Clickmed
programare rapida la medic

Testul Torch - depistarea infectiilor in sarcina

Actualizat la data de: 31 August 2011

Generalitati

Sus
Testul Torch - depistarea infectiilor in sarcina

Testul Torch este o analiza prenatala facuta cu scopul identificarii sindromului Torch. Acesta este un acronim medical reprezentat de un grup de infectii care se pot dovedi periculoase pentru fat in sarcina. Printre ele se numara toxoplasmoza, rubeola, citomegalovirusul, herpesul, dar si altele.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Infectii depistate de testul Torch
  3. Situatii in care se recomanda testul Torch in sarcina
  4. Interpretarea rezultatelor testului Torch
  5. Citeste pe aceeasi tema

Infectii depistate de testul Torch

Sus

Sindromul Torch este de fapt un grup de infectii cu risc crescut in sarcina si care pot fi contactate in aceasta perioada, punand in pericol viata fatului:
• Toxoplasmoza;
• Alte infectii (hepatita, sifilis, virus Epstein-Barr, varicela etc.);
• Rubeola;
• Citomegalovirus;
Herpes (simplex).

Situatii in care se recomanda testul Torch in sarcina

Sus

Testul face parte dintre analizele prenatale neobligatorii in sarcina. Acesta este de obicei recomandat in sarcina timpurie, mai exact in primul trimestru.

El nu mai este cerut atat de des de catre medici, din moment ce s-au inventat teste specifice care identifica separat fiecare infectie in parte. Totusi, aceste infectii au simptome variate, dar prezinta si o simptomatologie comuna. Uneori, medicii sunt indusi in eroare, iar pentru a fi siguri ca diagnosticheaza corect infectia, apeleaza la acest test.

Simptomele sindromului Torch in sarcina sunt relativ putine si nu foarte pregnante. In principal febra este cea care da semnalul de alarma ca in corpul gravidei ar putea exista o infectie. Odata ce acestea apar si nu sunt depistate pot aparea complicatii grave in sarcina, care se pot sfarsi cu decesul fetal.

Interpretarea rezultatelor testului Torch

Sus

Testul Torch presupune o analiza a sangelui in vederea depistarii anticorpilor responsabili pentru infectii. Acestia sunt IgG si IgM.

Rezultatele testului sunt fie negative, fie pozitive. In cazul in care sunt negative, inseamna ca nu suferiti de nicio infectie si ca nu exista anticorpi in sange.

Prezenta anticorpilor IgM in sangele testat presupune existenta unei infectii recente sau curente cu virus sau parazit. Medicii recurg in acest caz si la teste suplimentare pentru stabilirea diagnosticului, intrucat anticorpii IgM pot fi prezenti si din alte motive decat infectia.

Descoperirea anticorpilor IgG in sange indica faptul ca ai suferit de o infectie in trecut. Testul este repetat dupa 2 saptamani, iar daca acestia inca apar, atunci inseamna ca infectia este prezenta si la acel moment.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate