Clickmed
programare rapida la medic

Diferente la nivelul creierului in cazul fumatorilor

Actualizat la data de: 10 Noiembrie 2010
Diferente la nivelul creierului in cazul fumatorilor

Intr-un studiu recent au fost descoperite diferente la nivelul creierului in cazul fumatorilor comparativ cu cei care au fumat niciodata Astfel, o zona a cortexului cerebral este mai subtire la fumatori.

Cortexul este o parte din creier cu rol important in controlul impulsurilor, recompensa dar si luarea deciziilor. Cercetatorii germani, au analizat prin intermediul a unor imagini 3D de inalta rezolutie, structurile cerebrale a 22 de fumatori si a 21 de persoane care n-au fumat niciodata. Pe baza acestor imagini, oamenii de stiinta au calculat grosimea cortexului cerebral la fiecare dintre subiecti.

In medie, fumatorii au un cortex mai subtire in zona orbito-frontala, decat nefumatorii. Grosimea acestie zone, scade in raport cu numarul mare de tigari fumate zilnic, dar si in functie de perioada de timp pe parcursul careia o persoana fumeaza.

Cu toate acestea, echipa de la Institutul German de Metrologie a declarat ca nu este clara legatura dintre cauza si efect. In concluzie ar fi necesare si alte cercetari pentru a se stabili daca fumatul cauzeaza scaderea grosimii cortexului sau daca cei care au cortexul mai subtire sunt predispusi catre fumat.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate