Coronavirus Update

Ce afectiuni pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem

Actualizat la data de: 03 Noiembrie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Ce afectiuni pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem

Celulele stem sunt celulele de baza ale organismului uman, cele care alcatuiesc viata. Concret, acestea creeaza organele, tesuturile, sangele si sistemul imunitar. Organismul uman este format din peste 200 de tipuri de celule diferite, toate provenind dintr-o singura categorie de celule: celulele stem.

In viata intrauterina, celulele stem sunt responsabile de formarea si dezvoltarea fatului, iar dupa nastere, de reinnoirea si de repararea tesuturilor si organelor.

Celulele stem hematopoietice (formatoare ale celulelor din sange) reprezinta prima categorie identificata de celule stem adulte si a carei utilizare in scop terapeutic este dovedita si unanim acceptata.

In cazul persoanelor sanatoase, celulele stem au capacitatea de a reinnoi permanent sangele si celulele sistemului imunitar, iar atunci cand exista afectiuni care slabesc imunitatea sau cand o persoana urmeaza tratament impotriva unei forme de cancer este necesar un transplant de celule stem pentru a reface capacitatea sistemului imunitar si pentru a curata sangele afectat.

Astazi, exista trei surse disponibile de celule stem hematopoietice pentru obtinerea unei grefe de transplant: maduva osoasa, sangele periferic si sangele placentar.

Totodata, sangele placentar este cea mai usoara sursa pentru obtinerea unei grefe de celule stem hematopoietice, fara a implica niciun risc pentru mama sau nou-nascut.

Celulele stem din sangele placentar au particularitatea de a fi mai tinere comparativ cu celulele din maduva osoasa sau sangele periferic, si deci, prezinta o capacitate mai mare de multiplicare si o toleranta mai crescuta fata de pacientul primitor.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Avantajele celulelor stem din sangele placentar
 3. Ce boli pot fi tratate
 4. Recoltarea celulelor stem
 5. Citeste pe aceeasi tema

Avantajele celulelor stem din sangele placentar

Sus

• Sangele placentar este o sursa naturala, bogata si lipsita de controverse, de celule stem care pot salva viata.

• A recolta sange placentar nu presupune niciun risc pentru mama sau pentru nou-nascut.

• Celulele stem din sangele placentar se pot utiliza pentru tratarea a peste 70 de boli.

• Recoltarea de sange placentar este o procedura simpla, efectuata imediat dupa nasterea si desprinderea nou-nascutului de cordonul ombilical. De asemenea, grefa de sange placentar poate fi stocata pentru a fi folosita pe viitor de catre donator, un membru al familiei sau un alt beneficiar.

Ce boli pot fi tratate

Sus

Leucemia, limfom Hodgkin, limfom non-Hodgkin, beta-talasemia majora, neuroblastom, retinoblastom, anemia aplastica severa, boli autoimune (scleroza multipla, artrita, boli reumatice), boli fagocitare, boli ale sistemului imun congenitale, deficite congenitale ale trombocitelor, tumori cerebrale, sarcom Ewing.

Printre principalele grupe de boli ce pot fi tratate cu celule stem se numara leucemiile acute si cele cronice, sindromul mielodisplazic, anemiile, afectiunile congenitale ale sistemului imun si bolile autoimune.

Celulele stem se pot folosi in chirurgia estetica, in ortopedie, dermatologie si in tratamentul afectiunilor hematologice. In plus, acestea pot trata boli precum Alzheimer, atrofii musculare, leucemii, cancere si multe alte boli, iar cercetatorii studiaza in prezet tratamentul cu celule stem in bolile genetice.

Recoltarea celulelor stem

Sus

Recoltarea celulelor stem se poate efectua indiferent de tipul nasterii: nastere vaginala, nastere prin cezariana, prematura sau nastere in apa. Este bine de mentionat ca recoltarea sangelui din cordonul ombilical este complet nedureroasa si sigura pentru mama si bebelus deoarece nu intervine in procesul de travaliu sau nastere.


Medici specialisti Medicina interna

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Afectiuni tratate cu celule stem Afectiuni tratate cu celule stem

  Generalitati Descoperirea celulelor stem si utilizarea acestora in tratamentul diferitelor afectiuni este una dintre cele mai mari descoperiri ale medicinei moderne. Celulele stem sunt celule 'nespecializate' din care se formeaza toate celulele specializate ale...citeste mai mult

 • Se vorbeste din ce in ce mai mult despre recoltarea celulelor stem Se vorbeste din ce in ce mai mult...

  Conform studiilor medicale, celulele stem sunt acele celule care inca nu s-au diferentiat si care au capacitatea de a se transforma in diverse tipuri de celule care mai apoi pot forma orice tip de tesut din corp, cum ar fi, celulele din piele, ficat, inima, creier....citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate