Coronavirus Update

Primul ajutor in inec

Publicat la data de: 28 Ianuarie 2015
Primul ajutor in inec

Inecul se refera la blocarea cailor respiratorii cu apa sau alte lichide, soldat cu privarea de oxigen a organelor vitale.

Acest accident cu potential letal se poate petrece in doua situatii principale: victima aflata in stare constienta inhaleaza apa (inecul primitiv) sau inecul secundar, ca o consecinta a unui infarct miocardic, traumatism cranian sau soc termic.

Primul ajutor in inec este esential pentru supravietuirea victimei: in lipsa unei interventii prompte, decesul poate surveni in maximum 5 minute.

Inecul uscat se petrece atunci cand apa patrunde pana la nivelul coardelor vocale (fara sa ajunga pana in plamani), declansand spasmul reflex al larigelui si oprirea respiratiei.

In acest caz, victima are tegumentele palide, cu o usoara tenta de albastru. Inecul primitiv se petrece prin umplerea carilor respiratorii cu apa, rezultand in cianozarea puternica a tegumentelor. Inecul sincopal este asociat cu scufundarea si survine ca oprire concomitenta a inimii si a respiratiei. Acesta din urma poate fi recunoscut prin paloarea tegumentelor victimei, fara cianoza.

Masurile de prim ajutor in caz de inec sunt urmatoarele:

- Sunati de urgenta la 112 daca observati o persoana inecandu-se si strigati dupa ajutor. Daca nu exista un salvamar in apropiere care sa intervina, adoptati masurile urgente de prim ajutor.
- Scoateti victima din apa si verificati respiratia acesteia, apropiindu-va obrazul de gura si nasul persoanei. Daca nu simtiti aerul expirat de aceasta, verificati daca pieptul victimei se misca sau este inert.
- In cazul in care victima nu respira, verificati pulsul timp de 10 secunde.
- Daca victima nu are puls, incepeti imediat resuscitarea cardiaca. Pozitionati podul unei palme in centrul pieptului (in dreptul mameloanelor) si, cu cealalta palma pozitionata peste prima, efectuati 30 de compresii toracice la rata de 100 de compresii pe minut, apasand astfel incat pieptul sa coboare circa 5 centimetri. Asteptati pana cand pieptul se inalta complet dupa fiecare apasare, inainte sa efectuati urmatoarea compresie.
- Verificati in permanenta daca victima incepe sa respire. Continuati compresiile pana la revenirea respiratiei.
- Efectuati hiperextensia capului pe spate a victimei, impingandu-i fruntea si ridicandu-i barbia. Prindeti nasul victimei intre degete pentru a-i lipi narile, inspirati adanc si expirati in gura victimei de doua ori, cate o secunda, observand ridicarea pieptului.
- Administrati cate doua insuflatii urmate de 30 de compresii toracice. Continuati acest ciclu pana la sosirea echipajului de ambulanta (sau pana cand victima incepe sa respire).


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate