Clickmed
programare rapida la medic

Test care stabileste compatibilitatea organelor ce urmeaza a fi transplantate

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2010
Test care stabileste compatibilitatea organelor ce urmeaza a fi transplantate

O descoperire recenta confirma ca un test de sange ar putea stabili, rapid, intr-un mod neinvaziv, daca organismul va respinge sau nu transplantul de inima sau rinichi. Acest lucru s-ar putea face inainte ca functia organelor sa fie afectata, considera cercetatorii de la Stanford School of Medicine in California.

Oamenii de stiinta au descoperit ca nivelul proteinelor din sange creste in timpul respingerii acute, pe parcursul careia sistemul imunitar al pacientului ataca noul organ. Acesta este primul studiu care identifica simptomele de respingere specifice a doua tipuri de organe transplantate. Studiul este prezentat online inca de pe data de 23 septembrie in revista PLoS Computational Biology.

Momentan, testele sunt efectuate si pentru a determina daca modificarea nivelului de proteine poate fi un indice al respingerii altor organe transplantate, cum ar fi plamanii si ficatul, adauga specialistii.

"In trecut, episoadele de respingere ale transplantului erau identificate abia atunci cand organele erau deja lezate. Scopul nostru este de a formula analize de sange care vor mentine organele transplantate in stare de functionare, astfel incat pacientii sa evite un al doilea transplant", a declarat co-autorul studiului, dr. Atul Butte, profesor de informatica si pediatrie medicala.

Aproximativ 40% dintre beneficiarii transplanturilor de inima si 25% dintre cei ai transplanturilor de rinichi au un episod acut de respingere in decursul primului an dupa transplant. Noul test de sange ar putea inlocui actualele investigatii invazive, costisitoare si lente care implica, in primul rand, monitorizarea functionarii organelor recent transplantate. In cazul in care medicii detecteaza o disfunctie a acestora, se va preleva o mostra de la organul transplantat pentru verificarea compatibilitatii dintre organe si pentru identificarea semnelor de respingere. Schema de tratament este adaptata in functie de gradul de imunosupresie al organismului pacientului.

Alaturi de avertizarea la timp legata de respingerea organelor, noile analize de sange ar putea fi utilizate pentru identificarea pacientilor ale caror organe au fost cu succes acceptate. Medicii ar putea reduce, in aceste cazuri, dozele de medicamente imunosupresoare pentru a reduce efectele secundare ale acestora, remarca cercetatorii.

Pentru imbunatatirea testelor de sange, echipa de la Standford, a utilizat o metoda existenta - testul enzimatic cu imunosorbent (ELISA) - care este folosit pentru diagnosticarea unor boli, cum ar fi streptococul betahemolitic. Noul test de sange pentru depistarea respingerii organelor transplantate va fi disponibil pe piata medicala in trei-cinci ani.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate