Coronavirus Update

Hemoroizii - simptome si cauze

Actualizat la data de: 12 Octombrie 2018

Generalitati

Sus
Hemoroizii - simptome si cauze

Practic, hemoroizii sunt vene umflate care pot rezulta din cauze diferite.

Exemplele includ fortarea in timpul defecarii, sarcina, sexul anal sau constipatia cronica.

Umflarea pielii din jurul anusului reprezinta hemoroizii externi, in timp ce venele umflate din interiorul anusului sunt hemoroizii interni.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Cauze
  4. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

1. Hemoroizii externi. Durerea rectala apare in special in cazul hemoroizilor externi.

Prin acumularea de sange sub piele se poate forma un nodul dur, dureros. Acesta se numeste hemoroid trombozat. Pe hartia igienica se vor observa urme de sange dupa incordarea din timpul eliminarii unui scaun.

2. Hemoroizii interni. Cel mai frecent simptom al hemoroizilor interni este sangerarea rectala.

Puteti despista pete de culaore rosie in toaleta sau pe hartia igienica dupa eliminarea unui scaun normal. Sangele poate fi vizibil si la suprafata fecalelor.

Alte simptome ale hemoroizilor interni poti include:

- Mancarime locala - In cazul hemoroizilor interni au loc scurgeri de mucus care poate irita pielea anala si poate cauza mancarimi.

- Iritatia pielii - Hemoroizii din anus care se umfla, pot secreta mucus, fapt ce provoaca o iritatie usoara.

- Disconfort - Puteti simti nevoia stringenta de a elimina din nou scaunul dupa o miscare intestinala.

Sentimentul de disconfort este cauzat de bombarea hemoroizilor in partea finala a intestinului gros (canalul anal). In general, cu cat hemoroizii sunt mai mari cu atat disconfortul este mai mare.

- Durere - Cei mai multi dintre hemoroizi nu sunt durerosi, dar hemoroizii mari care ies din anus pot fi durerosi in cazul in care se umfla si sunt presati de muschii ce controleaza anusul.

Durerea severa poate fi un semn ca este obturata alimentarea cu sange a hemoroizilor. In acest caz se recomanda tratament de urgenta.

- Sangerarea rectala si durerea dupa miscarile recente de tranzit intestinal pot fi inclusiv simptome de cancer anal, de colon si rectal.

Persoanele care au aceste simptome, mai ales cele cu varsta de peste 50 de ani sau care au un istoric familial de cancer de colon trebuie sa semnaleze medicului aceste probleme.

Alte afectiuni cu simptome similare cu hemoroizii includ fisurile anale, fistulele anale, polipii de colon, prolapsul rectal si bolile inflamatorii intestinale.

Cauze

Sus

Nu se cunoaste cauza maririi hemoroizilor si a aparitiei acestora. Exista mai multe teorii legate de cauze, inclusiv aportul inadecvat de fibre, statul prelungit la toaleta si incordarea in timpul eliminarii unui scaun (constipatia).

Nici una dintre aceste teorii nu are vreun suport puternic experimetnat. Sarcina este o cauza clara a formarii hemoroizilor, desi motivul nu este foarte clar.

Tumorile din pelvis pot cauza marirea hemoroizilor prin apasarea pe venele superioare ale canalului anal.

O teorie presupuna ca incordarea din timpul eliminarii unui scaun tare care trece prin canalul anal poate impinge pernele hemoroidale.

O alta teorie sugereaza ca varsta sau o conditie grava ar putea contribui la deteriorarea tesutului care sprijina hemoroizii, in timp ce musculatura de la baza canalului anal se deterioreaza.


Medici specialisti Chirurgie generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate