Clickmed
programare rapida la medic

Studii recente au dovedit ca folosirea AINS in sarcina este asociata cu malformatii cardiace la fat

Publicat la data de: 19 Decembrie 2006
Conform unui studiu realizat in Quebec, Canada copiii nascuti de mame care au folosit cele mai larg utilizate medicamente antialgice in primul trimestru de sarcina au un risc crescut de malformatii cardiace, in special defecte de sept cardiac.
Cercetatorii canadieni au declarat ca rezultatele acestui studiu vor fi publicate in numarul din septembrie al revistei Birth Defects Research Part B.
Dr. Anick Berard de la St. Justine Hospital din Montreal, coautorul studiului, a declarat pentru Reuters Health: „Datorita prevalentei crescute de folosire a antiinflamatoarelor nesteroidiene in general in populatie cat si in timpul sarcinii si tinand cont de faptul ca 50% din sarcini nu sunt planificate, ceea ce duce la o crestere a expunerii la medicamente, trebuie acordata mai multa atentie expunerii la oricare tip de AINS.
Dr. Berard si colegii sai au analizat informatiile medicale provenite de la 36387 de femei care au nascut un singur copil in perioada 1997 si 2003. Acestia au identificat 93 de nounascuti cu anomalii congenitale la 1056 de femei (8,8%) care au avut ca prescriptie medicala AINS in primul trimestru de sarcina si 2478 de copii cu anomalii congenitale din 35331 de femei (7%) care nu au fost expuse la AINS.
Cele mai frecvente cinci medicamente AINS folosite au fost naproxenul (35%), ibuprofenul (26%), rofecoxib (15%), diclofenac (9%) si celecoxib (9%).
Procentul copiilor cu anomalii congenitale multiple nascuti de mame care au fost expuse la AINS in primul trimestru de sarcina a fost de 16,1% comparativ cu 14,2% in cazul femeilor care nu au folosit AINS.
Femeile care au folosit AINS in primul trimestru de sarcina au avut o sansa de 2,21 sa nasca copii cu orice tip anomalie congenitala, a afirmat echipa de cercetatori.
„Cea mai puternica asociere a fost gasita cu anomaliile de sept cardiac, de inchidere a septului”, a declarat echipa de cercetatori avand o rata de 3,34 de a dezvolta aceasta anomalie in cazul expunerii la AINS in primul trimestru de sarcina.
Rezultatele obtinute, „care sunt in concordanta cu alte studii de epidemiologie” sugereaza ca femeile care folosesc AINS in primul trimestru de sarcina pot avea un risc crescut de a naste copii cu anomalii congenitale, in special defecte de sept cardiac.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate