Coronavirus Update

Terapia sexuala si alte tipuri de consiliere

Publicat la data de: 01 Septembrie 2009
Autor: SfatulMedicului

Psihoterapia

Sus
Terapia sexuala si alte tipuri de consiliere

Daca problema sexuala a unui cuplu este necunoasterea, medicul sau terapeutul pot invata cuplul despre ciclul raspunsului sexual si despre elementele stimularii sexuale. Avand aceste cunostinte, multe cupluri reusesc sa-si rezove singure problemele.
Psihoterapia poate ajuta o femeie sa identifice problemele de viata care pot avea exprimare sub forma problemelor sexuale.
- Pentru unele femei aceste probleme sunt clare, inclusiv un abuz sexual sau fizic in trecut, viol sau alte experiente sexuale traumatice;
- Pentru altele, problemele pot fi mai putin clare, incluzand probleme emotionale nerezolvate sau lipsa de satisfactie in alte arii ale vietii;
- In alte cazuri, terapeutul se concentreaza pe modificarea atitudinii pe care femeia o are fata de activitatea sexuala;
- Scopul este eliminarea vechilor atitudini care stau in calea placerii sexuale, stabilind noi atitudini pentru a creste responsivitatea sexuala.

Daca problema are legatura cu relatia de cuplu, se recomanda consilierea de cuplu.

Cuprins articol

 1. Psihoterapia
 2. Terapia sexuala
 3. Citeste pe aceeasi tema

Terapia sexuala

Sus

Terapeutul specializat pe problematica sexuala poate ajuta cuplul concentrandu-se doar pe relatia fizica. Dupa identificarea atitudinii cuplului in ce priveste activitatea sexuala si problemele sexuale, terapeutul recomanda exercitii specifice pentru a modifica atentia si asteptarile cuplului.
Obiectivele specifice ale terapiei pot include urmatoarele:
- invatarea unor metode de relaxare si distragere a atentiei;
- invatarea comunicarii dorintelor intr-o maniera pozitiva;
- invatarea unor tehnici de atingere nonsexuala;
- cresterea stimularii sexuale;
- minimizarea durerii din timpului actului sexual.

Deseori terapeutii recurg la exercitii speciale pentru tratarea problemelor sexuale. Exercitiile incep cu atingeri nonsexuale si incurajarea partenerilor sa exprime cum le place sa fie atinsi. Scopul este ajutarea ambilor parteneri sa inteleaga cum sa recunoasca si sa-si comunice preferintele.
Terapeutii pot recomanda exercitii pentru tratarea vaginismului.

- O tehnica de succes este folosirea exercitiilor Kegel. Multe femei sunt familiarizate cu aceste exercitii de la orele de pregatire pentru nastere. Exercitiile Kegel includ contractia si relaxarea voluntara a musculaturii perineului. Femeile realizeaza aceste contractii in mod involuntar atunci cand simt nevoia sa urineze intr-un moment nepotrivit.

- Unele femei au fost ajutate de dilatatoare pentru relaxarea spasmelor vaginale. Un dilatator mic este inserat in vagin timp de 10 minute, apoi indepartat. Dilatatoare mai mari sunt folosite in timp pentru antrenarea musculaturii vaginale. Exercitiile Kegel pot imbunatatii sansele de succes cu aceasta tehnica. Terapia de grup sau de suport pot fi de folos pentru unele femei. In aceste grupuri ele pot discuta problemele cu alte persoane care au aceleasi probleme.

Deseori femeile gasesc solutii practice la probleme de pe urma acestor grupuri si de asemeni, obtin incredere mai mare in sine stiind ca nu sunt singurele cu acea problema. Grupurile pentru cupluri pot fi folositoare pentru ambii parteneri daca acestia sunt dornici sa participe. Aceste grupuri sunt recomandate de terapeut doar cuplurilor care pot beneficia de pe urma lor.


Medici specialisti Sexologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Vor putea medicamentele sa creasca dorinta sexuala a femeilor? Vor putea medicamentele sa creasca...

  Generalitati Industria farmaceutica testeaza noi medicamente care ar putea fi capabile sa creasca dorinta sexuala a femeilor. In mod sigur, un astfel de medicament ar aduce miliarde de euro companiei care l-ar descoperi si care ar reusi sa obtina autorizatia pentru...citeste mai mult

 • Exercitiile Kegel Exercitiile Kegel

  Tehnica Iti spun din prima ca exercitiile Kegel - asa il chema pe domnul care le-a inventat - nu sunt usoare. Si nici grele. Sunt pur si simplu nerusinate. Le poti face. Asa cum le faci tu, le poate face oricine. Simplu, eficient... perseverent. Localizezi muschii...citeste mai mult

 • Vaginismul Vaginismul

  Definitie Vaginism este termenul medical ce descrie existenta unui spasm involuntar al muschilor din jurul vaginului, al muschiului ridicator anal sau al muschiului pubococcigian. Contractia este reflexa, si prin inchiderea vaginului face imposibila sau foarte...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate