Clickmed
programare rapida la medic

Cauzele amortelii faciale

Actualizat la data de: 22 Martie 2013

Generalitati

Sus
Cauzele amortelii faciale

Amorteala faciala poate fi cauzata de o varietate de factori, dar cea mai frecvent intalnita cauza a acestui simptom este compresia nervilor faciali.

Conditiile care pot afecta nervii faciali includ in principal traumatismele, accidentul vascular cerebral si tumorile. Amorteala poate fi experimentata si ca efect secundar, rezultat in urma utilizarii unor medicamente, fenomene neurologice, dar si al unor afectiuni medicale, cum ar fi diabetul si neuropatia.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Cel mai des vinovate de amorteala faciala ar putea fi mai multe situatii si conditii:

  • expunerea la frig
  • expunerea la compusi toxici
  • traumatisme ale fetei
  • presiune asupra nervilor
  • migrenele
  • scleroza multipla
  • herpes zoster
  • deficitul de vitamine
  • tumori la nivelul creierului
  • leziuni severe in zona capului
  • infarct
  • atac ischemic tranzitoriu
  • paralizia Bell.

1. Accidentul vascular cerebral poate provoca leziuni ale creierului care ar putea determina privarea acestuia de oxigen si sange. Un accident vascular cerebral va cauza deseori amorteala in unele zone ale corpului, in functie de partea creierului afectata de lipsa de oxigen. In cazul in care nervii conectati la nivelul fetei sunt lipsiti de oxigen, poate interveni paralizia faciala partiala sau totala. Daca o persoana simte amorteala la nivelul fetei, alaturi de slabiciune a membrelor pe o anumita parte a corpului, acesta ar putea fi indiciul unui accident vascular iminent.

2. Leziunile nervilor reprezinta o alta cauza frecventa de amorteala faciala. Senzatiile oferite de nervi sunt rezultatul mesajelor creierului. Atunci cand nervii sunt deteriorati, acestia pot provoca durere sau absenta totala sau partiala a senzatiilor. Nervii pot fi lezati in mai multe moduri. Un traumatism cranian sau in zona gatului poate provoca pierderea destul de severa a senzatiilor faciale.

3. Ocazional, unele dintre medicamente pot avea reactii adverse care pot determina amorteala faciala. Situatia este intalnita mai ales in cazul medicamentelor care actioneaza in sensul inhibarii neurotransmitatorilor din creier. Acest efect secundar nu este foarte comun, dar cand neurotransmitatorii sunt inhibati, posibil sa apara amorteala fie a intregului corp, fie a unei parti a corpului, inclusiv a fetei.

4. Amorteala faciala poate fi cauzata si de migrena cu aura. Acest tip special de migrena este considerat un fenomen neurologic. Migrena cu aura este precedata de amorteala faciala cu 10-30 de minute inainte de debutul durerii de cap. Amorteala poate afecta limba sau extremitatile. Migrena cu aura poate fi insotita si de orbire temporara si dificultati de vorbire.

5. Neuromul acustic poate determina aparitia amortelii faciale. Acesta este o tumoare non-canceroasa care creste pe nervul cranian opt. Acest nerv poate sa apese uneori asupra nervilor care controleaza senzatiile faciale si miscarile, respectiv nervul trigemen si nervii faciali. In cazul in care oricare din acesti nervi va fi presat, va aparea senzatia de amorteala a fetei.

6. Paralizia Bell este o forma de paralizie faciala temporara, cauzata de leziunea sau traumatizarea nervilor faciali. Cauza exacta a acestei conditii nu se cunoaste. Oamenii de stiinta banuiesc ca vinovate ar putea fi infectiile virale, cum ar fi meningita sau herpesul, care determina inflamatia nervilor faciali, cauzand amorteala faciala.

7. Scleroza multipla este o boala autoimuna in cadrul careia sistemul imunitar ataca organismul si distruge teaca de mielina care protejeaza si acopera nervii. Acest lucru va duce la deteriorarea serioasa a nervilor. Scleroza multipla poate sta la baza amortelii faciale, dar si a extremitatilor corpului.

8. Neuropatia poate sa apara in urma unei leziuni prezente la nivelul fetei, capului, gatului sau coloanei vertebrale, in urma careia se pot deteriora unul sau mai multi nervi. Lezarea nervilor sau neuropatia poate sa apara si ca urmare a unei boli sau tulburari subiacente, cum ar fi diabetul. Printre simptomele neuropatiei se numara: amorteala faciala, durerea accentuata de cap, pierderea constiintei etc.

9. Deficitul de vitamine, in mod special de vitamina B12, poate provoca senzatia de amorteala de la nivelul fetei sau a altor organe. Lipsa de potasiu, calciu sau sodiu din organism, poate duce, de asemenea, la amorteala faciala. Incercati sa asimilati din dieta zilnica aceste vitamine sau utilizati suplimente alimentare pentru a evita aparitia amortelii faciale.

10. Infectia cauzata de virusul varicelo zosterian poate determina aparitia zonei zoster. Acasta este caracterizata de prezenta unor eruptii cutanate care poate sa apara in orice zona a corpului, inclusiv la nivelul fetei si este insotita de amorteala fetei si dureri musculare. Conditia paote fi tratata, de obicei cu ajutorul medicamentelor antivirale prescrise de catre medic.

11. Atacul ischemic tranzitor apare atunci cand fluxul de sange dintr-o anumita parte a creierului este intrerupt o perioada scurta de timp. Acesta poate fi insotit de o varietate de simptome, in functie de partea creierului afectata. Atacul ischemic tranzitor implica regiunea creierului responsabila cu declansarea senzatiilor faciale, iar rezultatul poate fi amorteala faciala de scurta durata, alaturi de alte manifestari specifice conditiei.

12. Tumori canceroase care cresc la baza tecii nervilor pot duce la amorteala faciala, furnicaturi si durere. Senzatia se va accentua pe masura ce tumora creste. Aceasta poate fi insotita de pierderea auzului si a sensibilitatii faciale.

13. Nervii mai pot fi comprimati si afectati de un tip de tumora numita meningiom.

De asemenea, in multe dintre cazurile de cancer metastatic, mai ales in cazul cancerului de san, poate fi experimentata amorteala la nivelul barbiei.

14. Dormitul intr-o pozitie in care sunt presati nervii faciali poate provoca senzatia de amorteala la nivelul fetei. In mod similar, presarea nervilor faciali ca urmare a mentinerii capului intr-o anumita pozitie o perioada indelungata de timp, cum ar fi pozitia pe care o adoptati atunci cand tastati la computer, cand cititi sau cand conduceti autoturismul, ar putea determina aparitia amortelii faciale.


Medici specialisti Neurologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate