Se poate transmite virusul HIV prin sarut?

Generalitati

HIV este un virus care ataca sistemul imun al organismului, astfel corpul uman devenind vulnerabil pentru infectii si boli. Acest virus se poate transmite numai prin anumite fluide ale corpului, mai exact prin sange, lichid seminal sau lapte matern. Asadar, HIV nu se poate transmite prin saliva, lacrimi sau transpiratie, cu exceptia cazului in care acestea intra in legatura directa cu sangele contaminat. Acest lucru inseamna ca sarutul prin contactul cu saliva unei persoane infectate cu HIV nu reprezinta un risc.

Ce este virusul HIV?

HIV sau Virusul Imunodeficientei Umane este un virus care afecteaza anumite celule ale sangelui, mai exact celulele albe care au rol in protejarea organismului impotriva infectiilor. Celulele infectate devin producatoare de virusuri noi, iar dupa o perioada mor. Aceste virusuri noi vor circula prin sange si vor infecta, la randul lor, alte celule, determinand astfel o scadere treptata a numarului de celule albe din organism, implicit o scadere a imunitatii. Acest proces va avea ca rezultat scaderea rezistentei organismului la diferite boli sau infectii.

Se poate transmite virusul HIV prin sarut?

Raspunsul este: NU, iar explicatia este una foarte clara: virusul HIV nu poate supravietui in saliva, astfel o persoana nu poate transmite acest virus prin sarut. Pentru a deveni infectat cu HIV, trebuie ca o cantitate suficienta de HIV sa ajunga in circuitul sangvin. Saliva contine HIV, dar virusul este in cantitati foarte mici, ceea ce este insuficient pentru a transmite infectia HIV.

HIV poate patrunde in organism prin zonele deteriorate de la nivelul membranelor mucoase ce alcatuiesc vaginul si rectul. Aceste membrane contin celule care sunt vulnerabile la virus, fapt care nu se poate aplica si in cazul membranelor mucoase de la nivelul cavitatii bucale. Saliva contine numeroase proteine si enzime cu functii foarte importante in procesele ce au loc in cavitatea bucala. Acestea intervin in initierea procesului de digestie, in lubrifierea cavitatii bucale si in lupta cu diferiti germeni ce pot patrunde din mediul exterior.

SLPI este o enzima prezenta in saliva, mucus si lichid seminal care previne infectarea monocitelor si a celulelor T (celule ce fac parte din sistemul imunitar) cu virusul HIV. Saliva contine o concentratie foarte mare de SLPI, fapt ce explica motivul pentru care HIV este prezent in anumite fluide ale organismului. Conform CDC (Centers for Disease Control) o persoana nu poate transmite HIV prin saliva sau prin sarutul pe buze. De asemenea, CDC afirma ca in cazuri extrem de rare o persoana poate fi infectata cu HIV prin sarut numai daca ambii parteneri au rani deschise la nivelul gingiilor, iar sangele partenerului HIV pozitiv intra in contact cu sangele partenerului HIV negativ.

Modalitati de transmitere a virusului HIV

Singura modalitate prin care o persoana poate fi infectata cu HIV este contactul direct cu fluidele organismului deja infectate, iar aceste fluide sunt:

- sangele;
- lichidul seminal;
- lichidul pre-seminal;
- lichide rectale sau vaginale;
- laptele matern.

Principalele modalitati de transmitere a virusului HIV:

1. Transmiterea sexuala

2. Utilizarea acelor si a seringilor infectate

Conform CDC, virusul HIV poate supravietui intr-un ac utilizat pentru o perioada de pana la 42 de zile, astfel o persoana poate fi infectata cu HIV prin utilizarea unor ace sau seringi contaminate, spre exemplu in cazul tatuajelor/piercing-urilor sau prin injectarea drogurilor.

3. Sarcina si alaptarea

Modalitati prin care nu se poate transmite virusul HIV

- aer sau apa;
- tantari, capuse sau alte insecte;
- saliva, lacrimi sau transpiratie, cu exceptia cazului in care acestea contin sange infectat;
- zgarieturi, muscaturi;
- contact obisnuit: imbratisare, sarut;
- impartasind alimente sau bauturi;
- impartasind alte obiecte.

Concluzii

In prezent, cea mai cunoscuta metoda de transmitere a virusului HIV este contactul sexual cu o persoana infectata. O alta modalitate de transmitere bine cunoscuta este contactul direct cu sangele contaminat, acest caz este cel mai des intalnit la persoanele care folosesc droguri intravenoase. De asemenea, este cunoscut ca doar 30% din mamele infectate cu HIV dau nastere la copii infectati.

Foarte important este faptul ca s-a dovedit ca virusul nu poate supravietuii daca este expus mediului exterior. Cu toate ca sunt foarte bine cunoscute aceste moduri de transmitere a virusului HIV, exista o foarte mare teama nejustificata a transmiterii prin contactul accidental la locul de munca, la scoala sau chiar in cadrul spitalelor.