Adevarul despre constipatie
Generalitati
SusChiar daca a avea scaun o data pe zi este normal, poate fi in regula sa aveti scaun si la 2-3 zile. Constipatia apare atunci cand o persoana are mai putin de 3 scaune pe saptamana.
Constipatia severa presupune lipsa defecarii sau eliminarea scaunului o singura data in decursul unei saptamani sau chiar mai rar. Este important sa cereti ajutor medical pentru constipatia brusc instalata sau constipatia care dureaza mai mult de doua saptamani.
Cuprins articol
Mituri despre constipatie
Sus- Constipatia creeaza toxine si probleme de sanatate. Unii oameni sunt de parere ca una dintre consecintele acestei conditii gastro-intestinale este absorbtia in organism a substantelor toxice din scaun. Acestia sunt de parere ca afectiunea cauzeaza anumite boli, inclusiv artrita, astmul si cancerul de colon. Totusi, nu exista nicio dovada care sa demonstreze ca scaunele produc toxine sau ca metodele de curatare a colonului, laxativele sau clismele, pot preveni cancerul sau alte boli.
- Produsele lactate pot determina aparitia constipatiei. Acest lucru ar putea fi adevarat, dar in cazul persoanelor cu intoleranta la lactoza. Majoritatea celor care sufera de intoleranta la lactoza poate consuma o cantitate mica de produse lactate in fiecare zi.
- Guma de mestecat inghitita poate incetini miscarile intestinale. Este adevarat, dar numai in cazuri extrem de rare. Uneori, prin inghitirea unei cantitati mai mari de guma de mestecat, se poate forma o masa care sa blocheze tractul digestiv. Acest tip de blocaj poate duce la constipatie. Totusi, partile nedigerabile ingerate sunt eliminate in cele din urma de organism si nu afecteaza tranzitul intestinal.
- Medicamentele provoaca constipatie. Unele medicamente pentru durere, depresie, hiperteniune arteriala si boala Parkinson sunt asociate cu constipatia. Un aport prea mare de calciu sau fier poate duce la constipatie.
- Starea de spirit poate afecta miscarile intesinale. Depresia poate declansa constipatia sau poate inrautati simptomele acesteia. Pentru a combate constipatia cauzata de tulburari psihice sunt recomandate tehnicile de relaxare, precum mediatie, yoga, biofeedback sau masaj. De asemenea, masajul shiatsu si presupunctura pot fi de ajutor in diminuarea simptomelor de constipatie.
- Constipatia apare in urma unei diete cu un continut scazut de fibre. Este adevarat ca o dieta saraca in fibre poate duce, de multe ori, la constipatie. Pentru a preveni acest lucru, incercati sa consumati minim 20 de grame de fibre in fiecare zi.
Consumati fructe si legume intregi si inlocuiti orezul alb, painea alba si pastele din faina alba cu produse din cereale integrale. Cresterea aportului de fibre se va face treptat, pentru a se evita flatulenta excesiva.
- Apa potabila poate fi de ajutor in prevenirea constipatiei. Beti multe lichide pentru a preveni deshidratarea - care poate duce la constipatie. Lichidele ajuta la mentinerea unui scaun moale, astfel incat fecalele sa fie eliminate mai usor. Cel mai indicat este sa beti apa si sa evitati consumul de lichide care contin cofeina sau alcool - astfel de bauturi pot duce la deshidratare.
- Constipatia poate fi ameliorata prin efectuarea de exercitii fizice regulate. Lipsa de activitate fizica poate contribui la aparitia constipatiei. Incercati sa faceti mai multa miscare. Asigurati-va totusi ca asteptati cel putin o ora dupa ce ati luat masa pana sa incepeti activitatea fizica. Circa 10-15 minute de activitate fizica regulata pot ajuta la regularizarea miscarilor intestinale.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Narcisa Maria Zamfirescu - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Prof. dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
- Despre balonare, eructatii si flatulenta
- Sindromul de Intestin iritabil
- Lectii despre perseverenta si consecventa in tratamentul infectiei fungice a unghiilor
- Beneficiile pentru sanatate ale consumului de usturoi
- 11 mituri surprinzatoare din medicina
- Postul: intre credinta si dieta
- Tratamentul fumatului
- De ce cancerul ovarian provoaca atat de multe decese?
- Alimente care determina constipatia