Clickmed
programare rapida la medic

De ce apare sange in urina?

Actualizat la data de: 19 Decembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere

Sus
De ce apare sange in urina?

Sangele din urina poate provoaca ingrijorare cu privire la sanatatea ta. Desi nu inseamna intotdeauna ceva grav, mai multe lucruri grave pot provoca acest semn. Si asta inseamna ca ar trebui sa va adresati imediat medicului dumneavoastra. De asemenea, este important sa intelegeti ce se intampla in corpul dumneavoastra.

Puteti vedea o gama de culori in urina dumneavoastra - de la urina roz sau usor inchisa la lichid rosu aprins sau rosu inchis. De asemenea, puteti vedea cheaguri, care pot proveni din prostata, uretra, rinichi sau uretere (tuburi care leaga rinichiul de vezica urinara).

Sangele din urina poate sa apara de-a lungul timpului, sa vina si sa plece sau sa apara o singura data. Si, desi uneori medicul dumneavoastra ar putea sa nu gaseasca o cauza directa, este important sa-l consultati pentru a putea exclude orice afectiune grava. Pentru a intelege mai bine cauzele posibile, am incercat sa exprimam cat de clar ce se intampla cand apare sange in urina.

Cuprins articol

  1. Introducere
  2. Cauzele sangerarii in urina
  3. Factori de risc
  4. Diagnostic
  5. Poate urina cu sange sa dispara singura?
  6. Cand sa-ti suni medicul
  7. Concluzie
  8. Citeste pe aceeasi tema

Cauzele sangerarii in urina

Sus

Sangele existent in urina poate afecta pe oricine, unele probleme afecteaza in mod specific barbatii si mai mult decat femeile. Aceasta include probleme cu prostata si rate mai mari ale cancerului de vezica si rinichi.

In 2022, Societatea Americana de Cancer estimeaza 50.000 de cazuri noi de cancer de rinichi la barbati si 28.710 la femei. Iar pentru cancerul de vezica urinara, vor exista de trei ori mai multe cazuri noi la barbati (aproximativ 61.700), decat la femei (19.480).

In timp ce cancerele de rinichi si vezica urinara sunt cele mai grave dintre afectiunile care pot cauza sange in urina, exista si alte probleme de care ar trebui sa fii constient.

Probleme ale tractului urinar

Sangele ar putea fi cauzat de o infectie a tractului urinar (ITU). O ITU poate aparea atunci cand bacteriile din exteriorul corpului dumneavoastra patrund in sistemul dumneavoastra urinar format din rinichi, uretere, vezica urinara si uretra provocand inflamatie si infectie.

Pietrele vezicale ar putea fi, de asemenea, de vina. Aceste pietre se formeaza de obicei atunci cand urina este inca acumulata in vezica dupa urinare, iar mineralele se cristalizeaza, adunandu-se impreuna pentru a forma o piatra. Toate acestea pot duce la infectii, probleme cu urinarea si, da, sangerare.
In timp ce o ITU este tratabila cu antibiotice, pietrele vezicii urinare necesita proceduri mai invazive, inclusiv interventii chirurgicale, pentru indepartare.

Probleme cu rinichii

Pietrele la rinichi, cum ar fi si pietrele vezicii urinare, pot fi, de asemenea, o cauza a sangelui in urina. Acestea se formeaza atunci cand nu exista suficienta urina pentru a elimina totul din tractul urinar. Acele substante ramase se cristalizeaza, formand pietre. Desii este posibil sa treaca pietrele mai mici de la rinichi prin urinare, acestea pot provoca totusi suficienta durere pentru ca medicul sa va prescrie medicamente pentru durere. In alte circumstante, mai multe optiuni chirurgicale pot ajuta la spargerea pietrei sau la indepartarea completa.

Boala de rinichi este o alta cauza cunoscuta a sangelui in urina si apare atunci cand rinichii sunt afectati, afectand capacitatea acestora de a va filtra sangele. Daca este lasata netratata, afectiunea poate evolua spre boala cronica de rinichi. Acest lucru poate duce la complicatii grave si la tratament, inclusiv dializa si transplanturi de organe.

Probleme de prostata

Sangele in urina poate fi un simptom al cancerului de prostata, una dintre cele mai frecvente cauze de cancer in randul barbatilor si persoanelor AMAB. Desi simptomele nu apar adesea in stadiile incipiente ale cancerului de prostata, ele se pot dezvolta in stadii ulterioare. Mai putin severa este o prostata marita, o afectiune care afecteaza multi barbati si oameni AMAB pe masura ce imbatranesc. Atunci cand prostata devine marita, iti poate strange uretra, limitand fluxul de urina din corp. In timp ce sangele este un semn comun al unei prostate marite, se poate dezvolta daca afectiunea este lasata netratata.

Alte cauze de sange in urina

Unele dintre celelalte cauze ale sangelui in urina includ:
-Exercitii viguroase.
-Medicamente precum aspirina sau anticoagulantele.
-Afectiuni mostenite, cum ar fi boala cu celule falciforme sau anumite tipuri de hemofilie.

Este important de retinut, ca, desi sangele din urina poate fi un semn al cancerului, este cel mai adesea un semn al unei afectiuni noncanceroase, precum cele mentionate mai sus.

Factori de risc

Sus

Aproape oricine inclusiv copiii si adolescentii poate avea globule rosii in urina. Factorii care fac acest lucru mai probabil includ:
- Varsta- Multi barbati peste 50 de ani au hematurie ocazionala din cauza unei prostate marite.
- O infectie recenta- Inflamatia rinichilor dupa o infectie virala sau bacteriana (glomerulonefrita post-infectioasa) este una dintre principalele cauze de sange urinar vizibil la copii.
-Istoric de familie- Ati putea fi mai predispus la sangerare urinara daca aveti antecedente familiale de boala renala sau pietre la rinichi.
- Anumite medicamente- Se stie ca aspirina, analgezicele antiinflamatoare nesteroidiene si antibioticele precum penicilina cresc riscul de sangerare urinara.
- Exercitiu intens. Alergatorii pe distante lungi sunt in special predispusi la sangerari urinare induse de efort. De fapt, afectiunea este uneori numita hematurie a joggerului. Dar oricine se antreneaza intens poate dezvolta simptome.

Diagnostic

Sus

Urmatoarele teste si examene joaca un rol cheie in gasirea cauzei sangelui in urina:

Examen fizic, care include o discutie despre istoricul dumneavoastra medical.

Teste de urina. Chiar daca sangerarea ta a fost descoperita prin teste de urina (analiza de urina), probabil ca vei face un alt test pentru a vedea daca urina ta mai contine celule rosii din sange. O analiza de urina poate verifica, de asemenea, o infectie a tractului urinar sau prezenta mineralelor care provoaca pietre la rinichi.

Teste imagistice. Adesea, este necesar un test imagistic pentru a gasi cauza hematuriei. Medicul dumneavoastra va poate recomanda o scanare CT sau RMN sau un examen cu ultrasunete.

Cistoscopie. Medicul dumneavoastra introduce un tub ingust prevazut cu o camer minuscula in vezica pentru a examina vezica urinara si uretra pentru semne de boala.

Poate urina cu sange sa dispara singura?

Sus

Da, sangele din urina poate disparea daca cauza este ceva de genul exercitiilor intense sau anumite medicamente. Cu toate acestea, deoarece sangele din urina poate fi asociat cu probleme grave, nu trebuie sa lasati niciodata ca afectiunea sa nu fie tratata de catre medicii specialisti.

Cand sa-ti suni medicul

Sus

Veti dori sa va contactati imediat medicul daca vedeti sange in urina, in special daca este asociat cu:

Urinarea dureroasa.
Urinari frecvente.
Urinarea urgenta.
Durere in abdomen.
Greata.
Febra.
Varsaturi.

Concluzie

Sus

Sangele in urina, poate ca nu este o afectiune grava, dar este totusi un semn de avertizare despre ceva gresit. Si daca este grava, trebuie abordata imediat. Daca este vorba de cancer de vezica urinara sau de alta afectiune grava, orice intarziere a tratamentului compromite foarte mult tratamentul si rata de vindecare.

Este important ca orice semn sau simptom observat de catre dumneavoastra, sa fie expus medicului dumneavoastra, poate fi ceva superficial, care nu necesita un tratament, insa de cele mai multe ori, unele probleme necesita diferite tratamente.

Bibliografie:
https://health.clevelandclinic.org/blood-in-your-urine-what-men-need-to-know/


Medici specialisti Urologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate