Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Importanta imagisticii in diagnosticare

Actualizat la data de: 12 Mai 2017

Generalitati

Sus
Importanta imagisticii in diagnosticare

Imagistica medicala este foarte importanta in confirmarea, evaluarea in mod corect si urmarirea evolutiei unei afectiuni, dar si in evaluarea raspunsului la tratament. Astfel, imagistica medicala cuprinde diferite procedee pentru a crea imagini ale corpului uman in scop clinic.

Pentru a diagnostica o multitudine de afectiuni sunt necesare de multe ori realizarea unor investigatii suplimentare analizelor de sange, ecografiilor sau radiografiilor, precum Tomografia Computerizata (CT) sau Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN).

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Principalele servicii de imagistica medicala
  3. Tomografia computerizata
  4. Dezavantajele tomografiei computerizate
  5. Rezonanta magnetica nucleara ale RMN-ului
  6. Principalele avantaje
  7. RMN-ul este contraindicat urmatoarelor categorii de pacienti:
  8. Citeste pe aceeasi tema

Principalele servicii de imagistica medicala

Sus

• tomografie computerizata (CT);

• imagistica prin rezonanta magnetica (RMN);

• radiografie digitala;

• mamografie digitala;

osteodensitometrie;

• ecografie;

• endoscopie.

Tomografia computerizata

Sus

Tomografia computerizata (CT) este o metoda iradianta, ce foloseste raze X. Este o metoda relativ ieftina, rapida, dar si mai usor tolerata de catre pacient. Tomografia computerizata contribuie la realizarea de imagini ale oricarei parti a corpului uman.

CT-ul este examenul de prima intentie in afectiunile traumatice precum fracturi osoase, hematoame intracraniene si in explorarea toracica.

Uneori, in special in evaluarea vaselor sangvine sau a organelor interne, este necesara administrarea de substanta de contrast intravenoasa pe baza de iod, care se excreta la nivel renal.

De aceea, este obligatoriu ca, inainte de investigatie, pacientul sa faca analize de laborator care sa ateste o buna functionare renala: uree si creatinina serica.

Dezavantajele tomografiei computerizate

Sus

Unul dintre cele mai mari inconveniente ale CT-ului este faptul ca este o investigatie iradianta. Astfel, aceasta analiza este contraindicata femeilor insarcinate, copiilor si pacientilor diagnosticati cu insuficienta renala.

Rezonanta magnetica nucleara ale RMN-ului

Sus

Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) este o investigatie care nu iradiaza si care utilizeaza un camp magnetic si impulsuri de radiofrecventa pentru a obtine imagini.

Cu ajutorul RMN-ului, medicul specialist poate pune un diagnostic adecvat si rapid si poate prescrie un tratament corect.

De multe ori, acesta ofera imagini care nu pot fi vizualizate prin tomografie computerizata, radiografie sau ultrasonografie in diagnosticul afectiunilor cerebrale, ale coloanei vertebrale si ale articulatiilor.

Principalele avantaje

Sus

• Este o metoda neiradianta care se poate face si in cazul femeilor gravide, insa de preferat in semestrul doi sau trei de sarcina;

• RMN-ul este o investigatie foarte buna in diagosticarea cancerului, a bolilor cardiovasculare, musculare si anomaliilor osoase;

• Cu ajutorul RMN-ului se pot distinge mai clar mult mai multe categorii de tesuturi, se pot vizualiza mai bine eventualele leziuni. Practic, acesta evalueaza atat structura, cat si functiile organelor interne;

• De asemenea, cu ajutorul acestei proceduri se pot investiga patologii de la nivel cerebral, vertebro-medular, musculo-scheletal, cardio-vascular si abdomino-pelvin;

• Totodata, aceasta investigatie este unicul examen noninvaziv care ofera o imagine detaliata a ligamentelor si a tendoanelor;

• Diferentele intre leziunile maligne si cele beningne se fac tot cu ajutorul RMN-ului, care vine in completarea altor investigatii precum ecografia mamara, mamografia.

RMN-ul este contraindicat urmatoarelor categorii de pacienti:

Sus

• pacientii care au montat stimulator cardiac;

• bolnavii cu insuficienta renala severa;

• cei care au stenturi vasculare;

• femeile gravide in primul semestru de sarcina.


Medici specialisti Imagistica Medicala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate