Coronavirus Update

Reanastomoza tubara - desfacerea ligaturii trompelor uterine

Publicat la data de: 28 Septembrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Reanastomoza tubara - desfacerea ligaturii trompelor uterine

Reanastomoza tubara este una dintre solutiile de restabilire a fertilitatii dupa interventia de legare a trompelor. Multe femei apeleaza la ligatura tubara ca metoda contraceptiva permanenta, insa ajung sa se razgandeasca si sa doreasca din nou copii. Exista solutii pentru reversibilitatea acestui tip de sterilitate la femei.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Modul de realizare a reanastomozei
 3. Sansele de sarcina dupa reanastomoza tubara
 4. Citeste pe aceeasi tema

Modul de realizare a reanastomozei

Sus

In cazul in care femeile se prezinta la medic cu trompele legate si solicita desfacerea lor, medicii recurg la una dintre cele mai eficiente metode - reanastomoza tubara. Aceasta tehnica de microchirurgie poate fi folosita si pentru unele cazuri de obstructie a trompelor uterine, dar este mai indicata la desfacerea ligaturii lor.

Inainte de a realiza interventia, medicii se asigura ca femeile care solicita procedura mai au inca trompele suficient de lungi pentru a putea fi repozitionate si pentru a li se reda functia reproductiva. Lungimea trompelor dupa legare este esentiala in procesul de restabilire a fertilitatii feminine. Ei fac acest lucru cu ajutorul metodei de investigare laparoscopice.

Pentru efectuarea operatiei se apeleaza la o metoda numita laparotomie. Aceasta presupune o incizie abdominala transversala de numai 4 cm, cat mai aproape de osul pubian.

In timpul reanastomozei, medicul taie portiunea legata din trompe, indeparteaza "nodul" sau partea afectata si apoi uneste capetele sanatoase ale fiecarei trompe in parte. Acestea sunt realiniate cu ajutorul unui stent si apoi sunt reatasate prin suturi. Incizia abdominala este inchisa cu ajutorul cusaturilor chirurgicale.

Sansele de sarcina dupa reanastomoza tubara

Sus

Operatia are foarte mari sanse de reusita in redarea functiilor reproductive trompelor, dar sansele de a ramane insarcinata dupa operatie depind si de alti factori asociati cu varsta, problemele de sanatate sau stilul de viata adoptat. Femeile sanatoase pot ramane din nou insarcinate in mai putin de 6 luni de la interventie.


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Cauze anatomice de infertilitate - pelvis Cauze anatomice de infertilitate -...

  Anatomie Peritoneul reprezinta o structura anatomica care inveleste toata cavitatea abdominala si aproximativ toate structurile ce de gasesc in abdomen. Este in mare impartit in doua tipuri: - peritoneul parietal, care inveleste peretele abominal si cel pelvin;...citeste mai mult

 • Cancerul ductului biliar extrahepatic Cancerul ductului biliar extrahepatic

  Generalitati Cancerul ductului biliar extrahepatic este o boala rara in care celulele maligne (celulele canceroase) se formeaza in regiunea extrahepatica a ductului biliar. O retea de cai biliare leaga ficatul si vezicula biliara de intestinul subtire. Aceasta...citeste mai mult

 • Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Cele mai frecvente 'povesti' pe care...

  Generalitati 'Nu fumez!', 'In fiecare dimineata fac exercitii fizice!', 'Desigur ca folosesc ata dentara!'… Daca va numarati printre femeile care, la fiecare control medical mai omit sau mai infloresc, pe ici pe colo, informatiile oferite medicului, sa stiti ca...citeste mai mult