Clickmed
programare rapida la medic

Abordarea acneei in sarcina

Actualizat la data de: 29 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Oana Alexandra Baba
Medic Rezident Dermatovenerolog

Clinica: Spitalul Judetean de Urgenta Cluj-Napoca

Ce este acneea vulgara

Sus
Abordarea acneei in sarcina

Acnea vulgara este o tulburare inflamatorie cronica a unitatii pilosebacee (bulbul firului de par si glandele sebacee) si este caracterizata prin aparitia de leziuni noninflamatorii (comedoane) si leziuni inflamatorii (pustule si noduli) care pot provoca durere, cicatrici, aspect inestetic si disconfort psihologic.

La femeile care planifica sarcina sau care sunt gravide, aceasta conditie poate fi particular de deranjanta, avand in vedere schimbarile fiziologice hormonale si natura imprevizibila a acneei in aceasta perioada de timp.

Cuprins articol

  1. Ce este acneea vulgara
  2. Cauze
  3. Cum se poate trata
  4. Alte variante terapeutice
  5. Concluzie
  6. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Desi acneea adesea se amelioreaza in timpul primului trimestru, ea poate sa se agraveze in timpul celui de-al treilea trimestru ca rezultat al cresterii concentratiilor materne de androgeni si efectele rezultate asupra productiei de sebum.

In plus fata de schimbarile hormonale, factorii imunologici asociati sarcinii pot contribui de asemenea la aparitia acneei. Leziunile inflamatorii tind sa fie mai comune decat leziunile noninflamatorii, adesea cu implicare extinsa si la nivelul trunchiului. Persoanele cu antecedente de acnee sunt mai predispuse la dezvoltarea acneei in timpul sarcinii.

Pe langa toate schimbarile hormonale de pe perioada sarcinii, exista si alti factori care pot contribui la aparitia acneei. Printre acestia se numara stresul si anxietatea asociate cu aceasta perioada, precum si modificarile in rutina de ingrijire a pielii sau utilizarea anumitor produse cosmetice care pot irita pielea sensibila.

Cum se poate trata

Sus

In aceasta situatie delicata, este obligatorie acordarea unei atentii sporite efectelor pe care le-ar putea avea unele substante asupra dezvoltarii copilului. Asadar, trebuie puse in balanta beneficiile si riscurile asocierii unor scheme de tratament in functie de severitatea afectiunii.

Tratamentul acneei in timpul sarcinii poate consta in gasirea unui echilibru delicat intre gestionarea eficienta a acestei afectiuni si evitarea substantelor care ar putea fi daunatoare pentru fat. Multe dintre tratamentele topice si orale utilizate pentru tratarea acneei pot contine ingrediente care nu sunt recomandate in timpul sarcinii sau alaptarii.

Una dintre cele mai simple si sigure modalitati de tratare sau de control a acneei in timpul sarcinii este prin adaptarea rutinei de ingrijire a pielii si mentinerea unei igiene adecvate a pielii. Curatarea regulata a fetei cu un cleanser delicat si folosirea unei creme hidratante non-comedogenice poate ajuta la indepartarea excesului de sebum si a impuritatilor de pe piele.

De asemenea, este important sa se evite traumatizarea leziunilor, deoarece acest lucru poate agrava inflamatia si poate duce la cicatrici permanente. Utilizarea unor produse cosmetice non-comedogenice si non-iritante este, de asemenea, recomandata pentru a preveni inrautatirea acneei.

Care sunt cele mai periculose substante

Exista substante contraindicate total in aceasta perioada, cum sunt retinoizii orali. Acestia pot determina malformatii grave sau pot duce chiar la decesul fatului sau nastere prematura.

Alte variante terapeutice

Sus

In unele cazuri, medicul dermatolog poate prescrie tratamente topice sigure pentru sarcina, cum ar fi acidul azelaic, peroxidul de benzoil, sau alti agenti keratolitici pentru a ajuta la controlul acneei.

Si unele antibiotice aplicate topic sunt considerate a fi eficiente, deoarece acestea au o absorbtie sistemica scazuta in urma aplicarii pe piele, sunt considerate a fi sigure. In ceea ce priveste aplicarea retinoizilor topici, exista date controversate, asadar se poate opta pentru alte variante.

Unele terapii contraindicate in sarcina sunt sigure odata cu intrarea in perioada postpartum, indiferent de statusul de lactatie, inclusiv retinoizii topici.

Cu toate acestea, este important sa discutati mereu cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe orice tratament pentru a va asigura ca este sigur pentru dumneavoastra si pentru fat.

In concluzie, acneea in timpul sarcinii poate fi o provocare, dar exista metode de gestionare si tratament pentru a mentine pielea sanatoasa si curata. Prin mentinerea unei igiene adecvate a pielii, evitand substantele iritante si discutand cu medicul dumneavoastra despre optiunile de tratament sigure pentru sarcina, puteti gestiona cu succes acneea si puteti avea o piele frumoasa si stralucitoare in timpul sarcinii.

Concluzie

Sus

Recomandarile de tratament de prima linie pentru acneea usoara pana la moderata in orice faza a sarcinii sau a alaptarii includ acid azelaic, peroxid de benzoil sau clindamicina topica.

Pentru acneea moderata pana la severa sau rezistenta, regimurile ar trebui sa includa terapii orale, inclusiv anumite antibiotice in functie de siguranta specifica trimestriala sau tratamente procedurale, cum ar fi steroizii intralezionali sau terapiile cu laser fiind exclusa orice forma de tratament cu retinoizi orali.

Tratamentul acneei la pacientele gravide si la cele care alapteaza reprezinta o provocare pentru dermatologi din cauza preocuparilor legate de siguranta materna si fetala. Exista o lipsa de studii clinice privind siguranta si eficacitatea tratamentelor comune pentru acnee in timpul sarcinii si alaptarii.

Managementul acneei in aceste populatii ar trebui sa inceapa cu o abordare pas cu pas, luand in considerare severitatea acneei si riscul fetal specific trimestrului.

Bibliografie
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36447117/
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/pregnancy-acne/faq-20058045
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/acne-during-pregnancy-treatments-causes


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate