Clickmed
programare rapida la medic

Sepsis-ul si socul septic la copii

Actualizat la data de: 03 Decembrie 2023

Ce este sepsisul pediatric

Sus
Sepsis-ul si socul septic la copii

Sepsis-ul pediatric este definit ca o disfunctie de organ amenintatoare de viata, ce rezulta in urma unui proces infectios. Acest sindrom este influentat de factori ce tin de pacient, de durata infectiei, de mediu si de sistemul de sanatate. Cei mai frecventi patogeni sunt bacteriile si virusurile, insa si infectiile fungice pot produce sepsis.

Socul septic este consecinta acuta si grava a sepsis-ului, in care disfunctia organica devine multipla, severa, iar riscul de mortalitate creste semnificativ. Disfunctia circulatorie si cardiovasculara apare prima si este cea mai periculoasa pentru copil.

Cuprins articol

  1. Ce este sepsisul pediatric
  2. Diagnostic
  3. Semne si simptome
  4. Socul septic
  5. Tratament
  6. Concluzie
  7. Citeste pe aceeasi tema

Diagnostic

Sus

Recunoasterea precoce a sepsis-ului si tratamentul prompt sunt absolut esentiale pentru a reduce mortalitatea si pentru a evita disfunctii organice ulterioare. Orice pacient pediatric cu diagnostic de sepsis va repreznta o urgenta medicala.

Diagnosticul este in primul rand unul clinic, astfel ca medicul se va baza pe un tablou clinic specific pentru sepsis, cu semne vitale alterate. Medicul va masura si evalua cat mai repede frecventa cardiaca, tensiunea arteriala, frecventa respiratorie, saturatia in oxigen a sangelui, functia electrica a inimii (cu ajutorul electrocardiogramei de urgenta) si starea neurologica a pacientului.

Nu exista teste de laborator specificie pentru a stabili diagnosticul, insa analizele de sange complete, ce includ markeri inflamatori, cardiaci si electrolitici, vor orienta diagnosticul catre sepsis. Pentru a identifica sursa sepsisului se vor face analize de sange, test de urina, radiografie pulmonara, in vederea identificarii unei infectii cu punct de plecare urinar, pulmonar sau din alt focar.

Exista cateva categorii de copii ce au risc mai mare de a dezvolta,la un moment dat, sepsis. Acestea includ:

- Nou-nascutii si copiii nascuti prematur

- Pacientii imunodeprimati

- Sistem imunitar incomplet dezvoltat

- Cancer sau chimioterapie pentru un cancer

- Sindroame de imunodeficienta

- Asplenie (lipsa splinei sau splina nefunctionala)

Tratament medicamentos imunodeprimant, precum cel cu steroizi

-  Copiii cu interventii chirurgicale recente (in ultimele 6 saptamani)

-  Pacienti cu catetere venoase necorespunzatoare, infectate

-  Pacienti cu episod recent de sepsis, avand risc de repetare

Semne si simptome

Sus

Modul in care se manifesta sepsis-ul variaza in functie de varsta copilului.

Copiii sub 2 ani si nou-nascutii vor avea semne si simptome nespecifice, precum dificultatile de alimentare, dificultati de castig in greutate, apnee.

La copiii mai mari poate fi evidentiata sursa infectiei si simptome ale acesteia precum febra, varsaturi, hipotermie, frecventa cardiaca crescuta, stare mentala usor alterata.

Alti copii vor avea tablouri clinice mai severe, prezentandu-se cu crize epileptice. Unele infectii incep printr-o eruptie cutanata.

Atunci cand se instaleaza sepsis-ul, semnele vitale ale copilului se vor modifica. Semnele vitale ce indica o stare grava si indica ajutorul medical de urgenta, includ:

-  Status mental alterat, cu comportament neobisnuit, confuzie, somnolenta

-  Tahipnee (frecventa respiratorie crescuta), efort respirator, momente de apnee (oprire a respiratiei)

Tahicardie (frecventa cardiaca crescuta)

Hipotensiune arteriala

-  Piele palida si rece, ce indica perfuzie sanguina slaba a pielii

-  Semne de deshidratare

Socul septic

Sus

Socul septic reprezinta faza evolutiva a sepsis-ului, putand varia in ceea ce priveste manifestarile si viteza de instalare.

Tratamentul acestuia este in orice caz unul imperios necesar si urgent. Socul septic apare atunci cand organele nu mai primesc suficient sange, ceea ce se traduce prin perfuzie insuficienta de organ. Organele vor incepe sa dezvolte disfunctii, instalandu-se insuficiente: insuficienta cardiaca, hepatica, respiratorie, alterare neurologica etc.

Tabloul clinic al copiilor cu soc septic poate include una sau mai multe dintre urmatoarele:

-  Alterarea statusului mental: letargie progresiva, confuzie, indiferenta anormala. Pe de alta parte, alti pacienti pot experimenta agitatie ce poate fi usor interpretata gresit in contextul de ,,copil energic’’.

-  Modificari la nivelul pielii: scaderea temperaturii pielii, in special la extremitati, culoare modificata, aparitia unor eruptii purpurice. Purpura fulminans este o forma severa de eruptie violet-albastruie ce survine in urma socului septic cu Pneumococ.

-  Simptome cardiovasculare: tahicardia, cresterea frecventei cardiace, este unul dintre primele simptome din sepsis si socul septic. Pulsul este de regula diminuat, iar in cazurile severe apar semne de insuficienta cardiaca. Evaluarea functiilor vitale precum tensiunea arteriala, saturatia in oxigen si frecventa respiratorie sunt esentiale pentru a preveni urgentele cardiologice la acesti copii.

-  Simptome respiratorii: copilul va respira mai frecvent (tahipnee) si mai superficial, dand senzatia ca nu inspira si expira pana la capat. Daca se instaleaza hipoxia, pielea poate deveni albastruie (cianoza) din cauza lipsei de oxigen.

-  La nivel renal, emisiile de urina vor deveni din ce in ce mai rare si mai putin abundente.

Tratament

Sus

Tratamentul se realizeaza intotdeauna in spital, acesta este unul agresiv si urgent, avand ca obiectiv pastrarea functiilor organice si stabilizarea tuturor sistemelor. Toate functiile copilului vor fi monitorizate atent pentru a urmari efectul la tratament.

Tratamentul include medicamente administrate pe cale intravenoasa: antibiotice, lichide si ioni. Antibioticele vor trata sursa infectiei, lichidele administrate intravenos vor restabili functia circulatorie si tensiunea arteriala, iar ionii sunt administrati in functie de deficitul metabolic.

Antibioterapia este cel mai important tratament, aceasta fiind inceputa imediat dupa diagnostic, chiar daca nu se cunoaste inca sursa infectiei. Tipul de antibiotic poate fi schimbat ulterior, dupa identificarea patogenului.

Unii pacienti vor avea nevoie si de medicamente cu rol in cresterea contractilitatii cardiace, pentru a le asigura un debit cardiac optim. Oxigenoterapia va fi de asemenea administrata cu ajutorul unei masti de oxigen, uneori fiind insa nevoie de ventilatie mecanica invaziva.

Pentru ca tratamentul sa fie eficient, acesta trebuie administrat inca din primele 60 de minute dupa internare, iar echipa medicala este una multidisciplinara (medic urgentist, medic anestezist, medic pediatru).

Concluzie

Sus

Sepsis-ul reprezinta infectia generalizata, fiind o patologie severa, cu riscuri mari in special pentru copii. Socul septic reprezinta consecinta acuta a unui sepsis, atunci cand functiile vitale sunt amenintate si se pot instala insuficiente de organ. Este esential ca acesti pacienti sa ajunga de urgenta la medic, pentru ca doar tratamentul precoce poate asigura un prognostic bun, cu functii organice pastrate si integre.

Bibliografie
https://www.uptodate.com/contents/septic-shock-in-children-in-resource-abundant-settings-rapid-recognition-and-initial-resuscitation-first-hour
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0021755719306199


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate