Coronavirus Update

Cseke: Vom sesiza institutiile abilitate daca firma ce ia celule stem din dinti nu e autorizata

Publicat la data de: 22 Noiembrie 2010
Cseke: Vom sesiza institutiile abilitate daca firma ce ia celule stem din dinti nu e autorizata

Ministerul Sanatatii va sesiza institutiile abilitate ale statului in cazul in care se adevereste ca firma din Bucuresti care recolteaza celule stem din dinti nu avea autorizatie in acest scop, a declarat, duminica, ministrul de resort, Cseke Attila.

"Agentia Nationala de Transplant e institutia care are in atributie legala acest domeniu. (...) Nu ma pronunt pana nu am raportul de la Agentia Nationala de Transplant, luni-marti cred ca il primesc",
a mai spus ministrul Sanatatii.

Declaratiile lui Cseke vin dupa ce, sambata, Realitatea TV a prezentat cazul unei firme din Bucuresti care le promite parintilor ca recolteaza celule stem din dinti, fara sa fie autorizata in acest scop, in conditiile in care, in Romania, Agentia Nationala pentru Transplant (ANT) nu a dat nicio autorizatie pentru astfel de servicii medicale.

"Prelevarea de celule stem se poate face si din dintii de lapte!", suna reclama in atentia parintilor care au ratat, la nasterea copiilor, recoltarea celulelor stem din sangele ombilical.

In schimbul acesui serviciu, firma Biohellenika cere 1.200 de euro pentru un dinte si trimite celulele stem in Grecia.

"Deocamdata, la nivel de Agentie Nationala de Transplant, nu este autorizata nicio astfel de unitate in vederea recoltarii, procesarii si exportului de astfel de celule",
spune directorul adjunct al ANT, Andrei Nica.

De celalata parte, reprezentantii firmei afirma ca au demarat demersurile pentru a obtine autorizatia. "Noi am depus cererea si urmeaza sa primim. (...) Deoarece nu se cunoaste procedura in tara, ni s-a promis ca se rezolva. Intre timp, se fac prelevari", a declarat managerul firmei.

Potrivit legilor in vigoare, manipularea fara drept a materialului genetic este pedepsita cu trei pana la 10 ani de inchisoare.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate