Cum puteti sa ameliorati si sa preveniti crampele musculare
Generalitati
SusCrampele musculare, contractiile sau spasmele puternice ale muschilor, sunt dureri care apar brusc si persista de la cateva secunde, pana la minute in sir.
Instalarea crampelor musculare se petrece de regula la nivelul picioarelor, insa pot fi afectate si alte grupe de muschi.
Deseori, crampele musculare se declaseaza in timpul noptii, in zona coapselor sau a talpilor, inainte de adormire sau odata cu trezirea. Expunerea zonei dureroase la caldura sau masajul sunt remedii eficiente impotriva acestor dureri intense, insa au efect pur temporar. Pentru prevenirea reaparitiei crampelor musculare, sunt necesare cateva masuri speciale.
Cuprins articol
Cum apar crampele musculare
SusCauzele precise ale crampelor musculare nu pot fi identificate de fiecare data. Spasmele si contractiile dureroase ale muschilor apar in diverse contexte favorizante, precum
- Antrenamentele fizice. Efortul fizic soldat cu lezarea tesutului muscular, prin suprasolicitare sau miscari bruste, traumatizante.
- Sarcina. Crampele musculare pot sa survina pe fondul carentelor in anumite minerale, precum calciul si magneziul. Aceste deficite sunt specifice celui de-al treilea trimestru de graviditate.
- Socurile termice. Expunerea la temperaturi scazute, in special apei foarte reci.
- Afectiuni diverse. Crampele musculare sunt simptome ale bolilor circulatorii, tulburarilor renale, afectiunilor tiroidiene sau sclerozei multiple.
- Posturile incorecte ale corpului. Asezarea pe o suprafata dura pe o perioada lunga de timp sau mentinerea membrelor corpului in pozitii nefiresti in timpul somnului.
- Carentele in minerale. Deficientele in potasiu, calciu si magneziu, mineralele care ajuta la buna functionare a muschilor si a nervilor.
- Deshidratarea. Privarea organismului de lichide conduce la declasarea crampelor musculare puternice.
- Administrarea unor medicamente. Tratamentele cu antipsihotice, anticonceptionale, diuretice, statine si steroizi pot provoca manifestari clinice de tipul crampelor musculare.
Ameliorarea crampelor musculare
SusCrampele musculare pot produce dureri foarte intense, de aceea ameliorarea lor presupune adoptarea unor masuri rapide si eficiente. Iata ce puteti incerca
- Intindeti muschiul si masati-l usor, fara sa exercitati prea multa presiune pe zona dureroasa.
- Faceti o baie calda, pentru relaxarea muschiului contractat. Un corp incalzit aplicat pe suprafata de actiune a crampei poate ajuta la ameliorarea durerii.
- Aplicati o punga de gheata sau alt corp congelat pe zona dureroasa, acoperind in prealabil pielea cu un prosop sau o carpa.
- Luati un analgezic usor cu acetaminofen, ibuprofen sau naprofen, pentru reducerea inflamatiei si atenuarea disconfortului intens. Daca medicul v-a prescris un tratament precis pentru crampele musculare recurente, urmati intocmai recomandarile specialistului.
- Hidratati-va intens, consumand multa apa. Bauturile pentru sportivi ajuta la reechilibrarea electrolitilor in organism.
- Masati zona dureroasa cu ulei de perisor (Pyrola minor). Acesta contine substanta numita salicilat de metil, un fitosubstituent al aspirinei, care atenueaza durerile si stimuleaza circulatia sanguina.
Daca suferiti de o crampa musculara la nivelul piciorului, plimbati-va prin jur sau scuturati usor piciorul cateva secunde. Intindeti-va talpile cu degetele picioarelor atintite inainte, fie ca stati in picioare sau in sezut.
Daca stati pe scaun, intindeti piciorul si flexati talpa cu degetele orientate catre genunchi. V-ar putea fi de ajutor sa asezati un prosop rulat pe arcuirea talpii si, tinandu-l de ambele capete, sa il trageti in interior, mentinand genunchiul perfect drept.
Daca stati in picioare, deplasati-va la o jumatate de metru de un perete si aplecati-va usor in fata. Tineti piciorul cu muschiul afectat perfect drept, cu calcaiul lipit de sol. In paralel, indoiti genunchiul celuilalt picior.
Prevenirea crampelor musculare
SusIn cazul in care suspectati ca sursa crampelor musculare ar putea fi anumite medicamente prescrise de medic, intrerupeti tratamentul si intrebati specialistul daca ar putea avea efecte secundare care sa afecteze musculatura. Este posibil sa fie necesara modificarea dozei sau inlocuirea substantei.
De asemenea, daca urmati un tratament medicamentos fara prescriptie medicala, incetati-l urgent si adresati-va medicului! Pentru prevenirea pe termen lung a crampelor musculare, exista o serie de masuri pe care le puteti adopta
- Consumati o cantitate bogata de apa si alte fluide. Puteti estima daca aveti un aport suficient de lichide, analizand aspectul urinei (ar trebui sa fie de un galben deschis si limpede).
- Limitati consumul de bauturi pe baza de cofeina si alcool. Aceste lichide stimuleaza deshidratarea organismului, iar pierderea fluidelor din corp favorizeaza aparitia crampelor musculare.
- Asigurati-va ca respectati o alimentatie echilibrata. Introduceti in dieta alimente care contin calciu, potasiu si magneziu.
- Plimbati-va cat mai des cu bicicleta. Exercitiul fizic pe bicicleta mobila sau statica ajuta la mentinerea musculaturii in forma si, implicit, la prevenirea aparitiei crampelor.
- Faceti exercitii de intindere musculara zilnic. Inainte de efectuarea antrenamentelor fizice solicitante si inainte de culcare, intinderile usoare ajuta muschii sa ramana incalziti si relaxati, deci mult mai putin susceptibili crampelor.
- Nu va surmenati fizic. Daca incepeti un program regulat de miscare, nu va suprasolicitati muschii. Cresteti gradual intensitatea exercitiilor fizice si durata antrenamentelor.
- Luati un supliment cu multivitamine. Carentele in vitamine si minerale sunt cauze frecvente ale declansarii crampelor musculare, de aceea o cura periodica de suplimente cu multivitamine este necesara pentru sanatatea musculara a organismului.
- Luati un supliment de vitamina E pe zi. O doza suplimentara de 250 mg de vitamina E pe zi ajuta la prevenirea crampelor musculare nocturne, intrucat substanta stimuleaza circulatia sanguina.
- Beti apa tonica inainte de culcare. Aceasta bautura contine chinina, un remediu excelent impotriva crampelor musculare.
In cazul in care crampele muscularea sunt recidivante si au o regularitate in aparitie, ele pot fi un simptom care indica o afectiune nediagnosticata, precum Sindromul Picioarelor Nelinistite (Ekbom).
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sanatate sport
- Medic specialist Tarek Nazer - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Dr. Ioan Stoian - Institutul National de Medicina Sportiva
Articole recomandate
- Tulburarile de miscare: distonia
- Totul despre Colonoscopie
- Secretul unei vindecari eficiente in cazul infectiilor fungice ale unghiilor
- 9 motive sa consumati mai multi cartofi dulci
- Modificarile somnului pe durata sarcinii
- Boli asociate cu temperaturile ridicate
- Tratamentul incontinentei fecale
- Crampele musculare si carceii la picioare
- Crampele musculare