Testul Papanicolau - cand, cum si de ce se face
Generalitati
Sus
Testul Babes-Papanicolau, pe care orice femeie ar trebui sa-l faca periodic, este cea mai simpla si eficienta metoda de a depista din timp cancerul sau modificarile precanceroase ale colului.
„Folosirea citologiei cervico-vaginale Babes-Papanicolau ramane metoda de screening cea mai eficienta in depistarea cancerului de col uterin”, ne spune dr. Mihaela Ursea, Medic Specialist Obstetrica Ginecologie de la Centrul Medical Unirea.
De asemnea, un test Papanicolau poate sa evidentieze modificari ale colului, asociate cu diverse infectii, inflamatii, atrofie.
Cuprins articol
Cand se face testul Papanicolau
Sus„Testul citologic cervico-vaginal Babes Papanicolau se recomanda a fi efectuat anual, dar nu mai devreme de un an de la inceperea activitatii sexuale” spune dr. Mihaela Ursea. In unele cazuri, medicul iti poate recomanda sa faci testul mai rar sau mai des, in functie de rezultatele primite si prezenta sau absenta factorilor de risc ai cancerului de col uterin.
„In cazul in care apar anomalii ale celulelor epiteliale medicul specialist poate recomanda repetarea acestuia la 6 luni, dupa tratament, asociat eventual altor investigatii - colposcopie, genotiparea HPV”, avertizeaza specialistul.
Cum se face un test Papanicolau
SusIn cele doua zile premergatoare vizitei la ginecolog trebuie sa eviti contactul sexual, irigatiile vaginale, spermicidele, ovulele etc., altfel testul nu va fi concludent.
Recoltarea probelor pentru laborator dureaza cateva minute si este o operatiune nedureroasa. Medicul foloseste un instrument numit specul, care tine vaginul deschis, iar cu o spatula sau o perie fina, recolteaza celule de pe colul uterin.
Dupa test, poti sa-ti continui ziua ca de obicei, fara nicio interdictie.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Prof. dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Marian Iliescu -
Articole recomandate
-
Testul Babes-Papanicolau si importanta lui
-
Teste si analize esentiale de care orice femeie are nevoie
-
Testul Babes Papanicolau - cand, cum si de ce se face?
-
5 manageri de top din Romania iesiti din tipare
-
Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?
-
13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei
-
Ce este si cum se efectueaza testul HALO pentru sani?
-
Densitatea osoasa - informatii utile
-
Cum sa te concentrezi mai bine, acasa si la serviciu
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
-
Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicina de laborator, MedLife – Teste pentru detectarea anticorpilor specifici COVID-19
-
Suferi de alergii? Iata cateva antihistaminice naturale
-
Dr. Alina Oprescu, cardiolog pediatru: Sindromul inflamator multisistemic (PIMS) poate aparea la copii si la 2-3 luni dupa infectia cu COVID-19
Citeste si
Arhiva-
6 greseli frecvente pe care le fac...
Generalitati Doamnelor si domisoarelor, trebuie sa fiti sincere: cum apar probleme in viata sexuala, scoateti carnetelul (imaginar, desigur) si incepeti sa punctati numeroasele feluri in care partenerul v-a dezamagit, cand nu a reusit sa va satisfaca, cand nu v-a...citeste mai mult
-
Cancerul de col uterin –...
Generalitati Cancerul de col uterin reprezinta o problema de sanatate publica in Romania, decesele consecutive acestei afectiuni inregistrand nivelele cele mai ridicate din Europa datorita diagnosticarii tardive a bolii, stadiu in care posibilitatile terapeutice sunt...citeste mai mult
-
Cat de periculoase pot fi infectiile...
Generalitati Infectia vaginala este cunoscuta si sub denumirea de colpita sau vaginita si prezinta o multime de simptome neplacute pentru femei, de cele mai multe ori fiind un subiect tabu. Daca nu sunt tratate la timp sau daca nu se respecta indicatiile medicului...citeste mai mult