Diferente la nivelul creierului in cazul fumatorilor

Intr-un studiu recent au fost descoperite diferente la nivelul creierului in cazul fumatorilor comparativ cu cei care au fumat niciodata Astfel, o zona a cortexului cerebral este mai subtire la fumatori.

Cortexul este o parte din creier cu rol important in controlul impulsurilor, recompensa dar si luarea deciziilor. Cercetatorii germani, au analizat prin intermediul a unor imagini 3D de inalta rezolutie, structurile cerebrale a 22 de fumatori si a 21 de persoane care n-au fumat niciodata. Pe baza acestor imagini, oamenii de stiinta au calculat grosimea cortexului cerebral la fiecare dintre subiecti.

In medie, fumatorii au un cortex mai subtire in zona orbito-frontala, decat nefumatorii. Grosimea acestie zone, scade in raport cu numarul mare de tigari fumate zilnic, dar si in functie de perioada de timp pe parcursul careia o persoana fumeaza.

Cu toate acestea, echipa de la Institutul German de Metrologie a declarat ca nu este clara legatura dintre cauza si efect. In concluzie ar fi necesare si alte cercetari pentru a se stabili daca fumatul cauzeaza scaderea grosimii cortexului sau daca cei care au cortexul mai subtire sunt predispusi catre fumat.