Coronavirus Update

Sangerarea dupa actul sexual

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Sangerarea dupa actul sexual

In anumite cazuri, dupa actul sexual, partenera ar putea sa sangereze. Sangerarea nu este fireasca si necesita vizita la cabinetul medicului ginecolog pentru stabilirea cauzelor si recomandarea unui tratament adecvat. Este important sa nu se amane consultul medical intrucat, netratate, multe situatii medicale ce determina hemoragia, se pot agrava.

Intr-un studiu de amploare, specialistii au descoperit ca incidenta hemoragiilor la persoanele de sex feminin, dupa actul sexual a fost de 5-6%. Din acest procent, 5-32% sufereau de HIV iar 3% de prolaps pelvin.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Cauzele sangerarilor vaginale
 3. Citeste pe aceeasi tema

Cauzele sangerarilor vaginale

Sus

- Infectiile - infectia localizata la nivelul colului uterin (cervicita) il poate sensibiliza, iar acesta va sangera mai usor in timpul sau dupa contactul sexual. Atat gonoreea cat si chlamydia pot produce sangerari ale cervixului. Specialistii afirma ca la baza episoadelor hemoragice dupa actul sexual se poate afla chlamydia.

Aceleasi infectii care afecteaza colul uterin se pot extinde si catre mucoasa uterului, iar in general, in aceste circumstante, sangerarile se declanseaza mai usor, dupa contactul intim (riscurile cresc, mai ales daca femeia foloseste anticonceptionale hormonale).

- Fragilitatea tesuturilor colului uterin - la unele femei exista o extindere a testului normal, fragil de tip glandular (ectopia cervicala) al colului uterin. Aceste femei pot avea sangerari chiar si in urma recoltarii de secretie din cervix pentru testul papanicolau. Factorii care provoaca cel mai frecvent ectopia cervicala, includ: varsta, utilizarea de pilule contraceptive sau sarcina.

Studiile au descoperit ca ectopia cervicala a fost prezenta la un procent destul de ridicat de femei care au sangerat dupa actul sexual (intre 25 - 33.6%).

- Polipii - un polip localizat in zona cervicala poate sangera doar atunci cand cervixul este atins. Acest lucru se poate intampla in timpul folosirii jucariilor sexuale, atingerea cu degetul sau in timpul actului sexual. Situatiile in care polipii au sangerat in urma actului sexual au reprezentat 12,5% din numarul total de cazuri. Din fericire, cei mai multi dintre polipii de col uterin de acest tip pot fi observati in timpul unui examen cu speculumul.

- Polipii endometriali sau fibroamele uterine - pot sensibiliza si crea o instabilitate a mucoasei uterine. Acesti polipi pot fi cel mai bine vizualizati cu ajutorul unei histerosalpingograme cu o solutie salina. La o ecografie normala se pot observa doar neregularitati si ingrosari ale mucoasei uterine in zona unde se afla polipii. Totusi, fibroamele importante pot fi vizualizate cu usurinta prin intermediul unei ecografii.

- Modificari hormonale - oricine foloseste diverse contraceptive hormonale (de la pilula la inel contraceptiv) poate suferi sangerari mai slabe sau importante cantitativ - acestea fiind reactii adverse destul de frecvente ale acestora, ca o consecinta a mucoasei uterine subtiate. Femeile care urmeaza terapie hormonala postmenopauza pot experimenta aceleasi probleme ca si cele care folosesc metode contraceptive hormonale.

In cazul persoanelor de sex feminin, tinere, care nu folosesc anticonceptionale care sa suprime ovulatia, petele de sange de la mijlocul ciclului menstural pot semnala prezenta ovulatiei. La aceste simptome se adauga intepaturi scurte in zona ovarelor si cresterea nivelului de estrogen care semnifica faptul ca ovulul a fost eliberat.

Exista mai multe afectiuni hormonale care pot determina ingrosarea mucoasei uterine (sindromul ovarelor polichistice, hipotiroidia, obezitatea, perimenopauza, etc.). Daca o femeie nu are menstruatii regulate, mucoasa sa uterina poate fi ingrosata. In aceasta situatie, hemoragiile usoare dupa actul sexual pot reprezenta mici cantitati din aceasta mucoasa.

Atunci cand acest invelis uterin (endometru) are o grosime prea mare, poate fi un cadru optim pentru formarea de celule anormale precanceroase. De aceea, daca medicul va considera necesar, se va face o biopsie endometriala.

- Femeile care sunt la postmenopauza si care nu utilizeaza nici o forma de estrogen - pot avea sangerari dupa actul sexual din cauza subtierii tesuturilor vaginale (vaginita atrofica), care pot fi traumatizate in timpul actului sexual chiar si atunci cand se folosesc lubrifianti. Durerile la contactul sexual, sangerarile si senzatia de uscaciune vaginala sunt manifestarile specifice in acest caz.

Inportant: aceste cauze nu sunt valabile si pentru femeile insarcinate


Medici specialisti Ginecologie

 • Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
 • Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
 • Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
 • Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
 • Dr. Florian Robe -

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Sangerarea uterina de natura functionala Sangerarea uterina de natura functionala

  Generalitati In majoritatea cazurilor, sangerarea vaginala masiva este asociata cu un nivel anormal de hormoni care tulbura ciclul menstrual. Oricum, afectiunea poate fi, de asemenea, rezultatul unei boli, infectii sau unei complicatii a sarcinii....citeste mai mult

 • Disfunctiile sexuale la femei (disfunctii ale libidoului, ale excitarii si orgasmului, dureri la contact sexual) Disfunctiile sexuale la femei...

  Generalitati Medicii numesc problemele de natura sexuala disfunctii sexuale. Acestea pot fi intalnite atat la barbati, cat si la femei. Femeile prezinta 4 tipuri de disfunctii sexuale: - disfunctii ale libidoului - cand persoana respectiva nu mai este interesata de...citeste mai mult

 • Ovulatia: simptome si kituri de testare Ovulatia: simptome si kituri de testare

  Generalitati Ovulatia reprezinta un fenomen al ciclului reproductiv feminin, prin care ovarul elibereaza un ovul ajuns la maturitate; acesta este impins prin trompa uterina si pregatit pentru a fi fertilizat. Procesul ovulatiei este controlat de hipotalamus...citeste mai mult