Clickmed
programare rapida la medic

Cistita interstitiala: nu ignorati durerea pelvina

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2018

Generalitati

Sus
Cistita interstitiala: nu ignorati durerea pelvina

Cistita intestitiala (CI) este o afectiune dureroasa a vezicii urinare, care poate impune restrictii severe unei persoane. Este o conditie cronica a vezicii urinare caracterizata printr-un grad variabil de durere pelvina, frecventa urinarii si nevoia imperioasa de a mictiona.

Deseori, oamenii au tendinta de a ignora durerea usoara localizata in orice parte a corpului, atribuind-o stresului sau efortului. Atunci cand dispare dupa cateva zile, se va considera ca totul este bine.

Din pacate, cand este implicata durerea pelvina, acest lucru nu este intotdeauna valabil. Orice durere in aceasta zona, ar trebui investigata cat mai curand posibil pentru a se preveni bolile ca cistita intestitiala.

Cauza cistitei interstitiale este necunoscuta. Se crede ca defectul primar se afla in mucoasa vezicii urinare (suprafata stratului protector de glicozaminoglicani) care permite absorbtia de substante cum ar fi potasiul si ureea in peretele vezicii urinare.

Astfel ar rezulta leziuni tisulare si dureri insotite de frecventa urinarii si nevoia imperioasa de a mictiona. Activarea celulelor mastocitare cu eliberarea de histamina si inflamatie neurogena sunt considerate, de asemenea, factori importanti in declansarea CI.

Simptomele de CI sunt adesea diagnosticate gresit ca o infectie comuna a vezicii urinare (cistita) sau o infectie a tractului urinar. Cu toate acestea, IC nu s-a dovedit a fi cauzata de infectii bacteriene, iar tratamentul cu antibiotice este ineficient.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptomele CI
  3. Diagnostic
  4. Optiuni de tratament
  5. Citeste pe aceeasi tema

Simptomele CI

Sus

Simptomele specifice CI:

- durere, presiune, disconfort care se poate amplifica, atunci cand vezica urinara este plina;
- durere subpubiana, pelvina, resimtita si in partea inferioara a spatelui, zona abdomenului si a coapselor;
- durere vaginala la femei, penis, testicule, scrot si perineu la barbati;
- dureri ale uretrei si rectului;
- durere in timpul actului sexual;
- trezirea pe timp de noapte pentru a urina;
- dificultati in a urina;
- dorinta de a urina cat mai des.

Diagnostic

Sus

Pentru diagnosticul CI simptomele enumerate mai sus trebuie sa se manifeste o perioada mai lunga de 4-6 saptamani. In prezent nu exista tratamente pentru vindecarea completa a conditiei, dar exista tratamente care o fac suportabila. Tratamentul este dificil, dar nu este imposibil.

Optiuni de tratament

Sus

- Medicatie - unul dintre medicamentele recomandate pentru ameliorarea CI este pentosan polisulfat de sodiu.

- Modificarea stilului de viata - se vor exclude din dieta cofeina, alcoolul, tomatele, citricele, suplimentele care contin vitamina C si potasiu, dulciurile. Se va evita stresul, se vor face exercitii de relaxare, yoga sau masaj.

- Hidrodistensia terapeutica - implica distensia vezicii urinare cu ser fiziologic sau apa si are rolul de a ameliora durerile.

- Terapia intravezicala - presupune administrarea unui cocktail de medicamente sub forma lichida care sunt administrate in vezica urinara prin intermediul unui cateter.

- Injectarea intravezicala cu botox - botoxul este injectat in vezica urinara prin endoscopie in cazul in care situatia nu se imbunatateste prin alternativele mentionate mai sus.

- Neuromodulatie - un stimulator electric este implantat in partea inferioara a spatelui sau a perineului pentru a mentine sub control simptomele.

- Interventie chirurgicala - aceasta este indicata mai ales in cazul pacientilor care au o capacitate mica a vezicii urinare.


Medici specialisti Urologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate