Coronavirus Update

Ulcerul acut rectal hemoragic este mai frecvent la pacientii cu diabet zaharat

Publicat la data de: 25 Octombrie 2007

In scopul de a stabili cu precizie caracteristicile clinice si endoscopice ale ulcerului acut rectal hemoragic, un grup de cercetatori au initiat un studiu in care a fost examinat un lot de 20 de pacienti diagnosticati cu ulcere rectale pe o perioada de 5 ani. La acesti pacienti au fost evaluate atat conditiile medicale asociate prezentei ulcerelor rectale hemoragice si statusul de performanta al pacientilor, cat si caracteristicele endoscopice ale leziunilor.
Cea mai frecventa patologie asociata ulcerelor rectale s-a dovedit a fi diabetul zaharat. Pacientii cu ulcere rectale hemoragice au un status de performanta destul de redus, ei fiind obligati, in mare parte din cazuri sa fie dependenti de repausul la pat. La majoritatea pacientilor diagnosticati cu ulcere rectale hemoragice s-a identificat existenta unui tratament anticoagulant sau antiagregant palchetar anterior depistarii leziunilor.
Din punct de vedere endoscopic, caracteristice au fost leziunile solitare, de forme neregulate, fara a avea un sediu preferential. Ca strategie terapeutica pentru obtinerea hemostazei s-a utilizat in special plasarea de clipsuri cu rezultate favorabile procentul de hemostaza endoscopica ajungand pana la 76,9%.
Rezulatatele acestui studiu pledeaza pentru considerarea ulcerului acut rectal hemoragic ca entitate distincta, clinica si endoscopica. Acest diagnostic trebuie luat in consideratie in special la pacientii varstnici, diabetici, tratati cu antiagregante plachetare sau anticoagulante, care sunt admisi in serviciile de gastroenterologie in contextul unei hemoragii digesive inferioare.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Atrezia biliara Atrezia biliara

    Generalitati Atrezia biliara este o boala rara, dar grava a ficatului, care afecteaza copiii nou-nascuti. Aceasta este intalnita la aproximativ unul din 10.000 de copii si este mai frecvent manifestata de fete decat baieti, mai ales la asiatici si afro-americani decat...citeste mai mult

  • Remedii si solutii pentru tulburarile stomacale Remedii si solutii pentru tulburarile...

    Introducere Durere, diaree sau flatulenta dificil de controlat? Iata cateva dintre cele mai des intalnite probleme ale stomacului si sfaturile de la specialisti care includ diverse moduri de ameliorare si tratare. Diareea Cauze: O cauza frecventa a diareii...citeste mai mult

  • Sindromul dumping Sindromul dumping

    Generalitati Acest sindrom (denumit si sindromul postprandial precoce) este destul de des intalnit dupa o interventie chirurgicala gastrica. Practic, cuprinde un grup de simptome care rezulta in urma inlaturarii chirurgicale a stomacului dar si in urma altor tipuri...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate