Clickmed
programare rapida la medic

Tigara ucide 6 persoane in fiecare minut!

Actualizat la data de: 01 Iunie 2010
Tigara ucide 6 persoane in fiecare minut!

Obicei vechi de secole, fumatul produce anual milioane de victime, mai exact 6 persoane isi pierd viata, in fiecare minut, din cauza tabacului. Pornind de la acest rezultat, specialistii sunt de parare ca in urmatorii ani tabagismul are toate sansele sa devina principala cauza de morbiditate si mortalitate la nivel mondial.
Ziua Mondiala Antifumat – 31 Mai 2010

Tema aleasa de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru Ziua Mondiala Antifumat este "marketingul industriei de tutun pune in pericol femeile". Publicitatea pentru tutun care are ca tinta femeile creeaza o legatura falsa intre fumat si frumusetea, libertatea si puterea feminina, valori extrem de atractive mai ales pentru femeile tinere. De asemenea, fumatului in timpul sarcinii este deosebit de periculos.

"Daca in mod obisnuit un nefumator poate alege sa se indeparteze de cei care fumeaza in preajma lui, fatul nu are aceasta optiune. Fumatul in timpul sarcinii poate duce la avort spontan, greutate mica la nastere si chiar malformatii"
, a declarat dr. Adrian Mocanu, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti.

"Riscul de cancer pulmonar creste proportional cu numarul de tigari fumate si durata fumatului"
, a declarat prof. univ. dr. Miron Bogdan, presedintele Comisiei de Pneumologie din cadrul Ministerului Sanatatii.

Insa partea cea mai tragica a statisticilor privind afectiunile cauzate de acest viciu e faptul ca acestea pot fi evitate. Cei aproximativ 1,1 miliarde de fumatori din lume ar putea oricand sa aleaga sanatatea lor si o viata activa in detrimentul unui obicei care... nu le ofera niciun beneficiu real.

In programul Stop Fumat, program initiat de Ministerul Sanatatii si Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", pe parcursul anului 2009 au fost implicati 70 medici si 30 de psihologi. Dr. Adrian Mocanu, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" a declarat ca "in perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2009, 24.431 de persoane s-au adresat medicilor tabacologi din cabinetele de consiliere, dintre care 23.500 au beneficiat de tratament". Rata de succes a programului (nefumatori la sfarsitul tratamentului) a fost de 39,1%.

Conform unui studiu realizat de Institutul "Marius Nasta", in 2009 prevalenta fumatului zilnic la persoanele cu varsta peste 15 ani a fost de 27,9%, in scadere fata de 2008 (30,9%). De asemenea, s-a redus si prevalenta celor care fumeaza ocazional, ajungand la 4,5% in 2009 fata de 5,2% in anul 2008.
In 2009, 51,1% dintre fumatorii zilnici au incercat sa renunte la fumat, jumatate din ei au facut aceasta in repetate randuri. Dintre ei, 77,1% au rezistat cel putin o saptamana, iar unii chiar cateva luni.

Cei mai afectati de viciu sunt barbatii. In jur de 34,5% dintre acestia fumeaza zilnic, in principal cei cu varstele cuprinse intre 25 si 44 de ani. In schimb, prevalenta fumatului in randul femeilor este crescuta in randul femeilor tinere (grupa de varsta 15 - 24 de ani) - 27,9% comparativ cu media de 21,9%. Varsta mica a femeilor fumatoare reprezinta un semnal de alarma intrucat impactul asupra sanatatii acestora odata ajunse la maturitate este major, mai ales daca nu renunta la acest viciu. Efectele negative ale fumatului nu se manifesta numai asupra sanatatii ci si asupra bugetului. Cum majoritatea fumatorilor consuma zilnic intre 10 si 20 de tigari (47,1%), cei mai multi dintre romani (32,6%) au cheltuit in august 2009 mai mult de 200 lei pentru procurarea tigarilor.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate