Clickmed
programare rapida la medic

Sarcina in timpul menstruatiei

Actualizat la data de: 13 Februarie 2023
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Ciclul menstrual – date generale

Sus
Sarcina in timpul menstruatiei

Ciclul menstrual presupune o serie de modificari cronologice care apar la nivelul organismului unei femei, avand rolul de a asigura conditiile optime pentru instalarea sarcinii. Acesta este cuprins in intervalul de timp dintre prima zi a unei menstruatii, respectiv prima zi a urmatoarei menstruatii, periodicitatea lui fiind estimata la aproximativ 21- 35 de zile.

Perioada menstruala poate avea o durata de 2-7 zile, cu variatii individuale in functie de organismul fiecarei femei. Durata unui ciclu menstrual este de aproximativ 28 de zile, iar perioada la care are loc ovulatia este plasata estimativ la jumatatea acestui interval, in ziua a 14 -a, insa si acest lucru se supune variabilitatii biologice.

Regularitatea ciclului menstrual este un alt aspect care poate avea variabile. Daca acesta are, cu aproximatie, aceeasi durata lunar, este considerat regulat. Acolo unde apar modificari, unde menstruatia nu apare in fiecare luna sau are o durata diferita de la un ciclu menstrual la altul, acesta se considera neregulat.

Cuprins articol

  1. Ciclul menstrual date generale
  2. Ce este ovulatia si care este rolul acesteia?
  3. Perioada optima pentru fertilitate
  4. Suprapunerea sarcinii si a menstruatiei
  5. Concluzii
  6. Citeste pe aceeasi tema

Ce este ovulatia si care este rolul acesteia?

Sus

Fiecare dintre cele doua ovare ale unei femei contine un numar fix de foliculi ovarieni aflati in stadii diferite de evolutie (folicul ovarian primordial, primar, secundar si tertiar sau de Graaf). Cu ocazia fiecarui ciclu menstrual, acestia vor parcurge noi stadii de dezvoltare, astfel incat, ajunsi in ultimul stadiu evolutiv, vor elibera pe rand, un ovul. Aceasta este practic, ovulatia, eliberarea unui ovul dintr-un folicul ovarian care a ajuns in stadiul final de maturare.

Numarul de foliculi ovarieni este unul fix inca de la nastere, iar atunci cand ating stadiul de maturitate si elibereaza ovulul, se reduc numeric, epuizarea lor reprezentand si finalul perioadei fertile.

Dupa ce peretele foliculului ovarian se rupe pentru a elibera ovulul, acesta va fi preluat de una dintre cele doua trompe uterine. Daca exista sanse ca acesta sa intalneasca un spermatozoid si sa fie fecundat, va calatori la nivelul mucoasei uterine unde se va implanta, fenomen cunoscut sub numele de nidatie. Ulterior, ovulul fecundat denumit acum zigot, va parcurge stadiile de evolutie necesare pentru a forma produsul de conceptie.

In situatia in care ovulul nu este fecundat, acesta va fi reabsorbit si eliminat ulterior, in aproximativ doua saptamani, odata cu eliminarea mucoasei uterine (sangerarea menstruala lunara) ca urmare a scaderii nivelurilor de hormoni steroizi, si anume, estrogen si progesteron. Aceasta se intampla in cadrul perioadei menstruale. Astfel, scopul ovulatiei este acela de a asigura prezenta ovocitului feminin pentru functia de reproducere, ovocit care va fi fecundat daca va avea conditiile necesare.

Perioada optima pentru fertilitate

Sus

Fertilitatea reprezinta capacitatea de reproducere si corespunde unui interval de aproximativ 5-7 zile din cadrul ciclului menstrual. Aceasta este denumita perioada fertila, importanta identificarii ei in cadrul unui ciclu menstrual fiind utila pentru a creste sansele de a obtine o sarcina.

Perioada fertila cuprinde ovulatia si numarul de zile in care spermatozoizii pot supravietui in organismul unei femei, adica aproximativ 5 zile. Astfel, se estimeaza ca in cadrul unui ciclu menstrual exista, in medie, sase zile in care o femeie poate sa obtina o sarcina in urma unui contact sexual neprotejat

Spre deosebire de spermatozoizi, ovocitul supravietuieste putin peste 24 de ore, iar cum, in absenta lui, fecundatia nu poate sa apara, este de inteles de ce este bine de urmarit aceasta perioada fertila in momentul in care doriti sa cresteti sansele instalarii unei sarcini. Mai simplu spus, sansele optime pentru instalarea unei sarcini sunt cu cinci zile anterior ovulatiei, respectiv la o zi dupa aceasta.

Informatii despre perioada ovulatorie pot fi obtinute prin monitorizarea cresterii temperaturii bazale, determinarea cresterii consistentei mucusului cervical sau utilizarea testelor de ovulatie.

Suprapunerea sarcinii si a menstruatiei

Sus

In mod obisnuit, obtinerea unei sarcini in timpul menstruatiei poate fi considerata ca avand sanse mici de aparitie, dar totusi posibile in anumite cazuri. Chiar si in situatia ciclurilor menstruale regulate, perioada ferestrei fertile poate fi dificil de estimat. Acesta este si unul dintre motivele pentru care “metoda calendarului” nu este eficienta de fiecare data atunci cand se presupune ca un contact sexual neprotejat poate avea loc fara ca in urma lui sa se instaleze si o sarcina.

Intervalul de timp dintre ovulatie si finalul ciclului menstrual este perioada cu cele mai mari sanse ca o femeie sa ramana insarcinata. Exista mai multi factori care pot interfera cu ovulatia si perioada menstruala. Durata unui ciclu menstrual, variabilitatea perioadei menstruale, precum si intervalul de zile in care raman viabili spermatozoizii, dar si ovocitul, pot face in asa fel incat, instalarea unei sarcini sa poata avea loc si in timpul menstruatiei.

Femeile care au un ciclu menstrual mai scurt de 21 de zile sau mai lung de 35 de zile, neregulat, pot avea ovulatia la inceputul perioadei menstruale sau la cateva zile de la inceputul acesteia. In conditiile in care consistenta mucusului cervical este mai scazuta, iar viabilitatea spermatozoizilor se afla in intervalul de supravietuire de aproximativ 5 zile, raportul sexual neprotejat in acest interval de timp poate conduce la aparitia unei sarcini.

Printre indiciile care va pot face sa va ganditi ca ati ramas insarcinata se afla absenta menstruatiei, senzatia de sensibilitate, durere sau tensiune la nivelul glandelor mamare. De asemenea, poate sa apara si simptomatologie digestiva (greturi, varsaturi), in special in primul trimestru de sarcina, retentia de lichide sau mictiunile frecvente, cefaleea sau alte manifestari nespecifice.

Concluzii

Sus

In mod obisnuit, posibilitatea de a ramane insarcinata in timpul perioadei menstruale este destul de redusa. La polul opus, perioada cu sansele cele mai mari de fertilitate este de aproximativ sase-sapte zile si cuprinde intervalul de cinci zile preovulator, respectiv o zi dupa ovulatie. Un ciclu menstrual cuprinde in medie, 28 de zile, un moment important pentru instalarea unei sarcini fiind la aproximativ jumatatea acestuia (ziua a 14-a). Acest moment este reprezentat de ovulatie.

Asa stau lucrurile din punct de vedere teoretic, insa variabilitatea biologica, imposibilitatea de a sti cu exactitate cand are loc ovulatia, precum si perioada de supravietuire a spermatozoizilor, respectiv a ovocitului pot creste sansele ca sarcina sa se instaleze chiar si in timpul menstruatiei.

Prin urmare, “metoda calendarului” utilizata de unele cupluri pentru a evita o sarcina nu exclude cu siguranta obtinerea ei, chiar daca femeia respectiva se afla in timpul perioadei menstruale.

Bibliografie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/5419031/
https://www.healthline.com/health/pregnant/period-and-pregnant#early-pregnancy-causes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC27529/


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate