Primul ajutor in traumatisme toracice

Traumatismele toracice se refera la leziunile suferite la nivelul cutiei toracice si a viscerelor din interiorul acesteia.
Acestea pot fi fara leziuni osoase (echimoze, hematoame sau escoriatii) sau cu leziuni osoase (fracturi costale si claviculare).
Aceste accidentari pot conduce la deces, din pricina faptului ca trauma afecteaza functia respiratorie, circulatorie sau ambele.
Simptomele traumatismelor toracice includ sensibilitatea pieptului la atingere, echimozele, tulburarile respiratorii si hipotensiunea. Distensia venelor de la nivelul gatului se poate instala in pneunomotorax (rezultatul acumularii aerului in spatiul dintre plamani si peretele toracic) sau in tamponada cardiaca (tulburarile provocate de prezenta de lichid sub presiune in interiorul pericardului). Emfizemul subcutanat cauzeaza trosnituri la palpare, specifice pneumotoraxului sau leziunilor arborelui traheo-bronsic si ale cailor respiratorii superioare.
Primul ajutor in traumatismele toracice presupune adoptarea urmatoarelor masuri care cresc semnificativ sansele de supravietuire
- Sunati de urgenta la 112. Chiar daca nu sesizati plagi externe, exista posibilitatea producerii unor leziuni interne care pot pune viata victimei in pericol.
- Verificati semnalmentele vitale ale victimei (puls, respiratie, circulatie). Daca este necesar, incepeti manevrele de resuscitare cardio-respiratorie.
- In cazul in care victima prezinta o rana deschisa, acoperiti-o cu un material textil curat, pozitionat cu doi centimetri peste marginile plagii.
- Daca observati ca se formeaza bule la nivelul ranii sau auziti aer iesind din cavitatea toracica, acoperiti plaga partial, astfel incat sa preveniti acumularea aerului in piept.
- Nu incercati sa smulgeti obiectele care au penetrat toracele, daca acestea exista.
- Opriti sangerarea prin hemostaza (apasati cu o carpa curata pe rana pana la oprirea hemoragiei).
- Ajutati victima sa respire, pozitionand-o cu capul ridicat (astfel incat aerul sa circule cat mai bine prin caile respiratorii).
- Monitorizati atent starea victimei pana la sosirea ambulantei. Daca pacientul nu mai respira, efectuati manevrele de resuscitare pana la interventia echipajului medical.
Victima va fi transportata la spital pe o suprafata rigida si cu multa precautie, pentru evitarea lezarii vertebro-medulare. In cazul in care pacientul a sagerat abundent, va fi supus unei transfuzii de sange. Tratamentul de specialitate este, in cele mai multe cazuri, cel chirurgical.
Articole recomandate
-
Fracturi ale gambei
-
RMN Whole Body
-
Resuscitarea - asistarea cardiorespiratorie
-
In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament
-
Frica ingrasa, lasitatea slabeste...
-
13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei
-
Scolioza - cauze, simptome, tratament
-
Traumatisme ale sanului
-
Cele mai comune traumatisme care provoaca dureri cervicale
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Sfaturi pentru a evita traumatismele...
Generalitati Pentru a evita traumatismele grave provocate de sporturile de iarna (schi, snowboard, patinaj) trebuie sa se respecte unele masuri simple care pot duce la prevenirea accidentelor. Majoritatea leziunilor tratate in spital sau cabinetele medicilor ca...citeste mai mult
-
Traumatismele oftamologice
Generalitati Leziunile traumatice oftalmologice se caracterizeaza printr-o mare varietate de cauze, manifestari clinice si severitate. Unele sunt minore si se pot vindeca prin aplicarea unui simplu tratament si a unui pansament local, in timp ce altele sunt...citeste mai mult
-
Cum evitati traumatismele cauzate de...
Generalitati Schi, snowboard, patinaj, sanius. Sunt cele mai practicate activitati pe timp de iarna. Ele reprezinta o buna modalitate de a inspira aer curat si de a face miscare in aceasta perioada a anului. Frigul, zapada si gheata pot provoca insa o serie de...citeste mai mult