Clickmed
programare rapida la medic

Cat de periculoase pot fi infectiile cu streptococi?

Actualizat la data de: 04 August 2017

Generalitati

Sus
Cat de periculoase pot fi infectiile cu streptococi?

Infectiile streptococice sunt foarte des intalnite in copilarie si de cele mai multe ori sunt localizate la nivelul cailor respiratorii superioare, provocand amigdalite, faringite, otite, sinuzite, scarlatina, dar si la nivelul pielii, cauzand impetigo.

Exista si cazuri mai rare in care apar infectii grave precum pneumonie, meningita sau complicatii ale infectiei cu streptococ: reumatismul articular acut, glomerulonefrita acuta.

Exista 18 grupe de streptococi, numerotate de la A la H si de la K la T. Totodata, toate aceste grupe se divid in mai multe tipuri.

De exemplu, grupul A are peste 80 de serotipuri. Cel mai frecvent este Streptococul beta hemolitic grup A, care poate sa determine infectii la nivelul cailor respiratorii superioare, dar si la nivelul pielii.

Streptococul grup B este implicat in aparitia unor infectii severe la nou-nascut prin transmitere materno-fetala.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Streptococi buni si streptococi rai
  3. Afectiunile cauzate de streptococii A
  4. Afectiunile cauzate de streptococii B
  5. Streptococii C si G
  6. Tratament
  7. Citeste pe aceeasi tema

Streptococi buni si streptococi rai

Sus

Din flora normala a organismului fac parte si unii streptococi. Insa streptococii A, care se gasesc in faringe si in caile respiratorii, sunt patogeni, iar persoanele respective sunt fie bolnave, fie purtatoare sanatoase, insa putand transmite boala.

Streptococul grup A (beta hemolitic) poate determina o multitudine de tipuri de infectii: in sfera ORL (rinita, faringita, amigdalita, adenoidita, sinuzita, otita, mastoidita), respiratorii (laringita, bronsita, pneumonie), cardiovasculare (endocardita, pericardita), osteoarticulare, cutanate (impetigo, erizipel, celulita, flegmoane, abcese), digestive (toxiinfectii, colecistita, apendicita, abcese), genito-urinare, ale sistemului nervos (meningite).

Mai mult, acest tip de streptococ este vinovat si de aparitia scarlatinei sau a septicemiilor.

Afectiunile cauzate de streptococii A

Sus

In unele cazuri, dupa o infectie cu streptococi beta hemolitici grup A pot sa apara la un interval de doua saptamani sau chiar o luna, afectiuni post-streptococice. Cea mai grava este reumatismul articular acut si grupa cea mai afectata o reprezinta copiii intre 5 si 15 ani.

Reumatismul articular acut se manifesta prin artrita, cardita, coree, noduli subcutanati, eritem marginat, febra.

Cardita reprezinta inflamatia globala a inimii si se manifesta prin respiratie dificila, oboseala, durere toracica.

Afectiunile cauzate de streptococii B

Sus

Streptococii de grup B se gasesc de regula in rect si ajung si in caile genitale la femei. Datele statistice arata ca peste 20% dintre femeile insarcinate sunt purtatoare, iar in 40% dintre cazuri nou-nascutii sunt contaminati la nastere.

Bebelusii pot dezvolta complicatii precum pneumonii sau meningite, dar acest tip de streptococ poate afecta si persoanele varstnice sau imunodeprimate, producand pneumonii, septicemii, endocardite, artrite, infectii urinare.

Streptococii C si G

Sus

Streptococii din grupele C si G determina de cele mai multe ori la pacientii cu o imunitate scazuta sau care prezinta afectiuni cronice: faringite, pneumonii, endocardite, artrite, infectii uterine, meningite sau infectii urinare.

Tratament

Sus

Intotdeauna tratamentul va fi prescris de catre medic si va consta in administrarea antibioticelor, respectarea acestora fiind obligatorie pentru a nu dezvolta si alte complicatii.

De asemenea, foarte important in instituirea tratamentului este stabilirea clara a diagnosticului, care se realizeaza dupa anumite teste si analize de laborator.


Medici specialisti Infectioase

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate