Posibilele cauze ale urinarilor frecvente
Generalitati
Sus
Problemele cu prostata, diabetul zaharat, cistita sunt numai cateva dintre afectiunile care au ca simptom urinari dese asociate cu disconfort.
Urinarea frecventa, insotita de febra, dureri, stari de voma sau de oboseala accentuata poate reprezenta un semnal de alarma al unei infectii localizate in tractul urinar.
O persoana care merge de peste 10 ori pe zi la toaleta trebuie sa consulte un medic urolog, deoarece nediagnosticate si netratate, simptomele se vor agrava si boala din spatele lor va avansa.
Urinarile frecvente sau polakiuria, in termeni medicali, reprezinta situatia in care o persoana simte nevoia de urinare mai des decat de obicei. La majoritatea oamenilor, vezica este capabila sa stocheze urina pana in momentul oportun in care omul merge la baie, de obicei, de patru pana la opt ori pe zi.
Cuprins articol
Principalele afectiuni
Sus• Pietre la rinichi sau o infectie. Infectiile de tract urinar si calculii renali pot cauza iritarea vezicii urinare. De regula, pietrele la rinichi produc dureri intense de spate, iar in cazul infectiilor de tract urinar simptomul principal este urinarea frecventa insotita de durere.
• Cistita. Este inflamatia vezicii urinare, care apare deoarece mucoasa tractului urinar este incapabila sa lupte cu germenii din intestin. Cistita se manifesta prin senzatia de a urina tot timpul, mictiunile fiind insotite de dureri.
• Pielonefrita. Aceasta este o complicatie a cistitei, iar ca manifestari, in afara urinarilor frecvente, apar febra, durerile abdominale si cele lombare. De regula, atunci cand infectia urinara dureaza 3-5 zile este vorba despre o cistita, dar daca se prelungeste la 10-14 zile, este pielonefrita. Pielonefrita se trateaza cu antibiotice, la recomandarea medicului.
• Adenomul de prostata. In cazul barbatilor, cele mai multe probleme legate de urinarea frecventa au legatura cu afectiunile prostatei, cum este si adenomul de prostata.
• Tumori vezicale. Aceste formatiuni se dezvolta la nivelul vezicii si pot duce la aparitia mictiunilor frecvente.
• Cancer de prostata. Acesta este cea mai frecventa forma de cancer la barbati, iar marirea prostatei in volum si urinarile frecvente pot fi primele semne. Este foarte important ca, dupa varsta de 50 de ani, barbatii sa efectueze analize pentru determinarea antigenului PSA, precum si o urocultura si o ecografie abdominala.
• Diabet zaharat. In cazul diabetului, urinarea frecventa este un simptom timpuriu atat pentru tipul 1, cat si pentru tipul 2, deoarece organismul incearca sa elimine glucoza neutilizata, de aceea pacientul va simti nevoia constanta de a urina.
Principalele analize
Sus• Urocultura si sumarul de urina. Acestea pot indica prezenta unei infectii urinare.
• Ecografia abdominala pelvina.
• In cazul in care medicul suspecteaza un cancer la vezica urinara, se va efectua citoscopia.
Preventie
SusTrebuie acordata o importanta deosebita igienei. Se recomanda dusul, atat inainte cat si dupa contactul sexual. Lenjeria trebuie foarte bine spalata, iar hartia igienica trebuie folosita dinspre fata inspre spate pentru a nu aduce bacterii din zona anala catre vagin sau uretra.
Totodata, este indicata evitarea statului in frig si combaterea constipatiei.
Medici specialisti Urologie
- Dr. Daniel Liviu Badescu - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Florentin Bengus - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Bogdan Braticevici - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Daniel Damian - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr Gheorghe Nita - Spitalul clinic de urgenta Sf. IOAN
Articole recomandate
-
Incontinenta urinara la femei
-
Totul despre Colonoscopie
-
Infectiile de tract urinar la femei - cistita acuta, cronica, interstitiala, ...
-
Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat
-
Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?
-
Cum ne vorbeste subconstientul?
-
Cauzele frisoanelor severe
-
Oboseala - cauze principale si metode de combatere
-
Afla cum poti depista si trata eficient o infectie urinara
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Infectia urinara cu Escherichia Coli
Generalitati O infectie de tract urinar poate fi cauzata de ciuperci, virusuri si bacterii. Totusi, cel mai frecvent, infectiile de tract urinar sunt cauzate de bacterii. Bacteriile patrund cu viteza in tractul urinar si sunt eliminate cu rapiditate, in mod normal,...citeste mai mult
-
Infectiile urinare la copii - inalte...
Generalitati Infectia de tract urinar reprezinta o infectie la nivelul tractului urinar, care este format din toate organele care "contin" urina (ureterele, vezica urinara, uretra, rinichi). Cauze Cauzele infectiilor de tract urinar sunt: -...citeste mai mult
-
Nefrita sau Pielonefrita
Generalitati Nefrita este o boala inflamatorie a unui rinichi sau a ambilor rinichi. Nefritele sunt provocate de o atingere a tesutului interstitial pe cale urinara. Denumite si nefrite interstitiale pe cale ascendenta, sau pielonefrite, ele sunt provocate de o...citeste mai mult