Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Se poate transmite virusul HIV prin sarut?

Actualizat la data de: 14 Martie 2024
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Se poate transmite virusul HIV prin sarut?

HIV este un virus care ataca sistemul imun al organismului, astfel corpul uman devenind vulnerabil pentru infectii si boli. Acest virus se poate transmite numai prin anumite fluide ale corpului, mai exact prin sange, lichid seminal sau lapte matern. Asadar, HIV nu se poate transmite prin saliva, lacrimi sau transpiratie, cu exceptia cazului in care acestea intra in legatura directa cu sangele contaminat. Acest lucru inseamna ca sarutul prin contactul cu saliva unei persoane infectate cu HIV nu reprezinta un risc.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce este virusul HIV?
  3. Se poate transmite virusul HIV prin sarut?
  4. Modalitati de transmitere a virusului HIV
  5. Modalitati prin care nu se poate transmite virusul HIV
  6. Concluzii
  7. Citeste pe aceeasi tema

Ce este virusul HIV?

Sus

HIV sau Virusul Imunodeficientei Umane este un virus care afecteaza anumite celule ale sangelui, mai exact celulele albe care au rol in protejarea organismului impotriva infectiilor. Celulele infectate devin producatoare de virusuri noi, iar dupa o perioada mor. Aceste virusuri noi vor circula prin sange si vor infecta, la randul lor, alte celule, determinand astfel o scadere treptata a numarului de celule albe din organism, implicit o scadere a imunitatii. Acest proces va avea ca rezultat scaderea rezistentei organismului la diferite boli sau infectii.

Se poate transmite virusul HIV prin sarut?

Sus

Raspunsul este: NU, iar explicatia este una foarte clara: virusul HIV nu poate supravietui in saliva, astfel o persoana nu poate transmite acest virus prin sarut. Pentru a deveni infectat cu HIV, trebuie ca o cantitate suficienta de HIV sa ajunga in circuitul sangvin. Saliva contine HIV, dar virusul este in cantitati foarte mici, ceea ce este insuficient pentru a transmite infectia HIV.

HIV poate patrunde in organism prin zonele deteriorate de la nivelul membranelor mucoase ce alcatuiesc vaginul si rectul. Aceste membrane contin celule care sunt vulnerabile la virus, fapt care nu se poate aplica si in cazul membranelor mucoase de la nivelul cavitatii bucale. Saliva contine numeroase proteine si enzime cu functii foarte importante in procesele ce au loc in cavitatea bucala. Acestea intervin in initierea procesului de digestie, in lubrifierea cavitatii bucale si in lupta cu diferiti germeni ce pot patrunde din mediul exterior.

SLPI este o enzima prezenta in saliva, mucus si lichid seminal care previne infectarea monocitelor si a celulelor T (celule ce fac parte din sistemul imunitar) cu virusul HIV. Saliva contine o concentratie foarte mare de SLPI, fapt ce explica motivul pentru care HIV este prezent in anumite fluide ale organismului. Conform CDC (Centers for Disease Control) o persoana nu poate transmite HIV prin saliva sau prin sarutul pe buze. De asemenea, CDC afirma ca in cazuri extrem de rare o persoana poate fi infectata cu HIV prin sarut numai daca ambii parteneri au rani deschise la nivelul gingiilor, iar sangele partenerului HIV pozitiv intra in contact cu sangele partenerului HIV negativ.

Modalitati de transmitere a virusului HIV

Sus

Singura modalitate prin care o persoana poate fi infectata cu HIV este contactul direct cu fluidele organismului deja infectate, iar aceste fluide sunt:

- sangele;
- lichidul seminal;
- lichidul pre-seminal;
- lichide rectale sau vaginale;
- laptele matern.

Principalele modalitati de transmitere a virusului HIV:

1. Transmiterea sexuala

  • HIV se poate transmite prin contactul sexual anal sau vaginal atunci cand nu este folosit un mijloc de protectie (prezervativul). Sunt si cazuri in care HIV poate fi transmis prin intermediul contactului sexual oral, dar riscul este foarte scazut.
  • In timpului actului sexual, HIV se transmite atunci cand fluidele organismului infectate cu HIV intra in contact direct cu membranele mucoase sau cu tesutul deteriorat.
  • Sexul anal are un risc mai ridicat de transmitere a virusului HIV decat sexul vaginal deoarece tesuturile de la nivelul anusului sunt mai predispuse la deteriorari si sangerari.
  • In cazul contactului sexual protejat, utilizarea in mod corect a prezervativului reprezinta o metoda eficienta de prevenire a transmiterii virusului HIV, iar riscurile sunt foarte mici.
  • Este foarte important de mentionat faptul ca un tratament eficient poate reduce semnificativ incarcatura virala a unei persoane. Persoanele care isi administreaza in mod corect medicatia, nu prezinta niciun risc de transmitere a virusului HIV.

2. Utilizarea acelor si a seringilor infectate

Conform CDC, virusul HIV poate supravietui intr-un ac utilizat pentru o perioada de pana la 42 de zile, astfel o persoana poate fi infectata cu HIV prin utilizarea unor ace sau seringi contaminate, spre exemplu in cazul tatuajelor/piercing-urilor sau prin injectarea drogurilor.

3. Sarcina si alaptarea

  • HIV se poate transmite de la mama la fat in timpul sarcinii, nasterii sau alaptarii. Tratamentul HIV scade semnificativ riscul de transmitere a virusului in aceste cazuri.
  • Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), rata de transmitere a virusului de la mama la fat variaza de la 15 la 45%, in absenta oricarei interventii, iar tratamentul eficient scade aceasta rata pana la 5%.

Modalitati prin care nu se poate transmite virusul HIV

Sus
  • Virusul HIV nu poate supravietui foarte mult timp in afara corpului uman. Acest lucru inseamna ca o persoana nu poate fi infectata cu HIV prin atingerea obiectelor sau suprafetelor care au intrat in contact cu o persoana infectata cu HIV.
  • De asemenea, HIV nu se poate transmite prin contactul cu suprafata pielii unei persoane cu HIV.
  • Este foarte important de retinut faptul ca transmiterea virusului HIV necesita un schimb de fluide corporale contaminate.
  • HIV nu se poate transmite prin:

- aer sau apa;
- tantari, capuse sau alte insecte;
- saliva, lacrimi sau transpiratie, cu exceptia cazului in care acestea contin sange infectat;
- zgarieturi, muscaturi;
- contact obisnuit: imbratisare, sarut;
- impartasind alimente sau bauturi;
- impartasind alte obiecte.

Concluzii

Sus

In prezent, cea mai cunoscuta metoda de transmitere a virusului HIV este contactul sexual cu o persoana infectata. O alta modalitate de transmitere bine cunoscuta este contactul direct cu sangele contaminat, acest caz este cel mai des intalnit la persoanele care folosesc droguri intravenoase. De asemenea, este cunoscut ca doar 30% din mamele infectate cu HIV dau nastere la copii infectati.

Foarte important este faptul ca s-a dovedit ca virusul nu poate supravietuii daca este expus mediului exterior. Cu toate ca sunt foarte bine cunoscute aceste moduri de transmitere a virusului HIV, exista o foarte mare teama nejustificata a transmiterii prin contactul accidental la locul de munca, la scoala sau chiar in cadrul spitalelor.


Medici specialisti Infectioase

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate