Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Intreruperea de sarcina

Actualizat la data de: 12 Octombrie 2012

Generalitati

Sus
Intreruperea de sarcina

O alternativa la interventia chirurgicala pentru intreruperea de sarcina este avortul medical, care utilizeaza medicamente pentru a se goli continutul uterului. Avortul medical implica folosirea a doua medicamente care vor fi administrate oral (prin inghitire), pentru a se intrerupe o sarcina.

Medicamentele care induc avortul medical provoaca malformatii congenitale. O femeie care ia aceste medicamente trebuie sa fie pregatita inclusiv pentru un avort chirurgical, in cazul in care avortul medicamentos nu reuseste.

Se va face un examen de evaluare a situatiei la una-doua saptamani dupa avortul medicamentos, pentru a se confirma/infirma reusita acestuia.

Cine alege sa avorteze?

Sus

O femeie poate alege sa faca un avort din mai multe motive, inclusiv:

 • nu este pregatita sa devina parinte
 • nu isi permite sa creasca un copil
 • nu vrea sa fie un parinte singur
 • nu vrea sa se afle ca a intretinut raporturi sexuale sau ca este insarcinata
 • are mai multi copii si nu-si mai doreste altul
 • ea sau fatul au o problema de sanatate
 • a fost victima unui viol sau incest.

Cum se face avortul

Sus

Primul medicament slabeste gradul de atasare al sarcinii de uter. Al doilea medicament se va lua doua zile mai tarziu si va cauza contractii uterine, sangerare si, in cele din urma, expulzarea sarcinii.

Cat de repede poate avorta o femeie cu ajutorul medicamentelor?

Sus

O femeie poate face un avort medicamentos cat mai repede dupa ce a aflat ca este insarcinata.

Cine poate face avort medicamentos?

Sus

O femeie poate fi un candidat bun pentru un avort medicamentos in cazul in care:

 • are o sarcina care se confirma
 • prima zi a menstruatiei a fost cu cel putin 56 de zile in urma
 • este dispusa sa faca un avort chirurgical, in cazul in care avortul medicamentos nu functioneaza
 • este dispusa sa se reintoarca peste 10-14 zile la clinica, pentru o vizita de reevaluare.

Poate fi contraindicat un avort medicamentos?

Sus

Da. Exista o serie de circumstante pentru care un avort medicamentos nu trebuie facut. Medicul va va sfatui daca exista vreun motiv pentru care nu puteti alege aceasta optiune. O femeie nu ar trebui sa faca un avort medicamentos daca:

 • are o sarcina ectopica (extrauterina)
 • glandele sale suprarenale nu functioneaza normal
 • a urmat tratament pe termen lung cu corticosteroizi sau a luat medicamente pentru subtierea sangelui ori, in istoricul sau, este prezenta o problema de sangerare
 • este alergica la oricare dintre componentele medicamentelor
 • sufera de astm sever necontrolat
 • sufera de porfirie
 • are un dispozitiv contraceptiv intrauterin montat in uter
 • are probleme grave cardiovasculare sau hipertensiune arteriala severa
 • nu poate reveni pentru vizita medicala de reevaluare la maxim 14 zile dupa ce a avut loc avortul medicamentos
 • nu poate ajunge la spital, in caz de urgenta, dupa tratamentul medicamentos.

Cat de sigur este un avort medical?

Sus

Avortul medicamentos este foarte sigur. Medicamentele utilizate in avorturile medicale au fost studiate si folosite de milioane de femei in ultimii 10 ani. Din 100 de femei care fac un avort medicamentos, o femeie va avea sangerari abundente care nu se opresc si va necesita un avort chirurgical.

Este eficient intotdeauna avortul medicamentos?

Sus

Avortul medicamentos are succes in aproximativ 95% din cazuri. Acest lucru inseamna ca din 100 de femei care au luat medicamente pentru a avorta, aproximativ 5 femei nu vor avorta complet. In acest caz, se va face un avort chirurgical pentru a se finaliza procesul.

Avortul chirurgical, de obicei implica eliminarea sarcinii prin aspirare. Odata ce a fost inceput avortul medical, acesta trebuie finalizat, din cauza deteriorarii fatului.

Care sunt posibilele efecte secundare ale unui avort medicamentos?

Sus

Sangerarea si crampele sunt o parte normala a procesului si arata ca medicamentele actioneaza. Crampele pot dura cateva zile. Sangerarea va fi mai abundenta la inceput, iar in unele cazuri, chiar daca este redusa cantitativ, poate dura pana la 12 zile.

Unele femei pot experimenta greata, varsaturi si diaree in zilele in care iau medicamentele. Ocazional, mai pot fi prezente dureri de cap, ameteli, frisoane sau febra. Aceste simptome pot dura o perioada scurta de timp si pot fi estompate prin administrarea calmantelor sau de antiemetice.

Intreruperea unei sarcini dorite, din motive medicale sau prognoze negative

Sus

In al doilea trimestru al sarcinii, medicii efectueaza, de obicei, o serie de teste de screening prenatale, care pot detecta o varietate de boli cromozomiale si congenitale. Prognosticul bolilor, pentru care se fac investigatiile, poate fi diferit.

De exemplu, copiii care s-ar putea naste cu sindromul Down si cu defecte usoare pana la moderate de tub neural, se pot naste vii si pot avea o viata aproape normala, desi pot avea dizabilitati intelectuale, fizice sau cognitive.

Alte conditii depistate in urma screeningului prenatal pot fi fatale sau pot avea prognostic negativ. In cazul anencefaliei, jumatate din copii nu vor supravietui nasterii si cealalta jumatate mor la cateva ore sau zile dupa nastere.

Bolile cromozomiale, cum ar fi trisomia 13 si trisomia 18, pot scurta durata de viata a acestor copii si, nu supravietuiesc peste varsta de un an, iar in timpul vietii lor sunt frecvent afectati de probleme de sanatate si interventii medicale.

Cand va exista un verdict ferm, in urma testelor de screening prenatal si a celor ulterioare de diagnostic si anume, o afectiune cu un prognostic mai putin optim, parintii se pot confrunta cu decizia de a lasa sau nu sarcina sa se dezvolte in continuare. Uneori se poate decide intreruperea sarcinii din motive medicale sau din cauza potentialelor complicatii care ar putea pune in pericol viata femeii insarcinate.

Intreruperea anticipata a unei sarcini

Sus

Intreruperea anticipata a unei sarcini se poate face pana la maxim 10 saptamani de sarcina, socotita din prima zi a ultimei menstruatii. Avortul timpuriu va incheia sarcina inainte ca aceasta sa se dezvolte.

Atunci cand intreruperea de sarcina este finalizata mai devreme de 9 saptamani, embrionul nu poate fi vazut cu ochiul liber. In aceste etape, intreruperea timpurie de sarcina este mai sigura si mai simpla. Sarcina in sine inca nu s-a dezvoltat.

La noua saptamani de sarcina, sacul gestational va fi de marimea unei monezi mai mari. Un embrion va putea fi vizibil dupa 10 saptamani de sarcina.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate