Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Generalitati
SusAvortul spontan reprezinta pierderea sarcinii inainte de saptamana 20. Aproximativ 10% pana la 20% din sarcini se incheie prin avort spontan, desi procentul real este probabil mai mare, deoarece unele sarcini se pierd foarte devreme, inainte ca femeia sa isi dea seama ca este insarcinata.
Cuprins articol
La cat timp dupa avort revine ovulatia?
SusOvulatia poate reveni chiar si la doua saptamani dupa pierderea unei sarcini. Pentru majoritatea femeilor, hemoragia provocata de avortul spontan se rezolva in aproximativ o saptamana.
Sangerarea poate dura mai mult daca avortul spontan a survenit la sfarsitul primului sau celui de-al doilea trimestru de sarcina. Ciclul menstrual se va relua pe masura ce sangerarea este oprita si se revine la valori normale ale hormonilor.
Ciclul menstrual al celor mai multe femei revine intre 4-6 saptamani de la un avort spontan. Prima zi de ciclu trebuie sa fie luata in consierare ca fiind prima zi de sangerare dupa avort.
Este posibil ca durata reglarii menstruatiei sa dureze cateva cicluri, astfel perioada ciclului sa devina previzibila. Reglarea se face dupa ce nivelurile hormonale au ajuns la normal.
Daca inainte de avort ciclurile erau neregulate, cel mai probabil si dupa pierderea sarcinii acestea sa ramana la fel. Un ciclu neregulat poate face ca urmarirea ovulatiei sa fie mai dificila, dar este probabil ca sarcina sa fie posibila dupa doar cateva cicluri in urma unui avort spontan.
La cat timp dupa avort poate fi conceput un copil?
SusOrganizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca timpul pana la conceperea unui copil sa fie de cel putin 6 luni dupa un avort spontan. Aceasta recomandare se bazeaza pe anumite cercetari care sugereaza ca o sarcina in termen de pana la sase luni de la un avort creste riscul de anemie materna, nastere prematura si greutate mica a fatului la nastere.
Totusi, daca o sarcina este dorita imediat, multi experti recomanda o perioada de asteptare de cel putin un ciclu menstrual. Studiile arata ca o sarcina dupa un avort spontan are un risc mai mic pentru nasterea unui copil mort sau a preeclampsiei.
Simptomele ovulatiei dupa avort
SusSimptomele ovulatiei dupa un avort spontan vor fi aceleasi cu cele anterioare pierderii de sarcina. Pentru a determina faptul ca ovulatia este aproape, pot aparea urmatoarele simptome:
- Mucus vaginal clar, care seamana cu albusul de ou;
- Crampe unilaterale sau bilaterale;
- O usoara crestere a temperaturii bazale a corpului;
- Detectarea hormonului luteinizant (LH) pe un kit de predictie a ovulatiei.
Hormonul luteinizant stimuleaza ovarele sa elibereze ovule. Seturile de predictie pentru ovulatie vin sub forma de bastonase care in contact cu urina pot preciza cat de aproape este ovulatia. Potrivit Administratiei Alimentare si a Medicamentului, aceste truse de predictie detecteaza corect LH de 9 ori din 10 atunci cand sunt utilizate in mod corect.
Determinarea temperaturii bazale a corpului
Pentru a masura temperatura bazala a corpului, trebuie folosit un termometru digital oral sau unul corporal bazal. Indiferent de tipul folosit, trebuie folosit acelasi termometru de fiecare data cand temperatura este masurata. Temperatura trebuie masurata prima data dimineata, chiar inainte de a va ridica din pat. Notati temperatura in fiecare zi.
Ovulatia incepe exact cand se observa o usoara crestere a temperaturii normale, de obicei nu mai mult de 0,3 grade Celsius. Perioada fertila este cu o zi sau doua inainte de varful temperaturii.
Cand trebuie consultat un medic de specialitate?
Cele mai multe avorturi sunt evenimente neasteptate, aleatorii si multe femei continua sa aiba copii sanatosi dupa un avort. De fapt, intre 85% si 90% dintre femei vor ramane insarcinate in decurs de un an de la sarcina avortata.
Ajutorul unui medic specialist in fertilitate trebuie luat in considerare in urmatoarele cazuri:
- Cupluri cu varste mai mici de 35 de ani care nu au reusit conceperea unui copil in ultimul an;
- Cupluri cu varste mai mari de 35 de ani care nu au reusit sa conceapa un copil in termen de 6 luni;
- Probleme de conceptie cunoscute.
Medicul trebuie informat daca apar sangerari severe dupa un avort spontan (umplerea a mai mult de un tampon in minim 2 ore, consecutiv), daca exista febra dupa o sarcina recenta (poate semnala o infectie uterina) sau daca au existat si alte avorturi in trecut, deoarece pot fi facute de exemplu teste genetice.
Va exista alt avort spontan?
SusSansele ca avortul spontan sa se repete sunt:
- 14% dupa un avort spontan;
- 26% dupa doua avorturi spontane;
- 28% dupa trei avorturi spontane;
Sansele de avort depind de anumiti factori, unele lucruri putand creste aceste rate.
Factori de risc
SusVarsta crescuta. Riscul de avort cresc cu 75% pentru femeile cu varste intre 35 si 39 de ani. Pentru femeile cu varste mai mari de 50 de ani, sansele de avort sunt de 5 ori mai mari, comparativ cu femeile cu varste intre 25 si 29 de ani.
Masa corporala scazuta. Femeile subponderale au un risc crescut, de 72%, de a face avort spontan.
Timpul de conceptie extins. Femeile care au incercat 12 luni sau mai mult sa conceapa un copil sunt de doua ori mai susceptibile sa faca avort, comparativ cu cele care au incercat doar 3 luni.
Pentru a reduce riscul de avort spontan, majoritatea medicilor recomanda:
- Renuntarea la fumat;
- Obtinerea si mentinerea unei greutati sanatoase;
- Adoptarea unei diete sanatoase, aceasta cuprinzand zilnic consumul de fructe si legume proaspete;
- Reducerea stresului.
Perspectiva
SusIn timp ce ovulatia si menstruatia ulterioare avortului tind sa revina rapid, poate dura o perioada pana cand partenerii din cuplu se vor vindeca din punct de vedere emotional.
Sentimentele traite trebuie discutate cu ceilalti, prieteni, familie sau personal medical. Medicul trebuie informat, iar acesta poate recomanda un grup de asistenta special pentru persoanele care au pierdut o sarcina.
Pierderea unei sarcini este un eveniment nefericit, intamplator si neasteptat, insa majoritatea femeilor au sanse foarte mari de a avea o noua sarcina si de a naste un copil sanatos, fara complicatii pentru acesta sau pentru mama.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
- Prof. dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Florian Robe -
- Dr. Marian Iliescu -
Articole recomandate
- Ce boli va pot afecta sanatatea oaselor
- Embolizarea fibromului uterin
- Cum poti restabili aspectul sanatos al unghiilor
- Subponderabilitatea
- Cancerul cervical
- Hemoragia uterina disfunctionala
- 13 alimente benefice sanatatii femeilor
- Avortul spontan - diagnostic, semne si simptome
- Avortul spontan - pierderea spontana a sarcinii