Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Test de sange care stabileste perioada de instalare a menopauzei!

Actualizat la data de: 08 Iulie 2010
Test de sange care stabileste perioada de instalare a menopauzei!

Potrivit unui studiu prezentat la intalnirea anuala a Societatii Europene pentru Reproducere Umana Asistata si Embriologie, un simplu test sanguin poate stabili perioada de instalare a menopauzei, inca de la varsta de 20 ani a femeii. Astfel, acest test le poate indica femeilor varsta pana la care pot concepe copii, orientadu-le deciziile de planificare familiala.

In cadrul studiului, cercetatorii de la Shahid Beheshti University of Medical Sciences din Teheran, Iran, au masurat concentratiile de hormon anti-mullerian (AMH) din sange la 266 femei cu varste cuprinse intre 20-49 de ani. AMH este un maker hormonal care poate stabili starea rezervei ovariene. Valoarea AMH este proportionala cu cantitatea de ovule viabile secretate de ovare, nivelul de AMH scazand in cazul femeilor la care se va instala menopauza.

In cadrul studiului, femeile au fost testate de 3 ori intr-un interval de noua ani, timp in care s-a folosit un model statisctic de predictie a menopauzei. In prezent, duap 12 ani de cercetatori, doar 63 din 266 de femei incluse in studiu au ajuns la menopauza. In cazul acestora, rezultatele noului test au stabilit cu acuratete perioada de instalare a menopauzei.

Menopauza este definita ca fiind o intrerupere fiziologica a ciclurilor menstruale, datorata incetarii secretiei hormonale a ovarelor (estrogeni si progesteron). Media de varsta pentru instalarea menopauzei este de aproximativ 50 de ani dar corpul fiecarei femei are propriul ritm si timp limita. Unele femei ajung la menopauza in mijlocul decadei a patra si altele au menstruatii chiar si in decada a cincea.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate