Coronavirus Update

Pentru combaterea afectiunilor autoimune este mult mai importanta prevenirea decat tratarea acestora

Publicat la data de: 19 Decembrie 2006
Pentru combaterea afectiunilor autoimune este mult mai importanta prevenirea decat tratarea acestora

Profesorul Barbara Fazekas de St Groth, un specialist in cercetarile privind afectiunile inflamatorii intestinale, a demonstrat pentru prima data rolul important al celululelor T in prevenirea afectiunilor autoimune la oameni.

Intr-un studiu care a cuprins 38 de pacienti cu boala Crohn si colita ulcerativa, doua dintre cele mai frecvente afectiuni inflamatorii intestinale si 43 de persoane sanatoase. Echipa de cercetatori a descoperit ca persoanele sanatoase aveau un numar aproape dublu de celule T (celulele sistemului imun implicat in apararea organismului) comparativ cu pacientii cu boala inflamatorie intestinala aflati in stadiile incipiente ale bolii.

„Este foarte important ca persoana tanara sa detina cat mai multe celule T, deoarece persoanele cu deficienta acestor celule sunt mult mai susceptibile de a dezvolta boala iar frecventa afectiunilor inflamatorii intestinale este crescuta semnificativ la tineri”, a declarat Prof. Barbara Fazekas.

„Rezultatele noastre indica faptul ca activitatea acestor celule este crescuta la pacientii cu boala inflamatorie intestinala aflati in stadii avansate ale bolii, ca o incercare a organismului de a lupta impotriva afectiunii”.

Boala inflamatorie intestinala este de obicei diagnosticata la copii sau adultii tineri si se presupune ca afecteaza una din 200 de persoane, iar in prezent nu exista un tratament specific pentru aceasta.

„Pana in prezent s-au intampinat mari dificultati in determinarea celulelor T, iar metodele conventionale pot identifica doar o treime din numarul total al acestora. Investigatiile sangvine propuse de echipa de cercetatori au permis pentru prima data masurarea cu acuratete a numarului de celule T din organism”, declara Prof. Barbara Fazekas. Identificarea acestor celule s-a putut realiza prin utilizarea unui echipament sofisticat.

Abilitatea de a detecta celulele T deficiente la persoanele cu afectiuni inflamatorii intestinale ajuta la identificarea indivizilor cu risc de a dezvolta aceasta afectiune. Aceasta investigatie poate fi de asemenea folosita pentru a verifica efectul unor noi terapii preventive.

Cercetatorii utilizeaza aceasta investigatie pentru a determina nivelul celulelor T in diverse boli autoimune, inflamatorii si alergice cum ar fi: scleroza multipla, Diabetul zaharat de tip I, artrita reumatoida, astmul bronsic si eczema pentru a determina riscul de a dezvolta boala atat la persoanele cu risc crescut cat si la familiile acestora.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Remedii alternative pentru insomnie Remedii alternative pentru insomnie

    Generalitati Medicamentele pot fi cel mai des utilizate pentru tratarea insomniei, dar s-a dovedit ca si abordarile alternative pot fi eficiente in remedierea acestei probleme. Potrivit cercetatorilor, multe persoane apeleaza, pentru ameliorarea tulburarilor de...citeste mai mult

  • Un nou tip de ecografie ar putea detecta cancerul mai eficient Un nou tip de ecografie ar putea...

    Generalitati Tehnologia medicala a detectarii cancerului ar putea face un mare pas inainte, odata cu conceperea unei ecografii inovatoare care sa ofere mai multe beneficii decat tomografia computerizata sau RMN-ul. Universitatea de Medicina din Carolina de Sud,...citeste mai mult

  • Pericolele la care va expun dietele prea bogate in proteine Pericolele la care va expun dietele...

    Generalitati De decenii intregi, expertii in medicina au dezbatut aprins beneficiile si pericolele dietelor prea bogate in proteine, asa cum este faimoasa dieta Atkins. Dupa efectuarea de numeroase teste clinice de evaluare acestor tipuri de regimuri alimentare,...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate