureri, unele chiar intense, sunt crescute. Durerea asociata cancerului Durerea asociata cancerului are foarte multe caracteristici: poate fi acuta, resimtita precum o injunghiere, o taiere, sau poate fi cronica, surda, nu foarte intensa, dar mereu prezenta. Durerea poate sa apara datorita cancerului insine. Uneori acesta se extinde in tesuturile vecine organului in care a debutat si poate chiar sa afecteze si terminatiile nervoase din regiunea aceea. In alte situatii ea apare datorita faptului ca tumora respectiva creste si ajunge sa realizeze un efect compresiv asupra structurilor din jur, inclusiv asupra tesutului nervos, ceea ce clinic se va traduce prin durere. Tumora poate de asemenea sa apese pe vase, oase, sau viscere,... [continuare]

Problemele colonului

Problemele colonului

Actualizat la data de: 10 Iulie 2025

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Colonul sau intestinul gros este o structura complexa, cu rol important in absorbtia apei si a electrolitilor, precum si eliminarea produsilor toxici si a celor nedigerati. La nivelul acesteia se afla de asemenea numeroase microorganisme cu rol benefic, care alcatuiesc ceea ce numim "microbiom intestinal". Aparitia unor simptome, precum si modificarea scaunului, pot indica o problema subiacenta, care necesita adresare la medic si tratament specific. Care sunt principalele probleme ale colonului? Desi patologia intestinului gros este vasta, aceasta cuprinde: 1. Infectii- cunoscute sub denumirea de "colite infectioase", acestea pot fi cauzate de diversi agenti bacterieni (cel mai frecvent E.coli sau Salmonella, Clostridium), virali sau parazitari, fiecare cu terapie specifica. 2. Inflamatii - inflamatia poate fi expresia unei infectii, afectari vasculare (colita ischemica), traume sau chiar a unei patologii tumorale, sau poate fi marca unor boli inflamatorii... [continuare]

5 sfaturi importante ca sa nu faci cancer

5 sfaturi importante ca sa nu faci cancer

Actualizat la data de: 22 Februarie 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Institutul National al Cancerului (INCA) din Franta estimeaza ca aproape o treime din cazurile de cancer ar putea fi evitate. Nu exista o solutie miraculoasa pentru a preveni aceasta boala, ale carei cauze sunt greu de explicat si pentru cercetatori. Insa exista mai multe masuri pe care oricine le poate lua, astfel incat sa diminueze riscul dezvoltarii acestei maladii. 1. Renunta la fumat Tutunul este responsabil pentru aproximativ 44.000 de decese cauzate de cancer in fiecare an in Franta. Statisticile citate de doctissimo.fr mai spun ca 1 din 100 de decese premature pe an sunt atribuite fumatului pasiv in Franta si aproape 600.000 la nivel mondial. Tutunul este responsabil pentru 90% din cazurile de cancer pulmonar si pentru peste 50% din cazurile de cancer de gura, laringe, faringe, esofag. De asemenea, fumatul creste riscul de cancer al vezicii urinare, al pancreasului, tractului urinar, de rinichi, al colului uterin, de stomac, ovare, colon, rect si anumite tipuri de... [continuare]

Principalii factori care pot favoriza aparitia cancerului

Principalii factori care pot favoriza aparitia cancerului

Actualizat la data de: 26 Ianuarie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Cancerul este o boala de temut, tot mai multi romani avand rude sau chiar membri in familie atinsi de aceasta afectiune. De cele mai multe ori, lipsa educatiei medicale si implicit neglijarea analizelor preventive fac ca numarul pacientilor diagnosticati cu un tip de cancer sa fie in crestere de la an la an. Foarte multe studii epidemiologice au demonstrat ca factorii de mediu concretizati in asa-numitul „stil de viata” sunt responsabili de etiologia a 80% din totalitatea cancerelor umane, iar vestea buna este ca „stilul de viata” poate fi imbunatatit. Principalii factori de risc Atunci cand vorbim despre aceasta maladie exista practic doua categorii de factori: unii pe care nu aveam cum sa-i controlam si anume cei legati de sex, varsta, mostenirea genetica si cei asupra carora putem sa ne punem amprenta benefic, factorii influentabili precum: fumatul, obezitatea, alcoolul, dieta sau sedentarismul. • Fumatul . Fumatul ucide anual peste 4 milioane de... [continuare]

Factori care contribuie la aparitia cancerului

Factori care contribuie la aparitia cancerului

Actualizat la data de: 20 Martie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Cancerul este in continuare o afectiune care ucide anual sute de mii de oameni pe glob. Mai mult de 30% dintre decese se datoreaza unei forme de cancer, fiind a doua cauza de deces la nivel mondial dupa bolile cardiovasculare. Desi in prezent nu se cunosc cu exactitate cauzele care duc la aparitia cancerului, o serie de factori pot influenta aparitia acestuia. Concret, numai 5% din cazuri au ca punct de pornire cauze genetice, restul de 95% sunt in stransa legatura cu factorii de mediu si stilul de viata. Mai mult, stilul de viata nesanatos reprezinta 40% din totalul factorilor de risc ai maladiei. Adoptarea unui stil de viata sanatos poate limita cresterea riscului pentru diferitele tipuri de cancer. Factorii de risc pot sa fie impartiti in doua mari categorii • Neinfluentabili: sex, varsta, rasa, antecedente personale patologice, mostenirea genetica. • Influentabili: fumat, obezitate, sedentarism, consum de alcool, dieta [continuare]

Cancerul ovarian: cauze, investigatii si tratament

Cancerul ovarian: cauze, investigatii si tratament

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2018

Dr. Razvan Pop-Began
Medic ginecolog

Generalitati Cancerul ovarian se caracterizeaza prin prezenta unui tesut malign la nivelul unui ovar sau al ambelor ovare. Ca si in celelalte cazuri ale cancerului, acesta prezinta 4 stadii majore, iar in stadiile avansate este insotit de metastazare sau raspandirea formatiunilor celulare maligne la distanta. Cauze si factori de risc La fel ca si in cazul celorlalte tipuri de cancer, nu sunt pe deplin cunoscute cauzele aparitiei cancerului ovarian, insa studiile clinice au relevat o serie de factori favorizanti care predispun la aparitia acestei patologii. Factori genetici S-a observat ca exista o predispozitie genetica pentru dezvoltarea acestui tip de malformatie, precum o mutatie a genelor BRCA1 si BRCA2. O analiza genetica a acestor gene insa nu poate furniza un diagnostic de certitudine asupra acestei patologii. Astfel ca, desi se poate observa o modificare genetica la acest nivel, riscul ca aceasta malformatie sa se transforme in cancer ovarian este de 50%. Cu toate... [continuare]

Cum poate influenta alimentatia riscul de cancer

Cum poate influenta alimentatia riscul de cancer

Actualizat la data de: 13 Noiembrie 2023

Autor: SfatulMedicului

Alimentatia si riscul de cancer Alimentatia zilnica si obiceiurile dietetice pe care le are fiecare dintre noi pot influenta direct aparitia multor patologii. Cancerul este de asemenea una dintre aceste patologii. Studii observationale au demonstrat ca prin consumul excesiv a unor alimente sau categorii de alimente poate creste riscul de a dezvolta cancer. Alimentatia reprezinta unul dintre factorii ce pot contribui si creste sansele de a avea cancer, insa aceasta patologie este de cele mai multe ori cauzata de un cumul de factori diferiti. Alimente cu potential cancerigen Carbohidratii rafinati si zaharul Alimentele procesate, bogate in zahar si sarace in fibre si nutrienti, sunt unul dintre alimentele asociate cu un risc crescut de cancer. In mod particular, cercetatorii au descoperit ca o dieta ce provoaca cresteri ale glicemiei este frecvent implicata in aparitia unor cancere precum cancerul de san, de stomac si cancerul colo-rectal. Un studiu ce a inclus peste... [continuare]

7 fructe care previn cancerul. introdu-le in dieta ta!

7 fructe care previn cancerul. introdu-le in dieta ta!

Actualizat la data de: 30 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Alimentatia nesanatoasa cauzeaza aproape o treime dintre toate tipurile de cancer. Acesta este si motivul pentru care toti medicii si nutritionistii insista asupra consumului de fructe si legume, de preferat in stare naturala. Ele sunt foarte bogate in vitamine, minerale, enzime si antioxidanti, substante cu un puternic efect antitumoral. Iata cele mai bune fructe pe care le poti consuma toamna aceasta, pentru a te proteja de cancer. Afinele Sunt considerate fructele cu cel mai puternic efect antitumoral. Ele contin trei substante minune, care stimuleaza mecanismele de eliminare a substantelor cancerigene: antocianidina, proantocianidina si acid elagic. Proantocianidina din afine reduce productia de estrogen, impiedicand aparitia cancerului la san si cel de prostata. Strugurii negri Fructele v [continuare]

Cum puteti sa preveniti cancerul

Cum puteti sa preveniti cancerul

Actualizat la data de: 18 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Prevenirea cancerului este o preocupare continua a oamenilor de stiinta, facand obiectul multor studii de specialitate care testeaza potentiale metode de reducere a incidentei imbolnavirilor la nivel global. Astfel, multe tipuri de cancer pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos, care sa reduca la minimum riscul aparitiei celulelor canceroase in organism. Masuri de prevenire a cancerului prin obiceiuri sanatoase Potrivit Societatii Americane de Cancer, exista dovezi stiintifice relevante care atesta faptul ca prevenirea cancerului este posibila prin asumarea de obiceiuri sanatoase, precum evitarea viciilor, respectarea unei diete echilibrate si a unui program zilnic de miscare moderata. Unul dintre cei mai importanti factori care predispun o persoana cancerului este varsta statisticile medicale americane arata ca 3 din 4 cazuri de cancer sunt diagnosticate in randul pacientilor de peste 55 de ani, ceea ce inseamna ca monitorizarea starii de... [continuare]

Cum sa introduceti mai mult peste in alimentatia intregii familii

Cum sa introduceti mai mult peste in alimentatia intregii familii

Actualizat la data de: 04 Martie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Medicii nutritionisti incurajeaza consumul frecvent de peste, in cel putin doua portii saptamanal. Alimentatia intregii familii poate deveni mult mai sanatoasa cu ajutorul acestui tip de carne cu proprietati unice pentru organism. Pestele nu trebuie sa lipseasca din niciun regim alimentar, datorita vitaminelor, mineralelor si nutrientilor esentiali pe care ii contine. Exista cateva metode prin care puteti sa suplimentati aportul de peste in alimentatia intregii familii, recomandate de specialistii in nutritie. Beneficiile consumului regulat de peste Carnea de peste este unul dintre cele mai sanatoase alimente pentru organismul uman, fiind cea mai importanta sursa de acizi grasi omega-3, proteine si alte grasimi sanatoase, despre care s-a demonstrat stiintific ca previn numeroase afectiuni si imbatranirea prematura, protejeaza tesutul cutanat si asista procesul de slabire. - Prevenirea hipertensiunii . Grasimile esentiale omega-3 din pestele gras (somonul,... [continuare]

Ce sa mananci ca sa nu faci cancer: un nou plan alimentar

Ce sa mananci ca sa nu faci cancer: un nou plan alimentar

Actualizat la data de: 03 Mai 2016

Autor: SfatulMedicului

In tara noastra, aproape 80.000 de persoane sunt diagnosticate an de an cu cancer, spun cele mai recente statistici. Unul dintre factorii care duc la aparitia acestei maladii de temut este alimentatia nesanatoasa. De aceea, este important sa invatam sa ne hranim corect sa avem trei mese regulate pe zi, care sa contina mancaruri sanatoase. Exista alimente care, datorita compusilor care intra in alcatuirea acestora, au rol de a preveni cancerul, dar si de a stopa inmultirea celulelor canceroase la persoanele care au deja boala. O combinatie potrivita de alimente poate ajuta la preventia bolii. Un nou plan alimentar conceput in America arata faptul ca o masa ideala este formata din legume (doua treimi) si proteine animale (o treime). Acest plan american este un instrument important in lupta impotriva cancerului, potrivit American Institute for Cancer Research. Iata despre ce este vorba: 1. Alege fructe si legume colorate, dar si verdeturi Fructele si legumele sunt bogate in... [continuare]

Necesarul de fibre in alimentatie

Necesarul de fibre in alimentatie

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fibrele sunt elemente de baza in alimentatia omului, cu rol esential in buna functionare a sistemului digestiv. Organismul nu poate digera fibrele alimentare, de aceea ele sunt eliminate cu rapiditate prin intestinul gros. Acesti nutrienti pot fi preluati din fructe, legume si cereale, iar aportul lor insuficient conduce la cresterea in greutate, debutul afectiunilor cardiace sau chiar la instalarea cancerului. O cantitate optima de fibre in dieta contribuie si la un mai bun control al greutatii corporale, intrucat participa la mentinerea starii de satietate o perioada mai lunga de timp. Rolul fibrelor in organism Principalul rol al fibrelor alimentare este acela al reglarii digestiei. Odata ce enzimele metabolizeaza nutrientii din hrana consumata, fibrele si toxinele se ataseaza de reziduurile alimentare si faciliteaza eliminarea materiilor fecale. Respectarea necesarului zilnic de fibre este o conditie de baza pentru sustinerea functiei digestive.... [continuare]

8 moduri sa va reduceti riscul de cancer in fiecare zi

8 moduri sa va reduceti riscul de cancer in fiecare zi

Actualizat la data de: 20 Februarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca in urma cu un secol, cancerul a reprezentat 18% din cauzele principale de deces in randul populatiei globale, in prezent acest proces a crescut pana la 63%. Schimbarile survenite in conditiile sociale si de mediu au un cuvant important de spus in cresterea ratei de diagnosticare a acestei boli cronice. In timp ce exista numerosi factori de risc asociati cu instalarea diverselor tipuri de cancer, multi dintre acestia pot fi controlati. Alimentatia, viciile sau activitatea fizica influenteaza major susceptibilitatea unei persoane la cancer. Altfel spus, exista moduri concrete prin care va puteti reduce riscul de cancer in fiecare zi. Evolutia cancerului Cancerul debuteaza intotdeauna la nivelul celulelor, elementele constitutive ale corpului. In mod normal, organismul produce noi celule care sa le inlocuiasca pe cele moarte. Insa exista si situatii in care procesul regenerarii celulare nu mai functioneaza corespunzator: noi celule sunt produse inutil, iar... [continuare]

Mit sau adevar: lucruri si alimente care pot provoca cancer!

Mit sau adevar: lucruri si alimente care pot provoca cancer!

Actualizat la data de: 14 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

In fiecare an, in tara noastra peste 78.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer, boala care si la nivel mondial este din ce in ce mai prezenta. Statisticile ingrijoreaza pe multi dintre noi, ne fac sa ne gandim daca un produs alimentar, cosmetic sau telefonul mobil ne pot imbolnavi. Iata cateva date despre produsele care ar putea cauza cancer: Indulcitorii artificiali In ciuda tuturor discutiilor nu exista dovezi care sa sustina ca indulcitorii artificiali cresc riscul de cancer. Zaharina este unul dintre cei mai controversati indulcitori si s-a dovedit ca aceasta a provocat cancer la sobolani, insa corpurile lor reactioneaza diferit la acesta, spre deosebire de corpul uman, spun cercetatorii, potrivit webmd.com. Din anul 2000, nu exista nicio avertizare pe eticheta acestui produs, care sa spuna ca indulcitorul ar putea creste riscul aparitiei acestei boli. Totusi, pentru mai multa siguranta, este bine ca zaharina sa fie folosita in cantitati moderate. Nici in ceea ce... [continuare]

Boala crohn - inflamatia colonului

Boala crohn - inflamatia colonului

Actualizat la data de: 11 August 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Boala Crohn este deseori intalnita la mai multi membrii ai aceleasi familii (transmitere genetica). Nu se cunoaste exact de ce unele persoane devolta boala, insa exista studii medicale de specialitate care au dovedit existenta anumitor factori declansatori (triggeri), ce pot declansa boala prin diferite mecanisme imune. S-a dovedit faptul ca boala poate fi declansata de aparitia unui raspuns imun anormal impotriva bacteriilor intestinale saprofite (care se gasesc in mod normal la nivelul intestinului gros) sau prin mecanisme imune complexe secundare unor infectii cu diferite bacterii sau virusuri (Mycobacterii tuberculoase, Yersinia enterolitica, E.coli, B. fragilis). Se stie, de asemenea, ca factorii de mediu au un rol important in aparitia bolii. Fumatorii au un risc crescut de a dezvolta boala. Boala Crohn este o afectiune inflamatorie intestinala (face parte din familia bolilor inflamatorii intestinale - BII), care determina inflamatia si ulceratia... [continuare]

Stilul de viata si aparitia cancerului

Stilul de viata si aparitia cancerului

Actualizat la data de: 22 Mai 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O multitudine de studii stiintifice arata faptul ca stilul de viata nesanatos determina peste 40% din totalul cazurilor de cancer. Fumatul este considerat cel mai important factor de risc. Autorii unui studiu publicat in urma cu trei ani in Marea Britanie arata ca peste 40% din totalul cazurilor de cancer ar putea fi prevenite daca oamenii ar face alegeri mai sanatoase in ceea ce priveste stilul de viata. Astfel, renuntarea la fumat, practicarea cu regularitate a activitatilor fizice, controlarea stresului si limitarea consumului de alcool ar reduce sansele aparitiei cancerului. Principalii factori de risc in aparitia cancerului • Alimentatia nesanatoasa . Astfel, o dieta neechilibrata, bogata in prea multe alimente procesate si saraca in fructe si legume este un factor de risc. Printre alimentele cu un efect benefic asupra organismului si care ajuta la prevenirea cancerului se numara: usturoiul, fibrele sau pestele. Si nutritionistii recomanda s [continuare]

Cancerul vaginal

Cancerul vaginal

Actualizat la data de: 20 Octombrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Defnitie Cancerul vaginal este o forma rara de cancer localizata la nivelul vaginului – tubul muscular care face legatura intre uter si organele genitale externe. Cancerul vaginal apare cel mai frecvent in celulele care captusesc suprafata vaginului, canal care porta numele si de canal de nastere. In timp ce alte forme de cancer se pot extinde si la vagin din alte parti ale corpului, cancerul cu originea la nivelul vaginului (cancer vaginal primar) este rar. Cancerul vaginal reprezinta doar 2-3% dintre toate cancerele ginecologice. Femeile cu cancer vaginal in stadiu precoce au cele mai bune sanse de vindecare. Cancerul care se extinde dincolo de vagin este mult mai greu de tratat. Simptome Cancerul vaginal in stadiu precoce poate sa nu prezinte semne si simptome. Pe masura ce progreseaza, acesta poate determina simtome cum ar fi: - sangerare vaginala neobisnuita, cum ar fi dupa contactul sexual sau dupa menopauza; - secretii vaginale apoase care pot fi sanguinolente... [continuare]

Cancerul de vezica urinara

Cancerul de vezica urinara

Actualizat la data de: 24 August 2020

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cancerul de vezica reprezinta o proliferare rapida a unor linii celulare anormale ale vezicii urinare (vezica urinara acea parte a tractului urinar care stocheaza urina). Se pot dezvolta unul sau mai multe cancere concomitent in diferite regiuni ale vezicii urinare. Mai mult de 80% dintre cancerele de vezica sunt diagnosticate in stadiile incipiente. Factori de risc Etiologia cancerului de vezica nu este pe deplin cunoscuta. Anomalii ale materialului genetic (AND-ului) din celule epiteliului vezical pot fi implicate in apatitia acestui tip de cancer. Totusi, se observa o frecventa de 3 ori mai mare a cancerului de vezica la fumatori fata de nefumatori; studiile arata ca fumatul determina 50-60% dintre cazurile de cancer de vezica de la barbati si 25% dintre cazurile de la femei. Factorii de risc pentru cancerul de vezica sunt urmatorii: - fumatul este principalul factor de risc - varsta peste 40 de ani - sexul masculin; barbatii dezvolta de 4 ori mai... [continuare]

Alimentatia sanatoasa

Alimentatia sanatoasa

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]

Pericolele tulburarilor de alimentatie

Pericolele tulburarilor de alimentatie

Actualizat la data de: 03 Septembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In urma tulburarilor de alimentatie, rezulta frecvent complicatii medicale. Persoanele cu tulburari de alimentatie, care folosesc medicamente pentru provocarea varsaturilor, miscarilor intestinale sau a celor urinare, se pot afla intr-un pericol considerabil, intrucat aceste practici cresc riscul dezvoltarii insuficientei cardiace. Tulburarile de alimentatie iau nastere ca urmare a abuzului de alimente consumate, in scopul incercarii eronate de a rezolva problemele emotionale. In spatele fiecarei tulburari de alimentatie se afla o problema emotionala inca nedescoperita. Multe dintre tulburarile de alimentatie sunt letale, iar majoritatea victimelor sunt tineri cu varsta sub 20 de ani. Anorexia nervoasa Impactul fizic al anorexiei nervoase ar putea cauza: - boli cardiovasculare - ritmul cardiac incetinit si tensiunea arteriala scazuta cresc riscul declansarii unui atac de cord. Atacul de cord este rezultatul deshidratarii (care se poate instala inca din... [continuare]

Comunitate medicala

Dieta pt cancer

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

Poate cineva sa ma ajute sa stiu cum sa-i organizez dieta sotului meu, bolnav de cancer, pt o zi sau o saptamana?Sa il ajute cat mai mult. Mentionez ca este obisnuit cu un regim alimentar preponderent bazat pe carne. Va multumesc. [continuare]

cum te vindeci de colon iritabil eu de 2 saptamani iau Spasmomen 2 tb pe zi, lanzul pentru gastroduodenita iar simptomele ca fac treaba mare pe mine nu trece ce e de facut? [continuare]

Comunitate medicala

Operatie cancer esofag

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Cancer

buna ziua !! va rog din suflet am o nelamurire !! dupa cum am mai scris in forum, tatal meu luni o sa faca o operatie pe esofag in sensul ca o sa-i scoata bucata de esofag bolnava si o sa-i puna in schimb o bucata de colon ! mie mi-e f f teama de aceasta interventie care am inteles ca e f dificila si o sa dureze in jur de 7 ore !! mi-e f frica sa nu pateasca ceva rau in timpul operatiei sau sa nu isi poata reveni postoperator . ce parere aveti ? mai cunoasteti persoane care au trecut prin asa ceva ? ce o sa urmeze ?am inteles ca nu prea se face aceasta operatie , sunt f putini pacienti care trec prin asa ceva , de ce oare ?? multumesc !! va rog sa-mi raspundeti , sunt f f speriata!!! [continuare]

Comunitate medicala

Cancer mamar si osos

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Cancer

Cum sa ma port cu sora mea care are cancer osos si mamar? Buna ziua, Cum sa ma port cu sora mea care are de 20 de ani cancer mamar si de ceva timp cancer osos? Nu stiu cum sa ma port cu ea... nu am putere.. nu imi vine decat sa urlu si sa plang. Nu am puterea sa o incurajez..efectiv nu stiu cum sa vorbesc cu ea. Starea ei este foarte grava.. nu am bani sa ma duc la un psiholog sa cer ajutor. Nu pot decat sa o ascult.. si ca sa nu plang in timpul asta imi imaginez tot felul de..cai verzi pe pereti... sa nu ma simta ca plang. Intr-un timp nici ea nu vorbea de boala ei..dar acum nu mai poate tine in ea si imi mai spune cat de mult o dor oasele..cat de rau ii este de la citostatice... In ultimul timp am evitat si intalnirile cu ea pentru ca nu pot sa vorbesc cu ea fara sa plang... Cum sa ma ajut? CUm sa o ajut? Cancerul ii cuprinde fiecare osut.. din gura..de la bazin. Ce sa fac?? Am nevoie de ajutor, va rog! Cum si ce sa fac sa fiu mai puternica????? Ma simt josnic ca nu ma... [continuare]

Cancerului (prevenire a)

Din Dictionar Termeni

Ansamblu de masuri care vizeaza lupta impotriva expunerii la factorii de risc ai carcinogenezei (preventia primara) si tratarea starilor precanceroase (preventia secundara). Factorii de risc - Sunt definiti plecand de la anchetele epidemiologice retrospective si prospective. Bolile ereditare, predispunand la un cancer, si tumorile al caror risc este transmis ereditar nu stau la originea decat a putine forme de cancer. In schimb, 90% dintre cancere sunt legate de factori exteriori sau de mediu. Cancerele consecutive poluarii sau unei expuneri profesionale sunt estimate la 10%. Modul de viata, comportamentul individual constituie cauza in mai mult de 80% dintre cancere. Preventie primara - Aceasta se bazeaza pe modificarea modurilor de viata si de comportament, factorii de risc cei mai frecventi. - Tutunul este raspunzator de 30% din totalitatea decese lor prin cancer. Mai mult de 90% dintre cancerele bronhopulmonare, prima cauza de mortalitate prin cancer din lume, si... [continuare]

Pagina 2 din 9 (244 rezultate)